Generátor kouře

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Generátor kouře

Příspěvekod Fantom » pon 03 lis, 2008 5:54 pm

Ahoj přátelé modeláři. :wink:
Poraďte mi, jestli by se mi hodil nějaký generátor kouře pro můj model letadla (rozpětí 1400mm). Trochu jsem si pohrál s motorem, a tak bych ho chtěl udělat "funkční". Stačí, když bude kouřit jen při popojíždění. Ale protože se bude točit vrtule, bude kouř dost odfukovat, takže by to chtělo něco "silnějšího".
V modelu bude k dispozici napětí 9,5-12,5V, samozřejmě není problém kdykoli sepnout/vypnout. A tady fotečky motoru (délka 13cm): 1 , 2 , 3 , 4 , 5
Fantom

Re: Generátor kouře

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 03 lis, 2008 8:03 pm

Fantom píše:Ahoj přátelé modeláři. :wink:
Poraďte mi, jestli by se mi hodil nějaký generátor kouře pro můj model letadla (rozpětí 1400mm). Trochu jsem si pohrál s motorem, a tak bych ho chtěl udělat "funkční". Stačí, když bude kouřit jen při popojíždění. Ale protože se bude točit vrtule, bude kouř dost odfukovat, takže by to chtělo něco "silnějšího".
V modelu bude k dispozici napětí 9,5-12,5V, samozřejmě není problém kdykoli sepnout/vypnout. A tady fotečky motoru (délka 13cm): 1 , 2 , 3 , 4 , 5

No Fantome do letadla to asi nebude úplný ideál.
Je to totiž hrníček ve kterém se pálí olej.
O kouřových generátorech se tu psalo takže se podívej na odkaz.
Předpoklad jeho správné fukce je ale i jeho svislá podoba ... :-(
Nevím jestli jsem Ti pomohl ....

Ještě se jukni sem
http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php ... or&start=0
Zdenek Valter

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pon 03 lis, 2008 8:20 pm

Na tohle bych se spíš zeptal maníků co dělaj do RC bojové techniky - tam se taky používaj kouřové generátory.
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Fantom » pon 03 lis, 2008 9:05 pm

Svislá poloha? hmm. No, budu pátrat dál. Teď jsem si uvědomil, že asi bude vždycky problém s tekutinou, aby se mi "nevylila" dál do motoru.
Tak díky. Jirka.
P.S. Maniaci v RC bojové technice používají spalovací motory. Tam to není problém. Ale když mám elektromotor... :(
Fantom

Příspěvekod Houmr » úte 04 lis, 2008 4:54 am

No já myslím, že efekt kouřícího letadla nebude to pravé ořechové. Většinou se kouř objevil jen při startu, to bylo vidět, ale jakmile motor běžel vrtule tak proud vzduchu okolo trupu kouř okamžitě strhával a nebylo vidět nic. Netrápil bych se tím není to parní mašina, ani loď. Myslím si že to za tu námahu nestojí.
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod Pája » úte 04 lis, 2008 5:38 am

Ty naše malý do lokomotiv by asi kouřili na letadlo málo (vzhledem k průvanu)A co kouřovej generátor s disko-téky ?Jen jestli existuje i na 12V.Jestli se spíš nepoužívají do RC-ček dýmovnice?
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 04 lis, 2008 9:01 am

Ne, bojoví maniaci taky používají elektromotry! Do tanku v 1/16 a menším spalovák nenacpeš! Zkus se podívat na web - tyhle věci se tam nabízej jako upgrady pro bojovkáře.

Jinak můžeš zkusit i p. Ungra http://www.sdz.cz/co-nabizime.html když jsem s ním vloni mluvil, říkal že má kontakt na dodavatele kouřáků kde to jde z nádoby do hadiček (kouření pod písty, koly aj.), třeba ti poradí.
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Fantom » úte 04 lis, 2008 4:51 pm

Jasně že bych se s tím nemusel zabývat. Ale když už ten motor je postavenej tak, že může čudit, tak proč to nezkusit. :wink:
Faktem je, že jsem plánoval čudění jen při popojíždění na startu, pak příp. při přistání... A na to by možná stačila nějaká dýmovnice.
Jinak díky všem.
Fantom

