Pojezdy

Fórum pro stavitele z mosazi (i dalších kovů) a leptů. Technologie obrábění kovů v modelářství, CNC apod....

Moderátoři: Michal Dalecký, Hekttor

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 03 led, 2010 2:14 pm

Hekttor píše:Díky, Zdeňku, jen bych si dovolil upřesňující otázku - nebude problém dát kroužek tlustý 1,2 mm do 0,5 mm žlábku, nabo nebude problém sehnat tenší kroužky do těch řemeniček s 0,5 mm žlábkem ? (Tak se mi zdá, že začínám nějak cimrnannovatě, jak to po sobě čtu .)

Zde je to spíše o dostupnosti těchto řemínků - z mého pohledu je snažší pak přizpůsobit řemenici ;-)
Tedy udělat takovou s hlubším žlábkem ;-)
Zdenek Valter

Příspěvekod Hekttor » pon 04 led, 2010 8:34 pm

Tak, pro velký úspěch si dovolím další dotaz na řemínky. Tentokrát bych pro změnu naopak potřeboval krátké, o průměru 5 - 10 mm, domácí zdroj. Prohledal jsem 7 e- shopů, všude mají jen delší .... věděli byste?
Hekttor

Příspěvekod Luis0 » pon 04 led, 2010 10:05 pm

Hekttor píše:Tak, pro velký úspěch si dovolím další dotaz na řemínky. Tentokrát bych pro změnu naopak potřeboval krátké, o průměru 5 - 10 mm, domácí zdroj. Prohledal jsem 7 e- shopů, všude mají jen delší .... věděli byste?

Asi jsi špatně hledal....
http://rcmicrocars.eu/obchod/product.php?id_product=955

:lol: :lol: :lol:
Větší doplním za světla..... :wink:
Luis0

Příspěvekod Ferda » pon 04 led, 2010 10:09 pm

Obávám se, že menší než 14 mm u nás neseženeš. Ty mohu dodat, 14, 15 a 16 mm mám. Jinak znám jen jeden zdroj a to je Nigel Lawton.

Kdybych se mýlil, a to klidně mohu, tak mi dejte vědět.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod Jenda » úte 05 led, 2010 5:39 pm

co použít o kroužky z Rubeny, kusově dstribuovány třeba zde : http:/ /www.hyhlan.cz/eshop-kategorie-o-krouzky-do-15-mm.html (odstraňte mezeru mezi lomítky), nebo je zkusit koupit v prodejnách Agrozetu. materiál FPM je silikon
Jenda

Příspěvekod MartinP » ned 10 led, 2010 11:14 pm

použití O kroužků se nabízí jako nejjednodušší řešení ale má to jeden problém a tím je použítý materiál . Normální běžně dostupný O kroužek
ti časem ( za pár let) zteří a praskne . Pokud konstrukce převodovky umožnňuje rychlou a jednoduchou výměnu o nic nejde . Chce to vybrat O kroužek podle použitého materiálu, který má co nejdelší životnost .
MartinP

Příspěvekod rchlumecky » pon 11 led, 2010 12:43 pm

Kluci, nechcete někdo navrhnou pojezd (nebo stavebnici) na motoráky ?

M240,M262,M296 - zkouší z odlitků dělat snad každej .. a pojezdy nejsou (nebo o nich možná nevím)

vsadím boty, že zájem bude .. :-)
"ale já tady nejsem sám - já tady tak chlastám .. "
rchlumecky

Příspěvekod mlha » pon 11 led, 2010 4:51 pm

262 bych vzal taky
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod radekc » čtv 21 led, 2010 7:33 am

Mám ještě jeden dotaz k motorku 10x14mm (http://www.nigellawton009.com/MiniMotors.html)

Jak se bude motorek chovat v zabržděném stavu při napětí od 0 - 12V? Ideální by byl průběh toč. momentu a napětí, ale na netu jsem ho nikde nenašel. Ani Nigel ho nemá. Takže mi jde spíše o praktické zkušenosti. Díky.
radekc

