E-94 digitalizace a uprava svetel

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

E-94 digitalizace a uprava svetel

Příspěvekod kukacka303 » čtv 04 úno, 2010 4:11 pm

koupil jsem novou e-94 a potreboval bych ji predelat na digital a vymnenit zarovky na led poradte prosim diky
kukacka303

Příspěvekod TTmili » čtv 04 úno, 2010 8:16 pm

Co třeba uvést měřítko a výrobce?
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod kukacka303 » pát 05 úno, 2010 7:13 pm

TILLIG TT ma jiz novy motor jde mi oto jaky tam vlozit dekoder nema jeste ani setrvak a jak udelat osvetleni aby se v ddc kdyz bude svitit neroztekli kastliky ma jen zarovku a docela dole svetla kam led asi nedam kdyby slo prepinani bila cervena ?
kukacka303

Příspěvekod TTmili » pát 05 úno, 2010 10:02 pm

Digitalizace u tohohle bude relativně problém (teď jsem to řešil u ragulina kterýho předělávám na pomeranče). Motor nový je ale otázkou je kam dát dekodér. Chtělo by to aby sis změřil kolik máš prostoru a podle toho zvolit dekodér (já například zvolil Lenze Standart+ v kombinaci s plošňáčkem na který jsem dal tranzistory). Osobně bych neřešil ani moc koncové osvětlení, spíš bych oddělil reflektor od pozičních světel. Každopádně jestli to chceš mít "relativně" bez práce tak doporučuju dát místo žárovky 3mm teple bílou diodu, jednu nohu dát přímo na jeden kontakt, druhou přes odpor na druhej kontakt od pouzdra na žárovku. V takovém případě bych použil jen Kuehna NO25 na drátech. Je o něco levnější než zbyle a s Tilligovic motorama se podle mých zkušeností snáší nejlépe. Samozřejmostí je oddělit zakladní propojení (tj. téměř celou tu plechovou nádheru uvnitř, jestli ovšem u nové je), a dráty z dekodéru napájet přímo k motoru, přívodu proudu, a světlům.
Složitější a asi lepší je čtyřfunkční dekodér, takřka jedno jaký, hlavně malý. Opět ideálně s dráty. Rozdíl bude v zapojení pod budkou, tj, nebude tam jedna dioda ale ideálě 3, z toho jedna nebude nad podvozkem ale přímo v kabině na reflektoru. Ty dvě vepředu zapojit standartně (tj. do série, přes odpor do původné objímky). Tu poslední zapojit přes odpor přímo na výstup dekodéru.
Nejsložitější je udělat komplet novej vnitřek, je to nejpracnější, nedražší atd. Ale výsledek stojí zato. Spočívá to v tom že se vytoří komplet obvody pro lokomotivu na jednom malým plošňáku, ideálně s paticí, a já ty plošňáky osazuju i elektronikou (ty tranzistory a tak). Vpodstatě se jedná o to že směrově nezávyslý jsou jen poziční světla, koncový jsou na jedný fci, směr kam svítí se ovládá pomocí směru poziček. Reflektor to samý, možná to není ideální řešení, je to takovej kompromis, ale zase v TT není tolik místa abysme si mohli dovolit osazovat lokomotivy jedním klasickým a druhým funkčním dekodérem.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod kukacka303 » sob 06 úno, 2010 4:19 pm

no ja ji koupil kvuli synovy mel jsem staryho toho jsem prodal a od ty doby posloucham jen ze chce krokouse ja byl pekne zlamanej sem si myslel ze tam bude konektor nebo aspon vyvody kam priletuju dekoder a ouha ta masina je krome motoru uplne stejna jak ta co jsem prodal a ta byla stara tak 30let pro mne je eletrika za trest, nekde jsem cet ze jsou na to vhodny ty kuehny jsem vybral n 45 cena skoro stejna jak no25 a ma vic funkci s tim reflektorem nevim za nim neni zadny misto a je tam spis jen naznacenej nad okny kabiny, dekoder se tam asi vejde ale misto je jen primo za motorem ta dioda do ty objimky asi pujde jsem myslel tam dat nakou dvoubarevnou jestli to jde aby to svitilo podle smeru jizdy _ a zapojeni dekoderu _ dva draty na napejeni od koleji dva primo na motor a dva zbydou ty jsou na osvotleni ale nevim jestli jeden dopredu a jeden dozadu nebo je rozdvojitt a dva dopredu a dva dozadu zkus mi to objasnit dik jo a jeste jestli muzu jakej typ diod a odporu a jeste jetli tam musi byt ty tranzistory ty tan jsou na co ?aby to nerusilo? eletrika hnusna.
kukacka303

