(Zdroj snímku: https://www.rmweb.co.uk/forums/topic/53 ... nt=4850543)
Autorem kolejiště End of The Road ve velikosti N na americké téma je britský modelář Bryn Davies. Jeho kolejiště uvedl ve své publikaci The Art of Railway Modelling jako případovou studii i James Hilton. Bohužel nikde nejsou uvedeny (nebo se mi nepodařilo najít) jeho rozměry.
Poznámka k velikosti/měřítku: Bryn je členem spolku The 2 mm Scale Association, který sdružuje britské modeláře pracující ve velikostech 2 mm Scale (1:148), 2 mm Finescale (1:152) i v euroamerickém eNku (1:160). Přesné měřítko diorámatu není uvedeno.
O co mi jde: Kolejiště (nebo spíš provozní dioráma) nemá žádné pozadí. Jeho autor se v publikaci přímo zmiňuje o tom, že na jedné straně chtěl i na tak malé ploše znázornit dojem prostoru (předloha kolejiště je někde na suchém americkém Středozápadě a má znázorňovat scénu fyzické likvidace zrušené tratě pracovním vlakem správců dopravní cesty), ale nepodařilo se mu ani po několika pokusech vytvořit žádné vyhovující pozadí; načež si vzal příklad z diorámat plastikových modelářů a nechal to bez pozadí.
Co o tom soudíte?
Edit: Našel jsem k tomu i video. Stopáž 0:53 - 2:58.
Edit 2: Našel jsem i přesnou velikost. Je to "naše" euroamerické eNko, tj. 1:160. A jako kuriozitu k tomu doslova uvedu poněkud jedovatou poznámku britského komentátora: This layout featured real US finescale, as the track was built to the correct (for them) 9mm gauge.