Strojvedoucí - pohovor

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Strojvedoucí - pohovor

Příspěvekod Bobek » čtv 20 úno, 2014 11:49 am

Zdravím přátelé,
jsem pozvaný na pohovor na pozici strojvedoucího, vzhledem k mému vzdělání (elektrikář - silnoproud, mechanik pro kolejová vozidla, maturita dopravní provoz) se bude jednat o elektrické i dieselové lokomotivy.

Proto bych se Vás, kteří strojvedoucími jsou nebo byli chtěl zeptat, na co se připravit k takovému pohovoru, co si nastudovat, na co si dát pozor.

Velice mi tím pomůžete ke splnění takového dětského snu. :)

Díky za všechny odpovědi.

PS: co všechno následuje po přijetí na pozici strojvedoucího než se vlastně dostanu do takové mašiny a užiji si její řízení?
Bobek

Re: Strojvedoucí - pohovor

Příspěvekod lujicek » čtv 20 úno, 2014 11:30 pm

Ahoj, u pohovoru buď uplně v pohodě, je to jako jakýkoliv jiný. Nejde ani moc o to jak moc toho víš a jaký jsi fanda. Prostě pokud to chceš dělat a řekneš proč a samozřejmě přidáš nějaké ty "amatérské" znalosti jako předpoklad, tak nevidím důvod proč by tě nepřijali. Následuje serie zdravotních a psychologických prohlídek, po jejich absolvování proběhne teoretický kurz na diesly několik týdnů, většinou 4 v DVI česká třebová, pak nebo před podle situace je dílenský zácvik, taky cca měsíc, to toho různá školení BOZP zdravo atd. Pak samozřejmě je serie zkoušek, jak teorie obecně, tak řady lokomotiv, je tam i legislativa tedy zákon o drahách a vyhlášky. Něco se dělá na drážním úřadě, něco je v režii firmy. Po základních zkouškách následuje zhruba půl rok zácviku na loko s jiným fírou, nakonec opět zkoušky z konkrétních typů lokomotiv, poznání tratí a můžeš začít jezdit, zezačátku několik měsíců měkde na záloze, topírak v depu a pod než tě pustí na trať. Mně to tenkrát trvalo cca 12 měsíců od nuly po solo jízdu na záloze. Možná se změnilo, ale ten postup je přibližně pořád stejný. Pak podle situace ve firmě jezdíš nějakou dobu, někdo x let, někdo třeba už po roce a pak znovu koloběh na tramvaje, DVI, zácvik, zkoušky, poznání. Tramvaje se dnes už dělají dohromady stejnosměr nebo střídavky + esa. Drážní ůřad totiž již nerozlišuje napájecí systém, prostě jen E loko.
lujicek

Příspěvekod Jiřik » pát 21 úno, 2014 10:11 am

Přesně tak, buď úplně v klidu. Jen ti poradím jedno, ale zato s tím vydržíš po celou dobu co budeš na dráze.
Nenechej si mazat med kolem huby!!! A si piš, že hned ze začátku ti naslibujou hory doly, ale časem poznáš, že skutek utekl... :D
Jiřik.
http://jirik581.rajce.idnes.cz/
TT jako koníček pro zábavu...
Jiřik

Příspěvekod Houmr » sob 22 úno, 2014 5:05 am

No tak to bych řekl platí všeobecně všude, kde jsem byl tak to platilo zatím vždy :evil:
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod Irudzi » sob 22 úno, 2014 6:57 am

Ahoj,
nevím do jaké míry ti dokážu pomoci, protože já teprve podstoupil ty zdravotní
prohlídky + psychotesty a jsem ve fázi kdy budu podepisovat pracovní smlouvu.
A ostatně kolega lujicek zde popsal prakticky vše, ale na pohovoru bude krátký testík
z tvých znalostí. Nic těžkého, pár vzorečků ze základů elektrotechniky, něco z mechaniky,
matematiky a fyziky. A dále již samotný pohovor, který je více, či méňe o tom jestli tu práci
u ČD myslíš fakt vážně. :wink: Žádná hrůza :!:
Držím pěsti a dej vědět jak si dopadl.
Jirka
PS: Kam na ten pohovor jedeš?
Irudzi

Příspěvekod jirmicz » pon 24 úno, 2014 10:09 pm

Ahoj, zkoušky licence jsem dodělal na podzim.Takže kdyby jsi potřeboval poradit co a jak na co si dát pozor a taky mám hromadu testů. Kdyby si chtěl další info tak SZ.
jirmicz

Příspěvekod WinterFíra » čtv 08 led, 2015 9:55 pm

Dobrý den,
stejně jako půvondní tazatel i mě teď čeká pohovor k vysněné práci strojvůdce. Na osobní dopravě.