Příspěvekod dan » úte 04 lis, 2008 5:34 pm

Vzhledem k tomu že se věnuji i rc modelům letadel tak věř že neexistuje nic co by se dalo dát do letadla teda pokud by jsi tam nechtěl dát kamna na uhlí :D
N TT H0 www.skoda100nacestach.cz
dan

Příspěvekod Fantom » úte 04 lis, 2008 7:02 pm

dan píše:Vzhledem k tomu že se věnuji i rc modelům letadel tak věř že neexistuje nic co by se dalo dát do letadla teda pokud by jsi tam nechtěl dát kamna na uhlí :D

Neříkám že něco existuje, ale možná lze něco vymyslet. A jestliže říkáš, že neexistuje, tok to je pro mě tuplem výzva! :lol: :lol:
Fantom

Příspěvekod dan » úte 04 lis, 2008 7:22 pm

Jde problém že letadlo musí mít co nejnižší hmotnost a když vezmeš i ten nejintenzivnější generátor graupner do lodí tak po roztočení vrtule ten kouř prostě vidět nebude. Co takhle použít místo elektriky čtyřtakt ten ti bude kouřit až až :D ale pokud něco vymyslíš tak si to nenechávej pro sebe, jediné co mne napadá při malé hmotnosti je dýmovnice, conrád je prodává používali to halový akrobati, vzali prášek z dýmovnice, rozmíchali z lihem udělali s toho malý válečky ty pak nacpali do spirály z odporovýho drátu a odpalovali to za letu přes stejnosměrnej regulátor, kdybys ten výfuk udělal z kovu a nacpal tam tu směs možná by to nějak šlo a kouřilo by to až až
N TT H0 www.skoda100nacestach.cz
dan

Příspěvekod Fantom » úte 04 lis, 2008 7:35 pm

Jo, tak výfuk z kovu jsem dělat chtěl, ale to se mi moc nepodařilo. Holt je ze sklolaminátu. Co jsem vypátral na netu, tak skutečně zavrhuji generátor kouře. Zkusím právě tebou zmiňovanou variantu dýmovnice. Když dám dvě, bude pro start i přistání. A hmotnost letadla o moc vyšší nebude. jen ten dým tam budu muset drobek vhánět. Ale to ještě uvidíme. :wink:
Fantom

Postačí kousek cigaretky...

Příspěvekod Prazub » stř 19 lis, 2008 8:25 pm

Nekritizujte mne, prosím, ale už jako děcku mne napadlo sestřihnout kousíček malé tenké bafající cigaretky co se vozili s kouřícím panáčkem z NDR a zasunout do komína lokomotivy. Vím, je to nápad naivní jen pro malé chlapce, ale efekt byl slušný. Bafalo to při jízdě pár desítek sekund a nikdo ani nekritizoval vyčnívající bílou cigaretku z komínka. A plast kupodivu žár vydržel....
Prazub

Příspěvekod Petr Zatrepalek » čtv 20 lis, 2008 10:29 am

Nápad to je - já jako kluk do mašin strkal normální cigára co sem "kradl" mámě - což se ale nesetkalo s pochopením :roll: - filtr jsem trochu přistříhl, cigáro zkrátil na centimetr a hurá!

Mašiny ale čudily celkem obstojně - až do chvíle kdy se mi jednou teplem začal bortit komín u jedné z nich. Pořád to ale nebylo to charakterické "pufání"!
Petr Zatrepalek

Příspěvekod vvitty » čtv 20 lis, 2008 10:54 am

Osobne bych takove veci jako prasek z dymovnice dovnitr letadla necpal, nevim z ceho jsi stavel, ale pokud je to plast nebo balza/drevo, tak by se Ti celkem snadno mohlo stat ze budes mit kourovy efekt i s plameny...
Dymovnice se projevuje vysokou teplotou, a kdyz je sucho je schopna zapalit i rosti a jehlici kolem sebe celkem bez problemu. Vim o lidech, co si je pridelavali na modely do podvesu, ale doplnovali to plechovym krytem kridla.

Ale kdybys do toho presto chtel jit, prodavaji se i elektricke zapalniky, coz neni nic jineho nez odpor s obalem, ktery proudovym impulzem zapalis. Je to celkem mala soucastka...
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Další

Zpět na Nezařazeno (off topic)