Jak na odlitek?

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Jak na odlitek?

Příspěvekod Michal750 » stř 08 dub, 2009 4:47 pm

Zdravím, prosím potřeboval bych poradit: rozhodl jsem se pořídit si do svého vozového parku také nějakou českou mašinu, a protože se mi žádný hotový model nelíbil, odhodlal jsem se k vlastní tvorbě a koupil jsem si na burze odlitek brejlovce. Teď si ale moc nevím rady, jakou technikou ho opracovat. Věřím, že spousta z vás má s tím nějaké zkušenosti. Předem díky!
Michal750

Příspěvekod TTmili » stř 08 dub, 2009 6:10 pm

Tak já už nějaký ten odlitek za sebou mám (řádově asi pět, ztoho dva rozdělaný, jeden nikdy nespatřil světlo světa, a dva sem zkazil tak nádherně že už je nikdy nikdo neužije a momentálně se chystám aspoň na jejich výměnu za nové nebo aspoň za lept, každopádně všechny jsem opracovával stejně nebo aspoň podobně a zkazil to až barvou) tak můžu říct že jsem postupoval tak že jsem odřízl žiletkovou pilkou nálitky, někdy i částečně okna pokud to šlo, no a poté nastoupila "těžká" technika. Malou frézkou aspoň hrubě všechny okna, pokusit se aspoň trochu zeslabit stěny (pozor rozhodně ne na míň jak milimetr nebo zkončíš jak já u jednoho z nepočítaných odlitků!) a to je prakticky všechno. Pak to vzít surfaserem, začistit nepřesnosti a lak.
Přeju víc úspěchů než u mě. :lol:
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod Petr Zatrepalek » čtv 09 dub, 2009 9:16 am

Poradím následující "opatrný" postup - tou žiletkovou pilkou odřízni ty nálytky, když to nejde, použij list z lupinkovky či přímočarky co budeš držet v ruce. Daj se koupit i spec. modelářský pilky (Tamiya) - maj dva listy cca 0,8 mm široké, ale se zuby co skvěle odřezávají resin!

Na vyřezání oken - ne frézku, ale tenký vrtáček kterým budeš dělat dírku vedle dírky. Až to budeš mít, pak tím vrtáčkem ve vrtačce šikmým a opatrným pohyben buď "odrézuj" mezery mezi dírkami, nebo je prořízni listem lupínkové pilky. Pak zabruš vhodným jehlovým pilníkem okraje dírÿ na okno jak potřebuješ. Frézku používám jen na "ztenčování" stěn odlitku, a to ještě jen občas.
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Petr Zatrepalek » čtv 09 dub, 2009 9:20 am

Barvení - až to budeš chtít barvit, musíš to dobře odmastit - žádný tech benzín, na resin klidně použij i nitrák! Pak to nastříkej stříkacím tmelem - surfacer (dělá se i gunze Mr. Resin primer) - a teprve pak barvou. U resinu počítej s tím, že stále vylučuje ropné/mastné složky - takže nikdy nezamezíš odlupování barvy při použití krytí maskovací pásky nebo otěru barvy provozem.
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod JBr » čtv 09 dub, 2009 9:27 am

Ja zase na hrube opracovani odlitku (zbaveni velkych nalitku, treba u odlitku panu Cize a Molaty) pouzivam pilovy kotoucek, ktery mam jako jedno z prislusenstvi u frezky. Nesmi se s nim jet tesne u okraje, aby si clovek neuriznul co nechce, ale nedokazu si predstavit pizlat to rucne treba ziletkovkou, tohle trva rozhodne kratsi dobu. Zbytek nalitku (byva to tak 1 mm) zacistim bud rucne nebo brusnym nastavcem na frezku. Na kulata okenka v brejlovci mi presne sedi jeden maly brusny nastavec, ale v posledni dobe tam ty novejsi odlitky uz maji jen takove drobne blanky, ktere se daji celkem snadno prorazit a procistit klasickym kulatym jehlovym pilnikem. Zbyla okna se pak musi resit kus po kusu ruznymi zpusoby. Jen pozor pri pouziti toho zpusobu co pise Petr na odlitky napr. pana Molaty. Obcas tam byva v rozich vrstva epoxydu dost silna na to, aby se vrtacek pri neopatrnem pohybu zlomil (zalezi to kus od kusu a samozrejme i na pouzitem vybaveni).
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod VoVo » čtv 09 dub, 2009 9:35 am

