Tištěná nebo elektronická?

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Tištěná nebo elektronická?

tištěná
64
74%
E - 69,-Kč
0
Žádná hlasování
E - 199,-Kč
11
13%
E - 349,-Kč
11
13%

Celkem hlasů : 86

Re: Tištěná nebo elektronická?

Příspěvekod pekl024 » pát 10 říj, 2014 9:41 am

Zdravím,

pokud mohu vyjádřit svůj názor tak jsem jedině pro knižní formu , eventuálně doplněnou o elektronicky zpracované plánky.
Nechci se kochat u tabletu , ale na chalupě u krbu se sklenku a knihou v ruce.

Petr

Jen doplním poznámku k ceně publikace v závislosti na počet vydaných kusů . Párkrát za rok jdu s kamarádi na večeři a pivko do hospůdky, upozorňuji do obyč hospůdky, a platím cca 600kč za večer. Nevidím důvod nekoupit si knihu za x peněz. Tak to mám já.
pekl024

Příspěvekod czhunter » pát 10 říj, 2014 10:58 am

milan ferdián píše:Dle mne je to ekonomicky nesmysl.

Ne, ekonomický nesmysl je to, co děláš ty. Máš obrovsky cenné know-how, které by ti mohlo vydělat dost, ale je ti to jedno, nebo se tomu dokonce aktivně bráníš.

Nikdy není řečeno, že ti vydání elektronické publikace vydělá na vývoj nové. Ale vím, že "syslení" si dat na disku (starších publikací) ti vydělá přesně houbelec.
Ušlý zisk je to stejné, jako výdaj. Každá kniha, kterou neprodáš, protože nebyla v obchodě, na skladě, nebo ji někdo nemohl najít na Heuréce, je to stejné, jako když vytáhneš stovku z kapsy a hodíš ji do kanálu.
To je ten ekonomický smysl.
Že ji po vídání elektronické verze někdo zkupíruje a dá na internet? No to se může stát - a asi i stane. To se může stát, a asi i stane (možná už stalo), pokud tu elektronickou verzi nevydáš. Myslíš, že to nějak ovlivníš?
Navíc je prokázáno, že se nejvíc prodává té hudby a filmů, které se nejvíc (nelegálně) kopírují. A mnoha lidem to udělalo skvělou reklamu.

Marže distributorů e-knih jsou předpokládám, kolem 50 %. Nebo jiné číslo. Ale určitě je to mnohem míň, než kolik z ceny papírové knihy sežere vydavatel, obchod, tiskárna, ...

Stále nechápu ty reakce, že "eletronickou knihu ne".
Však papírovou nikdo nikomu nebere. Nevím o mnoha knihách, které by vyšly jenom elektronicky. Ale jsou mraky knih, které vyšly i elektronicky. O tom se tu bavíme. Chápeme se?
czhunter

Příspěvekod vmucha » pát 10 říj, 2014 11:31 am

Otázka je stále stavěna buď papír a nebo e-book a přitom se dnes běžně vydávají knihy v obou formách.
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Příspěvekod pekl024 » pát 10 říj, 2014 11:48 am

vmucha píše:Otázka je stále stavěna buď papír a nebo e-book a přitom se dnes běžně vydávají knihy v obou formách.

A Vlastíku ještě jedna otázka, proč si knihu kupuji ?

Jsem zastáncem knihy papírové, má jiný charakter. Pokud by šlo vydání jak papírové i elektronické je mi to jedno. Pro mě ale elektronická ztrácí "kouzlo" a kupím si elektronickou jen pro info. Mám to u knih všeho druhu.
pekl024

Příspěvekod jafobe » pát 10 říj, 2014 11:57 am

já osobně raději papírovou knihu, i pro ni jsem hlasoval, ale ani proti elektronické pobdobě bych asi nic nenamítal, důležitější je obsah než vnější podoba

jedna možnost pro elektronickou podobu by mohla být (a nemusela by být tolik zneuživatelná) formou placené webové stránky, třeba jen pro registrované účastníky s tím že neregistrovaní a ti co nezaplatili by měli možnost přístupu k ukázkám, třeba z toho co bylo zveřejněno už zde na fóru ... něco jako obdoba stránek nevhodných pro mladší 18 let ... :oops: výhoda může být v tom že se k nim dostaneme odkudkoli, kde máme počítač a internet, jen se jednou zaregistrujeme, a zaplatíme, třeba pak znovu postupně za zpřístupnění další aktualizace (dalšího dílu) aniž by sme museli měnit své přihlašovací údaje
obrázky na webu se dají aspoň o trochu víc chránit proti stažení a kopírování než celá e-kniha u někoho v compu doma, odkaz pro nezaregistrované nemusí fungovat, dát někomu dalšímu k dispozici naše přihlašovací údaje nás může vyřadit ze hry, dotyčný si změní heslo a my jsme bez přísutpu ...
je to jen návrh, za jehož realizaci by se asi taky někomu muselo zaplatit, ale platit se musí ať už jde o papírovou knížku či její elektronickou podobu ... a vím že není jen tak zaplatit vydání knihy (zvláště v malém nákladu), vesměs předem s tím že člověk neví jestli se prodá víc než je objednáno a vrátí se nám alespoň ty náklady ... ale to je risk skoro jakéhokoliv podnikání
jafobe

Příspěvekod milan ferdián » pát 10 říj, 2014 12:17 pm

czhunter píše:
milan ferdián píše:Dle mne je to ekonomicky nesmysl.

Ne, ekonomický nesmysl je to, co děláš ty. Máš obrovsky cenné know-how, které by ti mohlo vydělat dost, ale je ti to jedno, nebo se tomu dokonce aktivně bráníš.

U e-knih tohoto typu budoucnost nevidím a jestli mi je to jedno nebo se to mu bráním je moje věc.
czhunter píše:Nikdy není řečeno, že ti vydání elektronické publikace vydělá na vývoj nové. Ale vím, že "syslení" si dat na disku (starších publikací) ti vydělá přesně houbelec.
Ušlý zisk je to stejné, jako výdaj. Každá kniha, kterou neprodáš, protože nebyla v obchodě, na skladě, nebo ji někdo nemohl najít na Heuréce, je to stejné, jako když vytáhneš stovku z kapsy a hodíš ji do kanálu.
To je ten ekonomický smysl.

Zde jen pousměju,protože nemáš průběžné informace jak se věci mají.
czhunter píše:Že ji po vydání elektronické verze někdo zkopíruje a dá na internet? No to se může stát - a asi i stane. To se může stát, a asi i stane (možná už stalo), pokud tu elektronickou verzi nevydáš. Myslíš, že to nějak ovlivníš?

Jde vidět,že špatně čteš příspěvky.Já se k tomu již vyjádřil.
czhunter píše:Navíc je prokázáno, že se nejvíc prodává té hudby a filmů, které se nejvíc (nelegálně) kopírují. A mnoha lidem to udělalo skvělou reklamu.

O takovou reklamu já nestojím.Pro mne je reklama spokojenost těch modelářů,kteří dle těchto plánků zhmotňuji představu do reality ve svém domácím prostředí nebo v místností praskajícího ohně u sklenka značkového vína,kdy za okny padá sníh a vy se noříte se do svých snů při čtení mé publikace nebo dětské ššššššš projíždějící prstíkem pomysleného vláčku na stránce knihy.To je pro mne reklama.

czhunter píše:Marže distributorů e-knih jsou předpokládám, kolem 50 %. Nebo jiné číslo. Ale určitě je to mnohem míň, než kolik z ceny papírové knihy sežere vydavatel, obchod, tiskárna, ...

Nula k nule pošla.Myslíš si,že jsme společně s nakladatelem neprovedli kalkulaci?

czhunter píše:Stále nechápu ty reakce, že "eletronickou knihu ne".

Téma je jasné,ty máš svoji pravdu a já svoji.
czhunter píše:Však papírovou nikdo nikomu nebere. Nevím o mnoha knihách, které by vyšly jenom elektronicky. Ale jsou mraky knih, které vyšly i elektronicky. O tom se tu bavíme. Chápeme se?

V tom se asi nepochopíme :wink: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod radekkrupka » pát 10 říj, 2014 12:53 pm

Chlapi nedělejte z toho Milanovi job na plný úvazek na dalších 10 let - viz návrhy na registrované webovky, stahování plánků za úplatu,... tu určitě nemůžete myslet vážně.

Na počátku byl na tomto fóru nápad knižně vydat Milanovy plánky. Nakonec se nápad podařil - našla se skupina ochotných lidí, v čele s autorem a vydavatelem, pak dlouho nic a na konci pár pomocníčků. Na světě jsou 2 krásné knížky, které kdo objednal či koupil zbytek nákladu, má doma a má z nich radost. Co řešíme?

Uznávám, že elektronické vydání by mělo smysl pokud už nedojde k dotisku. Proč by ale k dotisku už nikdy nemělo dojít?
radekkrupka

Příspěvekod czhunter » pát 10 říj, 2014 2:05 pm

Milane, ve všem máš pochopitelně úplně vždycky pravdu.
A toto téma jsi vytvořil jen proto, aby sis svou pravdu potvrdil.

Čím míň knih vydáš, tím budu bohatší.
Tvůj boj.
czhunter

Příspěvekod sidlo » pát 10 říj, 2014 2:22 pm

czhunter píše:Marže distributorů e-knih jsou předpokládám, kolem 50 %. Nebo jiné číslo.

