od TTmili » pát 05 úno, 2010 10:02 pm
Digitalizace u tohohle bude relativně problém (teď jsem to řešil u ragulina kterýho předělávám na pomeranče). Motor nový je ale otázkou je kam dát dekodér. Chtělo by to aby sis změřil kolik máš prostoru a podle toho zvolit dekodér (já například zvolil Lenze Standart+ v kombinaci s plošňáčkem na který jsem dal tranzistory). Osobně bych neřešil ani moc koncové osvětlení, spíš bych oddělil reflektor od pozičních světel. Každopádně jestli to chceš mít "relativně" bez práce tak doporučuju dát místo žárovky 3mm teple bílou diodu, jednu nohu dát přímo na jeden kontakt, druhou přes odpor na druhej kontakt od pouzdra na žárovku. V takovém případě bych použil jen Kuehna NO25 na drátech. Je o něco levnější než zbyle a s Tilligovic motorama se podle mých zkušeností snáší nejlépe. Samozřejmostí je oddělit zakladní propojení (tj. téměř celou tu plechovou nádheru uvnitř, jestli ovšem u nové je), a dráty z dekodéru napájet přímo k motoru, přívodu proudu, a světlům.
Složitější a asi lepší je čtyřfunkční dekodér, takřka jedno jaký, hlavně malý. Opět ideálně s dráty. Rozdíl bude v zapojení pod budkou, tj, nebude tam jedna dioda ale ideálě 3, z toho jedna nebude nad podvozkem ale přímo v kabině na reflektoru. Ty dvě vepředu zapojit standartně (tj. do série, přes odpor do původné objímky). Tu poslední zapojit přes odpor přímo na výstup dekodéru.
Nejsložitější je udělat komplet novej vnitřek, je to nejpracnější, nedražší atd. Ale výsledek stojí zato. Spočívá to v tom že se vytoří komplet obvody pro lokomotivu na jednom malým plošňáku, ideálně s paticí, a já ty plošňáky osazuju i elektronikou (ty tranzistory a tak). Vpodstatě se jedná o to že směrově nezávyslý jsou jen poziční světla, koncový jsou na jedný fci, směr kam svítí se ovládá pomocí směru poziček. Reflektor to samý, možná to není ideální řešení, je to takovej kompromis, ale zase v TT není tolik místa abysme si mohli dovolit osazovat lokomotivy jedním klasickým a druhým funkčním dekodérem.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?