El. lokomotiva 131

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

El. lokomotiva 131

Příspěvekod luboš32 » stř 24 bře, 2010 6:40 pm

Zdraví,
tak mi přišly konečně domů ty odlitky 131 od Číže.Ještě je musím pořádně opracovat ,což je práce ,která mě moc nebaví.
Chtěl jsem se zeptat jaké mám použít barvy v tomto provedení

http://img684.imageshack.us/img684/5892/2939322.jpg

zde foto ještě neopracovaného odlitku

http://img687.imageshack.us/img687/3564 ... 10104z.jpg
luboš32

Příspěvekod Patrik Novák » stř 24 bře, 2010 9:35 pm

žlutá je jasná , ale tu zelenou si budeš muset namíchat

tuším že vezneš zelenou která je tmavší než tahle a budeš do ní přimíchávat žlutou
Patrik Novák

Příspěvekod luboš32 » čtv 25 bře, 2010 7:53 am

Tohle jsem čekal,že tu zelenou budu muset namíchat.
luboš32

Příspěvekod mnitka » čtv 25 bře, 2010 10:37 pm

barvy na modely používám ze sortimentu výrobce sprejů MOTIP DUPLI,
mají spoustu výhod cenou počínaje, množstvím v balení (vydrží téměř na celý modelářský život), skvělé vlastnosti, rychlost schnutí, barvy jsou lesklé což je výhodou pro aplikaci obtisků ..., zásadní věcí ale je, také škála odstínů která je tak velká že pokrývá téměř celý arzenál barev používaných u ČSD a ČD (není nutno shánět ekvivalenty nebo složitě míchat).
v případě stotřicetjedničky je to zelená RAL 6002 a žlutá RAL 1003
zelená je v sortimentu v řadě DUPLI COLOR aerosol art a žlutou je nutno zvolit autolak MOTIP odstín škoda 6200 ( REVELL, AGAMA, MODEL AIR...), co dává slovenské Cargo na střechu a pojezd nevím (RAL 7001? RAL 7002?)
mnitka

Příspěvekod luboš32 » pát 26 bře, 2010 8:30 am

Tak už mám ty barevné odstíny.Kolega z fóra Vlaky.net mi poslal přílohu a barevné schéma na tuto lokomotivu,tak pokud bude mít někdo zájem můžu odeslat na email :wink:
luboš32

Příspěvekod luboš32 » pát 26 bře, 2010 6:16 pm

Tak mi nedalo osadit kastle na pojezdy a dát to na kolejiště.Ještě mám na modelu spoustů práce.Model vypadá hotový ,ale není ani ze dvou třetin.Musím pořešit spřáhla,lokomotiva je trochu víc roztáhnutá.Zatím tam mám jen klasické,ale zkusím ještě ROCO spřáhla možná to bude stačit
luboš32

Příspěvekod Michalmicuda » sob 03 dub, 2010 7:37 pm

luboš32 píše:Tak mi nedalo osadit kastle na pojezdy a dát to na kolejiště.Ještě mám na modelu spoustů práce.Model vypadá hotový ,ale není ani ze dvou třetin.Musím pořešit spřáhla,lokomotiva je trochu víc roztáhnutá.Zatím tam mám jen klasické,ale zkusím ještě ROCO spřáhla možná to bude stačit

Luboš

- Roztiahnutie loko si už asi vyriešil zbrúsením odliatku prípadným sfrézovaním rámu

- Spriahlá, nuž použil by som ROCO šachty a spriahla nakrátko (apoň medzi sekcie) a nechal si jedno čelo na modelové vybúrenie sa (pokiaľ nerátaš s príprahom)

- Ešte ma zaujíma či ju robíš na DCC alebo analog. Tam by som potom pri DCC odporučil medzi sekcie elektrické spriahlo ROCO
Michalmicuda

Příspěvekod luboš32 » sob 03 dub, 2010 7:57 pm

Prozatím je lokomotiva v analogu.Na digitál se sice chystám,ale moc nespěchám.
luboš32

Příspěvekod Michalmicuda » sob 03 dub, 2010 8:04 pm

luboš32 píše:Prozatím je lokomotiva v analogu.Na digitál se sice chystám,ale moc nespěchám.

