Pojezdy

Fórum pro stavitele z mosazi (i dalších kovů) a leptů. Technologie obrábění kovů v modelářství, CNC apod....

Moderátoři: Michal Dalecký, Hekttor

Re: Pojezdy

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 13 zář, 2011 4:39 pm

mlha píše:ale je to pořád míň než to,co chcou někteří za holý pojezd z 371

A kde máš tišták a osvětlení :D Plus kalkulaci času potřebnýho na stavění pojezdu? Za mín máš pojezd od Pletichy, když už se bavíme o penězích. Jinak br180 piko se dá sehnat v pohodě pod 160 EUR a ještě můžeš střelit pantografy i kastli!

Nicméně je to Pavlova věc, pokud se mu do týhle vcelku zbytečný věci chce jít...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod mlha » úte 13 zář, 2011 7:35 pm

Já ho do toho nenutím,jenom jsem napsal svůj názor.Rosničku jsem si taky postavil a nešel jsem cestou předražené mašiny od Vacka.Mám s ní i radost
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod radeksindy » stř 14 zář, 2011 1:54 pm

ad Popopo:

Tušil jsem to, jenom jsem si to chtěl potvrdit. Bohužel stejné je to i u francouských výrobců, 2mm osy jsou hlavně na běhounech. Stránky CLAG znám, i to jejich řešení, ale když se to sečte dostanu se nad 10mm, což spolehlivě přepůlí rám malé párovky. Asi nakonec zkusím vyrobit vlastní.

ad Jirka:
kdoví jaké budou nároky, okolky a šířka disku za 5 let.

Nemohou být náročnější než 1:87 a to už (tedy alespoň pro některé 8) ) platí už dnes.
radeksindy

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 16 zář, 2011 8:25 pm

radeksindy píše:Dotaz k použití ložisek Brassmasters. Dohledal jsem rozměry a zjistil, že ložisko je poměrně vysoké (6,35mm). Když bych udělal individuální odpružení pomocí vinuté pružinky, tak by celá zástavná výška narostla. Kolik místa na výšku je potom potřeba? Dá se vejít pod 9mm? Má někdozkušenost nebo příklad. Tím už se totiž dostáváme na výšku celého rámu u menších lokomotiv. Nezná někdo výrobce podobného ložiska, ale pro osu 2mm? U menších lokomotiv byl osa nápravy stejného nebo jen o málo většího průměru než u vozů, takže 2mm osa by byla lepší. Frézku doma mám, ale mám obavy, že toto na ní s dostatečnou přesností nevyrobím (hlavně si nejse jistý souosostí vodicích drážek).

Obrať se na Luďka - alelectronic@volny.cz. Pro něj to nebude problém vyrobit ložisko i pro libovolnou jinou osu - pošli případně náčrtek.
Zdenek Valter

Příspěvekod Popopo » ned 18 zář, 2011 4:16 pm

Elektrickým lokomotivám se zatím "úspěšně" vyhýbám :)

Pojezd 708 / 709 / T239.1 je hotový:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Popopo

Příspěvekod vvitty » pát 07 říj, 2011 12:27 pm

Pro pripadne zajemce o stavbu pojezdu od PG, kteri si treba jeste netroufaji na samostatnou stavbu je tu moznost sestavit si pojezd pod dohledem autora a ziskat tak zkusenosti. Pozvanka na konec listopadu a detaily setkani zde - Pojezdy.EU
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod vvitty » pon 31 říj, 2011 10:47 am

Poslední možnost se přihlásit na pracovní neděli je tento týden, jinak se těžko stihne příprava stavebnic... kdo má zájem o sestavení pojezdu a bojí se začít sám, má možnost se to pod odborným dohledem naučit !
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Popopo » pát 20 led, 2012 10:05 pm

Pro nové typy pojezdů vyvíjím nový koncept šnekové převodovky. Skříň převodovky je z leptu, skládá se ze dvou dílů, které se k sobě šroubují. Pouzdra se do skříně nepájí, nasadí se na hřídele a nasadí do skříně.
Nové převodovky jsou ve dvou verzích - pro přímou montáž na motor (šnek lisovaný na hřídel motoru) a samostatnou.

Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek
Obrázek
Popopo

Příspěvekod Popopo » pát 17 úno, 2012 11:09 am

Na řadě je vlajková loď...

