Pawlik píše:Pecka! Obdivuji to nasazení a rychlost s jakou mašinka vznikla.
Měsíc. Měsíc, co jsem byl převážně doma s kotníkem v gypsu
Ale když už to mám hotové, podělím se o poznatky, třeba se zjistí, že to dělám blbě.
Na stroji je provedených nemálo úprav - z klasického Esa je udělané první prototypové. To se liší nejen absencí prolisů na kabině, ale i jinými okapovými žlábky strojovny (pěkné
detailní fotky předlohy zde) a tím pádem pruhy pod střechou vyjdou jinak a lépe, než když se natírají na Eso sériové. Jiné je i umístění houkaček a antén. Chtěl jsem znázornit období od roku 2015, kdy se Esu dostalo
retronátěru, do 2022, kdy dostalo
hnusná LED světla. Nakonec model odpovídá roku cca 2019, aspoň podle
této předlohy jsem špinil střechu.
Lak je pokus, příště bych to dělal lépe, asi takto:
- Na opracovanou skřín (dvakrát Surfacer a brousit) nanést bílý základ.
- Dlouhou jemnou žaluzii na boku dobře vylepit páskou a nechat zalepenou, aby se nezalila dalšími vrstvami barvy.
- Prvně nastříkat celý model na bílo.
- Přelepit celé čelo, vymaskovat tvar na bočnici (celý lichoběžník včetně bílé) a střešní žaluzie a stříknout vše oranžovou. Je to takto lepší, páska se opře pod okapničky, až pod ně je to bílé, snadno se dodrží rovinnost hrany. Pozor - jiný kus pásky přijde na zvlněné bočnice, jiný na úkosy. Na bočnici se totiž páska "omotá" okolo vlny a v úkosu by vyšla jinam. Je potřeba to dobře navázat. Boky odlepit.
(já stříkal do oranžové bílou a má to zase jiné problémy)
- Následně do vynechaného bílého lichoběžníku vstříknout modrou, současně i modrou na čela (na okna se nalepí z pásky obdélník 10 x 7 mm a lem dokola se zevnitř vylepí 6mm páskou celkem dobře, pak pruh pro poprsnici, desetinu pod vodorovný lom na čele).
- Pak v modré omezit plochu pro stříbrnou a nastříkat napřed bílou jako podklad a na ni šedostříbrnou (nejde to jinak, plocha na straně u kulatých oken je zvlněná a je potřeba to omezovat zvenčí, nejde si nechat pásku uprostřed modré)
- Když máte namíchanou stříbrnou, tak olepit obvod střešních žaluzií a stříknout stejnou barvou i je.
Tímto postupem se snadno dosáhne i správné vrstvení barev na horní straně skříně, kde na straně u kulatých okýnek je modrý pásek široký jen asi 0,5 mm.
- Pak zalepit vše (nechat předtím řádně vyzrát) a stříknout spodní část skříně modrou
- Přidat pásku ještě i přes modrou a stříknout černou.
No a je to.
Fotky z postupu lakování sem dávám tak, jak jsem dokumentoval, bez příkras a korekcí. Holt, ne všude je to dobře a někde je v tom binec.
Podvozky (pozor, napřed z nich ořezat Indusi/PZB a vše, co s tím souvisí, i držáky snímačů a kabely k nim) a dvojkolí jsou stříkané barvou "Weathered Black", prostě vyšisovanou černou. Bílé obruče lakovou fixkou edding. Dvojkolí dáte do podvozku, obě, ale vyndáte šneka. Podvozek upnete do svěráku. Jedním dvojkolím točíte prstem a druhé se vám otáčí pod hrotem fixky... Easy.
Pantografy jsou trochu kompromis - použil jsem ty z dodaného leptu, tedy s "lodičkou", kdy jsou obě ližiny spojené vnějším obloukem. Oblouk jsem ucvaknul, ližiny ohnul o 90 ° vzhůru a konce zabrousil do tvaru. Když bude k dispozici lepší hlavice, vyměním to. Bál jsem se, že při instalaci správné hlavice, která má vodicí "uši" si je ulomím, ale pantograf se nakonec dá krásně ovládat stiskem horního ramene prstem naplocho a na hlavici není potřeba vůbec sahat.
Perličkou je přidaná
žárovka ve středním reflektoru, která mne na tom lákala, to je prostě "Czech Made" jak víno - vyřešil jsem to LED velikosti 0402, vlepenou do okraje čiré plastové vložky a po omezení proudu rezistorem 100 kOhm to svítí akorát. Pozičky samozřejmě zhasínají při posunu, a to
samočinně, bez potřeby dalšího výstupu na dekodéru. Bohužel, samotný dálkový reflektor svítí v tomto podání mizerně, takže ty dvě "oči", na které jsem se moc těšil, nevyniknou. Ony ty lomené světlovody vůbec nejsou nic moc, bude to potřeba ještě upravit.
Nevím, jak je to zamýšleno, ale model mi sedí asi o 1 mm výš, než by měl. Ale rozdíl je už na kastli - pozice horních opěrek (nad deskou spojů) a dolních západek (pod litý rám) vzájemně odpovídají, jen jsou vysoko. Taky jsem zjistil, že horní opěrky vyjdou přesně na šrouby, co drží desku spojů, ale šrouby mají půlkulatou hlavu - takže následovalo vyjmutí dvou šroubů a ucvaknutí dvou opěrek. Bez úprav se nevejde ani dekodér MX648P16, řešením je buď použít MS480P16 nebo vyfrézovat ve hmotě střechy důlek nad kondenzátory na dekodéru - šikovní ušetří skoro tři tisíce za jiný dekodér
Taky mi neseděla madla - ta leptaná jsou jednak strašně silná a jejich hrana není čistá, pak je na některých nějaká "odbočka" držící sousední díl - a brousit měkký nikl 0,3 x 0,3 moc nejde, nebo nejsem dost šikovný. Ale hlavně - madla byla asi o sílu materiálu delší, než by bylo potřeba a do děr v kastli se sprostě nevešla. Takže jsem všechna naohýbal z mosazné kulatiny 0,3 a je to.
Na modelu ještě chybí tabulky (budou za měsíc) a správné obdélníkové nárazníky. Ty od SDV jsou moc velké, ty variantní, přiložené u Bastarda, zas moc malé - tak tam dám nárazníky z Kocoura od Tilliga. A když všechno na finále složím, chtěl bych ještě doplnit tlumiče vrtění podvozků - v opěrách už mám nachystané dírky...
Podle hesla "ono to sice není vidět, ale já vím, že to tam je"
No a do Paky konečně dojel pořádný rychlík: