Tak trošku dilema

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Re: Tak trošku dilema

Příspěvekod Střelec » sob 29 bře, 2025 5:09 pm

Dneska jsem si z burzy přivezl výtisk 314.2. Je to ta kastle, co se vyskytuje na Aukru. Kratší vany s vysokými pixlami v místech deklů pro napouštění vody, turbo na pravé a kompresor na levé straně. Na pojezdu T3 od FLM lze spáchat pouhé čtyři stroje, co měly paprsková kola. Bohužel na mě nikde nevylezla konkrétní fotka, takže výsledek bude poněkud spekulativní.
Pixly půjdou dolů, turbo a kompresor asi taky (chtěl bych to do druhé epochy), píšťalu nejspíš osadím mosaznou. Tendr je naznačený deklem, takže na něj hodím ohrádku s uhlím a před boudu možná dodělám tlumič sací brzdy. Na některých fotkách mají boční výřezy budky dodatečné dekly s prosklením (patrně posuvné). To by mohl být zajímavý doplněk, i když šlo asi o "zateplení" na zimu. Zajímavé je, že na tom jednom snímku to byl zjevně prosklený rám, u jiných typů strojů to byly bytelné prkenné okenice. Tentokrát se na nejpostiženějších místech pokusím "vyžehlit" tiskový rastr.
Střelec

Příspěvekod Střelec » pon 31 bře, 2025 2:22 pm

V neděli jsem výtisk 314.2 nahrubo očesal z tiskových podpor. Při tom upadla jen načatá píšťala, držák jednoho smetadla a jedna stupačka posunovače. Ty asi očešu a nahradím pájenými z drátu a zbytku mosazi. Výtisk má celý kotel, válce i rám s podlahou budky. Několik tiskových podpor tak zůstalo nepřístupných v budce, ale pro osazení na pojezd stejně půjde spodek pryč a oddělené kusy rámu a potrubí se dolepí na rám pojezdu. Dolů půjdou ještě některé "moderní" detaily (turbo, kompresor, pixly na deklech nádrží).
Přílohy
DSCN1187.JPG
DSCN1187.JPG (109.24 KiB) Zobrazeno 2466 krát
DSCN1186.JPG
DSCN1186.JPG (136.38 KiB) Zobrazeno 2466 krát
DSCN1185.JPG
Střelec

Příspěvekod Střelec » pon 31 bře, 2025 2:25 pm

A dva snímky spodku. Do kotle zespodu bude nutné osadit zátěž s čepem, do kterého se chytne spojovací šroub. Uvidíme, jak bude kastle lícovat s pojezdem a co a kde bude muset pryč.
Přílohy
DSCN1190.JPG
DSCN1188.JPG
Střelec

Příspěvekod Střelec » pát 11 dub, 2025 2:42 pm

Začal jsem pomalu okousávat spodek, ale je to spíše nárazová činnost, když je zrovna nálada.
U paní Bankové jsem si objednal řadové tabulky na všechny plánované stroje, s trochou štěstí by mohly být do květnové burzy.
Střelec

Příspěvekod Střelec » pon 14 dub, 2025 5:08 pm

Dneska jsem se dokopal k pokračování stavby 314.2. Musel jsem kvůli napasování na pojezd "otevřít" prakticky celý spodek a následně nevratně krátit na již obvyklých místech (opět zabroušením) pojezd. Proti předchozímu kusu se objevil poněkud nečekaný problém - blok motoru o kus přečníval do prostoru kotle, takže bylo nutno brousit. A to tak, že velmi, pryč musel jít i vnitřek přední stěny budky. Bohužel jsem trochu přitlačil a jeden bok kastle praskl a druhý se vyštípl. Naštěstí hladce, takže stačila trocha vteřiňáku a pak začistit a přebrousit. Poslední prstenec kotle před budkou tak poněkud víc "zhubl" a tak to budu muset nějak přemaskovat - patrně potahem z plechu od vína. Je dost tenký, dobře se nýtuje i jinak tvaruje a není problém s jeho lepením. Přes všechny peripetie jsem tak za jedno odpoledne s frézkou spasoval kastli s pojezdem. V další fázi dolepím imitace částí rámu na pojezd, instaluju do kastle zátěž s výstupkem pro spojovací šroub, nachystám detaily a v poslední fázi se doladí povrchovka. Ale to bude o čase a o náladě.
Střelec

