Tištěná nebo elektronická?

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Tištěná nebo elektronická?

tištěná
64
74%
E - 69,-Kč
0
Žádná hlasování
E - 199,-Kč
11
13%
E - 349,-Kč
11
13%

Celkem hlasů : 86

Re: Tištěná nebo elektronická?

Příspěvekod sidlo » pát 10 říj, 2014 3:03 pm

A2C píše:Takže stačí spraviť aplikáciu ktorá bude Vašou knižnicou Milanových knižiek.

Omlouvám se všem, že jsem tu prudil. Toto je už nad moje síly. Už končím.
sidlo

Příspěvekod Vladimír » pát 10 říj, 2014 4:04 pm

Ahoj všem,
z vývoje této diskuze mám takový nedobrý poci :( t. Vy co tlačíte na Milana, aby vydával své knihy i v elektronické podobě, poněkud zapomínáte na to, že ho nemůžete k ničemu nutit. Je to jen jeho dobrovolné rozhodnutí. Pokud k tomu nechce přistoupit, má pro to své důvody a vy byste je měli respektovat a ne používat argumenty, že i knížka se dá zkopírovat apod. On je autor a má na svůj postoj právo. Můžete s tím nesouhlasit (slušnou formou), může se Vám to nelíbit, ale to jak tak všechno co s tím můežete dělat. Mám takový pocit, že čím víc tlačíte, tím více je Milan zatvrzelý. O skutečné ekonomické rozvaze celého projektu ví zřejmě pouze on a nakladatel, takže přestaňte operovat s argumenty jaké je marže, náklady na tisk bebo reklamu apod. Přeci jen železniční modelářský je specifický segment trhu a ne všechny zákononitosti na něm platí včetně potenciálního okruhu zákazníků. To s šířením hudby nebo filmů přeci nelze srovnávat ani v nejmenším.
HO, DCC
Vladimír

Příspěvekod pekl024 » pát 10 říj, 2014 4:51 pm

Vladimír píše:Ahoj všem,
Vy co tlačíte na Milana, aby vydával své knihy i v elektronické podobě, poněkud zapomínáte na to, že ho nemůžete k ničemu nutit. Je to jen jeho dobrovolné rozhodnutí. Pokud k tomu nechce přistoupit, má pro to své důvody a vy byste je měli respektovat a ne používat argumenty, že i knížka se dá zkopírovat apod. On je autor a má na svůj postoj právo. .

Podáš prst a sežerou tě celého :-)
pekl024

Příspěvekod czhunter » pát 10 říj, 2014 5:04 pm

Vladimír píše:Je to jen jeho dobrovolné rozhodnutí.

No, možná. Pokud má A2C pravdu, tak to rozhodnutí už udělal někdo jiný.

Vítejte na Internetu, a hoďte kamenem, kdo jste si nikdy žádnou knihu "v PDFku" nestáhl.
czhunter

Příspěvekod mlha » pát 10 říj, 2014 5:13 pm

A2C píše:Ok takto, obe knihy už sú už asi na internete stiahnuteľné, tomu nikto nezabráni
Naviac výskumy prekukázali že vydavateľov pripravia takéto úniky len i cca 1,5% ziskov, čo ďaleko zaostáva za nákladmi za reklamu!
Tu ide o čo? aby kniha zostala knihou a elektronická kniha pre prípadných záujemcov bola niečo ilegálne?
To nie je pekný prístup,
Po prečítaní celej diskusie navrhujem jednu alternatívu a verím že milan ako rozumný človek minimálne nad tým popremýšla!
Každý máte inteligentný telefón, a 90% z nich Android, že?
K tomuto ma priviedol jeden zaujímavý príspevok o webovej stránke.
Takže stačí spraviť aplikáciu ktorá bude Vašou knižnicou Milanových knižiek. Tam si budete knižky kupovať predobjednávať, proste všetko. Každý má svoj Google play priradený k vlastnej emailovej adrese takže ak niekto knižku chce nebude si ju môcť skopírovať od kamaráta, musí si ju kúpiť cez aplikáciu. Súčasne sa tu dá natiahnuť množstvo operácii napr. zaplatiť si vytlačenie plániku 1:1 priamo z mobilu, tabletu a veľa iných funkcií ktoré kniha nikdy nebude vedieť, a Milana pripraví o zisk.
Takto je to myslím tá najlepšia možnosť ako šíriť jeho dielo aj elektronickou formou.
A teraz si vezmite koľajové prúty a zlimčujte ma! :twisted:

kolejové pruty podražily,přetáhnu Tě kulatinou,té je dost..... :lol:
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod pekl024 » pát 10 říj, 2014 5:15 pm

A2C píše:K tomuto ma priviedol jeden zaujímavý príspevok o webovej stránke.
Takže stačí spraviť aplikáciu ktorá bude Vašou knižnicou Milanových knižiek. Tam si budete knižky kupovať predobjednávať, proste všetko. Každý má svoj Google play priradený k vlastnej emailovej adrese takže ak niekto knižku chce nebude si ju môcť skopírovať od kamaráta, musí si ju kúpiť cez aplikáciu. Súčasne sa tu dá natiahnuť množstvo operácii napr. zaplatiť si vytlačenie plániku 1:1 priamo z mobilu, tabletu a veľa iných funkcií ktoré kniha nikdy nebude vedieť, a Milana pripraví o zisk.
Takto je to myslím tá najlepšia možnosť ako šíriť jeho dielo aj elektronickou formou.

Zajímavá myšlenka, ale jak jsem pochopil /snad správně/ tak kniha by měla zůstat "kultovkou".

Na počátku byla myšlenka aby Milan udělal knihu svého díla pro "pár vyvolených" z DF + nějaký náklad mimo pro distribuci. Tento trend asi chce zachovat. Elektronická podoba je krásná věc , ale snad se shodneme na právu autora a vydavatele.

Petr
pekl024

Příspěvekod A2C » pát 10 říj, 2014 5:30 pm

No bohužiaľ, keď Milan nedal to čo trh chcel, trh si poradil sám.
Aspoň vidí že je o to záujem, a ak chce môže na tom zarobiť, ak nechce, je to len jeho slobodné rozhodnutie... nikto ťa Milan nebude tlačiť aby si zarobil. :roll:
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod boy.rough » pát 10 říj, 2014 5:55 pm

V tistene verzi 1. i 2. dilu mam podpis mista a venovani a vim, ze tato kniha je pro mne. Jestli jsou tyto dva dily nekde ke stazeni, nevim. Ale vim, ze se mi Milan urcite opet a velmi rad podepise. A pevne verim tomu, ze se s Milanem nekdy osobne setkam.
Olda.
Jezdím na účkách (asi poslední mohykán) a opravdu s nimi nemám problém.
boy.rough

Příspěvekod hank » pát 10 říj, 2014 7:02 pm

A2C píše:No bohužiaľ, keď Milan nedal to čo trh chcel, trh si poradil sám.
Aspoň vidí že je o to záujem, a ak chce môže na tom zarobiť, ak nechce, je to len jeho slobodné rozhodnutie... nikto ťa Milan nebude tlačiť aby si zarobil. :roll:

:shock: Má pravdu, předsedo... Na Pirate Bay dosud visí odkazy na torrenty s oběma díly v .pdf, i když dnes už jsou oba nefunkční... No ale když byly tady, mohou být kdekoli jinde. Jinde jsem to nezkoumal, jednak nejsem tak zručný a kromě toho se mi nechtělo v těchto temných zákoutích netu šťourat, mimo jiné proto, že můj úzkostlivě nastavený antivir imrvére řval...
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Vladimír » pát 10 říj, 2014 7:20 pm

Jenom krátká poznámka k tomu, že si trh poradil sám. Jednak je otázkou kolik z těch co si případně knihu (-y) stáhli, by bylo ochotno si ji koupit na běžném trhu a za druhé je tu řeč o nelegálním šíření. A omlouvat pirátství tím, že je kniha vyprodaná, to se prosím na mně nezlobte, ale pak to v této zemi vypadá jak to vypadá. Toto je z mého pohledu prostě krádež. Vždyť kdo má zájem si ji přečíst, poučit se apod. tak je k dispozici v knihovnách.
HO, DCC
Vladimír

