Časopisy

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Časopisy

Příspěvekod F. Placheta » ned 01 úno, 2009 5:09 pm

Jsem predplatitelem Zeleznicniho magazinu a v posledni dobe zacinam cim dal tim vic mit pocit, ze redaktori venuji jistym firmam neumerne vice prostoru, nez ostatnim. Mozna je to jenom dojem, ale napr. fy Lilliput, Classic model, U krale zeleznic aj. jsou zmineny v podstate v kazdem cisle a naopak treba Roco ackoliv melo letos nekolik novinek CD a CSD, bylo ji venovano celkem minimum mista.
Proto se chci zeptat, uvazuji, ze bych zkusil nejaky jiny casopis, ale zjistil jsem, ze vlastne ani nevim, jestli nejaky podobny jako ZM existuje. Poradi popr. doporuci mi nekdo?
Melo by jit ale o casopis podobne zamereny, tzn. pisici jak o skutecne zeleznici, tak o te modelove. To je vec, kterou ZM striktne dodrzuje a ja jsem za to rad...abych jen nehanil.
HO - Digital - CSD IV

www.kolejiste.wbs.cz
F. Placheta

Příspěvekod JBr » ned 01 úno, 2009 5:13 pm

ZM je takhle zameren asi i proto, ze redakce ma s danymi firmami/obchody vetsi kontakt. Nicmene mi prijde, ze vetsina modelarskeho materialu v ZM je prebirana z nemeckych zdroju. Bohuzel mam pocit, ze vyslovene z modelarskych je ZM jedine ceske periodikum venujici se vlackum.

Osobne kupuju jeste Drahu, je tam k precteni taky spousta zajimaveho. Oproti ZM je ale Draha spis takovy "badatelsky" casopis. Je tam hodne obsahlych tematickych clanku z historie atp. Bohuzel modely v nem nenajdes.
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod alf » pon 02 úno, 2009 6:05 pm

Na našem mizerném (a malém)trhu bohužel nic jiného s modely nevychází..Jak bylo řečeno většina článků v ŽM je převzata z německé literatury,takže pro toho kdo dělá naše železnice se kromě drahých malosériových modelů nicmoc nenajde..navíc rozsah modelů a článků z moderní železnice bývá často v neprospěch modelů.Dráha je víceméně o historii a současnosti drah a Svět železnice o historii s přílohami které často modeláři používají(výkresy)..takže zbývá pátrat po netu a leccos si dělat sám..Slyšel jsem úvahu,že by se časopis speciálně o modelech neuživil..tak nevím. :?
alf

Příspěvekod kvasha » pon 02 úno, 2009 6:44 pm

a můžu se zeptat, k čemu by byl modelářský časopis člověku, který se zjevně umí pohybovat po Internetu?! Jen na tomhle fóru je kvalitních a prověřených modelářských informací na 60 vydání 40-ti stránkového měsíčníku. Navíc dost solidně tříděných. Chápal bych to jako "sběratelskou vášeň", ale nikoliv jako stesk po malém množství informací o modelové železnici?! A vůbec nemluvím o novinkách. Ty něž se dostanou do časopisu ... Chápu to u člověka, kterému Internet a počítače nic neříkají. Nicméně i ten určitě zná někoho, kdy by ho takovými informacemi zásoboval. ?!
H0 - digitál - RailCo 7.0 Gold - ep.V
kvasha

Příspěvekod Michal Dalecký » pon 02 úno, 2009 7:05 pm

Sakra chlapi, neodrazujte me od toho :) Prave do magazinu/bulletinu typu MPM novinky se chci pustit. Myslim, ze vlastnich autroskych nametu a podkladu mam hodne. Zadne prehnane ambice ale lidem neco podobneho chybi, alespon se po necem podobnem ptaji. Otestuji si zajem na malem serialu, ktery pisu do Modelare. To same plati i o DVD v teto sekci. Uz je rozhodnuto, ze dalsi prace budeme natacet.
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod kvasha » pon 02 úno, 2009 7:20 pm

OK, a to je přesně ten případ, o kterém jsem mluvil jako o "sběratelské raritě", který budu podporovat právě pro svoji unikátnost a individuálnost .... jsem ale přesvědčen, že to nebude ten typ "časopisu", který je v úvodu poptáván. Stejně tak jako by to nebyly v tištěné podobě vydané/vydávané plánky Milana. ...
kvasha

Příspěvekod JBr » pon 02 úno, 2009 7:29 pm

kvasha píše:a můžu se zeptat, k čemu by byl modelářský časopis člověku, který se zjevně umí pohybovat po Internetu?!

Lapidarne receno, tohle forum si s sebou na cteni na zachod nevezmes (pokud tedy nemas byt pokryty wifi a netahal bys tam notebook nebo nejake pda). Ale zato casopisy jsou idealni zachodove cteni :)
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod HonzaK » pon 02 úno, 2009 7:57 pm

JBr píše:
kvasha píše:a můžu se zeptat, k čemu by byl modelářský časopis člověku, který se zjevně umí pohybovat po Internetu?!

