Vydrzi modelova velikost TT?

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod greenery » stř 07 led, 2009 4:07 pm

pro mě je rozhodující především vyváženost nejen modelu samotného, ale i jeho vztah ke kolejivu. Je možné udělat detailní a krásný model vozidla v H0, TT i N. Ale model kolejiva, svršku a především výhybek je pěkný a věrohodný jen v měřítku větším a to je pro mě H0. U měřítka N a menších už trať normálního rozchodu vypadá spíše jako úzkokolejka. Kvůli jízdním vlastnostem není možné modelovat subtilnější kolejnice.
greenery

Příspěvekod milan ferdián » stř 07 led, 2009 4:22 pm

greenery píše:U měřítka N a menších už trať normálního rozchodu vypadá spíše jako úzkokolejka. Kvůli jízdním vlastnostem není možné modelovat subtilnější kolejnice.

No s tím bych teda hodně polemizoval.Stavím stanici na kolejivu CODE40 a mám spíše pocit ,že tyto stanice vypadají realističtější i při výhybkách PECO/CODE55 při poloměru 916mm a úhlu 10°.Když to vynásobíš tak ti vyjde poloměr 146m.To už je slušné.Stále mám v přípravě výhybky o 6°,takže si myslím,kdyby se to převedlo třeba do HO,tak ti vyjde dosti dlouhá výhybka.
Nevšiml jsem si ,že by byli jízdní potíže při provozu.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 07 led, 2009 4:24 pm

greenery píše:pro mě je rozhodující především vyváženost nejen modelu samotného, ale i jeho vztah ke kolejivu. Je možné udělat detailní a krásný model vozidla v H0, TT i N. Ale model kolejiva, svršku a především výhybek je pěkný a věrohodný jen v měřítku větším a to je pro mě H0. U měřítka N a menších už trať normálního rozchodu vypadá spíše jako úzkokolejka. Kvůli jízdním vlastnostem není možné modelovat subtilnější kolejnice.

Poznáš co je to za měřítko ?
(mimochodem hoši v tomhle měřítku jezdí na šroubovku ;-)

Obrázek
Obrázek
Zdenek Valter

Příspěvekod milan ferdián » stř 07 led, 2009 4:31 pm

Zdenek Valter píše:
greenery píše:pro mě je rozhodující především vyváženost nejen modelu samotného, ale i jeho vztah ke kolejivu. Je možné udělat detailní a krásný model vozidla v H0, TT i N. Ale model kolejiva, svršku a především výhybek je pěkný a věrohodný jen v měřítku větším a to je pro mě H0. U měřítka N a menších už trať normálního rozchodu vypadá spíše jako úzkokolejka. Kvůli jízdním vlastnostem není možné modelovat subtilnější kolejnice.

Poznáš co je to za měřítko ?
(mimochodem hoši v tomhle měřítku jezdí na šroubovku ;-)

Obrázek
Obrázek

Já vím ,co je to za měřítko :D Otázkou jestli kolega greenery to pozná :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 07 led, 2009 4:48 pm

milan ferdián píše:Já vím ,co je to za měřítko :D Otázkou jestli kolega greenery to pozná :wink:

O Tobě Milane nepochybuji - jen jsem tuto otázku nestihl položit dřív než ty jsi poslal svůj příspěvek ;-)
Zdenek Valter

Příspěvekod Dan Buchtela » stř 07 led, 2009 5:34 pm

greenery píše:U měřítka N a menších už trať normálního rozchodu vypadá spíše jako úzkokolejka. Kvůli jízdním vlastnostem není možné modelovat subtilnější kolejnice.

Omlouvá Tě jen Tvá neznalost... :lol: :lol: :lol:
Dan Buchtela

Příspěvekod boy.rough » stř 07 led, 2009 5:54 pm

Hele chlapi a jak je to jinde ve světě? Předpokládám, že tam asi bude TT trochu mimo a v čele oblíbenosti bude H0 a hned za ním N?!

Ahoj všem a ať se Vám daří.
Jezdím na účkách (asi poslední mohykán) a opravdu s nimi nemám problém.
boy.rough

Příspěvekod Dan Buchtela » stř 07 led, 2009 7:49 pm

Ano, první je vždy H0, z aím N, ale s velkým odstupem. Dále figurují velikosti 0 (hlavně movitější zákazníci) a v Americe ještě relativně běžná velikost S (1:64).
Dan Buchtela

Příspěvekod greenery » stř 07 led, 2009 8:28 pm

...hehe, z kontextu předpokládám, že H0 to nebude - že by snad Z?. Klobouk dolů, o tom jsem opravdu ponětí neměl. Ale nikomu tuhle posledlost neupírám. Ale když už takový detail, předpokládám, že v H0 bude dostupnější, jak finančně, tak po stránce zručnosti.
Věřím i tomu, že se najde někdo, kdo zhotoví kolejiště v láhvi od whisky.
Možné je všechno.
Beru tedy zpátky tu poslední větu, zbytek jste mi nevyvrátili :twisted: . Třeba pokus o podkladnice a šrouby už na obrázku nevypadá zrovna přesvědčivě.
S prostorovou náročností nepolemizuju.
V malých měřítcích navíc potom nastávají problémy s "hrubostí" použitých struktur - teď mám na mysli třeba strukturu barvy nanášené štětcem, lepidla, frakce materiálů. Pokud to někdo myslí takto vážně s úrovní detailu, je to podle mě mnohem náročnější na čas a pečlivost zpracování.
Naposledy upravil greenery dne stř 07 led, 2009 8:40 pm, celkově upraveno 1
greenery