Příspěvekod TTmili » sob 06 úno, 2010 6:08 pm

Ne tranzistory používám pouze jako spínací prvky, díky nim si z 4 funkčního dekodéru udělám jakoby 6 funkční. Ale když teda nejsi s elektirkou takový kamarád tak to nech jen na tom Kuehnu N45.
Co se týče zapojení tak ty dráty na koleje a motor dobře, pak by ti mělo zbýt 5 vodičů (modrý, bílý, žlutý, zelený a fialový - aspoň myslím). Bílý veď na jedno čelo a žlutý na druhé, na ty zapojíš ty bílé LED, jestli chceš i koncové musíš s tím bílým a žlutým protáhnou i ty zbylý dva (asi bych dal fialový k bílýmu a zelený ke žlutýmu) a připojit je k červený LED. Neví ale jestli se tam obě vejdou ale každopádně je v tom případě nezapojuj přes objímku, ale přímo na dráty. Pro modrý vodič by teoreticky šlo použít původní vedení (udělat z něho kostru) a rozvést to po mašině do obou představků. Kladný pól diody musí být připojen přímo na tom modrým, nejlíp přes odpor cca 500-700 ohmů pro bílou a něco přes 1000 ohmů u červených. Pak už je to jen o programování.
Snad jsem to vysvětlil dobře, kdybys s tím měl problémy tak to nafoť a pošli my to na mail, nebo případně podle toho odkud jsi bych ti to případně mohl předělat.

A příklady těch LED :
červená: http://www.gme.cz/cz/led-3mm-red-200mcd-p511-410.html (eventuálně v menším pouzdře : http://www.gme.cz/cz/led-1-8mm-red-3000 ... 1-693.html )
bílá: http://www.gme.cz/cz/led-3mm-white-1000 ... 1-899.html (eventuálně v menším pouzdře : http://www.gme.cz/cz/led-1-8mm-white-60 ... 1-743.html )

Případně teď koukám kdyby ti stačila žlutá tak by se to dalo usnadnit a použít dvoubarevnou LED, ovšem musel by sis dát pozor na to jestli má společnou anodu (zatím sem takovou nenašel).
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod kukacka303 » sob 06 úno, 2010 6:26 pm

diky moc objednam ten dekoder a uvidim jestli se do toho pustim kdybych si netroufnul tak se urcite domluvime ja jsem sice z varu ale mam kamarada z jihlavy a on sem kazdy 3 tydny jezdi tak bych ti to po nem poslal ale asi to zkusim nak se to musim naucit jeste jednou dik
kukacka303

Příspěvekod TTmili » sob 06 úno, 2010 6:33 pm

Jo to bude určitě lepší naučit se to, přecejen v Tilligovic sortimentu to není jediná mašina bez rozhraní, a některý starý mašiny taky nejsou špatný. Přinejmenším ta výměna žárovek je stěžejní....
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod kukacka303 » sob 06 úno, 2010 7:00 pm

jeste malickost kdyz uz budu objednavat ty diody a odpory pouzivas nakou vodu nabo pastu ? a na pajeni koleji ? vim ze je to mimo lokotku ale jsem rad ze mi s tim nekdo poradi dik
kukacka303

Příspěvekod TTmili » sob 06 úno, 2010 7:13 pm

Tak mě se asi nejvíc osvědčila pájecí kapalina na nikl, pájet s tím de úplně všechno, jen bacha, když tím budeš cokoli pájet tak to co nejdřív umejt nebo aspoň otřít hadrem namočeným v lihu. Co se týče obyčejnýho pájení (nějaký drátky a tak) tak obyčejná kalafuna. Jinak ještě drobnost, nevím sice co by to udělalo, možná nic, ale radši bych nezkoušel dráty od dekodéru pájet trafopájkou, mohl bys ho odpálit, nevím to jistě ale já osobně bych to rozhodně nezkoušel.
TT
DIGITÁL
TTmili

Zpět na Stavba lokomotiv