Svůj příspěvek jsem se rozhodl odstranit jako nesouhlas s praktikami, které zde probíhají ze strany majitele diskuzního fóra, kdy jsou nezištně míněné diskuze a poskytnutné informace od modelářů zneužívány pro komerční aktivity, překrucovány, je zde na úkor komerčních aktivit omezováno svobodné vyjadřování, probíhá neustálé řízení diskuzí, zamykání vláken, odstraňování příspěvků a sám vlastník se zde chová mnohem méně vhodně a slušně, než co ostatním uživatelům vyčítá. Nashledanou v lepších časech :)
Naposledy upravil VoVo dne stř 27 srp, 2014 4:48 pm, celkově upraveno 1
Přátelé, tak s tímhle fórem, já jsem skončil.
VoVo

Příspěvekod Petr Zatrepalek » čtv 09 dub, 2009 11:26 am

Svojí metodou to mám taky do hodiny - a s menším bordelem od pilin :D
Petr Zatrepalek

Příspěvekod JBr » čtv 09 dub, 2009 11:58 am

Neni ten cas pak spis o zkusenostech? Vsak mate oba za sebou urcite uz hafo uspesne opracovanych odlitku. :)

Jinak osobne bych dodal jen to, ze asi nejlepsi je si to vsechno vyzkouset sam. Kazdemu vyhovuje trosku jina metoda. A smirit se s tim, ze prvni jeden dva odlitky holt muzou skoncit v kosi nebo jako odstavena rozbita masina nekde na kuse koleji ve vzdalenem rohu kolejiste.
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod maayaa » čtv 09 dub, 2009 1:23 pm

Dělám většinu frézou,a šmirgl válcem,je u toho sice celkem bordel,ale je to za chvíli.Jen je dobrý dávat si pozor na teplotu,odlitek pak změkne a může se i zkroutit
maayaa

Příspěvekod Michal750 » čtv 09 dub, 2009 4:45 pm

Tak jsem se do toho pustil a použil na odříznutí nálitků plátek z pilky na železo. Šlo to vcelku dobře a ani jsem při tom nic nepoškodil. Frézku ani malé vrtáčky zatím nemám, tak jsem na okna použil trojku vrták a pomocí stojanové vrtačky opatrně odvrtal. Pak jsem je zapiloval kulatým pilníkem. Výsledek je prozatím dobrý, ale na okna kabin asi bude nutná ta frézka.
Michal750

Příspěvekod Michal750 » čtv 09 dub, 2009 4:47 pm

Ještě něco: co je to ten resin?
Michal750

Příspěvekod Jirka Zubek » čtv 09 dub, 2009 5:32 pm

Mě se na broušení resinových odlitků osvědčila brousící mřížka na sádrokarton položená na rovné ploše,např. dlaždici...

Brousím to zásadně v práci,čímž eliminuji možství prachu doma na minimum :lol:
Jirka Zubek

Příspěvekod Jarda H. » čtv 09 dub, 2009 6:18 pm

Jirka Zubek píše: .... Brousím to zásadně v práci, .....

A já si myslel, že do práce se chodí pracovat :wink: , a ne modelařit ?! Kde pracuješ, že zaměstnavatel je tak benevolentní ?!
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod Jirka Zubek » čtv 09 dub, 2009 6:37 pm

Jirka Zubek

Příspěvekod Petr Zatrepalek » čtv 09 dub, 2009 6:59 pm

Pro neznalé naší hantýrky - RESIN = odlitek z epoxidové nebo polyurethanové pryskyřice vzniklý odlitím do kaučukové formy (zjednodušeně řečeno)
Petr Zatrepalek

Další

Zpět na Stavba lokomotiv