Obrázek
Obrázek
Popopo

Příspěvekod Popopo » pon 02 dub, 2012 5:49 am

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Popopo

Příspěvekod vvitty » pon 02 dub, 2012 8:08 am

krasne... co vic k tomu rici :)
vvitty

Příspěvekod radeksindy » pon 02 dub, 2012 9:38 pm

Je to moc pěkný, jen tak dál. Radši bych něco staršího, předválečného, a asi i menšího, ale třeba mě to nakonec uchvátí.

Jen malou poznámku, není to kritika, spíše pro zamyšlení. Na rámu je vidět, že je snahou udělat opravdu dobrý model, naznačené pákoví brzdy vypadá dobře. Naproti tomu listové pružnice nad rámem jsou silně zjednodušené, až příliš s ohledem na ostatní. Bohužel z toho nevede snadná cesta. Plastové odlitky s kovem stojí vždycky za prd. Ještě velké části jako dómy nebo písečníky se dají dobře přidělat, ale u malých části je to spíše na škodu. Výroba "kvalitního" mosazného odlitku se tady v ČR špatně shání, navím s ohledem na počet kusů to bude hodně zdražovat stavebnici. Další možnost je složit to z leptu, ale tím se snižuje sestavitelnost pro některé modeláře. Chápu, že to je jedna možnost horší než druhá, ale na druhou stranu podobná zjednodušení tomu hodně ubírají.
radeksindy

Příspěvekod Zx1974 » úte 03 dub, 2012 4:38 am

radeksindy píše:.... Plastové odlitky s kovem stojí vždycky za prd........

Při použití vhodnýho lepidla by to bylo řešitelný. Doporučuji si prohlídnout příspěvky Ondry Nadrchala - http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=19&t=22979&st=0&sk=t&sd=a&hilit=loctite+480&start=15#p405622 . Případně některé detaily udělat jako odlitky z bílého kovu, např - http://www.plastic-hobby.com/image/product/800:600/jpg/45811/b-52-stratofortress-mon-replacement-landing-gear.jpg
Zx1974

Příspěvekod Popopo » úte 03 dub, 2012 7:33 am

Jsem rád, že se Vám pojezd líbí. Teď mě čeká mechanika - převodovka, nápravy a spojnice...

radeksindy píše: Naproti tomu listové pružnice nad rámem jsou silně zjednodušené, až příliš s ohledem na ostatní...

Pružnice jsou kompromis. Jsou součástí rámu - zpevňují ho v místech, kde je rám "zeslaben" kvůli nápravovým ložiskům. Přemýšlel jsem, že pružnicím ještě udělám v alpace vrchní vrstvu. Po průzkumu reálné věci a modelů jsem si ale uvědomil, že pružnice nejsou pořádně vidět. U modelových kol jsou paprsky silnější než v realitě, takže průhled je ještě více omezen (viz můj pojezd 464.0). Soustředil jsem se tedy na to, co pro mne dává pojezdu charakter - brzdy, "průhlednost" rámu a spojnice. Kompromisů je tam víc, na rámu nejsou naznačeny šrouby, matky a jemné detaily. Něco možná ještě v dalších verzích doplním.

Abych si odpočinul od velkého moderního stroje, vrhnul jsem se na sestavování prototypu pojezdu 322.4 (IIIb ÚTD)

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Popopo

Příspěvekod radeksindy » úte 03 dub, 2012 9:35 am

Začnu od konce. IIIb ATE - tomu říkám lokomotiva, papoušek se stává nezajímavým :P

Argumet s viditelností chápu, ale například u papouška bez vodních van se bude člověk kochat průhledem pod kotlem a uvidí tu litovou pružinu na druhé straně rámu. Tuhost postranice rámu by se zvedla složením z více tenčích vrstev. U 310.0 se mi postranice pomalu přepůlila. Je jen 8mm vysoká a i při použití 2mm os a ložisek z profilu 3,2 x 3,2mm, tam při ponechání místa na pohyb moc rámu pod pružnicí nezůstalo. Ale uvidím, ještě se bude leptat.

Jedna vrstva s detaily na vrch by měla přijít, ohormě to zvedá celý vzhled a není to nijak složité na sestavení. Alespoň jako volitelný doplněk.

Zx1974: To lepidlo mám doma, ale pro lepení malých ploch nebo jen bodové lepení to stále není úplně ideální. Navíc plastikáři mají jiné požadavky. Jejich modely nejsou určeny do provozu. Odlitek z bílého kovu by byl taky dobrý, otázka je, kdo to tady umí.
radeksindy

PředchozíDalší

Zpět na Železniční modely vytvářené přesnými technologiemi (hekttor.biz)