Remotorizace PIKO 372(371)

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Remotorizace PIKO 372(371)

Příspěvekod MPT » čtv 07 pro, 2006 11:53 am

Tak jsem se dozvěděl, že v těchto modelech je pouze 3-pólový motor, což vzhledem k ceně modelu a k tomu, že nejde o žádný hobby model se mi zdá jako dost velká chyba. Když uvážíme, že snad kterákoliv Hobby loko od Roca v ceně cca 1500,- má pětipólový motor, tak je dost od PIKA nefér takhle na nás šetřit.
Tak bych se rád zeptal zda někdo toto řešil a měnil motor za nějaký lepší 5-pólový. A nejlépe pokud nějaký pasuje přímo bez nějakých úprav. A zda se to vůbec vyplatí se do něčeho takového pouštět :?:
MPT
 
Příspěvky: 23
Registrován: stř 06 pro, 2006 1:48 pm

Remotorizace 372

Příspěvekod MaHa » čtv 07 pro, 2006 6:07 pm

Tady těžko radit protože člověk neví co od modelu očekáváš. Použitý motorek PIKO (byť třípópolvý) není zas tak špatný a má "slušnou" životnost. Motorek by určitě vyměnit šel, ale je potřeba frézovat odlitek rámu a to není tak jednoduchá věc - je potřeba počítat s potížemi.
PS: Osobně se řídím heslem: To co dobře jezdí - do toho nelezu :!: (pokud to nepoužívám na nějakou přestavbu)
MaHa
 
Příspěvky: 240
Registrován: stř 01 lis, 2006 10:09 pm
Bydliště: Šalingrad-Brno

Re: Remotorizace PIKO 372(371)

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 07 pro, 2006 7:30 pm

MPT píše:Tak jsem se dozvěděl, že v těchto modelech je pouze 3-pólový motor, což vzhledem k ceně modelu a k tomu, že nejde o žádný hobby model se mi zdá jako dost velká chyba. Když uvážíme, že snad kterákoliv Hobby loko od Roca v ceně cca 1500,- má pětipólový motor, tak je dost od PIKA nefér takhle na nás šetřit.
Tak bych se rád zeptal zda někdo toto řešil a měnil motor za nějaký lepší 5-pólový. A nejlépe pokud nějaký pasuje přímo bez nějakých úprav. A zda se to vůbec vyplatí se do něčeho takového pouštět :?:


Myslím si, že v tomhle přídě to není nezbytně nutné.
Pojezd je celkem slušně zpřevodován a jeho jízdní vlastnosti hodnotím jako velmi slušné.

Co se týče výmeny za ROCO pětipól je to určitě možné. Motor sám je dost velký a rozměrově myslím přibližně odpovídá těm ROCO motorům. To jestli by to šlo vyměnit mohu ověřit až během vánoc. To budu zas doma.
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1866
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Re: Remotorizace 372

Příspěvekod MPT » pát 08 pro, 2006 7:27 am

MaHa píše:PS: Osobně se řídím heslem: To co dobře jezdí - do toho nelezu :!:

Do toho, co dobře jezdí taky nelezu, ale mi to dobře nejezdí :( takže to musím nějak vyřešit. Možná je fakt problém jen v tom dekoderu, fakt nevím...

Zdenek Valter píše: Co se týče výmeny za ROCO pětipól je to určitě možné. Motor sám je dost velký a rozměrově myslím přibližně odpovídá těm ROCO motorům.

Zkoušel jsem to rozdělat a přiměřit a na šířku by to šlo, ale délkově by se musel trochu zvětšit prostor v rámu, jinak ROCO pětipól je o dost větší než ten PIKO. A u toho PIKA to podle mě zachránil jen ten velký setrvačník, jinak by to byla asi hrůza a děs. To i Roco bez setrvačníku by s tím mělo jezdit lépe, ale to fakt jen hádám, chtělo by to vyzkoušet a pak by se vidělo...
MPT
 
Příspěvky: 23
Registrován: stř 06 pro, 2006 1:48 pm

Re: Remotorizace 372

Příspěvekod MaHa » pát 08 pro, 2006 11:42 am

MPT píše:
MaHa píše:PS: Osobně se řídím heslem: To co dobře jezdí - do toho nelezu :!:

Do toho, co dobře jezdí taky nelezu, ale mi to dobře nejezdí :( takže to musím nějak vyřešit. Možná je fakt problém jen v tom dekoderu, fakt nevím...

Na začátku jsi nenapsal že chceš digitalizovat.
MPT píše:
Zdenek Valter píše: Co se týče výmeny za ROCO pětipól je to určitě možné. Motor sám je dost velký a rozměrově myslím přibližně odpovídá těm ROCO motorům.

