Lak modelu

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Lak modelu

Příspěvekod Synek Zdeněk » čtv 06 pro, 2007 6:08 pm

Zdravím.
Chtěl bych Vás požádat o radu s lakováním modelu.
Mám nejdříve nalepit na nastříkaný model tabulky a čísla atd. a pak komplet lakovat , nebo nastříkaný model njdříve lakovat a pak lepit.
Díky za Vaše poznatky.
Synek Zdeněk

Příspěvekod Pája » čtv 06 pro, 2007 6:37 pm

Jestli jde o bezbarvý lak,tak bych lakoval až po kompletním osazení tabulek a obtisků.Lak to zpevní a částečně ochrání proti poškození.Nejsem ale zas tak zkušený,počkejte až co vám na to řekne nějaký fachman-někteří tu mají super modely.
Pája

Re: Lak modelu

Příspěvekod Michal Dalecký » čtv 06 pro, 2007 8:36 pm

Synek Zdeněk píše:Zdravím.
Mám nejdříve nalepit na nastříkaný model tabulky a čísla atd. a pak komplet lakovat , nebo nastříkaný model njdříve lakovat a pak lepit.
Díky za Vaše poznatky.
V podstate je to jedno jestli lakujete model pred osazenim tabulek a nebo az po jejich dosazeni. Ja to resim spis model od modelu a vyznavam lakovani komplet se vsemi detaily, tzn. i s tabulkami, protoze se tim sjednoti napr. matny vzhled celeho modelu. To same plati i o pripadne oprave místa, kde napr. pod tabulku date vic lepidla a je po jejim umisteni na okrajich videt a je leskle. Po prelakovani toto zmizi. Pri patinovani je prelakovani kompletne osazeneho modelu podminkou.
Michal Dalecký

Příspěvekod Sandy » čtv 06 pro, 2007 9:08 pm

Michal Dalecký píše:
Díky za Vaše poznatky.
V podstate je to jedno jestli lakujete model pred osazenim tabulek a nebo az po jejich dosazeni. Ja to resim spis model od modelu a vyznavam lakovani komplet se vsemi detaily, tzn. i s tabulkami, protoze se tim sjednoti napr. matny vzhled celeho modelu. To same plati i o pripadne oprave místa, kde napr. pod tabulku date vic lepidla a je po jejim umisteni na okrajich videt a je leskle. Po prelakovani toto zmizi. Pri patinovani je prelakovani kompletne osazeneho modelu podminkou.

Lepší je určitě nalakovat model až po nalepení obtisků. Vrstva laku do jisté míry skryje okraje obtisku a ten splyne s okolím. Zbytky lepidla (pokud je to např. Herkules) je lepší omýt vodou. Po krátkém zaschnutí obtisku namočím model vodou a opatrně zbytky lepidla setřu.
Sandy

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pát 07 pro, 2007 3:49 pm

Naprosto souhlasím. Navíc to konečné nalakování vytvoří další podklad pro patinování nebo další úpravy když se model třeba okouká - znáto to, měsíc je člověk u vytržení, a pak zjistí že by třeba chtěl někde něco ještě přidat... Máte pak jistotu že při manipulaci s modelem nebo jeho dalším barvení nic neošoupete. Je ale třeba používat dobrý lak - já používám laky Gunze řady Mr. Color, co sice smrdí, ale dělají super povrch i v jemné vrstvě. A navíc se prodávají i ve spreji...

Jinak k těm tabulkám - lak je důležitý i z toho důvodu, že barva na leptu ne vždy dobře drží a má tendenci se někdy odlupovat. Já tabulky barvím tak, že vodouředitelnou barvou natřu celou tabulku a pak ji zlehka naplocho setřu papírovým kapesníkem, až mi barva zůstane jen v prohlubních.
Petr Zatrepalek

Příspěvekod MaHa » sob 08 pro, 2007 4:42 pm

Sandy píše:
Michal Dalecký píše:
Díky za Vaše poznatky.

Lepší je určitě nalakovat model až po nalepení obtisků. Vrstva laku do jisté míry skryje okraje obtisku a ten splyne s okolím. Zbytky lepidla (pokud je to např. Herkules) je lepší omýt vodou. Po krátkém zaschnutí obtisku namočím model vodou a opatrně zbytky lepidla setřu.

Je to tak jak píše Michal (Sandyho názor nezatracuji): Záleží to od modelu a také zda preferuji patinu či nikoli. (Osobně lepím leptané dplňky oboustrannou lepící páskou až po nalakování, u leptů je přímo připájím na nenalakovaný model, na zábradlí( např. u T466.0) lepím vteřinovkou na komplet hotový model - tedy způsoby se liší typ od typu) :P
MaHa

Zpět na Stavba lokomotiv