ŘOPíky na kolejišti

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pát 01 srp, 2008 6:56 pm

Pánové, jinak řopík existuje i v náspu trati! Jeho plánek a fotky by měly být na netu o fortifikaci nebo řopíkách obecně. Taky je znám řopík v budově mlýna (kousek od Kladna, pražská čára) a taky maskován jako budova váhy na návsi (též pražská čára, okolí Kladna). Pokud jde o výrobu - já ho dělal následovně: hrubý tvar z moduritu včetně střílen, pak zaformováno do lukoprenu a odlito ze sádry do které jsem přidal herkules. Dělal jsem to asi před 8 lety, tehdy ještě žádné modely řopíků na trhu nebyly...

Jinak pozor při umísťování do kolejiště - řopík měl střílny skoro vždy umístěny pro boční palbu a tudíž nikdy směrem k nepříteli. Proto předem uvažujte než ho umístíte ke trati která vede např. přímo ke hranici.

Vyjímka z výše uvedeného je např. řopík u zámku ve Smečně u Slaného - mimochodem perfektně zrestaurovaný a je možné si jej přohlédnout i uvnitř včetně skanzenu bojové techniky.
Petr Zatrepalek

Příspěvekod mawerick » sob 02 srp, 2008 6:03 am

Tak ty Řopíky vyrábí Samek Models, Hanácká 1, Šternberk 785 01. Odkaz na www stránky na krabičce není.
TT - analog
r.v. 1975 LD Plzeň

[url]http://www.mzalarm.cz[/url]
mawerick

Příspěvekod Jarda H. » sob 02 srp, 2008 7:07 am

Přesně tak to je, mawericku ! Výrobce je f.SAMEK, ty odkazy obchod.bouda nebo vltava2000/armyfort jsou už jen prodejci :!:

Stejně mně ale překvapilo, že se modely pevnůstek vyrábí "ve velkém" a v takovém sortimentu, variantách !
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod Jarda H. » sob 02 srp, 2008 7:10 am

TT-maniac píše:...... a ještě foto bunkru (zababov)

Díky za krásnou fotku pevnosti na kolejišti :lol: ! A na doplnění - to už není obyčejná pevnůstka, ŘOPík. Jak se to ale správně nazývá, nevím - že by tvrz ?! Variant vybudovaných pevnostních objektů bylo dost !!
Jarda H.

Příspěvekod kubulak » sob 02 srp, 2008 8:51 am

pechotni srub je to.. IMHO... neco jako napr KS 5-U potoka...
kubulak

Příspěvekod radekkrupka » sob 02 srp, 2008 9:24 am

ŘOPíky jsou ty nejmenší obejkty - myslím, že to znamená řadový objekt pěchoty nebo tak nějak....větší jsou sruby...které měly vetší posádku a lepší zbraně...tvrze jsou pak jakési pevnosti - seskupení řady objektů, vzájemně propojených...aspoň si to myslím
radekkrupka

Příspěvekod Jarda H. » sob 02 srp, 2008 9:50 am

radekkrupka píše:ŘOPíky jsou ty nejmenší obejkty - myslím, že to znamená řadový objekt pěchoty nebo tak nějak....

Literatura většinou tvrdí, že ŘOPíky jsou zkratka odvozená od Ředitelství Opevňovacích Prací (řídilo výstavbu pevnostních objektů v ČR) !
Jarda H.

Příspěvekod Lubomír Dudek » sob 02 srp, 2008 10:26 am

Jsou to takoví malí vychcánci.Člověk by řekl,že proti střílnám jde nepřítel čelně.No oni přitom pro pěchotu z čela neviditelný,zaškodí bočně a to vždy byla a bude jedna z nejúčinějších taktik.To je mi na nich opravdu simpatický.Navíc se mi líbí u vstupu takový to otočný okýnko,kterym se posílaly vzkazy ťukajícímu nepříteli v podobě granátů. :wink:
Přeběhlík k N scale II epocha druhá válka DRG/DRB
Lubomír Dudek

Příspěvekod Jarda H. » sob 02 srp, 2008 10:55 am

Jsem podobného názoru, na svou dobu to bylo dobře vyřešeno (navzájem se palbou pevnůstky překrývaly, stavební odolnost většiny objektů byla super, parádička jako skluzy na granáty apod., střilna uvnitř na obranu vchodu, ....) :!:

Protože nebyla obranná linie nikdy dobudována (a taky použita), těžko posoudit, jak účinná by to obrana byla :wink: , GŠ počítal s řadou linií, ta poslední pro armádu prý snad byla kdesi na Moravě nebo kde ?! Ale na tuhle problematiku jsou na netu jiná fóra, nebudu to tady zaplevelovat :lol:
Jarda H.

Příspěvekod radekkrupka » sob 02 srp, 2008 2:46 pm

Jarda H píše: Literatura většinou tvrdí, že ŘOPíky jsou zkratka odvozená od Ředitelství Opevňovacích Prací (řídilo výstavbu pevnostních objektů v ČR) !

Je to možné, asi jsem si to nějak vsugeroval... :lol:
radekkrupka

Příspěvekod TT-maniac » sob 02 srp, 2008 8:08 pm

Není někde k sehnání typový výkres řopíku ? Přemýšlím totíž,že si ho vytvořím sám a hlavně v přesném měřítku !
TT , analog , epochou se neřídím ... dělám to co se mi líbí
TT-maniac

Příspěvekod Petr Zatrepalek » sob 02 srp, 2008 8:19 pm

To otočné okýnko vedle vchodu je záklopka šikmé trubky - granátového skluzu. Jinak na střeše je ještě výsuvný perikop nad každou střílnou.