Příspěvekod Střelec » úte 15 dub, 2025 2:54 pm

Takže pár snímků hrubého obrobku - vykuchaný vnitřek "tisku" a upravený rám, náhled stroje.
Přílohy
DSCN1191.JPG
DSCN1193.JPG
DSCN1193.JPG (119.36 KiB) Zobrazeno 1717 krát
DSCN1195.JPG
Střelec

Příspěvekod Střelec » úte 15 dub, 2025 3:06 pm

Bude zapotřebí doladit dost věcí, kromě dříve zmíněné úpravy kotle též zahladit stopy po odstraněném kompresoru a turbu, opravit spodní hranu budky, přetmelit a zaleštit stopy po prasklinách na bocích, dodělat úpravy pojezdu a další práce. S "tiskem" se ale dělá snáz a rychleji, než s odlitkem a pokud se sází na hotový, či jen lehce upravený pojezd, je stavba mnohonásobně rychlejší. Pokud je cílem provozní stroj bez různých vychytávek a ne vyšlechtěný vitríňák, je při hotovém či lehce modifikovaném pojezdu stavba otázkou několika málo večerů.
Střelec

Příspěvekod Jirkátor » čtv 17 dub, 2025 8:21 am

Tobě nevadí vzhled přechodu kotle do budky? Je mi jasné, že v černé barvě to bude vidět méně, ale bude.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Střelec » čtv 17 dub, 2025 4:58 pm

Úpravu kotle zmiňuju výše - prstenec před budkou dostane potah z plechu od vína (onýtovaný na patřičných místech, metodu jsem vyzkoušel při zpravování odlitku 310.0), aby to zvenčí překrylo to zúžení. Navíc na levé vaně bude nástavec na uhláku (je na většině fotek, výtisk tam má jen deklík). Před budkou uprostřed bude nově tlumič brzdy a od něj podél stěny vpravo povede armatura, která bude mizet mezi kotlem a vanou a nakryje případné tvarové nesrovnalosti (pravý přední roh motoru) na přechodu budka - kotel. Kastle na fotce je zatím jen ve stádiu prvotního opracování. Nejbližší stádium prací bude zpracování zátěže s uchycením spojovacího šroubu, detaily přijdou na řadu potom, aby při dopasovávání kastle se zátěží na pojezd nevzaly za své. V plánu jsou i kulisy rámu na pojezd, odbroušené z vykuchaného spodku.
Střelec

Příspěvekod michal_d » čtv 17 dub, 2025 5:19 pm

Zajímavá sochařina. Nevíš na jaký pojezd je výtisk původně konstruován? Při pohledu na fotky se zdá, že se snad ani s motorizací nepočítá... To mi přijde jako vysloveně zahozená příležitost - u 3D tisku by jeden čekal, že to na pojezd pásne bez větších úprav a že by součástí mohly být další díly, které elegantně schovají místa, kde to nevychází - třeba jako zmiňovaná nástavba uhláku. Neber to prosím jako kritiku Tvé práce, spíš jako povzdech nad polotovarem. Tu sochařinu vlastně docela obdivuji, já bych na to neměl nervy...
michal_d

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 17 dub, 2025 5:51 pm

michal_d píše:Zajímavá sochařina. Nevíš na jaký pojezd je výtisk původně konstruován? Při pohledu na fotky se zdá, že se snad ani s motorizací nepočítá... To mi přijde jako vysloveně zahozená příležitost - u 3D tisku by jeden čekal, že to na pojezd pásne bez větších úprav a že by součástí mohly být další díly, které elegantně schovají místa, kde to nevychází - třeba jako zmiňovaná nástavba uhláku. Neber to prosím jako kritiku Tvé práce, spíš jako povzdech nad polotovarem. Tu sochařinu vlastně docela obdivuji, já bych na to neměl nervy...

To jo, ale to by musel ten model Střelec vytvářet.
On si koupil výtisk na burze takže s tím pracuje jako s odlitkem ;-)
Zdenek Valter

Příspěvekod JuraHT » čtv 17 dub, 2025 5:54 pm

michal_d píše:Nevíš na jaký pojezd je výtisk původně konstruován? Při pohledu na fotky se zdá, že se snad ani s motorizací nepočítá...

Je to tak. Pana Šafránka jsem se v tomto smyslu ptal, odpověděl mi, že u těch modelů není zamýšlen žádný konkrétní pojezd, prostě překreslili výkres do 3D s úmyslem vytvořit statický model do kolejiště či vitríny.
JuraHT

Příspěvekod Zlámalík » čtv 17 dub, 2025 6:51 pm

No a tohle je strašně škoda - je tady technologie, kterou dokážeme vytvořit cokoliv, co by dřív z plastikářské formy bylo nemožné nebo v malých počtech neekonomické, a stejně se ty možnosti nevyužijí.
Podobné je to i jinde - skoro dokonalé 3D tisky, jen je nejde nastříkat apod., nebo krásně tenká madla, co se hned ulomí, protože autor sice umí s 3D softem, ale už nepřemýšlí o technologii, jak to složit.
Chápu, že je to hromada práce navíc, ale to už tak je, u věcí, které mají za něco stát. Kolega michal_d ví.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod JuraHT » pát 18 dub, 2025 8:13 am

Je to tak, předpokládám, že kdyby pan Šafránek k tomuto přihlédl, zůstalo by mu na stole po burze mnohem méně tištěných lokomotiv. Na druhé straně jsem rád, že modýlky existují. Taky to nemusí být tak jednoduché, jak se zdá, přece jen vyrábí lokomotivy ve třech velikostech a někdy je nutné pojezd na konkrétní loko upravit.
Třeba v případě tomto konkrétním bych se neobešel bez úpravy - nahrazení motoru menším, válcovým coreless, takhle fiknutý kotel bude vidět.
JuraHT

Příspěvekod Střelec » pát 18 dub, 2025 3:55 pm

Prodejce na burze tvrdí, že nabízené kastle jsou dělané na T3 od FLM. No - bohužel ne tak docela. Když jsem mu při nákupu kastle 314.2 ukazoval již pojízdnou 313.4, byl z toho evidentně "na větvi". Výtisky nesou uvnitř označení "KOLEJ KLUS Václav Kostěnec". Nabízí jen H0 a prodává to i na Aukru. Sortiment je průběžně doplňován.

Mám ještě výtisk 312.7, který bych rád časem narouboval na pojezd "Ulmet" od Trixe (až nějaký seženu). Mám sice jak "Ulmet", tak pozdější variantu přeznačenou z rodinné nostalgie na ČSD (předloha skončila v kopřivách v Tršnicích v době, kdy do Chebu z výtopny Klatovy vrátili dědu, dotáhl to po válce v chebské výtopně na strojmistra), kterou nechci zrušit. Ale mohl bych koupenou kastli přizpůsobit na pojezd a pak ji jen instalovat na ten který seženu... Prodejce s Trixem nepočítal a opět to dedikoval na T3 od FLM + doplněný běhoun. Když jsem kastli kupoval a vytáhl Trixe s příslušným pojezdem kvůli poměření, dost ho to zaskočilo. Odhaduji, že rozdíl v délce bude opět řádově v milimetrech. No - uvidíme.
Střelec

PředchozíDalší

Zpět na Stavba lokomotiv