Příspěvekod fulda » pát 10 říj, 2014 7:22 pm

hank píše: :shock: Má pravdu, předsedo... Na Pirate Bay dosud visí odkazy na torrenty s oběma díly v .pdf, i když dnes už jsou oba nefunkční... No ale když byly tady, mohou být kdekoli jinde. Jinde jsem to nezkoumal, jednak nejsem tak zručný a kromě toho se mi nechtělo v těchto temných zákoutích netu šťourat, mimo jiné proto, že můj úzkostlivě nastavený antivir imrvére řval...

Tak jsem tomu dal asi hodinu a zjistil jsem, že funkční torrent skutečně existoval, ale za jeho život se k němu připojilo 5 klientů. to sice ještě nemusí nutně znamenat konečné čslo, ale s přesností na 50% to bude.
To si myslím, že vzniklo víc kopi xeroxem z knihovny.

Zase je hezké, že má Milan na piratebay svou fotku.

... ale mimo jiné jsem našel toto: http://www.uloz.to/xJUXN3g/planky-kolejist-zip
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod chameleon » pát 10 říj, 2014 8:43 pm

hank píše:
A2C píše:No bohužiaľ, keď Milan nedal to čo trh chcel, trh si poradil sám.

:shock: Má pravdu, předsedo... Na Pirate Bay dosud visí odkazy na torrenty s oběma díly v .pdf, i když dnes už jsou oba nefunkční... No ale když byly tady, mohou být kdekoli jinde. Jinde jsem to nezkoumal, jednak nejsem tak zručný a kromě toho se mi nechtělo v těchto temných zákoutích netu šťourat, mimo jiné proto, že můj úzkostlivě nastavený antivir imrvére řval...

Samozřejmě se to zas objeví a s Milanem o tom víme, od vydání první knihy jsme s tím počítali, že se to stane. Prostě dnes svět je už takovej, kopíruje se všechno. A kopírují se i e-knihy, odstraňují se vodoznaky v pdf, atd. To je jeden z důvodů, o čem Milan zde píše, proč se nehrneme s knihama do velkého byznysu a velkých nákladů. Od začátku to bereme jako koníčka - vydání knihy pro místní komunitu + pár kusů do místních modelářských obchůdků - resp. přes eshopy se rozprodává zbytek, co se neprodal napřímo Vám. Výhodou tohoto komunitního prodeje, že se knihy prodají a Milan za tu práci získá nějakou odměnu. Ne, nejsou to při pár set kusech vyrejžované statisíce, ale je to pořád lepší stav, než místo zisku mít statisíce na skladě nebo v komisi u distributorů a klepat se jak to dopadne. A nemusí se investovat do reklamy, marketingu, atp. Mnozí vědí, ale kdo neví, tak ten nakladatel jsem já - avšak nakladatelstvím se neživím a ani knihy netisknu - zkrátka jen jsem z polygrafického oboru a pomáhám Milanovým knihám na svět. Proto se prosím s nějakými spekulacemi ohledně super marží dealerů, tiskáren, nakladatelů, prodejců apod netrapte, právě že tomu všemu se snažíme vyhnout :wink: Možná, že právě toto komunitní vydávání víceméně jen pro vás umožnilo vznik II. a teď i III. dílu, mohli jsme skončit krachem u prvního :wink: A proto nás to i baví. Je to super pocit, když Milan přijede s Věrou na "autogramiádu" - jak bere svůj výtvor do ruky, pohladí si obálku a vazbu, a s rozzářenýma očima začíná listovat ve své nové publikaci. Pečlivě si připraví místo k podpisům, rituálně rozloží seznamy se jmény, Věrka začíná skládat první krabičky a polepovat je adresními štítky a smějeme se Milanovi jak si na papíře trénuje autogram... A během podepisování se u většiny nicků zastaví, zavzpomene a prozradí mi co jste zač :mrgreen: A všichni jsme 'happy' páč jsme spokojení s výsledkem a nemusíme se nervovat, jestli se knihy prodaj... :wink:

