pojezd pro žabotlam tentokrát v tt

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

pojezd pro žabotlam tentokrát v tt

Příspěvekod Vítek57 » úte 27 srp, 2024 11:07 am

Ahoj,
Chtěl bych se zeptat, sháním pojezd pro žabotlam v měřítku tt. Původně jsem pojezd chtěl vzít z modelu ICE 3, ale včera jsem objevil samostatný pojezd na této stránce: https://www.nfmodely.sk/pleticha?product_id=15922
Nevím tedy, co bude pro mě lepší. Myslíte, že bude stačit jenom jeden tenhle pojezd k pohonu celé jednotky? Další otázka je, jestli by vůbec bylo možné pojezd zdigitalizovat, protože bych chtěl mít kolejiště v digitálu. Ještě by mě zajímalo, jestli nevíte zda-li se nedá pojezd sehnat i někde jinde, aby mi to nemuseli posílat ze Slovenska, navíc ani nevím, jestli do Česka vůbec posílají.
Co se týče ICE 3, tak jsem měl v plánu koupit něco takovéhleho: https://aukro.cz/vysokorychlostni-vlak- ... 7069584248.
Děkuju moc,
Vítek
Vítek57

Re: pojezd pro žabotlam tentokrát v tt

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 27 srp, 2024 5:48 pm

Vítek57 píše:Ahoj,
Chtěl bych se zeptat, sháním pojezd pro žabotlam v měřítku tt. Původně jsem pojezd chtěl vzít z modelu ICE 3, ale včera jsem objevil samostatný pojezd na této stránce: https://www.nfmodely.sk/pleticha?product_id=15922
Nevím tedy, co bude pro mě lepší. Myslíte, že bude stačit jenom jeden tenhle pojezd k pohonu celé jednotky? Další otázka je, jestli by vůbec bylo možné pojezd zdigitalizovat, protože bych chtěl mít kolejiště v digitálu.

Měl by - u podobných souprav je jeden hací vůz dostatečný.

Vítek57 píše:Ještě by mě zajímalo, jestli nevíte zda-li se nedá pojezd sehnat i někde jinde, aby mi to nemuseli posílat ze Slovenska, navíc ani nevím, jestli do Česka vůbec posílají.
Co se týče ICE 3, tak jsem měl v plánu koupit něco takovéhleho: https://aukro.cz/vysokorychlostni-vlak- ... 7069584248.
Děkuju moc,
Vítek

Pojezdy Pleticha se dělaly v Česku. Digitalizace je možná.
Pojezd ICE v TT od PIKO neznám, spíš by se k tom měl vyjádřit někdo kdo ho má, ale předpokládám, že bude podobný tomu v H0.
Myslím si podobně jako Tvého pokusu v H0, že to je asi možná cesta.
Zdenek Valter

Příspěvekod Vítek57 » úte 27 srp, 2024 8:00 pm

Nějaké poznatky jsem našel v tomto vlákně.
viewtopic.php?f=16&t=8124
Co jsem se dočetl tak umístění motoru je stejné jako v h0, tedy v bistrovoze. Kdybych koupil ten pojezd od pletichy, bylo by lepsi pojezd take dat do jednoho z vlozenych vozu, nebo muze byt i v ridicim? Ono asi stejne bude lepsi kdyz si to vyzkousim a pak se rozhodnu. Asi bych se teda priklanel k pojezdu od toho pletichy, protoze se mi moc nechce kupovat ICE, jenom abych ho pak rozrezal :D
Vítek57

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 27 srp, 2024 9:53 pm

Vítek57 píše:Nějaké poznatky jsem našel v tomto vlákně.
viewtopic.php?f=16&t=8124
Co jsem se dočetl tak umístění motoru je stejné jako v h0, tedy v bistrovoze. Kdybych koupil ten pojezd od pletichy, bylo by lepsi pojezd take dat do jednoho z vlozenych vozu, nebo muze byt i v ridicim? Ono asi stejne bude lepsi kdyz si to vyzkousim a pak se rozhodnu. Asi bych se teda priklanel k pojezdu od toho pletichy, protoze se mi moc nechce kupovat ICE, jenom abych ho pak rozrezal :D

