Rozumbradové a všehomistři

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Rozumbradové a všehomistři

Příspěvekod fulda » čtv 25 pro, 2025 3:54 pm

Předmět: LocoNet tester

zdeno píše:toto je stare 20 roku a mam dojem, ze se to nekde stale pouziva.
https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2007110009
Když používá, tak ať používá. U nás se používá přesnější měření.
zdeno píše:Jinak tusi vubec nekdo, na jakem mechanismu ztraceji ovladace adresu,
okrem kolize adres, teda jen vinou X3 ?? Teda jaka chyba zpusobuje, ze ovladac zcervena ??
Podle mne je to jen neosetrena chyba v programu.
Já si myslím, že se tady pokoušíš vytvářet teorie o něčem, co neexistuje. V první řadě je několik (mnoho) druhů ovladačů, které si říkají FRED(i). K celé řadě z nich je kód k dispozici na sourceforge. Já jsem si jich celou řadu přečetl a tak vím, kdy, jak a proč se co děje. Bohužel tato znalost není instantní a celá řada lidí to neví a snaží se uplatňovat kdejaké pověry. O jedné jsem tady například mluvil v souvislostí s centrálou, která "nezapomíná" adresy. Ale takových je víc.
Je jasné, že když se pak někdo takový kdo tomu nerozumí začne stavět do role odborníka a vyjevovat takovéto teorie, tak vznikne spoustu pověr a nesmyslů.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Re: Rozumbradové a všehomistři

Příspěvekod zdeno » čtv 25 pro, 2025 4:46 pm

zajimave, ze si jeste na nic neprisel. Iba resis nasledky a ne pricinu. Stejne jako ja a podobni.
Jinak aj Fredy a Fredi ztraceji adresy. Teda to existuje !! Jen tomu nerozumis !!
Utokmi ad hominem to zcela urcite nevyresis !!
To je technicky nebo programatorskky problem.
---
Je fakt, ze v Ziline tento problem nepoznaji, protoze pouzivaji Vedzesy. Maji asi 20 kusu.
---
Ale aj tak by mne zajimalo, proc k tomu jinde dochazi.
Robil si okolo toho nejaky vyzkum ??
zdeno

Příspěvekod fulda » čtv 25 pro, 2025 7:34 pm

K tomu mohu jen říci, že "moje" FREDi adresu neztrácejí samovolně. Pokaždé jen z nějaké příčiny.
Ale slovo "moje" je v uvozovkách, ve skutečnosti to jsou jen mírně upravené fremo fredi od Martina Pischkyho a Alexe Shepherda. Tedy je to originál software 2.2 na hardware 1.8, proto je tam dodělaný druhý shift, který 1.8 nemá. A hlavně jich je v oběhu opravdu málo. Mno, spíš je prostě mají jen moji kamarádíčkové že.

Pokaždé, když mi někdo tvrdil, že mu ovladač ztrácí adresu, tak se ukázalo, že je to z nějakého snadno vysvětlitelného důvodu.
fulda

Příspěvekod zdeno » čtv 25 pro, 2025 9:02 pm

konecne rozumny a normalni prispevek bez povysovani a arogance
---
Napriklad snadna a pochopitelna pricina je spatna X3. Proto se tomu lidi venuji a hledaji, jak tyto chyby nalezt a odstranit.
---
Problem je ale v tom, ze ovladac muze stratit adresu kdekoliv v layoutu a to ukazuje, ze tyto priciny jsou vicstupnove !!
Teda existuje misto, kde se chyba inicializuje a teprve pri dalsim zasunuti uplne nekde jinde, ovladac zcervena.
Jeste nikdy se mi nestalo, ze by ovladac zcervenal za chodu v provozu, vzdy jen pri inicializaci !!
---
Mam silne podezreni na cislo ID ovladace, ale nejsem schopny to nijak dokazat z toho duvodu,
ze tam nemam sniffer s dostatecnou pameti a nemuzu to odsledovat, protoze strata adresy je velmi ojedinela a nahodna v case.
Nekdy je i 4 hodiny klid a nekdy aj 5 ovladacu zcervena behem 15 minut.
---
Pokud by se tato moje teorie potvrdila, tak netreba hladat v miste, kde ovladac stratil adresu, ale v miste, kde byl pripojeny predtim (naposledy).
zdeno

Příspěvekod fulda » pát 26 pro, 2025 3:13 pm

Hele, u nás se používá LocoNet a tam k tomu asi nedochází. To můžete taky vyzkoušet.
K čemu dochází je, že někdo přinese nějaký zmaštěný drát a jako na potvoru ho vetkne doprostřed layoutu. Pak to hledat je zážitek. Proto máme náš tester, se kterým se celkem rychle obejde celej layout. Je to dost primitivní a zvládne to každej. Jdu zásuvku po zásuvce a zapíchnu, svítí pět zelených, jdu dál. Nesvítí pět zelených, zastavuji a volám někoho kdo tomu rozumí.
S tímhle přístupem mohu zásuvky "přeměřovat" třeba dvakrát za hodinu.