No a teď zpět k tématu:

Ohledně PDF - byla zde uvedena výhoda, že by plánky v něm mohly být ve vyšším rozlišení - a s tím moc nesouhlasím - kvalita ofsetového tisku originální podklady zvládá téměř na 100% Menší degradace někdy nastane jen u těch největších plánů. jediná výhoda u osob se slabším zrakem by byla možnost "zoomování kreseb na monitoru".
Jinak pokud PDF potřebujete, nebo chcete, nic Vám přeci nebrání si knihu do PDF naskenovat, je to legální, nelegální je jen distribuce tohoto souboru :wink:
Přidávat do pdf ještě další interaktivní obsah (videa, fotky, atd) je diskutabilní. Dalo by asi dost práce materiál shánět, upravovat, autorizovat...a taky knihu jsme přeci chtěli kvůli Milanovo kresbám ne? Mě třeba v knize nic nechybí :oops:

Výroba nějakých složitých webů, vývoj mobilních aplikací, atd. jsou pro nás nereálné záležitosti - nejsou na to peníze ani lidi a hlavně když 90% z pár vláčkařů chce papír, tak nevěřím, že se to vyplatí.

Já si spíš od tohoto vlákna sliboval, jestli zde nevzejde právě třeba požadavek na "kapesní e-knihu" - jakoby doplněk k vytištěné knize (v ceně do 100Kč) - myšleno kniha optimalizovaná pro prohlížení v mobilu či čtečkách (ePUB či MOBI pro Kindle) na dovolené, či krácení volné chvíle čtením a náhledům plánků třeba ve vlaku, tramvaji apod. Hlavně kvůli textům a obrázky upravené tak, aby bylo vidět o čem ten plánek je, ale na detailní studium si pak doma vezmu papírovou knihu. Co myslíte?
chameleon

Příspěvekod czhunter » pát 10 říj, 2014 9:22 pm

chameleon píše:Ohledně PDF - byla zde uvedena výhoda, že by plánky v něm mohly být ve vyšším rozlišení - a s tím moc nesouhlasím - kvalita ofsetového tisku originální podklady zvládá téměř na 100% Menší degradace někdy nastane jen u těch největších plánů.

Menší (a někdy i větší) degradace vám nastává hlavně chybnou JPEG kompresí (aspoň předpokládám, že je to JPEG, protože má klasické JPEG artefakty). V 1. díle to bylo vidět hodně, v 2. díle občas.
Vždycky si řeknu, že je to škoda, protože to jsou artefakty, které šly odstranit jedním projetím v Photoshopu, a nemusely tam být.

Pravda je, že pokud tisknete 300 DPI (nedejbože 600 DPI), tak je nepravděpodobné, že by zdrojový soubor měl vyšší kvalitu, a tedy ani v digitálním formátu by to nebylo "kvalitnější".
_na druhou stranu_ mít to v digitálním formátu, tak by třeba nebylo těžké to při správném nastavení v PDF vytisknout 1:1. Byť v nevalné kvalitě - z 300 DPI by se stalo třeba 20 DPI, ale přesto. Z papírové knihy je to nepoměrně složitější problém.
czhunter

Příspěvekod mizl » sob 11 říj, 2014 12:40 am

Já jsem našel zase toto: http://www.ulozto.cz/x9F7APu/milan-ferd ... iste-2-rar

Po stažení a rozbalení souboru na vás vykoukne příručka instalace Linuxu. I takto se dá těžit ze známého jména :evil:

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod radekkrupka » sob 11 říj, 2014 5:44 am

chameleon píše:Samozřejmě se to zas objeví a s Milanem o tom víme, od vydání první knihy jsme s tím počítali, že se to stane. ... jestli se knihy prodaj... :wink:

Krásně řečeno. A o tom to je :)
radekkrupka

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)