Zkoušel jsem to rozdělat a přiměřit a na šířku by to šlo, ale délkově by se musel trochu zvětšit prostor v rámu, jinak ROCO pětipól je o dost větší než ten PIKO. A u toho PIKA to podle mě zachránil jen ten velký setrvačník, jinak by to byla asi hrůza a děs. To i Roco bez setrvačníku by s tím mělo jezdit lépe, ale to fakt jen hádám, chtělo by to vyzkoušet a pak by se vidělo...

Zkus se zastavit (tak jak jsem Ti napsal v sekci DCC) u některého z prodejců digitálu a ten by Ti měl model osadit dekodérem. V Praze 5P holdig v Brně Libor Schmidt. Pro pořádek uvedu ještě jednou adresu:
http://www.volny.cz/libor.schmidt/ nebo
http://lokopin.wz.cz/ zde autor řešil podobný problém :D a má tam odkaz
na 5P holding v Praze.
PS: Vyměnit motor bude asi větší problém :wink: než vyměnit dekodér.
MaHa
 
Příspěvky: 240
Registrován: stř 01 lis, 2006 10:09 pm
Bydliště: Šalingrad-Brno

Re: Remotorizace 372

Příspěvekod MPT » pát 08 pro, 2006 4:03 pm

MaHa píše:Zkus se zastavit (tak jak jsem Ti napsal v sekci DCC) u některého z prodejců digitálu a ten by Ti měl model osadit dekodérem. V Praze 5P holdig v Brně Libor Schmidt. Pro pořádek uvedu ještě jednou adresu:
http://www.volny.cz/libor.schmidt/ nebo
http://lokopin.wz.cz/ zde autor řešil podobný problém :D a má tam odkaz
na 5P holding v Praze.
PS: Vyměnit motor bude asi větší problém :wink: než vyměnit dekodér.


Jak jsem říkal, Praha i Brno je pro mě dost z ruky. Navíc jak se nakonec zjistilo, tak problém je v použitém dekódéru. Dekoder Roco si neumí dobře poradit s 3-pólovým motorem. Takže šetřím na nový dekoder. 5-pólový motor by pravděpodobně zlepšil jen jízdu v nízkých otáčkách, při vyšších rychlostech pomáhá 3-pol. motoru ten velký setrvačník. Takže nakonec tedy jen vyměním dekoder 8) , ale pokud by se přeci jen někdo pustil do výměny motorku ať nezapomene dát o výsledku vědět.
MPT
 
Příspěvky: 23
Registrován: stř 06 pro, 2006 1:48 pm

Re: Remotorizace 372

Příspěvekod MaHa » pát 08 pro, 2006 5:17 pm

MPT píše:
MaHa píše:Zkus se zastavit (tak jak jsem Ti napsal v sekci DCC) u některého z prodejců digitálu a ten by Ti měl model osadit dekodérem. V Praze 5P holdig v Brně Libor Schmidt. Pro pořádek uvedu ještě jednou adresu:
http://www.volny.cz/libor.schmidt/ nebo
http://lokopin.wz.cz/ zde autor řešil podobný problém :D a má tam odkaz
na 5P holding v Praze.
PS: Vyměnit motor bude asi větší problém :wink: než vyměnit dekodér.


Jak jsem říkal, Praha i Brno je pro mě dost z ruky. Navíc jak se nakonec zjistilo, tak problém je v použitém dekódéru. Dekoder Roco si neumí dobře poradit s 3-pólovým motorem. Takže šetřím na nový dekoder. 5-pólový motor by pravděpodobně zlepšil jen jízdu v nízkých otáčkách, při vyšších rychlostech pomáhá 3-pol. motoru ten velký setrvačník. Takže nakonec tedy jen vyměním dekoder 8) , ale pokud by se přeci jen někdo pustil do výměny motorku ať nezapomene dát o výsledku vědět.


Jo, to je další stinná stránka DCC - pokud to člověk nenastaví doma, pak musí k odborníkovi, který může být "hodně daleko".
MaHa
 
Příspěvky: 240
Registrován: stř 01 lis, 2006 10:09 pm
Bydliště: Šalingrad-Brno

Re: Remotorizace 372

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 22 led, 2007 9:12 pm

MPT píše:Jak jsem říkal, Praha i Brno je pro mě dost z ruky. Navíc jak se nakonec zjistilo, tak problém je v použitém dekódéru. Dekoder Roco si neumí dobře poradit s 3-pólovým motorem. Takže šetřím na nový dekoder. 5-pólový motor by pravděpodobně zlepšil jen jízdu v nízkých otáčkách, při vyšších rychlostech pomáhá 3-pol. motoru ten velký setrvačník. Takže nakonec tedy jen vyměním dekoder 8) , ale pokud by se přeci jen někdo pustil do výměny motorku ať nezapomene dát o výsledku vědět.


Zkoušel jsem pětipólový motorek v tomto pojezdu, ale velký efekt to nepřineslo. V tomhle pojezdu výměna motoru není nutná.

Jizda s Lenz GOLD, ESU Loksound či ZIMO MX63 i 620 O.K.
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1866
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.


Zpět na Stavba lokomotiv

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků