Instalace LED světel

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Zapojení LED

Příspěvekod Honza168 » ned 02 kvě, 2010 11:02 pm

JM píše:Ptal jsem se dvou lidí z fóra, jaký mají nazor na zapojení osvětlení M152 stylem antiparalelní zapojení smd diod...,

Jsem elév a proto děkuji za názory v této diskusi. Osobně se držím varianty vybádané LokoPinem (Martin Pinta, Písek) zde: http://lokopin.wz.cz/body.htm - obr. 3 a 6 jsou má oblíbená schémata, podle kterých bastlím osvětlení lokomotiv (ano, v režimu digitál). Kdybych se před svým guru (Pinta) zmínil o jiném zapojení, ubil by mne čepicí! Divím se, že Vám všem ještě neřekl své... Možná však jen že špatně čtu tuto diskusi. Ahoj a všechno v dobrém.. Honza168.
Honza168

Příspěvekod Honza168 » ned 02 kvě, 2010 11:54 pm

Opakuji, že jsem elév. Po hodinovém (a víc) studování této diskusní kapitoly jsem z jednotlivých názorů trošku magor... Ale to asi každý, protože nevýhoda (bohužel nemoderovaných) diskusí této stránky je v tom, že člověk těžko hledá souvislosti. Výhoda je naopak v tom, že díky know-how kamarádů chodím spát s hlavou jako balón :-). Tak. Abych dlouho nezdržoval:
Zaprvé - někde na začátku diskuse se lidé odborně vzdělaní vyjadřují k tomu, že v oblasti LED SMD existují tři velikostní typy, přičemž největší mrňavost je údajně 0603. Není to pravda! To jsem si myslel do minulého týdne taky (stejně jako to, že našimi jediními dodavateli elektro-součástek jsou Conrad, GES či GME). Hovno (pardon). Tihle němečtí podnikatelé z nás dělají akorát blbce! Všem, kdo mi v tuto chvíli nevěří, doporučuji překliknout na web ing. Krejčího z Rožnova p/R. (co tam skákal olympionik Raška): Přijdou na to, že tamní EZK - viz http://www.ezk.cz/ - dodává (pánové nekecám - do tří dnů) LED SMD velikosti 0402!!! Pokud někoho zajímá rozměr těchto titěrných součástek, tak je to 1,0 x 0,5 x 0,4 mm! Pro TT, N a Z jako na zavolanou! No, naprosto ideání pro N-kaře a Zet_kaře. Téčkařům budou stačit ty "dvanáctky", "osmičky" a "šestky".
Že ne? Ale pozor, ty 0402 jsou "mrchy skákavý". Jako ty šneci v Pretty Woman :-). Když jsem je chtěl odzkoušet svým jednoduchým měřákem (nikoliv z Číny) a přiložil k nim hroty, tak dvě(!) mi "odskočily" neznámo kam (tedy známo - ale nenalezeno!).
Myslím si ale, že se mi je podaři zkrotit a přijdou přilepit na zábradlí lokotky (N) V60 prodávané Conradem za kus cca 30 € (dva kusy 59.60 €). Pojednávám o nich na svém webu zde - http://www.honzikovyvlacky.cz/2010/04/3 ... 1-x-05-mm/
No, a když dovolíte, zadruhé, ale to je otázka: Co se myslí tím, když se řekne "vlasový vodič"? Chápu podstatu, ale není mi znám rozměr?! Abyste mi dobře rozuměli: Když jsem pátral na internetu u renomovaných firem po "vlasových vodíčích" (už byly jmenované) - odkaz žádný. Ale když jsem zabrousil do firem věnujících se bižuterii (!), tj. navlékání korálků - budete se divit, ale ony nabízejí měděné izolované drátky o průměru pod 0,3 mm(!) Jsou to ony zmiňované "vlasové vodiče"? Furt říkám, že železniční modelář by se měl každý den proklikávat u "konkurentů! Ahoj, Honza 168.
Honza168

Příspěvekod Jirka1 » pon 03 kvě, 2010 6:05 am

Honza168 píše:No, a když dovolíte, zadruhé, ale to je otázka: Co se myslí tím, když se řekne "vlasový vodič"? Chápu podstatu, ale není mi znám rozměr?! Abyste mi dobře rozuměli: Když jsem pátral na internetu u renomovaných firem po "vlasových vodíčích" (už byly jmenované) - odkaz žádný. Ale když jsem zabrousil do firem věnujících se bižuterii (!), tj. navlékání korálků - budete se divit, ale ony nabízejí měděné izolované drátky o průměru pod 0,3 mm(!) Jsou to ony zmiňované "vlasové vodiče"? Furt říkám, že železniční modelář by se měl každý den proklikávat u "konkurentů! Ahoj, Honza 168.
Já používám lakované vodiče z vinutí cívek relé. Obecně je pak zahrnuji pod pojem "vlasové vodiče". :wink:
Jirka1

