Pojezdy

Fórum pro stavitele z mosazi (i dalších kovů) a leptů. Technologie obrábění kovů v modelářství, CNC apod....

Moderátoři: Michal Dalecký, Hekttor

Re: Pojezdy

Příspěvekod Popopo » pon 25 črc, 2011 1:47 pm

Blížím se... už se mi líbí jak jezdí a je tišší než jsem čekal. Odpružení odpouští řadu nedokonalostí při sestavování a průjezd obloukem 420mm je OK.
Ještě chci odzkoušet varianty sbírání proudu a je hotovo.
Popopo

Příspěvekod marwin » pon 25 črc, 2011 2:14 pm

Popopo píše:Blížím se... už se mi líbí jak jezdí a je tišší než jsem čekal. Odpružení odpouští řadu nedokonalostí při sestavování a průjezd obloukem 420mm je OK.
Ještě chci odzkoušet varianty sbírání proudu a je hotovo.

Tak to je skvela zprava, chtel bych na tento pojezd predelat krasina a usata by se taky hodila:).
marwin

Příspěvekod Popopo » stř 27 črc, 2011 11:38 am

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Popopo

Příspěvekod Popopo » ned 14 srp, 2011 7:47 pm

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Popopo

Příspěvekod Popopo » stř 17 srp, 2011 12:54 pm

Po celkem dlouhé době jsem dotáhl "projekt 464.0". Info o pojezdu je zde http://pojezdy.wz.cz/Pojezd_464.html

Pár poznámek ke stavbě pojezdu:
- z hlediska pájení je obtížnost celkem pod kontrolou, je potřeba dát pozor na přesné ohýbání bočnic a nezalít otvory pro strunu na místech, kam se nedostane vrtáček. Plus nedostat cín do drážek a díry v nápravovém ložisku při pájení držáků struny k ložisku.
- celkem citlivá je montáž hnacích a spřažených kol na hřídele. Náboje jsou sice čtyřhranné a kolo se zajišťuje matkou, ale střed kol je plastový a při nepřesné / uspěchané práci jej lze vymačkat. Nejlépe vzít k někomu na soustruh. Ještě budu testovat přípravek.
- zkouškou trpělivosti je prostrčení struny odpružení všemi nápravovými ložisky a opěrami.

fotky ze stavby a vývoje pojezdu: https://picasaweb.google.com/101114099446457582929/4640#

Obrázek
Popopo

Příspěvekod Popopo » ned 21 srp, 2011 8:34 am

Obrázek
Obrázek
Popopo

Příspěvekod Jirka » ned 21 srp, 2011 1:57 pm

Taky to bude 75 co vezla poslední vlak na Těšnov. Chtěl jsem se zeptat co ten novej Maxon, jestli má větší sílu "dole". Mashima mi v karkuli na malé otáčky pěkně chrochtá, ale nehřeje se a sílu má. Možná si uplně nerozumí s dekodérem, zkoušel sem různé nastavení a spíš se to zhoršovalo (Lenz s).

Karkule 2.jpg
Karkule 2.jpg (217.26 KiB) Zobrazeno 7570 krát
Naposledy upravil Jirka dne ned 21 srp, 2011 2:43 pm, celkově upraveno 3
H0
Jirka

Příspěvekod Jirka » ned 21 srp, 2011 2:00 pm

Ještě jeden

Karkule 3.JPG
Karkule 3.JPG (232.72 KiB) Zobrazeno 7570 krát
H0
Jirka

Příspěvekod Popopo » pon 22 srp, 2011 4:06 am

Maxon "táhne" už od nejnižších otáček, takže rozjezdy a šnečí tempo jsou na jedničku.