No podle mne z pojezdu použiješ jen motor převody a dvojkolí - takže možná by stačilo koupit jen díly a podvozky, ale obávám se, že celá jednotka startsetu vyjde levněji než jednotlivé díly.
Tedy podle mne žádné řezání původnho ICE ;-)
Pohon bych ve čtyřvozové jednoce bych asi dal taky doprostřed, ale fungovalo by to i na kraji.
Ten pojezd Pleticha Ti jasně určí kde ho lze použít a pak si to nevykoušíš - podle rozvoru podvozku - čelní vozy mají větší 2600 mm a vnitřní 2400.
Z rozebraného ICE budeš stejně kreslit nové odvozky a pokud je provedení podvozků v TT podobné jako v H0 pak lze oba podvozky konstruovat pro použití jak v pohonu tak i jako běžný podvozek.
Zdenek Valter

Příspěvekod nadkachna » stř 28 srp, 2024 5:40 am

Osobně bych raději kuchnul tovární model. Pletichův pojezd jsem kdysi měl, nejezdilo to špatně, ale byl výrazně hlučnější + chybí případná podpora výrobce stran náhradních dílů.
G
TT
nadkachna

Příspěvekod Vítek57 » stř 28 srp, 2024 9:44 am

Díky moc za rady,
Hlučnost pojezdu by mi asi až tak nevadila, hlavně jestli jízdní vlastnosti budou obstojné. U toho vloženého vozu ICE 3 je jiný rozvor mezi podvozky než u vloženého vozu žabotlamu, takže by se to muselo překopat, což nevím, jestli bych úplně zvládnul. Proto bych raději volil pojezd od pletichy.
Ptal jsem se, jestli ICE3 má v sobě dekodér a inzerent mi odpověděl, že model má být DSS, což nevím přesně, co znamená.
Další co mě v nákupu ovlivňuje je cena toho pojezdu oproti startsetu ICE. Ale když k tomu přičtu cenu dekodéru a dvojkolí do ostatních vozů + další materiály a elektronika, tak to asi bude vycházet na podobnou částku, že ano?
Vítek57

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 28 srp, 2024 11:36 am

Vítek57 píše:Díky moc za rady,
Hlučnost pojezdu by mi asi až tak nevadila, hlavně jestli jízdní vlastnosti budou obstojné. U toho vloženého vozu ICE 3 je jiný rozvor mezi podvozky než u vloženého vozu žabotlamu, takže by se to muselo překopat, což nevím, jestli bych úplně zvládnul. Proto bych raději volil pojezd od pletichy.
Ptal jsem se, jestli ICE3 má v sobě dekodér a inzerent mi odpověděl, že model má být DSS, což nevím přesně, co znamená.
Další co mě v nákupu ovlivňuje je cena toho pojezdu oproti startsetu ICE. Ale když k tomu přičtu cenu dekodéru a dvojkolí do ostatních vozů + další materiály a elektronika, tak to asi bude vycházet na podobnou částku, že ano?

Pokud to bude startset DCC bude tam všechno.
Tak jako tak budeš muset dělat všechny podvozky podle toho žabotlamu.
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 28 srp, 2024 11:55 am

Jo a další věc je ta, že v tom ICE jsou i propojovací konektrory mezi vozy - takže další + pro ICE.
Zdenek Valter

Příspěvekod Vítek57 » stř 28 srp, 2024 12:51 pm

Tak jsem našel, že DSS znamená příprava na digitál. Kdybych si teda koupil tenhle set, tak bych stejne musel dokupovat dekoder, aby to bylo DCC, nebo ne?
Vítek57

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 28 srp, 2024 4:57 pm

Vítek57 píše:Tak jsem našel, že DSS znamená příprava na digitál. Kdybych si teda koupil tenhle set, tak bych stejne musel dokupovat dekoder, aby to bylo DCC, nebo ne?

Ano
Zdenek Valter

Příspěvekod Petr Barchánek » čtv 29 srp, 2024 8:45 am

Je otázka, kam se vyšplhá cena na Aukru za to slovenské ICE.

Zdejší uživatel Trainmaniak nabízí pod jménem M. B. jednotku ICE od Pika na Modelbazaru.
Petr Barchánek

Příspěvekod Vítek57 » čtv 29 srp, 2024 9:29 am

No já nevím. Asi jsem tvrdohlavý ale bych koupil stejně toho Pletichu, protože mi to vychází 2 krát levněji než ICE 3. Nějak jezdit to snad bude.
Bál jsem se trošku té digitalizace, ale až tak těžké to snad nebude, jestli to bude podobné jako v tomto článku:https://www.mojett.cz/62053
Na mojett jsem také našel článek o konektorech domácí výroby:https://www.mojett.cz/17492
Vítek57

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 29 srp, 2024 6:39 pm

Vítek57 píše:No já nevím. Asi jsem tvrdohlavý ale bych koupil stejně toho Pletichu, protože mi to vychází 2 krát levněji než ICE 3. Nějak jezdit to snad bude.
Bál jsem se trošku té digitalizace, ale až tak těžké to snad nebude, jestli to bude podobné jako v tomto článku:https://www.mojett.cz/62053
Na mojett jsem také našel článek o konektorech domácí výroby:https://www.mojett.cz/17492

No já bych řekl, že spíš nezkušený ;-)
S tou cenou je to trochu špatné uvažování, pro pojezd budeš potřebovat třeba ty propojovací konektry, dvojkolí, DCC přípravu a tohle v té soupravě je.
Zdenek Valter

Příspěvekod Vítek57 » pát 30 srp, 2024 8:29 pm

Stejně mi to přijde poměrně drahé, na to že to jen rozeberu, ale co se dá dělat.
U toho ICE3, jak by se tedy natahoval ten pojezd? Stačilo by třeba udělat jen delší kardany? Jinak rozvor podvozku by měl být 20,5 mm. U vlož. vozu žabotlamu mi to vychází na 20 mm. To by zas tak asi nebilo do očí, nebo snad jo?
Vítek57

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 30 srp, 2024 9:52 pm

Vítek57 píše:Stejně mi to přijde poměrně drahé, na to že to jen rozeberu, ale co se dá dělat.
U toho ICE3, jak by se tedy natahoval ten pojezd? Stačilo by třeba udělat jen delší kardany? Jinak rozvor podvozku by měl být 20,5 mm. U vlož. vozu žabotlamu mi to vychází na 20 mm. To by zas tak asi nebilo do očí, nebo snad jo?

Promiň ale v prním případě bych si zjistil jak je ICE udělané - v TT bohužel nevím ale v H0 ano.
Z ICE bu v té H0 bych použil volné nápravy, nápravové převody s hnacími nápravami, motor, kardany a propjovací konektory.
To co je potřeba udělat
z mechaniky - dva druhy podvozků, rámy pro jednotlivé vozy a pro nové podvozky, v rámu hnacího vozu úchyt pro motor atd atd
elektrickou výzbroj - sběrače na podvozku, zapojení každého vozu u čelních vozu led osvětlení, u hnacího vozu i rozhraní pro DCC, zapojení jednotlivých vozů na propojovací konektor atd.
Nicméně je to zase jen námět.
To jak si to uděláš je na Tobě, a jestli půjdeš cestou nákupu jen hnacího podvozku, nebo té soupravy.
Pak si udělěj rozvahu co bude pořeba udělat když si koupíš jen ten pojezd.
Zdenek Valter

Další

Zpět na Stavba lokomotiv