Databáze podvodníků

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Databáze podvodníků

Příspěvekod hank » sob 15 bře, 2025 1:30 pm

Dnes jsem objevil toto:
https://podvodnabazaru.cz/
Jestli to někdo znáte, prosím o referenci: Jaké s tím máte zkušenosti?
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Re: Databáze podvodníků

Příspěvekod prcek » sob 15 bře, 2025 2:04 pm

Zkušenosti...
Když tam člověka najdu, tak s ním neobchoduju. Kolega z práce se tam dal dohromady s nějakými dalšími podvedenými, podali trestní oznámení, peníze myslím nakonec nedostal.
Takže asi dobré.

Na druhou stranu nejsem schopen říci, jestli se někdy stalo, že tam byl někdo nahlášený neoprávněně.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod look23 » sob 22 bře, 2025 9:09 pm

Na tento web je odkaz také na http://www.modelbazar.cz, hned na první stránce.
TT/H0, ČSD epocha IV, V - z21+MM
look23

Příspěvekod Colonel32 » sob 29 bře, 2025 6:11 pm

No, před časem jsem chtěl napsat, že zatím jsem neslyšel o tom, že by se do databáze někdo dostal neoprávněně.

Nyní už jsem byl vyveden z omylu. Jakýsi uživatel "Radek" to tam v podstatě vytapetoval hlášením žen, které nabízí explicitní obsah na webu amatéři, že "Vynucuje si reál platbou předem na účet." Tím se ale dotyčná osoba žádného podvodu nedopustila. Podvodu by se dopustila (a na web patřila) teprve poté, co by jí Radek zaplatil a ona mu dohodnutý explicitní obsah nedodala.

Já teda asi úplně nevím, jestli bych se chtěl veřejně chlubit, že jsem chtěl kupovat explicitní fotky amatérek, to je asi věc pana Radka, k čemu se veřejně hlásí, ale chtělo by to trochu soudnosti s tím, co se tam nahlašuje. Taky fakt není potřeba hlásit každý nhlpaulallen616@gmail.com a "pošlu vám kurýra Balíkovny", když "pošlu kurýra" je podvod pokaždé.
Colonel32

Příspěvekod hank » ned 30 bře, 2025 7:04 am

Když jsem se ptal na zkušenosti s databází podvodníků, měl jsem na mysli toto: Funguje to? Když se v té databázi někdo octne - nepředpokládám, že neprávem -, má to pro něho/pro ni nějaké následky? Skončí dotyčná osoba s podvody? Dostane se to k orgánům činným trestním řízení? Zabývají se tím ty orgány?
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod fulda » ned 30 bře, 2025 7:18 am

Colonel32 píše:Taky fakt není potřeba hlásit každý nhlpaulallen616@gmail.com a "pošlu vám kurýra Balíkovny", když "pošlu kurýra" je podvod pokaždé.
Někdy si říkám, že by se mi líbilo, kdyby někdo popsal běžné triky. Třeba právě trik "pošlu kurýra" mi trvalo docela dlouho, než jsem pochopil. Tedy trvalo mi to, protože jej na mne naštěstí nikdo nepoužil a tak jsem se jen snažil se dopátrat na netu jak to funguje.

hank píše:Dostane se to k orgánům činným trestním řízení? Zabývají se tím ty orgány?
Ne. Podívej se na pana Tesaře.
Navíc, podvody do 20 000 nejsou trestný čin, ale jen přestupek. A to by jsi musel sám vypátrat podvodníka a dojít s ním na městský úřad, aby ten vydal rozhodnutí.
Prostě to jen přinutí podvodníka změnit adresu z nhlpaulallen616@gmail.com na gradefda617@gmail.com
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod prcek » ned 30 bře, 2025 7:22 am

hank píše:Když jsem se ptal na zkušenosti s databází podvodníků, měl jsem na mysli toto: Funguje to? Když se v té databázi někdo octne - nepředpokládám, že neprávem -, má to pro něho/pro ni nějaké následky? Skončí dotyčná osoba s podvody? Dostane se to k orgánům činným trestním řízení? Zabývají se tím ty orgány?

