Jeřáby

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Jeřáby

Příspěvekod mawerick » sob 08 lis, 2008 11:33 am

Na dnešní sobotní burze jsem zahlédl jeřáby EDK v první uličce asi uprostřed. Dotyčný tam měl i na sebe kontakt, jenže než jsem si ho stačil vzít, dav mě hrnul dál. Nevíte někdo o koho šlo?
TT - analog
r.v. 1975 LD Plzeň

[url]http://www.mzalarm.cz[/url]
mawerick

Příspěvekod radekkrupka » sob 08 lis, 2008 11:40 am

Pokud myslíš toho, co já, tak jeden jsem si koupil :lol: Byl na konci uličky naproti vchodu po levé ruce (u zdi), cca 3 stoly od konce?

http://picasaweb.google.com/radekkrupka/VozidlaTT#

Kontakt nemám, ale na krabičce je napsáno S-model. Pouze vím, že říkal, že to vyrábí jeho táta. Model je opravdu pěkně provedený...
radekkrupka

Příspěvekod mawerick » sob 08 lis, 2008 12:18 pm

Jo jo, já jsem koupil v Hobby shopu v Ostravě EDK 350 http://mawerick.rajce.idnes.cz/Mechanismy/#P1050777.JPG a až potom jsem zjistil jakej jsem ... Protože 350átka se nikdy nevyráběla. Ta 300 co máš už je lepší. Ještě tam měl EDK 750. Vím jen, že webová adresa byla něco jako "shimanski" .com Ale fakt nevím. Proto se ptám.
TT - analog
r.v. 1975 LD Plzeň

mawerick

Příspěvekod Jarda H. » sob 08 lis, 2008 12:24 pm

mawerick píše: ..... já jsem koupil v Hobby shopu v Ostravě EDK 350átka protože 350 se nikdy nevyráběla. ..... Ještě tam měl EDK 750. .....

Pravda, tyhle jeřáby už nějaký čas na www stránkách hobby shopu jsou nabízeny jako malosériovka od f. S-model ! Už jsme to taky nakousli v diskuzi na TT sekci, občas ty modely byly na burze k vidění - a předpokládám, že za nižší cenu než u hobby shopu :!:
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod radekkrupka » sob 08 lis, 2008 12:32 pm

Na burze měl 3 kousky - 300ku (cena 700,-) a 350ku (cena 600,-) v TT a 300ku v HO (myslím, že za 1000,-). Nejsem v obraze, tak jsem se vyptával. A ta 300 je podle něj model dle skutečné předlohy, 350ka je pseudomodel dle lehké fantazie. EDK 750 měl na obrázku, ale neměl ho u sebe. Možná už prodal...
radekkrupka

Příspěvekod mawerick » sob 08 lis, 2008 12:36 pm

Přesně tak. Tu 750 tam měl minule nebo předminule. Když jsem ji tenkrát jen zběžně zkouknul tak mě přišlo, že má užší rameno, nějak mě to nesedělo. Ono zkoumejte to když do vás každou chvilku někdo drcne :evil:
TT - analog
r.v. 1975 LD Plzeň

mawerick

Příspěvekod radekkrupka » sob 08 lis, 2008 12:49 pm

mawerick píše:Přesně tak. Tu 750 tam měl minule nebo předminule. Když jsem ji tenkrát jen zběžně zkouknul tak mě přišlo, že má užší rameno, nějak mě to nesedělo. Ono zkoumejte to když do vás každou chvilku někdo drcne :evil:

To já takový počítač nýtů nejsem, mě stačí, že má žluté rameno a na boku nápis ČD :lol:
radekkrupka

Příspěvekod mawerick » sob 08 lis, 2008 12:53 pm

To já taky ne. Jenže s tou 350 jsem fakt naletěl a zvlášť když mě prodejce tvrdil, že byla u NJJ v Ostravě.
TT - analog
r.v. 1975 LD Plzeň

mawerick

Příspěvekod Jarda H. » sob 08 lis, 2008 1:35 pm

radekkrupka píše:Na burze měl 3 kousky - 300ku (cena 700,-) a 350ku (cena 600,-) v TT ..... ...

Zcela určitě to jsou ceny daleko nižší než v hobby-shopu :lol:

To mawerick : občas asi každý z nás naletí - přílišnou touhou TO koupit, zmatením od prodávajícího, přehlídnutím nějakého markantu modelu, .... ?!
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod radekkrupka » sob 08 lis, 2008 2:06 pm

Jarda H. píše:
radekkrupka píše:Na burze měl 3 kousky - 300ku (cena 700,-) a 350ku (cena 600,-) v TT ..... ...

