MP1

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: MP1

Příspěvekod Ruda72 » čtv 02 led, 2020 11:14 pm

pro D: ještě jednou díky, článek jsem přečetl. Je velmi inspirativní a zapojení určitě zkusím. To, že se výstup AUX dá použít různě, bych ovšem čekal v návodu. Kdyby nebylo tohoto fóra a lidí ochotných poradit, tak se nedozvím to, co má prostě výrobce uvést v návodu. Přestavník je dobrý, ale návod odfláknutý. Přesně to, co píšete, se mám dozvědět v návodu, abych nemusel otravovat jiné modeláře svými dotazy. Pokud nemám elektrotechnické vzdělání, těžko sám od sebe pochopím, že výstup AUX se dá využívat k mnoha různým účelům. Není prosím někde návod za zapojení návěstidla nebo nějaký ucelený článek? U výrobce to neočekávám .... Díky za radu.
Ruda72
 
Příspěvky: 137
Registrován: ned 14 led, 2018 10:11 pm

Re: MP1

Příspěvekod D » pát 03 led, 2020 12:04 am

Ruda72:
Netuším, jaké máš návěstidlo ani jak ho chceš ovládat.

Pro základní ovládání návěstidla potřebuješ zdroj a přepínač, kterým budeš volit jednotlivé návěstní znaky:

Obrázek

Většinou mají návěstidla společný kladný pól (+) a ovládají se záporným (−) na vstupech.

--

Má-li mít návěstidlo nějakou samočinnou logiku (automatické shození průjezdem, různý znak podle postavení výhybek a následujícího návěstidla, odpínání koleje), bude potřeba dodat trochu víc informací o požadavcích i možnostech stavitele. Podobně se mohou odlišovat požadavky na ovládání (tlačítkový nebo přepínačový pult, tablet, PC, různý stupeň modelovosti a zpětné vazby, samočinný provoz). Pak tu může někdo navrhnout nebo odkázat řešení, které podle něj tvým požadavkům bude nejlépe vyhovovat. Ale všechny rady v článcích na Internetu a zde v diskuzi, včetně těch mých, ber s rezervou. Řešení a názorů může být více a každý bude vychvalovat hlavně to, co sám zná nebo používá.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1135
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: MP1

Příspěvekod Brejla » pát 03 led, 2020 7:47 am

Ruda72 píše:
sidlo píše:+ připojím na AUX
f1 a f2 vedu přes odpor na LED a potom na -
V jedné poloze svítí LED připojená k f1, v druhé poloze svítí LED připojená k f2.


Díky moc za radu. Už jsem vyzkoušel a funguje. Neschopností výrobce jsem prosr... skoro 2 hodiny zkoušení. Nechápu, proč tahleta "banalita" není v návodu. Asi předpokládají, že má zákazník kříšťálovou kouli. Ještě jednou díky Sidlo a D


S kvalitou výrobků MTB mám veliký problém, ale v tomto případě se jich musím zastat. Schema zapojení je natištěno přímo na krytu MP1. Co chceš víc? Je to jen obyčejný přepínač, který se zapojuje jako jakýkoliv jiný přepínač na ovládacím pultu. V tom papírovém návodu bude maximálně to samé schema a vzhledem k tomu, k čemu všemu se dá ten kontakt použít, určitě nebudou v papírovém návodu všechny příklady zapojení.
Brejla
 
Příspěvky: 1261
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: MP1

Příspěvekod Ruda72 » pát 03 led, 2020 8:36 am

To D: díky moc za námahu a snahu. Cením si toho.

To Brejla: my asi mluvíme každý trochu o něčem jiném. Abych to přiblížil. Vrátil jsem se po 30 letech asi před 3 lety k modelařině. Za tu dobu jsem se hodně naučil, postavil několik diorámat, napatinoval víc jak 100 vagonů (snad alespoň trochu slušně), seznámil s digitálem, osvětlil cca 20 vagonů a mnoho dalších věcí. Teď si představte situaci, že poprvé v životě koupím přestavník, výhybku a přepínač s tím, že si ty věci vyzkouším, jak to vlastně funguje. Elektrotechnika je mým oborem do té míry, že přečtu schéma, znám základní funkce součástek a vím jak je zapojit. S letováním a osvětlováním diorámat mám také zkušenosti. Tj. nejsem odborník, ale také ne úplný laik. Můžete mi říct, z čeho mám poznat, pokud to výrobce neuvádí v návodu, k čemu všemu slouží výstup AUX 1? Sami jste mi zde napsali, že má nejrůznější použití. Proč tuto informaci, s nějakými základními informacemi výrobce neuvádí? To napsat pár dalších řádků pro zákazníky je takový problém? Aby alespoň věděli, že to zapojení je různorodé? To schéma zapojení uvedené přímo na přestavníku je k ničemu. Mě třeba svádělo k tomu, že je to druhý konec výstupů f1 a f2. Pokud s těmito věcmi pracujete mnoho let, tak plně chápu, že vám přijdou samozřejmé. Výrobce má ovšem udělat takový návod, kdy základní zapojení pochopí ten, co si výrobek koupil poprvé v životě. Ale díky za názor. Chápu, že železniční modelář se musí hodně učit, ale přicházet o čas zcela zbytečně šlendriánstvím výrobců je prostě škoda.
Ruda72
 
