Pozadí u kolejiště ANO NE

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Micro-mini-pidi-kolajiska I

Příspěvekod Adam96 » stř 04 zář, 2024 6:26 am

hank píše:
Zlámalík píše:Třeba u modulů je škoda, že tam se na fotopozadí nehraje...

Moduláři jsou exotický kmen. :lol: Těm jde hlavně o ježdění v kolektivu, podle GVD a předpisů, nikoli o umělecký dojem; a když můžou jezdit, budou klidně jezdit i na holých prknech a bude jim to (skoro) jedno. Čímž samozřejmě nechci říct, že nejsou i tací, kdo mají moduly jako živé, viz třeba zababovské Skovice, ale pozadí je pro ně nadbytečné.

To těm modulářům docela křivdíš, podívej se třeba na moduly ÚsTTí, nebo Moduly Brno. Jejich úroveň zpracování, použití technik, patiny, nastudování předlohy a její přenesení do modelu, jsou to mistři modelařiny, od kterých se učím.
TT, DCC, ep. IV/současnost. Brejlovec je nejhezčí lokomotiva !
Adam96

Re: Pozadí u kolejiště ANO NE

Příspěvekod hank » stř 04 zář, 2024 8:53 am

Adam96: Tak mi dovol trochu nadsázky...

ÚsTTí už nejsou ani tak moduly jako pečlivá muzejní dokumentace. To už je zase jiný level.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Zlámalík » stř 04 zář, 2024 9:07 am

HonzaM píše:
Zlámalík píše:Vždycky jde o dojem. Třeba u modulů je škoda, že tam se na fotopozadí nehraje, přitom ty to iluzi té širé tratě pomohlo nejvíc. A málokterý modul je tak detailní, aby člověk přestal vnímat tělocvičnu okolo. Naopak u mnohých mini jde právě jen o ten detail a co je 10 cm vedle, je už nepodstatné (viz makrofotografie).

Z tohoto vyjádření autora příspěvku je zřejmé, že o má o modulovce značně zkresleně představy. Podstatou modulovky jsou setkání, na nichž jde o provoz, ne o to, aby účastník setkání hodnotil na prvním místě vzhled modulu. Modul není umístěn pokazdé v sousedství stejných modulů, během setkání je k modulu často nutný přístup “strojvedoucích” z obou stran. Neide o žádnou snahu o iluzi širé trati. Fotopozadí u modulů je naprostý nesmysl. U minimodulů jde naopak o detail, provoz není podstatný.

Honzo, tím, cos napsal, jsi mimoděk potvrdil, že moje představy o modulářích jsou celkem přesné :-) Já jen - v kontextu tématu, které tady a teď řešíme - napsal, že pozadí by vyniklo u modulů, kde se staví dlouhé traťové úseky a tedy člověk pozoruje věc více zdálky (a tedy okolí tam pohledově ruší). Vůbec jsem neřešil jeho provozní vhodnost. A ty hned skáčeš jak čertík z krabičky :D

Adam96 píše: To těm modulářům docela křivdíš, podívej se třeba na moduly ÚsTTí, nebo Moduly Brno.

Já jsem napsal, že "málokterý" modul. Zmíněné realizace + věci kluků z Chrudimi, klubu Ostramo jsou právě mezi nimi.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod HonzaM » stř 04 zář, 2024 11:49 am

Zlámalík píše:Honzo, tím, cos napsal, jsi mimoděk potvrdil, že moje představy o modulářích jsou celkem přesné :-) Já jen - v kontextu tématu, které tady a teď řešíme - napsal, že pozadí by vyniklo u modulů, kde se staví dlouhé traťové úseky a tedy člověk pozoruje věc více zdálky (a tedy okolí tam pohledově ruší). Vůbec jsem neřešil jeho provozní vhodnost. A ty hned skáčeš jak čertík z krabičky :.

Zajdi se někdy podívat na setkání, abys pochopil v čem modulaŕina spočívá. Neřešit provozní vhodnost modulů je totální nesmysl. Modulová trať je určená pro provoz, ne pro pozorování, takže “pohledové rušení” nepřichází v úvahu. Na setkání chodím abych si zajezdil jako strovedoucí nebo užil si jako výpravčí. Rád se podívám na hezké moduly, ale k požitku z jejich sledování nepotřebuji aby měly pozadí. U domácího kolejiště samozřejmě pozadí mám.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Zlámalík » stř 04 zář, 2024 12:59 pm

Eh... no radši nic. Souhlasím s tím, co píšeš, ale míjíš se v tom, k čemu se vyjadřuješ.
Zlámalík

Příspěvekod StandaR » stř 04 zář, 2024 2:37 pm

Bohužel mi přijde, že se tu pokračuje v potencionálním odstrašování dalších zájemců o modulovku… já si teda jako strojvůdce to pozorování vlaku v krásné krajině vyloženě užíval.