Je to pro uživatele a je to soukromá aktivita.
Pokud to má mít pro podvodníka následky, je třeba aby někdo podal trestní oznámení (TO). Samo se to neudělá, OČTŘ mají svých problémů dost. Potíž je i v tom, že existuje nějaká minimální hranice pro trestný čin a tihle vejlupci to dobře vědí. Toto je cesta, jak poškozené spojit a sloučit podvody jednoho TO, které tuto hranici už překročí. Mimo jiné i proto, že když TO každý podáte na jiné služebně a na jiné jméno, tak si to policajti mezi sebou neřeknou.
Pak se tím orgány i zabývají. Někdy se na základě tohoto povede přimět banku aby vrálila platbu.
Zároveň to může fungovat jako seznam lidí, se kterými je neradno obchodovat.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Kulsud » úte 06 kvě, 2025 6:19 am

Bohužel musím upozornit na podvodníka a lháře Milana Grofa z Prachovic u Chrudimi, kterého možná někdo z vás zná. Vyrábí osvětlení do vagonů a upravuje modely. V únoru jsem od něj koupil hotový model na Modelbazaru za 5300 Kč a dosud nic, jen soubor výmluv, které by už vydaly na knížku. Pokud někoho zajímá něco víc, tak po soukromých zprávách. Pokusím se to řešit ještě oficiální úřední cestou.
Kulsud

Příspěvekod JaroHo » stř 07 kvě, 2025 3:55 am

To by mě zajímalo, co se tady děje, v případě p. Grofa.
Na modelbazaru věci má, kdysi jsem od nej taky pár věcí bral nedávno mi odpovedel že inzeráty platí ale po nabidce osobni návštěvy konec komunikace. Třeba za nej píše podvodník z Ughandy.
Jinak poslu kurýra, tak na tohle tema je video na youtubu. Posledne jsem neco prodával, hotwheels parkoviště po klukovi a samozrejme se ozvali tři podvodníci, jeden si dokonce zkopíroval podpis e-mailu doktorky z Pardubický nemocnice, ale debila z Ugandy poznáte vždycky , protoze píše jako debil a kdyz mu reknete o osobnim predsni tak šlus.
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod Kulsud » stř 07 kvě, 2025 6:44 am

Taky mě napadlo, jestli to za něj někdo neřeší :-) Ale ne. Komunikuje, telefonuje, píše...ale neposílá a nevrací. Na FB se pár lidí ozvalo. Buď ty, kteří to s ním po řadě měsíců dořešili, nebo ti, které okradl.
Kulsud

Příspěvekod jafobe » úte 20 kvě, 2025 7:00 pm

Jinak do Modelbazaru jsem si taky trochu "rejpnul" po jedné špatné zkušenosti. Profil dotyčného jsem pak chvíli sledoval, a i kontaktoval prostřenictvím jiného emailu... několikrát si během necelého jednoho měsíce změnil svoje jméno přezdívku, bydliště, i kontakty... takže se to mohlo jevit jako víc lidí... ale jeho číslo profilu na webové adrese zůstalo vždy stejné. takže se modelbazaru potvrdilo že ho vlastně nechtěně v podvodu podporují, protože využil možnosti kterou modelbatzar nabízel... dnes by dle jejich tvrzení snad nemělo být možné tak často všechny údaje měnit, Ale zase si podvodník může zakládat dylší profily na smyšlené jméno a jiná telefon. Ale asi by měl být při založení profilu ověřený i bankovní ůčet, takže pokud by měl stejný měl by problém... Ale vždy se dá najít nějaká cestička...

__________________________ můj email ___________________

Dobrý den
Měl bych dotaz na praktiku provozovanou na vašem modelbazaru která se mi jeví značně podezřele, a rozhodně Vám nijak jméno nezlepší. To že jsem asi naletěl a přišel asi o peníze vem čert. Ale to že to váš systém podporuje to je z Vaší strany dost nezodpovědné.
Jak je možné že si jeden uživatel může měnit jméno a kontaktní emaily i svou adresu v inzerátu při zachování svého uživatelského účtu? A to několikrát během měsíce. To je z mého pohledu skoro jako vědomé podporování takových praktik když už Váš modelbazar funguje poměrně dlouho a toto nikdo neřešil. Je to skoro na žalobu.
Bylo by ve Vašem zájmu to vyřešit než se to otočí proti Vám. Poškozených asi může být víc.
A že si nedělám standu, tak máte v příloze screen obrazovky jen ořezaný aby bylo lépe vidt o čem píšu... webová adresa uživatele je stejná na všech třech fotkách. jméno uživatele je jiné a jeho emailová adresa ve dvou případech také ale trochu koresponduje se jménem uživatele.
Poprosil bych o co nejrychlejší vyjádření k tomuto problému, než to začnu řešit dál.
Předem děkuji za ochotu.
Jaromír

____________________________ A jejich reakce _____________________________

Dobrý den, Jaromíre,
předně díky za vaši zprávu. Naprosto chápu vaše rozhořčení. To, co jste nám doložil, určitě nebudeme brát na lehkou váhu
a budeme to systémově řešit do budoucna.

