Petr Zatrepalek píše:Dále berte v potaz taky to, že obvyklá pohledová modelová vzdálenost 1,5 m v HO je v reálu 130,5 m - takže podle mně ta výše zminovaná hladina zvuku je u většiny modelů OK.
Ano, tohleto srovnání jsem očekával. Nicméně, mám dům od trati přibližně 350m, mezi tratí a mnou je nízká zástavba a stromy, ale když směrem ke Štramberku Kocour táhne 17 Wapek, tak ten dunivý hukot motoru slyším až doma a sorry, ani jeden zvukový dekodér, co jsem měl možnost slyšet, nic podobného vyloudit nedokáže.
Je si třeba uvědomit, že čím je větší vzdálenost, tím méně výšek a středů je slyšet, což u zvukových dekodérů je přesně naopak. Takže pokud budu sledovat mašinu ze 130m, tak převážnou část zvuku, kterou uslyším, bude v rozsahu středo-basovém a bude mít tak 185x větší dynamiku, než jakýkoliv zvukový dekodér s 2cm repráčkem
Jednoduše řečeno, pokud člověk není hluchý, tak zákonitě musí poznat rozdíl mezi reálným dechberoucím zvukem mašiny a zvukovým dekodérem, který toho zrovna moc předvést neumí.
A k tomu nesmyslnému vyluzování zvuků, když vlak jede do kopce tak motory jedou na plné kule a když jede z kopce, nebo po rovince dojíždí do stanice, tak jedou na volnoběh. Tohle jsem tam taky nějak neslyšel, mašina zařvala při rozjezdu a potom jela celou dobu s monotónním zvukem motoru, jako by se jí žádné stoupání a klesání vůbec netýkalo. Také vůbec nebyla zohledněna zátěž, takže ať mašina jela sama, nebo za sebou táhla 7 Ynek, tak vydávala pořád stejný zvuk. Tohleto je podle mne megapaskvil.
Závěrem bych ovšem chtěl podotknout, že nikomu zvuk neberu, pokud je z toho kdokoliv nadšen, tak ať v tom pokračuje a nenechá si do toho kecat, protože všechno to dělá pro své vlastní uspokojení. A pokud mu zvuk dělá radost a baví ho to poslouchat, tak pak je vše v naprostém pořádku

Nejsem modelář, jsem jen mašinkář, snažící se znázornit železniční provoz ve velikosti H0.