A tady to lpění na “vše musí být perfektní hlavně pro provoz” mě prozatím odradilo od stavby modulové stanice a častějšího navštěvování akcí. :roll:
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

Příspěvekod hank » stř 04 zář, 2024 3:15 pm

StandaR: Každej jsme nějakej... :mrgreen:
hank

Příspěvekod StandaR » stř 04 zář, 2024 3:23 pm

To ano, jen kdyby jsme si to všichni navzájem tak často nevyčítali :mrgreen:

Ale zbytečně se v tom vrtat nebudeme.

Za mě pozadí být nemusí u ničeho, obojí může vypadat dobře
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

Příspěvekod jafobe » pát 06 zář, 2024 8:18 pm

hank píše:...
Ale já jsem tohle téma původně vlastně "hodil do placu" z mnohem přízemnějšího důvodu, takže bych si tu původní otázku dovolil zopakovat: Zajímají mě vaše názory na to, co se stane, když se takové pidikolejiště ponechá bez pozadí. Takže: Pozadí ano nebo ne? Kdy ano a kdy ne?

Ono tak trochu záleží i na tom co tím sám autor chce vyjíádřit... To já sice nevím, ale mohu říci že se mu podařilo zaujmout diváky. To je mnohdy víc než se nám může zdát. 8) A ani tady mě to nijak neuráží. Stejně i na tom pozadí by se jen opakovalo to co už je na vlastním dioramatu, byl by na to potřeba větší přepravní box nebo sofistikovanější přiděláná tapety... A pokud by autorovi šlo o to ukázat o co se ochudil díky zrušení tratě provoz, tak se mu to i tímto povedlo.

Když to tak trochu vezmu i z psychologického hlediska, nejen s ohledem na fotografii kde se pohybuji více, a kde to funguje podobně... Někdy není důležité svým "dílem" říci vše... Ono zaujme, může se líbit, nebo nemusí, divák ho uvdí , třeba na FB dá like nebo nedá, a jde dál... otázkou je nakolik mu utkví dílo v paměti, jestli se divák zastaví a bude o tom nějak víc přemýšlet... Pokud bude na "díle" něco schízet, nebo přebejvat divák pokud to neodsoudí začne trochu přemýšlet proč tomu tak je... a to je pro tvůrce mnohdy víc, když se divák začně zajímat proč tomu tak je a rozpoutí se diskuse, je možnost že se obě strany dozví víc. U tohoto konkrétního dioramatu za tím může být aoutorova snaha poukázat na to že se něco děje, že je třeba možnost s tím ještě něco dělat aby to nezašlo dál než tomu teď je. Tím že dokázal zaujmout diváka, tím že ho "donutil" o tom přemýšlet, ptát se, může získat na svou stranu další posilu.
Ono je kolikrát lepší znát jakoukoliv odezvu, ať positivní nebo negativní, než nezískat žádnou, protože alespoň víme na čem jsme, a když se dozvéme i proč naše dílo zaujalo, můžeme vědět kam se díky tomu máme směřovat.

Pozadí u mini ano či ne?
Asi bude záležet na konkrétních okolnostech... jestli tam je opravdu potřeba, jestli tam jde nějak rozumně umístit, jestli to "povznese k dokonalosti", nebo bude jen odvádět pozornost jinam než chceme. Dost toho tu už bylo řečeno. Třeba u takových posunovacích puzlí by mohlo trochu odvádět pozornost, protože oko soutěžícího i porotce může koukat jinam než by mělo...

Když ještě tak trochu přemýšlím i o té zde zmiňované modulovce... Na setkání Brňáků to byl můj prní kontakt s modulovkou v provozu kvůli kterému se celá tvoří. Měl jsem i možnost si to s pár soupravami projet, a pokud jsem se opravdu soustředil na jízdu (což by strojvedoucí měl) ani mi moc v okolí nějaké pozadí nescházelo... na širé trati potřebuji vidět kolem abych někoho nebo něco neporazil, abych ve stanicích viděl obsluhu, která mě může přivolávat a vyprovázet ručně... Stejně se "strojvedoucí" většinou soustředí pohledem na soupravu a její nejbližší okolí, ne vždy musí chodit po straně ze které to mohou sledovat diváci, tam by mu pozadí mohlo prozměnu vadit v rozhledu. Pokud jsem si to "užíval" jenom v roli diváka tak by se pozadí místy vcelku hodilo, pokud jako fotograf, tak mi místy docela scházelo.