Často se dočítám, že nový strojvůdce pracuje rok, dva "na záloze". Nedočetl jsem se nikde blíže "jak".
Znám princip turnusu i letma.

Můžete mi prosím popsat v čem spočívá práce na záloze?
WinterFíra

Příspěvekod hank » pát 09 led, 2015 6:16 pm

WinterFíra: "Záloha" v tomto případě znamená posunující zálohu, tj. staniční posun, "topírák" = posun v depu, může to být zajíždění na vlečky, posun na spádovišti, řazení nákladních vlaků ve vlakotvorných stanicích, ve velkých uzlech i přetahy mezi jednotlivými stanicemi apod. Je to obvyklá praxe, než tě pustí na trať. A než tě na ni pustí samotného, musíš mít "poznání", tj. projet si trať (za mého mlada to bylo dvakrát ve dne a jednou v noci, nevím, jak to je dnes...) se "cvičným", tj. strojvedoucím-instruktorem. Ale když už se takhle ptáš na netu, tak víc se dozvíš od zkušených odborníků na k-reportu, tam chodí i staří strojvedoucí, kteří to všechno zažili na vlastní kůži.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod lujicek » ned 11 led, 2015 5:47 am

Hlavně dotyčný tazatel nastupuje k osobní dopravě a tam opravdu řadit na spádovišti nebude.. Takže obecně práce na záloze u ČD je odvislá hlavně od toho v jaké lokalitě budeš začínat.. jestli je tam depo, tak určitě tě čeká ten topírák, to jest jen velmi omezené "poskakování" po depu s různými druhy vozidel na odstavení apod.. Pak se posuneš na klasiku, to jest posun s vozy, řazení souprav atd. Mělo by to být snad stále 2 roky než jsi způsobilý samostatné jízdě na trati, ale pozor, je to jen na tvém vedoucím, kdy rozhodne a pustí tě na trať, jsou experti co na záloze trčí o dost déle než je zvykem... A co se týče poznání, tak dnes je to v duchu jízdy na stanovišti s jakýmkoliv kolegou co po té trati zrovna ten den jede a to platí i pro práci zálohy v daném místě. K-rep je, když to tam poslední dobou občas čtu, dost nešťastá volba k serioznímu zisku infa už jen z důvodu, že tam právě chodí jen "odborníci" a "zkušení strojvedoucí" co tam jen svou hloupostí prezentují to nejhorší co jde.. Ještě bych rád dodal, že práce na záloze, ať už to zní sebe podřadnějc, tak opak je pravdou, je to podle mně ta nejnáročnější práce na lokomotivě a velice obdivuji kolegy co to jezdí v turnusu.. Sice to na osobní dopravě asi není taková dřina, ale u nás na nákladním se dá za noční směnu najezdit na spádovišti přes 70km..
lujicek

Příspěvekod WinterFíra » sob 24 led, 2015 8:21 pm

Irudzi píše:..na pohovoru bude krátký testík z tvých znalostí. Nic těžkého, pár vzorečků ze základů elektrotechniky, něco z mechaniky,
matematiky a fyziky.

Prosím Vás - chci se důkladně připravit na ten přijímací pohovor.
Vyšel jsem ze školy před deseti lety, musím si ty znalosti oprášit.

Můžete mi prosím poradit na co by se mohli ptát v tom testu? Na co se mám podívat, co si oprášit, případně se naučit. Děkuji
WinterFíra

Strojvedoucí pohovor

Příspěvekod dutchhardstyle » sob 28 lis, 2015 9:26 pm

Zdravím, včera jsem byl pozvaný do Olomouce na pohovor na pozici Strojvedoucí, chtěl bych se Vás zeptat kdo jste jej přip. absolvovali nebo víte od známých, co mě tam čeká, na co se tam tak ptají a budou mě třeba zkoušet z elektrotechniky? Všem děkuji za jakékoliv rady a postřehy které se tohoto týkají.

EDIT moderátor - sloučeno se starším vláknem :!:
dutchhardstyle

Zpět na Nezařazeno (off topic)