Příspěvekod Ferda » čtv 21 led, 2010 9:58 am

radekc píše:Jak se bude motorek chovat v zabržděném stavu při napětí od 0 - 12V? Ideální by byl průběh toč. momentu a napětí, ale na netu jsem ho nikde nenašel. Ani Nigel ho nemá. Takže mi jde spíše o praktické zkušenosti. Díky.
Na první otázku je odpověď jednoduchá: Hodnoty porostou v pořadí proud, teplota, odpor, proud, teplota, odpor... až do zničení :cry: .
na druhou otázku je odpověď složitější: Graf - napětí, proud, otáčky naprázdno Nigel Lawton má http://www.nigellawton009.com/MiniMotorPerformance.jpg měřit kroutící moment u tak malého motoru je trochu mimo mísu. I v dobře vyladěných převodech se ho ztratí dobrá polovina a měření by se muselo provádět s nějakou standartní převodovkou při zajištění jednotnýcch podmínek, které v praxi stejně nemůžeš nikdy dosáhnout.
Ferda

Příspěvekod radekc » čtv 21 led, 2010 2:58 pm

Ferda: Díky za odpověď ale tohle je mi jasné, zajímalo mě to proto, abych si udělal představu jakou má sílu motor při určitém napětí a nulových otáčkách.

Měření točivého momentu není mimo mísu a podívat se můžeš třeba zde: http://www.mabuchi-motor.co.jp/en_US/ca ... _k10wa.pdf

Chtěl jsem to pro porovnání s mabuchi K10WA ke kterým dostupné informace jsou a který mám.

Mimochodem, točivý moment (v zabržděném stavu) si můžeš změřit i na kuchyňské váze...(v g.cm)

Co by mě ještě k tomuto motorku zajímalo, jak se dokáže točit nejpomaleji (a jak plynule). Již tu někdo psal, že se jedná o mnohopólový motor, takže předpoklad je dobrý. Díky
radekc

Příspěvekod Ferda » čtv 21 led, 2010 5:10 pm

Při napětí 0,2V jsou otáčky naprázdno cca do 200/min a jede naprosto plynule. Otáčkoměr ukazoval od 178 do 193 ot/min, ale kroutící moment je téměř nulový. při 1,0V ot. naprázdno cca 3000. O tom, že by něčím hnul lze uvažovat už cca od 0,5V, ot. cca 1350. Při uvažovaném převodu 1:35 až 1:50 je myslím použitelný. Jiná věc je jakou zátěž by utáhl. Nemám prakticky odzkoušeno :!:

Hodnoty uvedené výše pochází z měření tří motorů a při jednom voltu byl rozdíl cca 15%. Mohl být zaviněn i zdrojem, protože mám zdroj s plynulou regulací, ale digi měřák s přesností na 0,1V.

K tomu měření kroutícího momentu. Když si vezmeš dva, nebo tři stejné motory podobné velikosti a budeš měřit, tak zjistíš, že se ti hodnoty při malých napětích liší až o desítky procent, zvlášť u proudu. Nic proti japoncům a firmě Mabuchi, ale i u nich jde spíš o marketingovou záležitost a jimi udávané hodnoty jsou spíše pro porovnání jednotlivých typů motorů. Jakákoliv nepřesnost při výrobě, i ta nejmenší způsoví značné rozdíly v konečném výsledku. Něco jako u procesorů: "Nejdříve vyrobíme, pak změříme teplotu a rozhodneme jaký takt tenhle kus snese. Podle toho ho označíme a stanovíme cenu."
Ferda

Příspěvekod radekc » čtv 21 led, 2010 9:12 pm

Ferda: Díky moc za info. Potřebuju právě tu plynulost, takže do toho asi půjdu jen co mi na Paypal dorazí peníze.
radekc

Příspěvekod Popopo » čtv 04 úno, 2010 8:16 am

Zátiší s mosazí.... prototyp pojezdu T669.0 za placata.

Obrázek

Nejvíc jsem zvědavý, jak se mi povedla kulisa krátkého spřáhla...
Popopo

Příspěvekod Popopo » pon 08 úno, 2010 8:59 pm

KKK pro T669.0. Šachta pro spřáhlo ještě není kompletní. Chce to pár úprav ale na první pokus dobré...

Obrázek
Popopo

PředchozíDalší

Zpět na Železniční modely vytvářené přesnými technologiemi (hekttor.biz)