Super zábradlí a tlumiče na podvozcích!
Popopo

Příspěvekod vvitty » úte 06 zář, 2011 7:56 am

Společně s Pavlem Gülichem a KŽM Podbaba si dovoluji případné zájemce pozvat na stavitelskou neděli dne 6/11/2011 v Dejvicích.
Detaily naleznete na našich stránkách http://www.Pojezdy.EU.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod radeksindy » pon 12 zář, 2011 2:20 pm

Dotaz k použití ložisek Brassmasters. Dohledal jsem rozměry a zjistil, že ložisko je poměrně vysoké (6,35mm). Když bych udělal individuální odpružení pomocí vinuté pružinky, tak by celá zástavná výška narostla. Kolik místa na výšku je potom potřeba? Dá se vejít pod 9mm? Má někdozkušenost nebo příklad. Tím už se totiž dostáváme na výšku celého rámu u menších lokomotiv. Nezná někdo výrobce podobného ložiska, ale pro osu 2mm? U menších lokomotiv byl osa nápravy stejného nebo jen o málo většího průměru než u vozů, takže 2mm osa by byla lepší. Frézku doma mám, ale mám obavy, že toto na ní s dostatečnou přesností nevyrobím (hlavně si nejse jistý souosostí vodicích drážek).
radeksindy

Příspěvekod Popopo » pon 12 zář, 2011 7:20 pm

Ložisek je více typů od různých výrobců (myslím anglických) - mají ale dvě věci společné: jsou pro 1/8" nápravy což je tamní standard (třeba i pro malá kolečka 12mm) a jsou relativně velká. Jsou pro 1:76 a anglické stroje mají obvykle vysoké bočnice rámů. Jinde jsem nehledal.
Pro malé lokomotivy se na to chystám jít jinak.

Zástavba s pružinou dle stránek http://www.clag.org.uk/
Obrázek

O pár kroků dál se 708

Obrázek
Obrázek
Popopo

Příspěvekod Jirka » úte 13 zář, 2011 1:34 pm

Použitelné pružinky jsou možná ve FAB - vložkách, nevím jestli se budou v pojezdu muset nějak tlumit aby se to nehoupalo. Mě se víc líbí řešení se strunou, jednoduché a osvědčené. Ale vývoj jde dál ... kdoví jaké budou nároky, okolky a šířka disku za 5 let. Tip pro Pavla: pojezd do staré Pikácké E(S) 499 / leptu DK by spouta lidí uvítalo. Scalelink má i pěkné 14mm loukotě, jen vyřešit problém s "anglickými" rozměry. PIKO by konečně jezdilo. 708 pěkný, líběj se mi ty čistý čela. :wink: Jirka T
H0
Jirka

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 13 zář, 2011 2:00 pm

Jirka píše:Použitelné pružinky jsou možná ve FAB - vložkách, nevím jestli se budou v pojezdu muset nějak tlumit aby se to nehoupalo. Mě se víc líbí řešení se strunou, jednoduché a osvědčené. Ale vývoj jde dál ... kdoví jaké budou nároky, okolky a šířka disku za 5 let. Tip pro Pavla: pojezd do staré Pikácké E(S) 499 / leptu DK by spouta lidí uvítalo. Scalelink má i pěkné 14mm loukotě, jen vyřešit problém s "anglickými" rozměry. PIKO by konečně jezdilo. 708 pěkný, líběj se mi ty čistý čela. :wink: Jirka T

Když ta piko kastle je děsnej humus! Bez řezání, tmelení a broušení z toho pořádný model neuděláš... Mám tu už rok rozdělaný mástr na e499.2 ale moc se mi to dodělávat nechce, lidi nekupují a šetří kde můžou, takže vhodná doba ho dodělat ještě nenastala, podobně jako s Papouchem 8)
Navíc bez větších problémů původní piko kastle jde spasovat s "novým" piko pojezdem 372 - což využívá i spousta lidí. Myslím že stavebnice od Pavla by se cenově dostala na uroven 1700-2000 kč, takže mi to jako smysluplný řešení nepřijde...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod mlha » úte 13 zář, 2011 4:24 pm

ale je to pořád míň než to,co chcou někteří za holý pojezd z 371
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

PředchozíDalší

Zpět na Železniční modely vytvářené přesnými technologiemi (hekttor.biz)