Lapidarne receno, tohle forum si s sebou na cteni na zachod nevezmes (pokud tedy nemas byt pokryty wifi a netahal bys tam notebook nebo nejake pda). Ale zato casopisy jsou idealni zachodove cteni :)

Presne tak - a nejen zachodove - v lete si muzu papirovy casopis cist na chate (kde nemam k dispozici internetove pripojeni), vzit si ho s sebou na koupani apod.
Kdyz potrebuji na netu neco konkretniho najit, projit forum, podivat se na stranky jinych modelaru, tak to samozrejme nema konkurenci, ale pravdou zustava (a zustane), ze papirova "media" maji take sve nezadebatelne vyhody (navic konkretne mne se cte vyrazne lepe tisteny text z papiru, nez z monitoru).
HonzaK

Příspěvekod kvasha » pon 02 úno, 2009 8:49 pm

dobrá, dobrá, ...., asi jsem se v modelařině stal obětí moderních technologií ... :-)
kvasha

Příspěvekod MirekTT » pon 02 úno, 2009 8:58 pm

I já strávím u netu dost času, ale papír je papír. Nejen Milanovi, ale i Houmrovi (a samozřejmě dalším nejmenovaným borcům) bych platil kilo za měsíčník s předplatným na 5 let dopředu. Net mám ve všech počítačích doma i s možnosti kabelu na hajzlu, ale tam si beru pouze tištěnou literaturu.
MirekTT

Příspěvekod PaMi » pon 02 úno, 2009 9:26 pm

Zde vidím ideální možnost kombinace obou technologií - tisk i internet. V tištěné podobě si budete moci přečíst o tom jak napatinovat domeček a na internetu v členské sekci kam dostanou přístupová hesla pouze předplatitelé si budete moci pustit video jak se domeček patinuje resp. přečíst nějaké bonusové články.
Takhle je to například u amerického časopisu Model Railroader Magazine a je to velice příjemné. Jednou do měsíce dostanete tištěný časopis a na internetu v členské sekci každý druhý den nějaký článek nebo video, přístup do databáze kolejišť apod.
Bohužel ale vidím problém i v české povaze a vyčuranosti. Jeden si předplatí časopis a dalších pět bude chodit do členské sekce na internetu s jeho přístupovým heslem. Vždyť i tady na tomto diskuzním fóru se naprosto bezostyšně nabízí kradené zboží.
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Časopis

Příspěvekod JanoH0e » pon 02 úno, 2009 10:01 pm

Kvasha Tu ti musím oponovať . Na netu nie je všetko. Doslova a do písmena. Ak porovnám napr. špeciáli Eisenbahn journal, Mibu speciál atd. a to, čo najdem na nete, je to tak v priemere 3-4 roky pozadu. O aktualitách ani nehovorím. Áno, časopisy majú svoje stránky, ale iba s obsahom. A to sa netýka iba modelárstva. Jedine, že máš známeho, ktorý ti tie časopisy sťahuje, ale to je už o niečom inom. [/b]
JanoH0e

Příspěvekod F. Placheta » úte 03 úno, 2009 8:28 am

Takze pokud si to shrnu:
Draha - bez modelarske sekce
Svet zeleznice - bez modelarske sekce
Zeleznicni magazin - modelarska sekce, ale se spoustou prevzatych clanku, ty puvodni s nadechem skryte reklamy pro jiste firmy.

Z toho vypliva, ze se musim s danou situaci asi smirit, pokud nechci sahnout po zahr. casopisech.

Jinak o jiste zbytecnosti tistenych periodik vzhledem k informacni preplnenosti internetu vim, nicmene jako mnozi poznamenali, klasicke tiskoviny stale maji cosi do sebe, min. si je muzu vzit na h..zl. :D
HO - Digital - CSD IV

www.kolejiste.wbs.cz
F. Placheta

Příspěvekod Dan Buchtela » úte 03 úno, 2009 8:48 am

A nenapadlo vás také, že by to mohlo být tím, že nikdo nechce do tištěného periodika nic psát?
Například třeba o Dráze vím, že tam tento konkrétní problém měli. Když tam ještě bývala modelářská alespoň dvoustrana, většinou jí zaplňovaly jen články p. Mahela, případně p. Lososa, který byl za tuto dovustranu redakčně zodpovědný. Když se dvostrana začala postupně z Dráhy vytrácet, mluvil jsem o tom s panem Mahelem, který mi vysvětlil, že zmírá na úbytě právě nedostatekem příspěvků...
Dan Buchtela

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 03 úno, 2009 10:01 am

Jak píše Dan - přesně stejné problémy mají všechna modelářská periodika. Po čase narazí na problém s autory - jedni píší jen občas a to co se jim líbí, druzí mají zpoždění a nedodávají články včas, třetí skupina sice píše i třeba staví a fotí při tom - ale na druhou stranu jejich výtvory jsou ne příliš prezentováníhodné. Pak je ještě další skupina - ti co dostají model co někdo poskytl na recenzi a mají to "narychlo" spíchnout. Jezevčík z Modeláře a kluci z Novinek či HPM by vám to mohli potvrdit - a to nemluvím o problému s honoráři - při ceně 150-200 Kč za normostranu a max 150 kč za fotku před zdaněnínm (a to je ještě honorář vysoký) moc lidí ochotných přispívat nenajdeš. Takže to většinou stojí a běží na kamarádech z dané komunity modelářů. Pak ti co píšou dostávají jako refundaci modely poskytnuté k recenzím - ale ta recenze zas "musí" pro daného výrobce/prodejce vyznívat pozitivně, jinak už příště model neposkytne - začarovaný kruh!

Smekám před těma kdo dělaj u nás modelářské časopisy!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Další

Zpět na Nezařazeno (off topic)