Jasne tak tým odpadá mnoho problémov. Ja osobne svoju robím na DCC s dvomi dekodérmi pracujúcimi na rovnakej adrese (oba diely budú hnať) vďaka za tú schému. Tie RAL odtiene si zoženiem (výhodnejšie ako revell). Akurát sa snažím si objednať mikrožiarovky s lievikom na vytvorenie svetelného kužela, a autentickejšieho svetla. :wink:

A ta pecka na reflektoroch... Normalne ešte 10 minut po tom bodky pred očami :D
Michalmicuda

Příspěvekod Michal Šuhajda » sob 03 dub, 2010 8:29 pm

Michalmicuda píše:
luboš32 píše:Prozatím je lokomotiva v analogu.Na digitál se sice chystám,ale moc nespěchám.

Jasne tak tým odpadá mnoho problémov. Ja osobne svoju robím na DCC s dvomi dekodérmi pracujúcimi na rovnakej adrese (oba diely budú hnať) vďaka za tú schému. Tie RAL odtiene si zoženiem (výhodnejšie ako revell). Akurát sa snažím si objednať mikrožiarovky s lievikom na vytvorenie svetelného kužela, a autentickejšieho svetla. :wink:

A ta pecka na reflektoroch... Normalne ešte 10 minut po tom bodky pred očami :D

Dcc zase až tak nerozumín, ale napadlo mě jestli není lepší mít jeden dekodér s výstupy pro dva motory?
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod TTmili » sob 03 dub, 2010 9:10 pm

Už z čistě technickýho hlediska by to nedělalo dobrotu. Přecejen prakticky není možný vyrobit dva totožný motory a pokud by měl jeden dekodér výstup na dva motory (ani nevím jestli je to možné) pak by se s největší pravděpodobností ty motory docela hádaly. Je to teda spíš můj názor z vlastních zkušeností (ještě na analogu) takže to nemusí být pravda.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod Michal Šuhajda » sob 03 dub, 2010 11:17 pm

Mě to napadlo, právě kvůli tomu, že jsem kdysi vlastnil analogovou dvoumotorvou lokomotivu. (E44), která měla na každém podvozku samostatný motor. Ovládání (samozřejmě analogové) bylo pro oba společné a motorky se musely nějak domluvit.
Fakt je, že se motorky tu a tam, ale spíš výjimečně pohádaly a loko se bez omluvy napoprvé nerozjela.
Nicméně žiju v (možná naivní) představě, že dnes je technika dál a proto si budou motorky z jedné série mnohem podobnější než tehdy.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod luboš32 » ned 04 dub, 2010 6:37 am

Mám doma celkem 15 pojezdů BR180 a použité pro 131 byly nové a ze stejné série.Pro jistotu jsem je zkoušel na kolejišti nespojené a jely opravdu stejně.Ani jeden se nesnažil té druhé ujet :)
luboš32

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 04 dub, 2010 9:00 am

Honit dekodérem dva motory je možné - jen je třeba mít na paměti že max. proud je dvojnásobný a neměl by ohrozit dekodér pokud ten nemá nadproudovou ochranu a BEMF je tu k ničemu takže je vhodné ji vypnout.

Na druhou stranu řešení se dvěma dekodéry může být vhodné i pro rozdílné pohony - dá se to dohnat křivkou regulace.
Zdenek Valter

Příspěvekod Michalmicuda » ned 04 dub, 2010 6:15 pm

Zdenek Valter píše:Honit dekodérem dva motory je možné - jen je třeba mít na paměti že max. proud je dvojnásobný a neměl by ohrozit dekodér pokud ten nemá nadproudovou ochranu a BEMF je tu k ničemu takže je vhodné ji vypnout.

Na druhou stranu řešení se dvěma dekodéry může být vhodné i pro rozdílné pohony - dá se to dohnat křivkou regulace.

Skúšali sme aj v škole 2 bastardy dokonca z rozdielnej série a rozdielneho vyhotovenia a išli bez problémov v zdvojenej trakcii (trošku robila paseku druhá mašina nakoľko mala trošku odlišnú krivku jazdy).

Ja použijem pojazdy ROCO a s jedným kamarátom to máme tiež odskúšané že 2 rovnaké pojazdy sa správajú na 99% rovnako. K tomu 2 rovnaké dekodéry s rovnakými parametrami a myslím že by to nemalo robiť problémy. Týmto riešením si musím byť istý nakoľko chcem diely spojiť funkčnou šroubovkou od Weinerta (v jeho katalogu sa neviem vyznať) ak vie niekto o krajšej šroubovke tak sa rád podučím.
Michalmicuda

Další

Zpět na Stavba lokomotiv