Výkres řopíku by měl být na netu - zkus vyhledat pod slovem řopík nebo LO vz. 37. Jinak ty velké jsou pěchotní sruby - přezdívka Řopan (ale nepoužívala se tak často jako řopík = LO vz. 37). Existovali ale i další pevnůstky - také je dělají v 1/72 - LO vz. 36 a tyto už měly střílny pro přímou palbu, tj. čelem k nepříteli - byly hlavně na Chomutovsku a poznají se podle zešikmnených stěn (Lo vz. 37, řopík, je zaoblený).

Pokud někdo touží mít i pěchotní srub (řopana) viz fotka v příspěvku výše, dělají také model v 1/72, a dá se sehnat buď na březince (srub 82 Březinka nad Náchode vedle Dobrošova - mimochodem skutečně NEJLEPE zrekonstruovaný pevnostní objekt u nás. nebo v museu v jihomoravském Šatově (pevnostní srub - museum).
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Jarda H. » ned 03 srp, 2008 6:01 am

TT-maniac píše:Není někde k sehnání typový výkres řopíku ? Přemýšlím totíž,že si ho vytvořím sám a hlavně v přesném měřítku !

Klasický typový výkres asi nenajdeš, šlo o vojenské objekty (nebyly kvůli utajeni zaneseny ani v katastrálních mapách), ale základní rozměry lze najít, třeba tady : http://www.luzicke-hory.cz/historie/ind ... evc#ropiky

Upozorňuji, že jde o LO vz.37 ! Najdeš tam základní venkovní rozměry, podle pomocného měřítka na výkrésu si musíš odměřit další rozměry - velikost střílen, zaoblení venkovních stěn, .... V článku najdeš v tabulce č.2 i sílu stěn a stropů jednotlivých pevnůstek. Tahle informace je ale de facto pro model na nic ?! Ale nikde jsem (zatím ?!) neviděl rozměry týkající se třeba velikosti vstupního otvoru nebo výšky ŘOPíku - tady to vlastně závisí na terénu ! Všechny velikosti nevyčteš a nespočítáš ! Ideální je oměřit si konkrétní ŘOPík !!

Pro ilustraci připojuji popis objektu LO vz.37 :

Objekty vz. 37 byly jakousi zmenšeninou těžkého pěchotního srubu a to nejen vnější podobou, ale i vybavením. Zbraně (1-2 lehké, nebo těžké kulomety), byly zalafetovány v ocelolitinových střílnách, zalomený vstup byl opatřen mříží a pancéřovými dveřmi a chráněn byl vchodovou střílnou, ruční ventilátor zajišťoval dodávku čerstvého vzduchu a chránil tak osádku v počtu 5 až 7 mužů před zadušením zplodinami vzniklými při střelbě. K obraně týlu dále sloužil granátový skluz a k pozorování jeden, nebo dva periskopy ve stropě pevnůstky. Konstrukce objektu byla železobetonová, o síle čelní stěny a stropu 80, nebo 120 cm (normální, nebo zesílená odolnost), navíc byla ze strany nepřítele pevnůstka opatřena kamennou rovnaninou a zemním záhozem, takže odolávala zásahům střel ráže 105 mm při normálním, nebo 155 mm při zesíleném provedení.
Postupem času bylo vytvořeno ve dvou základních stupních odolnosti pět typů objektu, jejichž použitím mohl být přehrazen jakýkoliv terén bez používání atypických řešení. Každá z těchto základních variant pak měla další podvarianty lišící se například zrcadlově otočeným půdorysem, výškovým řešením, či různým rozevřením os střílen, což zjednodušovalo a zrychlovalo výstavbu a především umožňovalo využití typového vnitřního zařízení.

Na netu je spousta obrázků - podívej se na fotografie skutečných ŘOPíků (předpokládám že nebudeš stavět opevněné tvrze, dělostřel.boudy, ... ale klasickou pevnůstku, která je asi nejrozšířenější ?!)

PS : tady je na kouknutí ta výše zmiňovaná pevnůstka v náspu
http://opevneni.vojenstvi.cz/oblasti/praha/bezdekov.htm

(holt byly i různé zvláštnosti !!)
Jarda H.

Příspěvekod radekkrupka » pon 04 srp, 2008 6:14 am

Petr Zatrepalek píše:Existovali ale i další pevnůstky - také je dělají v 1/72 - LO vz. 36 a tyto už měly střílny pro přímou palbu, tj. čelem k nepříteli - byly hlavně na Chomutovsku a poznají se podle zešikmnených stěn (Lo vz. 37, řopík, je zaoblený).

Já teda nevím, ale není náhodou vz. 36 předchůdce objektu vz. 37? Mám pocit, že byl navržen podle francouzského vzoru a po postavení omezeného počtu se přešlo na vz. 37?
radekkrupka

Příspěvekod Jarda H. » pon 04 srp, 2008 8:15 am

radekkrupka píše:Já teda nevím, ale není náhodou vz. 36 předchůdce objektu vz. 37? Mám pocit, že byl navržen podle francouzského vzoru a po postavení omezeného počtu se přešlo na vz. 37?

Nepřečetl jsem samozřejmě o ŘOPících všechno - kupodivu na netu je toho fakt spousty, ale takhle nějak (jak píše radekkrupka) mám dojem že to i bylo :lol: :!: Taky jsem pochopil z článků, že se začalo u LO vzorem 36 - vlastně je to dáno i rokem výstavby, takže určitá logika :idea: tu je !
Jarda H.

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)