T211

Příspěvekod pajavlk » úte 18 kvě, 2010 4:06 pm

tady přihodím pár fotek osvětlení T211.1001 od gutzolda

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
pajavlk

Příspěvekod medvidek » stř 26 kvě, 2010 5:51 pm

Ahoj,mam dotazty miniaturni SMD diody jsou super,ale jak se ti daři přiletovat dratky k dïodě???? Budto ji spališ nebo nepřiletuješ nic. Otazka zni,Jak letovat SMD diody o rozměrech 1mm x 0,5mm????????????
Honza168 píše:Opakuji, že jsem elév. Po hodinovém (a víc) studování této diskusní kapitoly jsem z jednotlivých názorů trošku magor... Ale to asi každý, protože nevýhoda (bohužel nemoderovaných) diskusí této stránky je v tom, že člověk těžko hledá souvislosti. Výhoda je naopak v tom, že díky know-how kamarádů chodím spát s hlavou jako balón :-). Tak. Abych dlouho nezdržoval:
Zaprvé - někde na začátku diskuse se lidé odborně vzdělaní vyjadřují k tomu, že v oblasti LED SMD existují tři velikostní typy, přičemž největší mrňavost je údajně 0603. Není to pravda! To jsem si myslel do minulého týdne taky (stejně jako to, že našimi jediními dodavateli elektro-součástek jsou Conrad, GES či GME). Hovno (pardon). Tihle němečtí podnikatelé z nás dělají akorát blbce! Všem, kdo mi v tuto chvíli nevěří, doporučuji překliknout na web ing. Krejčího z Rožnova p/R. (co tam skákal olympionik Raška): Přijdou na to, že tamní EZK - viz http://www.ezk.cz/ - dodává (pánové nekecám - do tří dnů) LED SMD velikosti 0402!!! Pokud někoho zajímá rozměr těchto titěrných součástek, tak je to 1,0 x 0,5 x 0,4 mm! Pro TT, N a Z jako na zavolanou! No, naprosto ideání pro N-kaře a Zet_kaře. Téčkařům budou stačit ty "dvanáctky", "osmičky" a "šestky".
Že ne? Ale pozor, ty 0402 jsou "mrchy skákavý". Jako ty šneci v Pretty Woman :-). Když jsem je chtěl odzkoušet svým jednoduchým měřákem (nikoliv z Číny) a přiložil k nim hroty, tak dvě(!) mi "odskočily" neznámo kam (tedy známo - ale nenalezeno!).
Myslím si ale, že se mi je podaři zkrotit a přijdou přilepit na zábradlí lokotky (N) V60 prodávané Conradem za kus cca 30 € (dva kusy 59.60 €). Pojednávám o nich na svém webu zde - http://www.honzikovyvlacky.cz/2010/04/3 ... 1-x-05-mm/
No, a když dovolíte, zadruhé, ale to je otázka: Co se myslí tím, když se řekne "vlasový vodič"? Chápu podstatu, ale není mi znám rozměr?! Abyste mi dobře rozuměli: Když jsem pátral na internetu u renomovaných firem po "vlasových vodíčích" (už byly jmenované) - odkaz žádný. Ale když jsem zabrousil do firem věnujících se bižuterii (!), tj. navlékání korálků - budete se divit, ale ony nabízejí měděné izolované drátky o průměru pod 0,3 mm(!) Jsou to ony zmiňované "vlasové vodiče"? Furt říkám, že železniční modelář by se měl každý den proklikávat u "konkurentů! Ahoj, Honza 168.
medvidek

Příspěvekod michalz » čtv 27 kvě, 2010 1:21 pm

Já když potřebuji pájet smd 1206 až 0603 tak si jejich jeden konec připnu do kolíčku :wink: kolíček ale musí být přesný. Kolíček mám upevněný na dřevěné desce. Pak už jen napájím drátek a je taky možné na kontakt kápnout pájecí kapalinu.
TT - anolog, "Zatím" U profil ,V epocha s Pulzní regulací
michalz

Příspěvekod vvitty » čtv 27 kvě, 2010 2:17 pm

- dratky doporucuji pocinovat pred pajenim
- pokud nejakou kapalinu, tak zasadne jen rozpustenou kalafunu ! Ruzne "neutralni pajeci kapaliny" po case rozezerou kontakt soucastky, a to i kdyz se dobre oplachnou.
- kvalitni cin (trubickovy, s kalafunou), nejlepe tenky (0.5 nebo 0.35mm prumer)
- nedavat prilis velkou teplotu - doporucuji neco mezi 300-320 stupnu

- opatrne na mechanicke namahani - dratky by mely byt naohybany pred pajenim.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod MOL » úte 01 čer, 2010 5:20 pm

Prosím, má někdo zkušenosti s instalací světel (smd diod) u lokomotiv 708, 714, 731 apod.? Tedy ty, co mají světla v té "škatuli" na zábradlí? Nejsem si jistý jestli je to v TT vůbec možné. Děkuji.
MOL

Příspěvekod medvidek » úte 01 čer, 2010 8:45 pm

Nemate někdo zkušenosti s vestavěnim SMD diod do lamp čsd od Murase (odlitek z mosazi)
HO 3-4 epocha čsd DCC začinam. Pořadna mašina ma kotel a komin
medvidek

Příspěvekod marwin » stř 02 čer, 2010 1:42 pm

medvidek píše:Nemate někdo zkušenosti s vestavěnim SMD diod do lamp čsd od Murase (odlitek z mosazi)

Jestli myslis tuto lampu
Obrázek ,
tak s tim zkusenost mam:). Pouzil jsem zlutou LEDKU 0603, na kterou jsem napajel lakovane dratky. Lampu jsem odvrtal zespoda tusim 1,5mm vrtakem a protahnul dratky. Vnitrek lampy je nabarveny bile, jako ochrana proti zkratu. LEDKA je prilepena dovnitr lampy vterinakem. Nic sloziteho jen je to dost prace...
marwin

Re:

Příspěvekod pavmar » sob 28 srp, 2010 5:18 pm

Jacek píše:
JBr píše:Jeden postreh z praxe...

Ja jsem pri osvetlovani Zamracene narazil na problem s velikosti diod. Zamraca ma kombinovane bile/cervene svetlo, takze jsem automaticky sahnul po dvoubarevne diode. ....

Já jsem si objednal rovnou hotové osvětlení a nějaké dvoubarevné diody ne větší než 2 mm tam jsou. Takhle to vypadá:
http://modely-tt.wz.cz/paginy/modely/fo ... 8.1070.htm

A kde jsi to objedna nebo má někdo představu kdo takový plošnák pro DCC vyrábý nechce se mě s tím bastlit :-)

Díky
H0
Moduly a kolejiště
Epocha IV-V
DCC MINIBOX
pavmar

Re: Instalace LED světel

Příspěvekod pavmar » úte 31 srp, 2010 8:42 am

A ještě jeden dotaz která dvoubarevná ledka se dá použít pro DCC? díky.
H0
Moduly a kolejiště
Epocha IV-V
DCC MINIBOX
pavmar

Re: Re:

Příspěvekod JBr » úte 31 srp, 2010 9:25 am

pavmar píše:A kde jsi to objedna nebo má někdo představu kdo takový plošnák pro DCC vyrábý nechce se mě s tím bastlit :-)

Díky

Vyrabi to pan Ing. Schwarz (parkrat se objevil i tady na foru jako BFIZX). Ted uz si z hlavy nepamatuji presnou cenu, ale i s dekoderem Lenz Silver me to do brejlovce myslim vyslo asi na 1400 Kc. Osvetleni je pozicni svetla + reflektor s tim, ze pozicky jsou klasicky ovladane podle smeru jizdy a dvema dalsimi funkcnimi vystupy se zapina/vypina koncove osvetleni na loko a zapina/vypina reflektor. Vypada to moc dobre, viz http://www.youtube.com/watch?v=A91ATuxudiE
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod pavmar » stř 01 zář, 2010 12:58 pm

Máš na něj email nebo telefon? nebo jak jsi to objednal?
H0
Moduly a kolejiště
Epocha IV-V
DCC MINIBOX
pavmar

Příspěvekod JBr » stř 01 zář, 2010 1:59 pm

Domlouval a objednaval jsem to osobne na burze, sedava v rade co je pokladna, +- uprostred mezi Pletichou a Molatou. Da se poznat i podle toho, ze ma na stole ovalek a ruzna elektronicka hejblata. Mail by mel snad mit bfizx(zavinac)seznam(tecka)cz.
TT/D V/VI.
JBr

PředchozíDalší

Zpět na Stavba lokomotiv