dotaz - typ pojezdu

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

dotaz - typ pojezdu

Příspěvekod Střelec » čtv 12 pro, 2024 5:51 am

při pátrání po amerických typech lokomotiv pro úzkou jsem narazil na nabídku (bohužel japonskou) stavebnic na několik variant lokomotivy Climax typu A. Všechny jsou z 3d tisku na nějakém standardním pojezdu, který je součástí nabídky:
https://www.ebay.com/itm/315152158104?_ ... R9Krtpb3ZA

Nevíte někdo, jestli je tu něco podobného k sehnání? Udělat kastli z evrgreenu a nějakých zbytků, na to doplnit kotel ze šrotiště už by nebyl takový problém. Stroje to byly zajímavé a co kus, to originál, kotle měly stojaté i ležaté, parní stroj byl v podélné ose (víceméně stabilák) a působil přímo na klikovku.
Střelec

Re: dotaz - typ pojezdu

Příspěvekod michal_d » čtv 12 pro, 2024 6:22 am

Vypadá to jako pojezd Tomytec. Občas jsou k sehnání i u nás. nejvíc skladem jich asi mají v Doorz - modely-vlacku.cz. Ale koukám, že zrovna mají spíš delší typy.
Pěkný přehled typů je třeba zde. www.trainweb.org/tomix/chassis_dim.htm
michal_d

Příspěvekod Střelec » pon 16 pro, 2024 8:25 am

Díky!
Koukal jsem na to, ten nejkratší by šel, ale lepší by byl ještě o kousek menší.

V sobotu jsem v Opletalce koupil dvě 3d tištěné kastle na páry - 313.4 a 312.7. V prvním případě se to má dopasovat na pojezd T3 od FLM, ve druhém to sice dávají na ten samý, ale doplňují ho o běhoun. Osobně bych na to raději použil pojezd od T4.2/Br98 od Trixe, pokud se objeví na bazaru.
V první případě mám poněkud dilema - uzpůsobit pojezd kastli, nebo kastli pojezdu. Vršek je vytištěný včetně parních válců a partií pod budkou, takže je otázka, jestli příslušně ořezat rám, nebo ořezat zmíněné partie a osadit je na neupravený rám.
Ve druhém případě je otázka, jestli neexistuje další použitelný a hlavně dostupnější pojezd v potřebné konfiguraci.
Střelec

Příspěvekod michal_d » pon 16 pro, 2024 8:37 am

Ty pojezdy jsou velmi jednoduché konstrukce a není problém vyrobit kratší rám. Osobně bych zvolil 3D výtisk, ale jde to i ručně. Jeden mám doma (z hlavy nevím typ), takže můžu eventuálně zapůjčit na prohlédnutí.
michal_d

Zpět na Stavba lokomotiv