Dnes jen "stručně", protože před půlnocí budeme vydávat novou důležitou verzi našeho webu.

Že lze změnit přezdívku, to víme a tuto funkčnost jsme dávali na náš web s dobrým úmyslem. Přeci jen, občas někdo může mít potřebu
svou přezdívku změnit. Nicméně, že to takhle drze bude někdo zneužívat, to nás nenapadlo. Výhledově chceme přezdívky úplně zrušit.
Připadá nám lepší, když budou uživatelé vystupovat pod svými skutečnými jmény, i když je pravděpodobné, že tam někteří lidé
zase budou psát nesmysly... Zde je vidět, že lecjaký dobrý úmysl lze otočit úplně jiným směrem, bohužel.

Prozatím jsme dotyčný nahlášený uživatelský účet zablokovali.

Do příští verze našich stránek počítáme s aktivním partnerstvím s portálem https://www.podvodnabazaru.cz/
Už při registraci budeme automatizovaně kontrolovat e-mailovou adresu a telefonní číslo.
Nicméně, kontakty dotyčného podvodníka, kterého jste nám poslal v této databázi dosud nejsou,
takže by se beztak zaregistroval.

Ovšem považujeme za celkem účinné ověřování čísel bankovních účtů, ty se nezakládají až tak snadno.
V tomto chceme aktivně upozorňovat naše uživatele na využití této možnosti u našeho nového partnera.

Zvažuji, že bychom do dnešní verze stránek ještě zkusili narychlo zablokovat změnu jména, příjmení a přezdívky.
To by mohl být první krok. I když existují jiné systémy, které tohle bez problému umožňují a není to u nich problémem.

Ohledně e-mailů navázaných k uživatelskému účtu, zde se také jednalo o vstřícnost vůči běžným slušným uživatelům.
Může se stát, že třeba přestanete používat určitou e-mailovou schránku a máte jinou. Není problém je ověřeným způsobem vyměnit
a není zapotřebí zahazovat uživatelský účet s vašimi daty (např. uložené inzeráty, uložené kategorie, atd.)
Nebo někdo se např. přihlašuje GMailem, kde má nějakou haluz adresu, kterou si třeba ani nepamatuje či tuto schránku ani nečte
a chce používat svou jinou oblíbenou mailovou adresu. Zde se dvě adresy též hodí.

To stejné platí i o telefonním čísle, které je však vždy ověřené. Může se občas stát, že je zapotřebí ho změnit.
Výše dva uvedené případy byly ve staré verzi modelbazaru poměrně časté, proto jsme tuto funkcionalitu přidali.
Kdybyste měl jakýkoliv tip, jak toto workflow procesně ošetřit, aby to nemohli zneužívat podvodníci, budeme rádi,
když se s námi podělíte.

Budeme se nad tím zamýšlet příští týden. Je to celkem komplexní úloha. Zítra budeme opečovávat nově nasazený web.
Změna navenek nebude velká, ale uvnitř zcela zásadní pro další rozvoj naší služby.

S přátelským pozdravem,
Martin z modelbazar.cz

Následovalo ještě několik dalších emailů, kdy byli i nějaké podněty co by se tam dali zapracovat... Je to z poloviny loňského října... Jestli se to pak nějak zlepšilo nevím, co z toho se nakonec zrealizovalo nevím... moc jsem neměl čas a ani chuť se tam dívat... Pár spolehlivých prodejců s nimiž jsem obchodoval vícekrát tam je taky... ale je to jako všude jinde zastoupeno lidmi spolehlivými i nespolehlivými

A pár skenů obrazovky kerí poslouřili jako důkaz a spojitost s jedním prodejcem... To si moelbazar asi ověřit mohl i ve své databázi, ale veřejně tuto možnost asi nabízet nebude.

email.seznama.jpg
email.seznama.jpg (25.05 KiB) Zobrazeno 446 krát

email.seznamb.jpg
email.seznamb.jpg (29.78 KiB) Zobrazeno 446 krát

email.seznamc.jpg
email.seznamc.jpg (26.05 KiB) Zobrazeno 446 krát

Jinak k databázi podvodníků. Nahlásit problematický účet sice někdy toho nevyřeší moc, ne každý hned hledá v datybázích jestli se tam nějaký účet objevil nebo ne, zvláště pokud to platbou na účet ani neřeší. To by měli ve vlastním zájmu řešit prioritně vlastníci bazarů, aby eliminvali nepostivé prodejce už sami u sebe... jenže jim častěji jde o zisk z reklam a prodejů a zodpovědnost přehazují na své klienty... stejně jako vláda, soudy, policie atd...

Jaromír
jafobe

Zpět na Nezařazeno (off topic)