Toť tak můj pohled na danou situaci, pokud by bylo poteba něco rozvést asi není problém. ;)

A když už se řeší pozadí, tak pár z těch které jsem během dovolení fotil... jsou to zatím jen náhledy, ještě je bude potřeba poskládat (surová data pro ně jsou nafocené jako panoramata, takže z nějakých 10 - 20 záběrů na výšku, aby byl výsledek datově obsáhlejší, nejspíš tam toho bude víc i dolu o nahoru někde i do stran orpoti tomuto co poskládalo přímo v jednom z fotoaparátu při focení z ruky), pak vyretušovat nežádoucí objekty aby se dali využít do více epoch, a pak budou časem k dispozici... ale zatím na to není čas. Takže zatím jen malá ochutnávka... :lol:

mDSC03256_panorama.jpg

mDSC02698.jpg

mDSC03117k.jpg

Jaromír
jafobe

Příspěvekod hank » pát 06 zář, 2024 9:00 pm

jafobe: Dáš ta panorámata k dispozici? Skoro všichni mají jásavé prosluněné krajinky a tady vidím podmračené nebe, což se taky někdy může hodit.
hank

Příspěvekod Zlámalík » pát 06 zář, 2024 9:14 pm

jafobe píše:Když ještě tak trochu přemýšlím i o té zde zmiňované modulovce... Na setkání Brňáků to byl můj prní kontakt s modulovkou v provozu kvůli kterému se celá tvoří. Měl jsem i možnost si to s pár soupravami projet, a pokud jsem se opravdu soustředil na jízdu (což by strojvedoucí měl) ani mi moc v okolí nějaké pozadí nescházelo... na širé trati potřebuji vidět kolem abych někoho nebo něco neporazil, abych ve stanicích viděl obsluhu, která mě může přivolávat a vyprovázet ručně...

Já jsem to buď napsal naprosto nejasně, nebo to prostě tak u modulářů je, že jsou natolik zaslepení provozem, že se nedokážou na věc podívat jinak? :wink:
Tak znova: Pozadí by bylo dobré použít v těch případech, kde máme dlouhou trať - divák se nesoustředí tolik na detail, ale vnímá větší celek a bylo by proto dobré pozadím vykrýt část jeho zorného pole, abychom potlačili nežádoucí vjemy z okolí.
Není tam ani slovo o modulech, ani o provozu. Už je to jasný? :-)
Zlámalík

Příspěvekod jafobe » pát 06 zář, 2024 9:58 pm

hank píše:jafobe: Dáš ta panorámata k dispozici? Skoro všichni mají jásavé prosluněné krajinky a tady vidím podmračené nebe, což se taky někdy může hodit.

Určitě budou časem k dispozici. ;)
Jen to nebude hned, priority mi na to současné době nedávají moc času, ani na ostatní fotky z dovolené se zatím nedostalo, natož na toto s čím si budu muset trochu víc pohrát pokud to má k něčemu být. Takže nějaký měsíc to asi potrvá.
Tak je to něco jiného, už focení za daným účelem takže se snahou eliminovat co nejvíc nežádoucích prvků nejen z přední linie. Sice je to spíš vhodné pro pro jih a jihoýchod Moravy nejen předlohou ale i terénem, ale ne každému se to musí líbit a hodit, to je mi jasné. Ale holt jsem musel fotit za počasí které zrovna bylo, navíc ani azurové nebe moc nemusím, a kdo ví kdy se do daných míst zase znovu dostanu s dostatkem času na focení a jak zrovna bude... ono vytipovat si místo je jedna věc ale až v reálu na místě člověk zjistí jestli to odpovídá představě, jestli tam není něco co se předtím přehlédlo, jindy na dané místo narazím spíše náhodou. Tipů bylo víc ale ne na vše se dostalo, nejen kvůli momentálnímu počassí... :mrgreen:

DSC03129m.jpg

...a pár minut na to se jim nahoře převrhla konev a ještě pár hodin poté kdy jsem se daným místem vracel to nebylo o moc lepší... Tak snad příště.

Zlámalík píše:
jafobe píše:Když ještě tak trochu přemýšlím i o té zde zmiňované modulovce... Na setkání Brňáků to byl můj prní kontakt s modulovkou v provozu kvůli kterému se celá tvoří. Měl jsem i možnost si to s pár soupravami projet, a pokud jsem se opravdu soustředil na jízdu (což by strojvedoucí měl) ani mi moc v okolí nějaké pozadí nescházelo... na širé trati potřebuji vidět kolem abych někoho nebo něco neporazil, abych ve stanicích viděl obsluhu, která mě může přivolávat a vyprovázet ručně...