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 07 led, 2009 8:33 pm

greenery píše:...hehe, z kontextu předpokládám, že H0 to nebude - že by snad Z?. Klobouk dolů, o tom jsem opravdu ponětí neměl. Ale nikomu tuhle posledlost neupírám. Ale když už takový detail, předpokládám, že v H0 bude dostupnější, jak finančně, tak po stránce zručnosti. Řeč byla o běžně dostupném sortimentu.
Věřím i tomu, že se najde někdo, kdo zhotoví kolejiště v láhvi od whisky.
Možné je všechno.
Beru tedy zpátky tu poslední větu, zbytek jste mi nevyvrátili :twisted: .

Je to 1:160 finescale. S dostupností je to stejné jako v H0. Je to buď úprava továrního modelu nebo ruční (spíše tedy strojní ale home made ;-) práce.
Zdenek Valter

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 08 led, 2009 9:48 am

greenery píše:...Věřím i tomu, že se najde někdo, kdo zhotoví kolejiště v láhvi od whisky.
Možné je všechno.

V láhvi od Whisky nevím, ale pamatuju si, že jako mrňous jsem na výstavě plzeňských modelářů v Besedě viděl kolejiště (asi Zetkové) v demižonu.
Byl jsem tehdy ještě mrňous, takže vzpomínka je hodně rozmazaná a navíc jsem hlavně koukal na provoz na dlouhé dvoukolejce H0.
Nepamatuje si ho někdo starší?
Naposledy upravil Michal Šuhajda dne čtv 08 led, 2009 2:29 pm, celkově upraveno 1
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod radeksindy » čtv 08 led, 2009 10:25 am

Hele chlapi a jak je to jinde ve světě?

TT je záležitost bývalé NDR, bývalého Československa, Polska a asi Maďarska a další zemí východního bloku. Ve zbytku světa fakticky neexistuje. Asi dva roky zpátky jsem v některém zahraničním časopise zahlédl žebříček modelových velikostí. Nevím jestli to byly počty modelářů nebo nějaká výroba. Skoro 70% dělala měřítka 1:87 (H0, H0e, H0m, H0n3 atd.), pak je N, 0, 1, 2, Z, S pořadí si nepamatuji, ani podíly. V každém případě TT spadlo do kategorie ostatní s mizivým podílem.
radeksindy

Příspěvekod radekkrupka » čtv 08 led, 2009 10:43 am

radeksindy píše:Hele chlapi a jak je to jinde ve světě?

TT je záležitost bývalé NDR, bývalého Československa, Polska a asi Maďarska a další zemí východního bloku. Ve zbytku světa fakticky neexistuje. Asi dva roky zpátky jsem v některém zahraničním časopise zahlédl žebříček modelových velikostí. Nevím jestli to byly počty modelářů nebo nějaká výroba. Skoro 70% dělala měřítka 1:87 (H0, H0e, H0m, H0n3 atd.), pak je N, 0, 1, 2, Z, S pořadí si nepamatuji, ani podíly. V každém případě TT spadlo do kategorie ostatní s mizivým podílem.

To jo, jenže většina modelářů u nás chce dělat ČD/ČSD. Potom není tak rozhodující, jaké je rozložení trhu na světě, ale jaká je nabídka českých modelů...
radekkrupka

Příspěvekod Dan Buchtela » čtv 08 led, 2009 11:07 am

radekkrupka píše:To jo, jenže většina modelářů u nás chce dělat ČD/ČSD. Potom není tak rozhodující, jaké je rozložení trhu na světě, ale
jaká je nabídka českých modelů...

Ale Radek Šindy odpovídal na dotaz, jak je to jinde v světě... :wink:
Dan Buchtela

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 08 led, 2009 2:41 pm

radekkrupka píše:
radeksindy píše:Hele chlapi a jak je to jinde ve světě?

To jo, jenže většina modelářů u nás chce dělat ČD/ČSD. Potom není tak rozhodující, jaké je rozložení trhu na světě, ale jaká je nabídka českých modelů...

Tady je třeba si uvědomit, že Česko ani Slovensko není pupek světa. Český trh (a nejen modelářský) je ve srovnání se světem miniaturní.
Výrobci chtějí vyrábět a prodávat velké série. Zatímco zahraniční modelář (třeba Katalánec) si třeba i koupí vozidlo cizí a třeba téměř neznámé žel. správy (ČSD/ČD/ŽSR) protože se mu líbí a chce ho mít ve vitríně přesto by si ho třeba aspoň někdy rád projel. Anebo s ním chce jezdit po kolejišti nebo je mu jedno s čím jezdí a takový model se u nich prodává levněji... ve své velikosti (H0) v jiné velikosti, navíc třeba takové kterou nemá nikdo z jeho známých (TT) o si ho koupí málokdo. Osobně si taky nekoupím "eNkový" model jen proto, že se mi líbí, protože by mi stál na poličce jako dekorace.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)