Vlastně jsem k tomu postoji přišel postupem času. V jiných vláknech zde na fóru jsem se párkrát zmínil o podzemní vojenské továrně. To téma mi přijde zajímavé a vzhledem k velkému podílu kitařských modelů vyráběných právě na téma WWII jsem chtěl i já mít tohle v železničním modelu.
Jenže! Jak ztvárnit alespoň přiblíženou realitu a v nikom a hlavně ani v sobě nevyvolávat negativní pocity. Co se týče podzemní vojenské továrny, chtěl jsem ztvárnit malou normálně rozchodnou koncovou stanici ve skalní úžlabině, kde je pár povrchových objektů a úzkorozchodná průmyslová drážka zajíždějící do podzemí přes velká betonová vrata. Problém byl, co modelovat. Nejprve mně jako velmi tajemné téma napadlo ztvárnit výrobu motorů a součástí raket V2. Jenže nechci modelovat zbraně agresora a nechci modelovat ubožáky při výrobě.
Tím jsem si uvědomil, že nechci modelovat žádné ubožáky a žádné agresory ani totaliťáky a ani jejich symboly. Proto nebudu na vozidlech znázorňovat ani komunistické hvězdy, ikdyž z těch továrních modelů je odstraňovat nebudu. Přestože dojde k modelové újmě vzhledem k předloze, je to pro mně přijatelnější. To už bych taky pro vlastní potěšení mohl modelovat koncovou stanici Osvětim Birkenau s vystrašenými židy, esesáky se psy a třídičem Mengelem. Jasně, extrém, ale stejně jako tohle mi přijde prapodivné modelovat tragické události typu nehoda Studénka (model v TT představený v ŽM tuším 11/09) Něco jiného je modelový exponát určený pro muzeum. Něco jiného je modelovat si to doma. To první lze považovat za akceptovatelný dokument/repliku, to druhé nezlobte se na mě, já budu považovat za prapodivnou úchylku. (co se týče modelu nehody ve Studénce, byl model nejprve sestaven, až pak se zjistilo, že by to bylo lepší raději v muzeu, než ve vitrýně, nebo na výstavě vláčků)
Jistě, každý máme hranici jinde. Někdo si neumí představit parní mašinu bez hvězdy, někdo nenávidí vše zlé. Já jsem blíže k druhému. Líbí se mi sice nepořádek a špína přenešená do modelu, ale nějak nemohu vystát upomínky na zlo, a to jakékoliv. Jsou to mé peníze, moje práce, mne to má bavit

A co vy