Příspěvky: 137
Registrován: ned 14 led, 2018 10:11 pm

Re: MP1

Příspěvekod PepinTt » pát 03 led, 2020 9:00 am

Zastanu se Rudy72 .Pokud je výrobek určen i pro laiky (amatéry) a osoby starší 14 let,tak by měli počítat s neznalostí uživatele a alespoň základní zapojení mít znázorněno alespoň na svých stránkách . Myslím, že Rudovi by stačilo to ,co bývalo už na krabičkách Bttb,viz obrázek,to pochopí i mladší osoby nebo laik !
Přílohy
20200103_093448.jpg
Já modelařím jen pro radost,dokonalé modely by měli dělat ti co se tím živí
PepinTt
 
Příspěvky: 79
Registrován: sob 28 říj, 2017 8:58 pm
Bydliště: Olomoucký kraj

Re: MP1

Příspěvekod Brejla » pát 03 led, 2020 9:05 am

Ruda72 píše:To D: díky moc za námahu a snahu. Cením si toho.

To Brejla: my asi mluvíme každý trochu o něčem jiném. Abych to přiblížil. Vrátil jsem se po 30 letech asi před 3 lety k modelařině. Za tu dobu jsem se hodně naučil, postavil několik diorámat, napatinoval víc jak 100 vagonů (snad alespoň trochu slušně), seznámil s digitálem, osvětlil cca 20 vagonů a mnoho dalších věcí. Teď si představte situaci, že poprvé v životě koupím přestavník, výhybku a přepínač s tím, že si ty věci vyzkouším, jak to vlastně funguje. Elektrotechnika je mým oborem do té míry, že přečtu schéma, znám základní funkce součástek a vím jak je zapojit. S letováním a osvětlováním diorámat mám také zkušenosti. Tj. nejsem odborník, ale také ne úplný laik. Můžete mi říct, z čeho mám poznat, pokud to výrobce neuvádí v návodu, k čemu všemu slouží výstup AUX 1? Sami jste mi zde napsali, že má nejrůznější použití. Proč tuto informaci, s nějakými základními informacemi výrobce neuvádí? To napsat pár dalších řádků pro zákazníky je takový problém? Aby alespoň věděli, že to zapojení je různorodé? To schéma zapojení uvedené přímo na přestavníku je k ničemu. Mě třeba svádělo k tomu, že je to druhý konec výstupů f1 a f2. Pokud s těmito věcmi pracujete mnoho let, tak plně chápu, že vám přijdou samozřejmé. Výrobce má ovšem udělat takový návod, kdy základní zapojení pochopí ten, co si výrobek koupil poprvé v životě. Ale díky za názor. Chápu, že železniční modelář se musí hodně učit, ale přicházet o čas zcela zbytečně šlendriánstvím výrobců je prostě škoda.


Originální návody s krabičkami už samozřejmě nemám a jako asi většina lidí je nečtu a rovnou zahazuju. Ale v návodu na stránkách MTB je přímo uvedeno: "Pro pomocné účely je vybaven přepínacím kontaktem 1A, s ochranou tepelnou pojistkou 0.5A(ochrana zkratu na srdcovce výhybek)" a následuje obrázek se schematem zapojení. To bohatě stačí pro zapojení přestavníku.
Na co všechno se tyto kontakty dají použít se popisuje v mnoha článcích o provozu a automatizaci kolejišť. To už výrobce asi nikdy uvádět nebude, protože by to mohlo taky dojít až tak daleko, že někdo bude chtít vysvětlit, co je elektrika.
Nebo jako příklad: Už jsi při koupi jakéhokoliv vypínače v hobymarketu k němu dostal návod s tím, že s ním jdou ovládat světla, ventilátory, čerpadla, brány, žaluzie a milion dalších věcí?
PS.: Taky nejsem elektrikář, ale pokusy se zapojením vypínačů jsme už dělali ve fyzice na základní škole
Brejla
 
Příspěvky: 1261
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: MP1

Příspěvekod Ruda72 » pát 03 led, 2020 10:31 am

OK, každý může mít svůj názor. Já děkuji těm, co mi smysluplně poradili.
Ruda72
 
Příspěvky: 137
Registrován: ned 14 led, 2018 10:11 pm

Re: MP1

Příspěvekod Polabský » pát 03 led, 2020 12:09 pm

Nechci se vkládat mezi dva názorové proudy.
Ale.
Blahé paměti se na přepínačích, stykačích a relátkách užívalo u přepínací funkce značení svorek například A, A1, A2,.
Pak skoro každý snadno pochopil funkci přepínacích kontaktů.
Zde zřejmě chce být výrobce "in" a "světovej" a tady máte důsledek.
Vše dobré Všem v Novém roce 2020.
Polabský
 
Příspěvky: 663
Registrován: ned 26 úno, 2012 7:45 pm

Předchozí

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron