přestavba z ES499 na 350

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

přestavba z ES499 na 350

Příspěvekod michal » pon 26 úno, 2007 2:44 pm

Předělávám si ES499 na současnou slovenskou 350. Bude mít nový pojezd. Pro něj potřebuji sehnat nové dvojkolí (loukoťové) nejlépe od roca. Nevím, ale objednávkové číslo abych si je mohl objednat. Může mi někdo poradit kde je seženu nebo neví obj.číslo pro objednání u roca?
Napište mi vaše postřehy z vaší přestavby, hodí se mi vše. Tohle je moje první přestavba, tak se mi snad s vaší pomocí podaří. Michal
michal

Re: přestavba z ES499 na 350

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 26 úno, 2007 4:28 pm

michal píše:Předělávám si ES499 na současnou slovenskou 350. Bude mít nový pojezd. Pro něj potřebuji sehnat nové dvojkolí (loukoťové) nejlépe od roca. Nevím, ale objednávkové číslo abych si je mohl objednat. Může mi někdo poradit kde je seženu nebo neví obj.číslo pro objednání u roca?
Napište mi vaše postřehy z vaší přestavby, hodí se mi vše. Tohle je moje první přestavba, tak se mi snad s vaší pomocí podaří. Michal

Jaký pojezd chceš použít ?
Použít jen kola od jiného výrobce nemusí být vždy to pravé ořechové - například jiný průměr osy či nevhodné ozubení.
Jediný pojezd použitelný pro nové elektriky byl pojezd PIKO na bastarda.
Zdenek Valter

Příspěvekod michal » úte 27 úno, 2007 4:59 am

Pojezd mi bude stavět pan Vilinger, dvojkolí má být bez převodů on si všechny převody osadí sám.
michal

Re: přestavba z ES499 na 350

Příspěvekod F. Placheta » úte 27 úno, 2007 8:21 am

Zdenek Valter píše:
michal píše:Předělávám si ES499 na současnou slovenskou 350. Bude mít nový pojezd. Pro něj potřebuji sehnat nové dvojkolí (loukoťové) nejlépe od roca. Nevím, ale objednávkové číslo abych si je mohl objednat. Může mi někdo poradit kde je seženu nebo neví obj.číslo pro objednání u roca?

Jaký pojezd chceš použít ?
Použít jen kola od jiného výrobce nemusí být vždy to pravé ořechové - například jiný průměr osy či nevhodné ozubení.
Jediný pojezd použitelný pro nové elektriky byl pojezd PIKO na bastarda.

A to je vyzkousene? uvazoval jsem taky o "vylepseni" staricke ES499 a pojezd z Bastarda me napadl jako prvni, jen bych chtel mit jistotu, nez ho koupim, prece jen stoji kolem 5000,-...
F. Placheta

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 27 úno, 2007 8:24 am

michal píše:Pojezd mi bude stavět pan Vilinger, dvojkolí má být bez převodů on si všechny převody osadí sám.

O.K. pak můžeš použít kola PIKO na Bastarda[371/372] nebo ROCO na Ae 4/4 či Ae 8/8 resp. většinu elektrik co mají kola v průměru 1250 mm.
Zkus si najít sheety na stránkách výrobce a z něj zjistíš číslo náhradního dílu.
Ten pak někde objednáš. Dodací lhůty tak cca měsíc až půl roku :cry: :cry:
Zdenek Valter

Příspěvekod michal » čtv 01 bře, 2007 4:17 pm

Tak jsem studoval katalog ROCO. U Ae4/4 jsou asi všechny dvojkolí s převodem, ale u Ae8/8 jsou dvojkolí dvě a to s číslem 109199 by snad mělo být bez převodu. Je to tak? :?:
Proč jsou jiné dvojkolí pro analog a digitál? Digitál zatím nemám, ale....
michal

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 01 bře, 2007 8:12 pm

michal píše:Tak jsem studoval katalog ROCO. U Ae4/4 jsou asi všechny dvojkolí s převodem, ale u Ae8/8 jsou dvojkolí dvě a to s číslem 109199 by snad mělo být bez převodu. Je to tak? :?:
Proč jsou jiné dvojkolí pro analog a digitál? Digitál zatím nemám, ale....