Než začnete střílet takovéto odhady od boku, tak doporučuji přečíst si výroční zprávy našich nakladatelů. Všichni mají v kolonce e-knihy jedno velké mínus, jinak řečeno ztráta.

Velké řeči o ekonomii od někoho, kdo se zjevně v publikování vůbec nevyzná, to zní mírně řečeno úsměvně.

Informace pro ty, kdo doufají v dotisk. Výroba knižních publikací má nezanedbatelné fixní náklady. Pokud nakladatel vydá dotisk s menším nákladem než první tisk, tak má mnohem menší marži. Tak to prostě chodí, bez ohledu na ironické poznámky místních ekonomů.

Toto všechno vydavatel knížek pana Ferdiána moc dobře ví a proto mu navrhuje pouze ekonomicky úspěšné projekty.
sidlo

Příspěvekod A2C » pát 10 říj, 2014 2:34 pm

sidlo píše:
chameleon píše:Problémem současných médií je jejich příliš rychlá pomíjivost. Pokud se chceme i po letech k něčemu vrátit, tak něčemu hmatatelnému a nezávislému na aktuálních používaných technologiích. A tím něčím je už mnoho let pouze kniha.

PDF! :) Je to štandard aj v priemysle, takže No Problem!
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod pekl024 » pát 10 říj, 2014 2:39 pm

czhunter píše:Ušlý zisk je to stejné, jako výdaj. Každá kniha, kterou neprodáš, protože nebyla v obchodě, na skladě, nebo ji někdo nemohl najít na Heuréce, je to stejné, jako když vytáhneš stovku z kapsy a hodíš ji do kanálu.

Dovolím si oponovat. Pokud je výdaj , musí být příjem - tomu se říká obrat. Ušlý zisk je z předpokládaného obratu.
pekl024

Příspěvekod milan ferdián » pát 10 říj, 2014 2:49 pm

czhunter píše:Milane, ve všem máš pochopitelně úplně vždycky pravdu.
A toto téma jsi vytvořil jen proto, aby sis svou pravdu potvrdil.

Velmi smutné tvrzení :? .Nepotřebují si tvořit témata pro svoji pravdu.Toto téma co já vím vzniklo právě na tvůj popud.

czhunter píše:Čím míň knih vydáš, tím budu bohatší.
Tvůj boj.

Budeš vydávat podobné publikace :?:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod A2C » pát 10 říj, 2014 2:55 pm

Ok takto, obe knihy už sú už asi na internete stiahnuteľné, tomu nikto nezabráni
Naviac výskumy prekukázali že vydavateľov pripravia takéto úniky len i cca 1,5% ziskov, čo ďaleko zaostáva za nákladmi za reklamu!
Tu ide o čo? aby kniha zostala knihou a elektronická kniha pre prípadných záujemcov bola niečo ilegálne?
To nie je pekný prístup,
Po prečítaní celej diskusie navrhujem jednu alternatívu a verím že milan ako rozumný človek minimálne nad tým popremýšla!
Každý máte inteligentný telefón, a 90% z nich Android, že?
K tomuto ma priviedol jeden zaujímavý príspevok o webovej stránke.
Takže stačí spraviť aplikáciu ktorá bude Vašou knižnicou Milanových knižiek. Tam si budete knižky kupovať predobjednávať, proste všetko. Každý má svoj Google play priradený k vlastnej emailovej adrese takže ak niekto knižku chce nebude si ju môcť skopírovať od kamaráta, musí si ju kúpiť cez aplikáciu. Súčasne sa tu dá natiahnuť množstvo operácii napr. zaplatiť si vytlačenie plániku 1:1 priamo z mobilu, tabletu a veľa iných funkcií ktoré kniha nikdy nebude vedieť, a Milana pripraví o zisk.
Takto je to myslím tá najlepšia možnosť ako šíriť jeho dielo aj elektronickou formou.
A teraz si vezmite koľajové prúty a zlimčujte ma! :twisted:
Naposledy upravil A2C dne pát 10 říj, 2014 3:03 pm, celkově upraveno 1
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod sidlo » pát 10 říj, 2014 3:00 pm

A2C píše:PDF! :) Je to štandard aj v priemysle, takže No Problem!

Za standard považujete soubor s koncovkou .pdf nebo něco konkrétnějšího jako např. PDF/X, PDF/X-1a, PDF/X-3, PDF/X-4, PDF/A, PDF/E, PDF/UA, PDF/VT, ...?

Víte že stejný soubor mohou dva prohlížeče Acrobat Reader s různým nastavením zobrazit různě (podobně jako Microsoft Office zobrazí standard .doc soubory také standardně různě)?
sidlo

Příspěvekod milan ferdián » pát 10 říj, 2014 3:01 pm

A2C píše:Ok takto, obe knihy už sú na internete stiahnuteľné, tomu nikto nezabránil a ani nezabráni

Hmm,díky :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x Jdu balit fixy a tužky. :?
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)