Zcela určitě to jsou ceny daleko nižší než v hobby-shopu :lol:

Zdůraznil bych slovo "DALEKO" :) Sám jsem byl poté v šoku, za kolik ho maj na hobby
radekkrupka

Příspěvekod Hekttor » sob 08 lis, 2008 4:35 pm

Pánové, prosím vás - vždyť ta "EDK 300" je taky podle "lehké fantazie", či spíš naprosto mimo realitu. Copak jste ji nikdy neviděli, jak doopravdy vypadá? To vzadu jsou pomocné raketové motory?Proč má německý jeřáb podvozky z nákladního vozu ČSD? Atd....... tohle vážně není EDK 300, a že znám dobře nejen ten jeřáb, ale i místního jeřábníka Standu :D
Hekttor

Příspěvekod radekkrupka » sob 08 lis, 2008 6:08 pm

Ty raketové motory jsou pro zvedání ramene a navíjení lana.

Jinak podle mě se mnou koupený jeřáb velmi podobá tomuto:
http://www.tratovestroje.wbs.cz/EDK_300.html

Ovšem nejsem počítač nýtů :)
radekkrupka

Příspěvekod mawerick » sob 08 lis, 2008 7:10 pm

Tady se hledá kontakt na zmíněného výrobce jeřábů a né kvalita !!!

Někdo má a chce jen "vitríňáky" a někomu stačí mít jeřáb zde několikrát uvedený pač mu bude stát někde na koleji v depu na NJJ. To je to samé jít proti každému kdo má "rychlíkové vozy", že jsou krátké a já nevím co ještě. Buďme rádi, že je vůbec někdo dělá. A podvozky - dělá někdo podvozky pod EDKáčka? Kromě výrobce (1:1) asi nikdo. Vraťme se tedy k tomu kontaktu.
TT - analog
r.v. 1975 LD Plzeň

mawerick

Příspěvekod Hekttor » sob 08 lis, 2008 7:16 pm

Ty dvě roury vzadu na navíjení lana? To jistě ne, jak by to fungovalo? U některých jeřábů jsou z týla otoče úchyty pomocných protizávaží, což se ale netýká EDK 300 a rozhodně to nevypadá takto.
Nejde tady o počítání nýtů, ale o to, že si z vás pan výrobce výrokem: "ta 300 je model dle skutečné předlohy" dělá evidentně dobrý den. Snad "to je mé expresionistické vyjádření na téma EDK 300", tak tomu bych věřil. Opravdu, jak jste napsal, se to EDK 300 jen podobá. Velmi vzdáleně. Jako husa kachně.
Hekttor

Příspěvekod radekkrupka » sob 08 lis, 2008 7:49 pm

Hekttor píše:Ty dvě roury vzadu na navíjení lana? To jistě ne, jak by to fungovalo? U některých jeřábů jsou z týla otoče úchyty pomocných protizávaží, což se ale netýká EDK 300 a rozhodně to nevypadá takto.
Nejde tady o počítání nýtů, ale o to, že si z vás pan výrobce výrokem: "ta 300 je model dle skutečné předlohy" dělá evidentně dobrý den. Snad "to je mé expresionistické vyjádření na téma EDK 300", tak tomu bych věřil. Opravdu, jak jste napsal, se to EDK 300 jen podobá. Velmi vzdáleně. Jako husa kachně.

Takže:
ty "raketové motory", co trčí zezadu, slouží opravdu pro zvedání ramene a navíjení lana. Pro ty co nepochopili - kroutím-li modelu tou tyčinkou, zvedá se modelu rameno, kroutím-li druhou, navíjí se lano. Teď je to snad už jasné. Je logické, že takto to na reálném stroji nefunguje, že.

Myslím si, že vzhledem k velmi pěkné ceně se jedná o velice solidní model, z mého laického pohledu dosti se blížící předloze. Vycházím z fotek, které jsem našel na internetu - rameno, vedení lan, zvedací kryt na střeše, rozložení náprav, kabina, rámcově podvozek....Já jsem výrobce necitoval samozřejmě doslova, chtěl mi prostě asi sdělit, že 350 neexistuje, 300 ano. Komentář o "dobrém dnu" a "huse a kachně" už snad nebudu komentovat. Ne všichni modeláři jsme na stejné úrovni a já bych si tento model asi nikdy sám nepostavil, takže mám poměrně radost, že jsem ho našel a levně koupil.

Dostáváme se jaksi do podobné diskuze, která proběhla v tomto týdnu ohledně motoráku mezi VoVo a JM, která skončila velmi nehezky. Tímto diskuzi na toto téma z mé strany končím. Mawerick položil otázku a snažil jsem se mu na ni dát odpověď.
radekkrupka

Další

Zpět na Nezařazeno (off topic)