Nevím o tom, že by kola měla být jiná :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Jak si na to přišel :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

Vždyť z analogové děláš digitální lokomotivou jen vložením dekodéru. :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
Kola se při tom nemění :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 01 bře, 2007 8:13 pm

michal píše:Tak jsem studoval katalog ROCO. U Ae4/4 jsou asi všechny dvojkolí s převodem, ale u Ae8/8 jsou dvojkolí dvě a to s číslem 109199 by snad mělo být bez převodu. Je to tak? :?:

Snad - bastard má určitě jedno dvojkolí bez ozubení.
Zdenek Valter

Příspěvekod michal » pát 02 bře, 2007 2:53 pm

Já si taky myslím, že kolům je to jedno. Ale podívám-li se na http://www.roco.cc/ odkaz service tam ve druhém odkazu zadám číslo lokomotivy Ae 4/4 - 69855 - otevře se mi seznam dílů úplně dole jsou díly pro střídavý proud a mezi nimi jsou i kola. A to jsem koukal. :shock:
Ae 8/8 má číslo 69880 a tam je to taky tak. Kola jsou tam dvakrát jednou pro stejnosměrný, jednou pro střídavý.
michal

Příspěvekod Houmr » pát 02 bře, 2007 3:06 pm

Tak to jo. Ty potřebuješ kola pro stejnosměrný proud.
Houmr

Příspěvekod dan » pát 02 bře, 2007 10:57 pm

No nevím jestli jde o chybu překladu, ale roco nabízí analogové lokomotivy např BR 218 pohon na všechny 4 nápravy a dále píše že u verze se střídavým motorem pohon jen na tři nápravy je to skoro u všech dieslových a elektrických loko takto popsáno analogové loko mají vždy poháněny o jednu až dvě nápravy víc nechápu proč to tak je, ale v katalogu je to černé na bílém :roll:
dan

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 02 bře, 2007 11:28 pm

dan píše:No nevím jestli jde o chybu překladu, ale roco nabízí analogové lokomotivy např BR 218 pohon na všechny 4 nápravy a dále píše že u verze se střídavým motorem pohon jen na tři nápravy je to skoro u všech dieslových a elektrických loko takto popsáno analogové loko mají vždy poháněny o jednu až dvě nápravy víc nechápu proč to tak je, ale v katalogu je to černé na bílém :roll:

Důvod je jednoduchý :wink:

Střídavý systém je odvozen od původního tříkolejnicového systému, kdy střední kolej byla opačnou fází - kola pak mohla být vodivě spojena.

Dnes výrobci dělají zpravidla kola jedny a propojí je v lokomotivě byť jak se mnozí přesvědčili vyjímky potvrzují pravidlo :wink:

Důvod proč střídavé modely AC [Pozor NE DCC :!: :!: :!: ] mají zpravidla méně hnaných náprav než modely DC či DCC je ten, že v místech kde převody nejsou je upevněn prostřední sběrač pro AC systém.
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 02 bře, 2007 11:31 pm

dan píše:No nevím jestli jde o chybu překladu, ale roco nabízí analogové lokomotivy např BR 218 pohon na všechny 4 nápravy a dále píše že u verze se střídavým motorem pohon jen na tři nápravy je to skoro u všech dieslových a elektrických loko takto popsáno analogové loko mají vždy poháněny o jednu až dvě nápravy víc nechápu proč to tak je, ale v katalogu je to černé na bílém :roll:

Ještě poznámku - střídavý systém AC je stejně tak analogový jako stejnosměrný systém DC :wink: :wink: :wink: :wink:

Jedná se zde jen o způsob napájení vozidla.
Zdenek Valter

Příspěvekod dan » pát 02 bře, 2007 11:59 pm

aha tak to už chápu :idea:
dan

Příspěvekod michal » stř 07 bře, 2007 7:50 am

Díky, v kolech už mám jasno.
Dnes se chci zeptat na osvětlení. To si chci udělat z ledek. Jak je zapojit, jaké použít a jaké odpory budu potřebovat. Schéma je dobrá pomoc.
michal

Další

Zpět na Stavba lokomotiv