Expres nebo Rychlík

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Expres nebo Rychlík

Příspěvekod aral123 » sob 02 led, 2021 12:32 pm

Morris Zapp píše: uplatnit na modelovém kolejišti expres, to nevím - kolikrát ani Zababov na setkání nepostaví trať expresního významu. Leda tak modelovat nějakou trať, vedoucí k západním hranicím, která z politických důvodů zamrzla a stala se jakýmsi křížencem lokálky a hlavní trati - typicky např. Veselí nad Lužnicí - České Velenice.

Áno, aj tak sa to dá. Veľa ľudí má však koľajisko riešené tak, že majú jednu hlavnú stanicu akože na významnejšej trati, pričom im to z oboch strán stanice vedie len do tunela (tam môžu mať skrytú časť, kde sú odstavené súpravy) a z tej hlavnej stanice ešte vedie aj nejaká lokálka (prevažne viditeľná časť trate), ktorá má jednu – dve malé staničky. Takže rýchliky a expresy sa držia len na tej akože hlavnej trati, prechádzajú len cez tú hlavnú stanicu, tam zastavujú a pokračujú sa zasa schovať do tunela. A na tej stanici sa z rýchlikov akože presadá na lokálový vlak, ktorý môže byť napr. len nejaký motoráčik ako je maličký roztomilučký M131 a pod., a ktorý pokračuje už po tej lokálkovej viditeľnej časti trate.

No na ČSD sa stávalo aj to, že rýchliky a aj medzinárodné expresy, prechádzali aj cez lokálkovú trať, keď bola hlavná trať (jej časť) pre nejaký dôvod uzavretá, z dôvodu napr. rekonštrukcie a pod. Bolo to celkom normálne.

To krásne vidíme v tomto dokumente z roku 1965, presne ten prípad, jedna z najvýznamnejších tratí je uzavretá a tak všetky rýchliky i medzinárodné expresy to obchádzajú cez tu biednu (lokálkovú) trať. A tadiaľ vtedy skutočne museli prechádzať aj také vlaky veľkolepých a vznešených mien ako bol Balt-Orient Expres a ďalšie:

https://www.youtube.com/watch?v=aDaAG4LL1f8

:)
aral123

Příspěvekod Střelec » sob 02 led, 2021 3:32 pm

Trochu mi to tady připomíná starou hlášku, že rychlík se od couráku liší tím, že stojí až na každý druhý mezi...
Ale k možnému řešení: Západní expres jezdil z Prahy přes Plzeň a Cheb - většina soupravy se vracela z Norimberku, ale několik (v 80. letech údajně dva) vozů jezdilo až do Paříže. Trať do Německa ve směru na Schirding je jednokolejná a tehdy mívala jedinou zastávku na našem území v Pomezí nad Ohří (dodnes kamenný domek v německém stylu u jediné koleje, před nedávnem doplněný o přístřešek tramvajového typu opodál). Vlak přijel od Plzně do Chebu na první nástupiště, kde ho po vyložení běžných cestujících prošacovali celníci a Pohraniční stráž. Přepřáhla se lokomotiva na opačný konec soupravy (jelo se vlastně úvratí) a vlak vyrazil k hranici. V Pomezí vyložil pohraničníky a celníky, pokud se kontrola protáhla a pokračoval dál. Jednou z výhod byl poštovní vůz s klasickou poštovní schránkou, u které (odzkoušeno z Mariánek) nikdo cestou za hranice nestihl cestou vhozené dopisy cenzurovat, zabavit zajímavé fotky a podobně.
Střelec

Příspěvekod aral123 » sob 02 led, 2021 6:37 pm

Morris Zapp píše: uplatnit na modelovém kolejišti expres, to nevím - kolikrát ani Zababov na setkání nepostaví trať expresního významu. Leda tak modelovat nějakou trať, vedoucí k západním hranicím

Trať expresného významu, to znie honosne :) . Práve som si spomenul na takú fajnovú trať - 41b (dnes 170) Banská Bystrica – Diviaky (ani nie je na hraniciach, ale pekne v strede Slovenska), dodnes vyzerá ako lokálková, je to jednokoľajka, ostré oblúky, stúpania, rýchlosť okolo 40-50, veľa tunelov a vidiecke staničky. A predsa to bola trať pravidelných rýchlikov i expresov. Ako napr. Expres Detvan (Zvolen - Banská Bystrica - Žilina - Praha), ktorý bol tadiaľ pravidelne ťahaný lokomotívou T679.0 (pomaranč) až po Žilinu:

https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php ... n&rok=1975

Dokonca tadiaľ po nejakú dobu prechádzal aj medzinárodný - Polonia, z Juhoslávie do Poľska. Tá trať má 46 km a každému rýchliku/expresu trvalo zhruba hodinu kým ju prešiel. Takže aj takéto boli trate ČSD, na ktorých pravidelne premávali rýchliky a expresy. :)
Naposledy upravil aral123 dne sob 02 led, 2021 6:59 pm, celkově upraveno 1
aral123

Příspěvekod Morris Zapp » sob 02 led, 2021 6:51 pm

Slovenské hory jsou úplně jiná kapitola - v horách neplatí nížinné zvyklosti :wink:
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Příspěvekod Jarda H. » ned 03 led, 2021 12:47 pm

To aral123 : to děláš diplomku na téma Rozdíly Rychlík X Expres nebo je to pokus o rekord v počtu příspěvků v jednom vláknu :lol: ? Podle počtu reakcí tě to dost zajímá.
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod aral123 » ned 03 led, 2021 2:30 pm

Áno, hrozne ma to zaujíma. Hlavne preto, lebo si z vagónikov zostavujem expres (ČSD) a chcem aby mal úplne všetko to, čo má expres mať. :D A keďže 1. triedu mám, tak mám vlastne asi i všetko splnené, zdá sa, že iná zákonitosť tam už nebola. Dokonca mám aj jedálny, takže expres mám na maximálnej úrovni. :) Ale je to ešte aj spomienka na moje detstvo, keď ma to tiež zaujímalo a nevedel som sa dopátrať k tomu rozdielu, bola to pre mňa veľká záhada, tak som sa i preto už konečne do toho výraznejšie pustil. :)
aral123

Příspěvekod JanoH0e » ned 03 led, 2021 4:45 pm

Dôležite je, kedy, v akom čase, a aký expres chceš stavať, resp. prevádzkovať. Boli a sú expresy, ktoré sa od obyčajných rýchlikov ničom nelíšili a boli a sú expresy, ktoré sa líšia na prvý pohľad. V 80 rokoch mali určité expresy označené vozne názvom expresu, takže tam nemohli byť "iba také" rýchlikové vozne a u určitých vlakov je to aj dnes. Vzhľadom k tomu, že kritéria veľkej železnice, ktoré delia vlaky na R/E je skoro nemožné splniť, máš na výber 2 možnosti, ako expres prevádzkovať.
1. - obyčajný expres, rovnaký ako rýchlik, s 1.tiedou, jedálenským vozňom a čo najmodernejšími vozňami tej doby, kde sa efekt expresu prejaví tím, že stanicou jednoducho prefrčí, zatiaľ čo ako rýchlik zastaví.
2. - expres jasne označení, napr. nápismi na vagónoch napr. Tatran, Ostravan v 80 rokoch, dnes el. tabuľou alebo rôznymi maľovkami na vagónoch. Takéto vagóny sa robia ako malosériové alebo si ich modelár dotvorí sám.
JanoH0e

Příspěvekod aral123 » ned 03 led, 2021 6:14 pm

Expres by to mal byť niekedy z konca 60tych alebo začiatku 70tych rokov. Mám tie staršie klasické rýchlikové vagóny "Y" z NDR, a aj popismi na nich to zjavne spadá do toho obdobia. Takže je to všetko v pohode, expres bude :).
V tom období to aj naozaj boli tie najmodernejšie vagóny u nás, ale bežne sa v expresoch tej doby vyskytovali aj staršie. No a zastavovať mi na stanici asi väčšinou bude, pretože je to významná stanica (žiadna diera) a hlavne chcem aby mi tam expresy zastavovali :D

JanoH0e píše:2. - expres jasne označení, napr. nápismi na vagónoch napr. Tatran, Ostravan v 80 rokoch,

A tie názvy, ako Tatran, Ostravan, boli na tých tabuľkách, kde sa uvádzalo kam ten vlak ide, všakže? Musím ešte obzrieť fotky a filmy zo 60. a 70. rokov ako vtedy tie tabuľky vyzerali. Zrejme len takto (a text asi červený):
Přílohy
t1.jpg
t1.jpg (12.07 KiB) Zobrazeno 3847 krát
Naposledy upravil aral123 dne ned 03 led, 2021 8:03 pm, celkově upraveno 1
aral123

Příspěvekod aral123 » ned 03 led, 2021 8:01 pm

Tiež ak niekto máte staré fotky expresov (50. - 60. - 70. roky), budem rád ak ich pridáte. :)

