Proč jsou čeští modeláři takové .....

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Proč jsou čeští modeláři takové .....

Příspěvekod Dědek » sob 26 kvě, 2012 10:06 am

Včera jsem byl na návštěvě u pana Veselého, v dnes již bývalé firmě VDV modely - rovněž jsem si byl vyzvednou poslední sérii vyrobených vozů včetně Gags a Hadgs. Daří se mu celkem dobře.
Velmi mně však rozčílila událost, kterou mi pan Veselý vyprávěl. Jsem z toho úplně zaskočen a nemohu tomu uvěřit.
Ptám se - proč to čeští modeláři dělají?
Nyní k věci:
Jak všichni víme, pan Veselý ukončil výrobu modelů ze zdravotních důvodů. Podotýkám, že ze zákona mu nevyplývá žádná povinnost o tomto informovat zákazníky.
Pan Veselý ale považoval za slušnost toto svým zákazníkům dát na vědomí a poděkovat jim prostřednictvím krátkého sdělení na webových stránkách VDV modely.
Rovněž tuto informaci rozeslal všem registrovaným zákazníkům prostřednictvím e-mailu, kde jim také napsal přesný termín ukončení činnosti.
Proč to tady píši?
Jeden hodný modelář ze Sadské, kterého jméno i adresu známe, ale nebudeme ji zveřejňovat (možná) nemněl nic jiného na práci, než podat podnět na Českou obchodní inspekci, aby panu Veselému udělila pokutu zato, že toto oznámení dal na svoje stránky a nenapsal tam datum. Česká obchodní inspekce se toho samozřejmě chytila a již si brousila zuby nato, jak pěkně vysolí panu Veselému tučnou pokutu.
Jenže to se pořádně spletla jak ČOI, tak uvedený pisálek. On totiž pan Veselý ani již bývalá firma VDV modely absolutně nepodléhá kompetenci českých úřadů, natož ČOI.
ČOI nemá vůči němu žádné pravomoci, ani po něm nemůže požadovat jakékoliv informace, doklady, listiny, termíny atd., nebo mu udělovat nějaké pokuty nebo postihy. Prostě to není v její kompetenci.
Takže pan Veselý dopis od ČOI vzal a předal svému německému právníkovi, který obratem ČOI poslal do p..... (na patřičná místa - jsou vzadu a sedí se na nich).
Když mi to pan Veselý vyprávěl, tak jsem tomu nechtěl věřit. Uvěřil jsem teprve až mi vše ukázal na papíře.
Nejsem schopen vstřebat, proč to tito lidé dělají - je to česká povaha? Nebo je to určitý druh zábavy? V modelářské komunitě? Proč? Proč? Proč? Můžete mi to někdo vysvětlit?
Velmi rád bych totiž pochopil smysl.
Děkuji Dědek
Naposledy upravil Dědek dne sob 26 kvě, 2012 11:05 am, celkově upraveno 2
Dědek

Re: Proč jsou čeští modeláři takové .....

Příspěvekod radekkrupka » sob 26 kvě, 2012 10:15 am

A kdyby podléhal ČOI, čím přesně se "provinil"???
radekkrupka

Příspěvekod Dědek » sob 26 kvě, 2012 10:16 am

radekkrupka píše:A kdyby podléhal ČOI, čím přesně se "provinil"???

Provinil se tím, že v tom svém oznámení neuvedl datum ukončení. On ale nemá vůbec povinnost to uvádět, ani povinnost sdělovat cokoliv o ukončení.
ČOI totiž toto provinění - neprovinění schová pod termín: Nedostatečná informovanost. Pod toto lze totiž schovat cokoliv a nemáte proti tomu účinnou obranu.
ČOI tento termín používá jako univerzální nástroj k uložení pokuty v případech, kdy nenajde skutečný důvod pro jakoukoliv sankci nebo výtku.
Naposledy upravil Dědek dne sob 26 kvě, 2012 11:36 am, celkově upraveno 1
Dědek

Příspěvekod radekkrupka » sob 26 kvě, 2012 10:34 am

Dědek píše:

Provinil se tím, že v tom svém oznámení neuvedl datum ukončení. On ale nemá vůbec povinnost to uvádět, ani povinnost sdělovat cokoliv o ukončení.

Tak povinnost má, ale pouze vůči finančnímu úřadu, pokud je registrovaný u nás.

Trochu mi ty praktiky "modeláře" připomínají některé jedince, kteří svou přítomností poctili i toto fórum. Než dostali BAN. Ti se také oháněli zákonama a ČOI...
radekkrupka

Příspěvekod Dědek » sob 26 kvě, 2012 10:36 am

radekkrupka píše:
Dědek píše:

Tak povinnost má, ale pouze vůči finančnímu úřadu, pokud je registrovaný u nás.

Trochu mi ty praktiky "modeláře" připomínají některé jedince, kteří svou přítomností poctili i toto fórum. Než dostali BAN. Ti se také oháněli zákonama a ČOI...

Pan Veselý ani bývalá firma VDV modely nepodléhá ani finančním úřadům České republiky a ani finanční úřady ČR nemají v kompetenci jej jakkoliv oslovit nebo kontrolovat..
Dokonce i policie ČR by musela jednat na mezinárodní úrovni za součinnosti německé.
Podle rozhovoru s panem Veselým a na základě jeho zkušeností z dřívějška je to tak, že pokud dá někdo na Vás jakýkoliv podnět na ČOI a budete jim kompetentně podléhat, není důležité zda podnět je nebo není oprávněný. ČOI jedná ve stylu - My jsme si Vás teď vybrali a my Vám dáme pokutu. Důvod si již najdem. A není proti tomu odvolání. To byl důvod, proč pan Veselý v podstatě emigroval do Německa. Tam něco takového není možné - přestože se o Německu praví, že je to kopa byrokracie.
Dědek

Příspěvekod VladikC » sob 26 kvě, 2012 3:58 pm

"Jako byrokracie je označována systematická
administrativní činnost, pro níž je
charakteristické hierarchické uspořádání,
specializace funkcí, objektivní předpoklady pro
výkon správy a činnost podle pevných pravidel.
Může tak být také označována obecná kategorie
lidí, kteří tuto činnost vykonávají, a to ve
veřejné správě i v jiných organizacích. Pojem
byrokracie je používán i v hodnotově
zabarveném významu, kdy označuje takový
systém administrace, který se vyznačuje úsilím
po získání funkcí a moci, nedostatkem iniciativy
a pružnosti, nezájmem o lidské potřeby nebo
veřejné mínění, tendencí přesouvat rozhodování
na vyšší orgány, hromadění prostředků za
účelem zachování a zvyšování moci apod."
via Wikipedie

Byrokracie je ve své podstatě řád, neplést z b.ordelem bujícïm v naší vlasti...
N, Epocha I, K.P.E.V., plánování kolejiště ukončeno, nastává éra výstavby.
VladikC

Příspěvekod Radek Strnad » sob 26 kvě, 2012 4:25 pm

Čemu se divíte.To je prostě český národní sport.Má-li soused kozu,nebudu přeci přemýšlet nad tím,jak se nějakou prací k té koze také dopracovat.Veškeré své úsilí věnuji tomu,aby mu milá koza chcípla a je po problému a oba máme stejné h....Pokud se někomu daří a je solidní obchodník a obchodní partner,je třeba ho na patřičných místech hned pěkně počesku napráskat(neboť hlásit se to musí) a oni mu už byrokrati nějak znepříjemní život,že....A on se na to pak třeba vykašle,protože proč by si nějakou poctivou prací kazil život a je po problému.Největší nepřítel slušného živnostníka v česku není vláda či finanční úřad,ale závistivý soused či konkurent.Smutné,ale pohužel realita. :(
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod alexander » sob 26 kvě, 2012 4:58 pm

To je prosím demokracia.... Môžme bez postihu kydať čokoľvek na kohokoľvek...
alexander

Příspěvekod BaWiS » sob 26 kvě, 2012 5:27 pm

Tak já bych to ani neviděl jako "typické chování Čecha", ale spíš jako velmi časté chování modelářů mezi sebou, ostatně, jak je uvedeno v nadpisu. Nevraživost, ustavičné hádky, napadání druhých, kdy se cítí být lepší než ten druhý a ustavičné povyšování nad druhé a chování, jako by snědli všechnu moudrost. Příkladů je plno tady v diskuzích, nebo třeba na k-reportu, komentáře na želpage, články na magazin.firenet atd... Tak mě vůbec nepřekvapuje, že se děje to, co popisuje nick Dědek. Třeba mě to pak dost odrazuje od komunikace a kamarádění s jinými modeláři. Modelařím hlavně pro zábavu a rozhodně mě nebaví se potýkat s takovými věcmi.
A odpověď na otazku proč jsou takoví? No, nevím, ale takhle hnusně se chová zakomplexovanec, který není schopen se jinak prosadit.
No, asi tak nějak :D
Kunčická garáž
BaWiS

Příspěvekod Jirka1 » sob 26 kvě, 2012 6:59 pm

Je otázkou, zda to jsou modeláři nebo "rádoby modeláři".
Za modeláře zpravidla mluví jeho práce - modely.
Za ty druhé jejich práce ani modely mluvit nemohou, tak za ně tedy musí mluvit něco jiného, když nejsou schopni se jinak prosadit, jak psal výše BaWiS.
Jirka1

Příspěvekod medvidek » čtv 31 kvě, 2012 12:12 am

Nakopat takovy lidi do prdele a je mi jedno že použivam vulgarni vyraz,sam citim zavist z meho modelařskeho prostředi kde jini chodi do prace 8 hodin denně (ja pracuji 16-18 h denně) a pak se hrozně divi že mam tohle a tamhle to. Je to hruza,misto dovolene si koupim model,jini si ji neodpusti a takto bych mohl pokračovat donekonečna.
Bohužel je to obrazek naši společnosti všeobecně.
Vic bylo řečeno o par řadku viš a je mi na bliti z takovych to lidi
Užasne je,že pan Vesely nastavil latku pro ostatni vyrobce a doufam že Bramos pětilete snaženi firmy VDV nepošle do propadliště dějin
HO 3-4 epocha čsd DCC začinam. Pořadna mašina ma kotel a komin
medvidek

Příspěvekod George V. » čtv 31 kvě, 2012 8:19 am

Dědek píše: Provinil se tím, že v tom svém oznámení neuvedl datum ukončení. On ale nemá vůbec povinnost to uvádět, ani povinnost sdělovat cokoliv o ukončení.

...no ale byla by to minimálně aspoň slušnost. On totiž ten web vypadal, jako že ještě funguje a je možné stále objednávat...A jestli tomu skutečně tak bylo, tak pan Veselý přišel min. o pár stovek. Přemýšlel jsem jestli ještě objednat, nebo ne (neboť Bramosu tak nějak nevěřím), ale nakonec jsem neobjednal.

No ono to podnikání p. Veselého bylo vůbec docela podivné; měl totiž dvě kategorie zákazníků: ty, kteří informace měli a ty, kteří neměli. A ti první mají dnes třeba ve svých sbírkách vůz Hadgs a Gags (a ti ostatní utřeli hubu :mrgreen: ).
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod Dědek » čtv 31 kvě, 2012 2:25 pm

George V. píše:
Dědek píše: Provinil se tím, že v tom svém oznámení neuvedl datum ukončení. On ale nemá vůbec povinnost to uvádět, ani povinnost sdělovat cokoliv o ukončení.

...no ale byla by to minimálně aspoň slušnost. On totiž ten web vypadal, jako že ještě funguje a je možné stále objednávat...A jestli tomu skutečně tak bylo, tak pan Veselý přišel min. o pár stovek. Přemýšlel jsem jestli ještě objednat, nebo ne (neboť Bramosu tak nějak nevěřím), ale nakonec jsem neobjednal.

No ono to podnikání p. Veselého bylo vůbec docela podivné; měl totiž dvě kategorie zákazníků: ty, kteří informace měli a ty, kteří neměli. A ti první mají dnes třeba ve svých sbírkách vůz Hadgs a Gags (a ti ostatní utřeli hubu :mrgreen: ).