Nějak si nepamatuji, že by nám FREDi ztráceli adresu v půlce setkání. Tam asi používáte nějaká speciální kouzla, která u nás nejsou populární a která nepoužíváme. Nebo máte nějaké extra blbé fredi. Dneska to vyrábí kde kdo. U nás se spíš jezdí než ladí. Ale jsou i taková ladící setkání. Tam mne to moc neba.
fulda

Příspěvekod zdeno » pát 26 pro, 2025 4:07 pm

Pokud je tam vadny kabel, tak straceji Fredi i Fredy adresu po celou dobu setkani, ne jen v polovicke.
Ja se snazim o nejaky systemovy pristup a ne nahodne hledani chyby, kde neni vubec jiste, ze vubec chybu objevis.
Protoze chyba muze bytt i v zasuvkach RJ12 6/6. Tvuj pristup je fatalisticky a spoleha na nahodu. Chybi tomu system.
---
Asi nejlepsi reseni bylo v Bojnicjch, kde se vsechny kabely nahadzali na hromadu a kus za kusem se testovali.
Vzdycky se nasel asspon jeden kabel, ktory byl zmetek. Byla to otravna robota, protoze tech kablov bylo vzdy vyse 200.
Sice se to udelalo jen asi trikrat, ale oplatilo sa to. A pokud nekdo donesl nove kable, sam pozadal o otestovani.
A tak by to melo byt vsude, nezmerene kable nemaji co delat v layoutu.
Aj toto je systemove reseni. Sice pracne a otravne, ale oplati se to.
zdeno

Příspěvekod fulda » pát 26 pro, 2025 5:28 pm

Tak možná to bude o tom, že já žádné chyby nehledám. Já jsem příznivcem ježdění a ne hledání chyb. Zejména pak ne hledání chyb v něčem, co nemohu nebo nechci opravit.
U nás tedy fredi neztrácí adresu ani v půlce, ani ve třetině ani v jiné části setkání. Ale jak říkám, nepoužíváme takové blbosti, jako experimentální X3, ale normální LocoNet.
fulda

Příspěvekod zdeno » pát 26 pro, 2025 7:01 pm

Nejsi ponekud mimo tema ??
Ale dobre si sa priznal, ze nechces hledat chyby a ani to neumis opravovat.
---
Jinak Loconet je na pinech 3 a 4 rozvodu X3 !!
zdeno

Příspěvekod fulda » pát 26 pro, 2025 8:55 pm

Mno já vím, čeština je komplikovanej jazyk. Tady v češtině slova "nemohu" a "neumím" znamenají něco docela jiného.

Celou dobu tady tvrdíš, že X3 je něco nóbl a není to náš prostý LocoNet. A teď najednou, když z tebe vylezlo, že na X3 se ovladače chovají blbě, tak se kroutíš, že to vlastně tak není? Prostě si v tom udělej pořádek, použij normální rozvod LocoNetu, jak je popsaný v Personal Edition s fyzickou konstrukcí jak je popsaná na druhé polovině strany 2 toho dokumentu a nebudeš mít problém.
Když si vymejšlíš hlouposti, tak se nediv, že ti to nefunguje.
fulda

Příspěvekod zdeno » pát 26 pro, 2025 9:32 pm

fuj, fuj, fuj, zase si ukazal svoji neznalost a povysenost ad absurdum.
Ked necemu nerozumis a neumis to, tak sa uchylujes k urazkam a podrazum.
Ale to je tvoje vizitka, vubec mi to nevadi, ze se zhadzujes a zhovadujes !!
---
Ty to nejen neumis, ale ani nemuzes. Proste si zase nekde neco ukradnul a vydavas to za uzasnu novinku.
Nejsi schopny normalne argumentovat a komunikovat a hlavne priznat chybu !!
zdeno

Příspěvekod fulda » sob 27 pro, 2025 8:52 am

... a tím jsme se volně dostali k významu slova "nechci".
Tedy nechci mít nic společného s někým, kdo argumentuje urážkami a neváhá u toho používat lži. A to tedy dost závažné lži, protože nařknout někoho z krádeže je celkem vážné obvinění a udělat to apriori je ještě mnohem závažnější.
fulda

Příspěvekod zdeno » sob 27 pro, 2025 9:12 am

tak zacni u seba !! Nazev tohoto vlakna totiz presne pasuje na teba !!
---
Jinak poznam te 20 rokov a tvoje veci jsou v naproste vetsine okopcene od Caňadu.
A prestan uz konecne fnukat, proste se ti vratlo to, cim si ty zacal !!
---
Stejne to dopadne jako u nas, budete kontrolovat kazdy jeden kabel nebo pouzivat klony Vedzesu.
zdeno

Příspěvekod Jirkátor » sob 27 pro, 2025 12:16 pm

Opět debata na úrovni a opět je v ní Zdeno. Moc se mi líbí ta část, kdy Zdeno osočí Fuldu s používání urážek a podrazů a hned pod tím udělá to samé. :mrgreen:
Mám koupený další popcorn a dychtivě čekám na pokračování. :roll:
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod zdeno » sob 27 pro, 2025 12:39 pm

Jirkátor píše:Opět debata na úrovni a opět je v ní Zdeno. Moc se mi líbí ta část, kdy Zdeno osočí Fuldu s používání urážek a podrazů a hned pod tím udělá to samé. :mrgreen:
Mám koupený další popcorn a dychtivě čekám na pokračování. :roll:

Mame problem s tim, ze Fredi a Fredy straceji adresy. Jak vidim si znalec a urcite poznas problematiku.
Tak nam to objasni ??
zdeno

Příspěvekod Dusan » sob 27 pro, 2025 7:30 pm

No, já osobně si myslím k této problematice, že by jste si pánové měli celé tohle vlákno sbalit a zajít si na pivo, třeba si to tam vyjasníte 8)
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Další

Zpět na Nezařazeno (off topic)