Západný expres z roku 1972:
Obrázek
aral123

Příspěvekod aral123 » ned 03 led, 2021 10:48 pm

Obrázek

Rok 1975. Toto je paráda - Medzinárodný Expres Chopin (Varšava - Viedeň), jazdil cez Československo s niekoľkými zastávkami, (tu je ešte asi v Rakúsku - rakúska lokomotíva). Obzvlášť výborná fotka, lebo je tu vidieť krásne celý a dosť z boku, preto môžeme porovnávať s vagonwebom. A ako z fotky vidíme, zdá sa, že niektoré expresy boli v reále pomerne krátke, než by sa u nich zdalo pri pohľade na tom vagonwebe:

https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php ... n&rok=1975

Čo je asi pre nás všetkých veľmi potešujúca vec, tie naše kraťučké súpravy expresov nie sú až tak ďaleko od dobovej reality :). A keď si takýto expres skrátime z modelových dôvodov nie moc - len na polovicu, vychádza to na rovné tri vagóniky. A tak to má byť :)
Naposledy upravil aral123 dne pon 04 led, 2021 1:37 am, celkově upraveno 3
aral123

Příspěvekod JanoH0e » ned 03 led, 2021 11:10 pm

V 80 rokoch boli nápisy na vagónoch, presnejšie na skriniach. Samozrejme aj na smerových tabuliach. Takto vyzeral Ostarvan - dole je aj história. https://www.masinky.cz/produkt/17876-H0 ... /index.htm A historický vozeň https://jihlavsky.denik.cz/zpravy_regio ... 70908.html. Tatran mal zase veľký nápis - https://ttmodelar.eu/index.php?route=pr ... ct_id=7977, fotku ale neviem nájsť. Model svojho času robil Tillig-Schicht. Dám aspoň obrázok pre predstavu samodomo modelu https://aukro.cz/2osy-osobni-vuz-csd-tt-6980114159.
JanoH0e

Příspěvekod aral123 » ned 03 led, 2021 11:26 pm

JanoH0e, ach tak, ďakujem. A v druhej polovici 80tych rokov to už teda nemali. Potom koncom 80tych už tieto naše výstavné expresy - Tatran, Ostravan a Košičan, neskôr mali taký hrubý žltý pruh cez celý vagón, v podstate takmer tá celá dolná polovica vagóna pod oknami bola už na žlto, čo si spomínam. Ale to už vlastne boli nové vagóny: https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php ... n&rok=1988

Tak skvelé. Takže s tým sa ja trápiť nemusím, keďže ja to mám niekedy z konca 60tych a začiatku 70tych rokov.

Navyše tie nápisy na skriniach mali v prvej polovici 80tych rokov zrejme len dva expresy – Tatran a Ostravan, ako zisťujem. Takže vyhnúť sa tomu veľmi ľahko dá aj človeku, čo chce mať nejaký expres aj z tej doby, a nemá tieto, ešte mu zostalo veľa expresov. I keď expres s nápismi je asi krajší ako bez, dobre chápem aj tých, čo by radšej mali expres s nápismi :)
aral123

Příspěvekod hank » pon 04 led, 2021 6:16 am

Ten žlutý pruh nesly vozy typu X řad Amee, Bmee a BDmeer s podvozky GP 200 a kotoučovými brzdami dodávané od r. 1986.
https://www.parostroj.net/katalog/ov/cl ... _Bmee.php3
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod kmet » pon 04 led, 2021 4:30 pm

Nejsem odborník v řazení a pojmenování vlaků, ale docela pravidelně jsem jezdil v 60. a 70. letech jezdil rychlíkem z Chebu přes Prahu do Zábřeha na Moravě. A pamatuji si, že na cestě do Zábřeha jsem nemohl nastoupit do Expresu, protože tam nestavěl. V podstatě stavěl jen v Kolíně, Pardubicích a České Třebové. Pak až v Olmiku. Normální rychlík stavěl v každé větší stanici, jako např. Chocni, Ústí nad Orlicí a dalších. Na trati z Chebu stavěl Západní Expres v Mariánkách a pak až v Plzni a na Smíchově. Naopak to bylo stejné. Navíc Expres měl jídelní vůz a rychlík jezdil bez něj.
kmet

Příspěvekod aral123 » úte 05 led, 2021 3:39 am

Som veľmi rád, že sú tu aj ľudia, čo si spomínajú na 60. roky a rýchliky/expresy. Mám totiž nejaké dôležité otázky: V tých rýchlikových vagónoch "Y", čo sa k nám začali dodávať z NDR v 1965, boli (v 2. triede) pôvodne sedadlá zelené, že? A tie tmavo červené - bordové začali až v neskorších dodávkach v 70tych rokoch, teda tie zelené sú staršie, je to tak? Alebo sa mýlim a sedadlá bordovej farby sa tiež objavovali už 60tych?

Domnievam sa, že ak chce niekto zostať v 60tych, mal by mať v týchto vagónikoch v druhej triede len zelené sedadlá. Ale nie som si tým celkom istý.

Obrázek
Obrázek
aral123

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)