Vážený George, pokud jste si všimnul, tak na stránkách bylo napsáno doslova cituji: Od tohoto okamžiku proto prosím směřujte Vaše nové objednávky na firmu Bramos .... atd.
Z toho zcela a jasně vyplývá a je to jasné každé alespoň průměrně inteligentní osobě, že v daný okamžik již objednat u VDV nelze a není tam nutné psát žádné datum.
Pan Veselý vůbec žádnou informaci o ukončení výroby na svoje stránky psát nemusel a mohl je bez rozpaků smazat - to za prvé, a za druhé mu to ani neukládá žádná z jeho povinností.
No a za třetí - pan Veselý nemněl žádné dvě kategorie zákazníků, všichni mněli naprosto stejné informace a možnosti objednávek. Co se týče konkrétně vozu Gags a Hadgs, tak tento vůz již od VDV oficielně na trh nebyl uveden. Z důvodu častých a dlouhodobých pobytů v nemocnici se výrazně prodloužila i doba výroby forem (téměř o rok). Víte ony ty důvody byly opravdu vážné, kdyby nemněly takový závažný význam, tak by pan Veselý zcela jistě nedostal německý invalidní důchod. Nakonec to dopadlo tak, že pan Veselý zcela dokončil formy, ale již nebyl schopen tento vůz oficielně uvést na trh z důvodu, které uvedl. Věděl, že nebude schopen zvládnout nápor, který bude po zvěřejnění těchto vozů v e-shopu. V době kdy dokončil formy již probíhalo jednání s firmou Bramos a bylo dohodnuto, že pan Veselý nové vozy na trh uvádět nebude, že pouze dokončí objednávky uzavřené prostřednictvím e-shopu ke dni ukončení výroby včetně výše uvedených předobjednávek na vozy Hadgs a Gags prostřednictvím e-mailu.
Někteří modeláři totiž nečekali, až bude objednání možné přes e-shop a napsali panu Veselému již dříve na e-mail VDV - ostatní výrobci a prodejci to nazývají předobjednávkami.
Kdybyste napsal panu Veselému na e-mail VDV, mněl byste ty vozy ve své sbírce také.
Před chvílí jsem si s panem Veselým korespondoval prostřednictvím programu Skype - hovoříme spolu a korespondujeme velmi často, téměř každý den. Můžu Vám pane George prozradit, že Vaše poznámka o podivném podnikání pana Veselého nepotěšila - je z tohoto názoru zklamán. Pan Veselý se snažil pro modeláře udělat maximum, co bylo v jeho silách. Na závěr jen okrajová informace - kdybych neznal jméno a adresu pisatele, který poslal dopis na ČOI, tak bych to podle Vašeho příspěvku tipoval na Vás.
Dědek

Příspěvekod George V. » čtv 31 kvě, 2012 2:48 pm

Nemyslíte, že je trochu podivné přijímat "předobjednávky" mailem? Byla tato možnost někde oficiálně zveřejněna? Pokud bych byl solidní obchodník, všem odpovím:"Počkejte si, až to bude oficiálně v E-shopu". Také jsem si zkusil od p. Veselého před časem předobjednat jeden vůz (nebyl to Hadgs ani Gags), bohužel bez úspěchu... Takže asi tak...
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod Dědek » čtv 31 kvě, 2012 3:13 pm

George V. píše:Nemyslíte, že je trochu podivné přijímat "předobjednávky" mailem? Byla tato možnost někde oficiálně zveřejněna? Pokud bych byl solidní obchodník, všem odpovím:"Počkejte si, až to bude oficiálně v E-shopu". Také jsem si zkusil od p. Veselého před časem předobjednat jeden vůz (nebyl to Hadgs ani Gags), bohužel bez úspěchu... Takže asi tak...

Na objednávce e-mailem není nic divného, je využívána i jinde než u VDV nebo modelů všeobecně. I já přijímám objednávky svých zákazníků tímto způsobem.
Apropo: Kdybyste si pořádně přečetl diskusi na dnes již bývalém webu VDV, tak byste o této možnosti věděl. Byla tam o ní zmínka.
Dědek

Další

Zpět na Nezařazeno (off topic)