Já jsem to buď napsal naprosto nejasně, nebo to prostě tak u modulářů je, že jsou natolik zaslepení provozem, že se nedokážou na věc podívat jinak? :wink:
Tak znova: Pozadí by bylo dobré použít v těch případech, kde máme dlouhou trať - divák se nesoustředí tolik na detail, ale vnímá větší celek a bylo by proto dobré pozadím vykrýt část jeho zorného pole, abychom potlačili nežádoucí vjemy z okolí.
Není tam ani slovo o modulech, ani o provozu. Už je to jasný? :-)

Napsal jsi to jasně. Tato má reakce byla ještě k tomu co se sem přestěhovala z vlákna Micro-mini-pidi-kolajiska I, kde se trochu řešilo i pozadí u modulovky, jen jsem to u toho nezmínil. I to sem tak trochu patří. ;) Nejsem ani modulář, takže u mě to může být i z důvodu že jsem si hlídal při provozu víc jiných věcí které třeba moduláři nemusí... Pokud je někde delší širá trať kde se chodí jen po jedné straně modulů spolu s diváky, asi by pozadí k věci bylo. Ale je to zase o tom že to bude několikametrová plachta kterou bude trochu i problematické přidělat, převážet jen ve srolované podobě a pokaždé ji třeba bude potřeba instalovat jinam.

Jaromir
jafobe

Příspěvekod Zlámalík » pát 06 zář, 2024 10:20 pm

Jardo, néééé, prosím, opravdu nechci dělat pozadí u modulů... Natož řešit plachtu. Tam jsou důležitý jiný věci. Proto píšu, že neřeším provozní vhodnost (není to tématem, ne, zda se to hodí či nehodí).
Šlo o vnímání detail (oko nevidí, co je 10 cm vedle, pozadí netřeba) versus celek (oko přehlédne místnost, pozadí je vhodné).
Nechtěl jsem záměrně psát "rozsáhlá kolejiště", protože rozsáhlé kolejiště může obsahovat i hory a kopce a tedy pozadí nemusí potřebovat.
Slovo "moduly" nahraďte tedy slovem "nudle". Za mě už konec.

Vraťme se k tématu - mám pěkné foto kopců u Tišnova, dám to sem, jen co to zedituju. Bohužel jen mobilem, no třeba z toho něco vykřešu.
Kdo by si to chtěl cvaknout sám, je to kousek pod obcí Unín, lokalita zde: https://mapy.cz/s/nejesuruku

Snímek obrazovky 2024-09-07 001227.png
Zlámalík

Příspěvekod hank » sob 07 zář, 2024 12:39 pm

Zlámalík píše:Šlo o vnímání detail (oko nevidí, co je 10 cm vedle, pozadí netřeba) versus celek (oko přehlédne místnost, pozadí je vhodné).

No a vo tom to je.

Jinak řečeno: Na mou původní otázku neexistuje správná odpověď. Čili ta otázka by se měla změnit tak, aby se dotazovala na záměr modeláře. Na co chce model soustředit pozornost diváka? Co chce potlačit? Řečeno v pojmech, které zavádí James Hilton: I pozadí může být na scéně protagonistou.

Možná bychom se divili, kolik lidí, kteří se pokoušejí něco stavět (od statického diorámátka až po kolejiště zaplňující celou místnost) si ji nikdy nepoloží... Důsledky jsou zřejmé a skoro bych se vsadil, že každému jednomu z nás - i z těch řemeslně nejzručnějších - se nejmíň jednou v životě podařilo, že jeho projekt skončil neúspěchem právě z tohoto důvodu. (Což koneckonců platí zcela obecně pro jakékoli lidské pinožení, nejen pro modelářské projekty.)

V některém z posledních čísel zahraničních modelářských časopisů, které více či méně pravidelně čtu - nezapsal jsem si, kde to bylo, ale asi to je dost důležité, když si to pamatuju i bez odkazu :mrgreen: - někdo z modelářů při prezentaci svého statického diorámatu napsal: Pohyb vlaků v krajině mě až tak nezajímá. Mě zajímá hlavně ta krajina. (Přímo řečeno nebylo, ale z kontextu vyplynulo, že pod pojem krajina dotyčný zahrnuje i vše, co vytvořili a do krajiny umístili lidé.)

(OT: A někdy to ani nemá moc velký význam rozlišovat, protože existují i komponované krajiny. Třeba lednicko-valtický areál, krajina se skupinou broumovských kostelů nebo bohužel už poněkud zdivočelé okolí Kuksu. Dodnes jsme ovlivněni barokem natolik, že nám připadají zcela přirozené. Barokní géniové architektury ze sebe vydali to nejlepší a jejich pohádkově zbohatlí feudální sponzoři takto aspoň trochu odčinili zločinné způsoby, jakými ke svým majetkům po 30leté válce přišli...)

Suma sumárum: Když nevím, proč něco dělám, obyčejně to dopadne jinak, než chci/než si představuju.
hank

Pozadí u kolejiště ANO NE

Příspěvekod milan ferdián » ned 08 zář, 2024 7:27 am

hank píše:
Zlámalík píše:Třeba u modulů je škoda, že tam se na fotopozadí nehraje...

Moduláři jsou exotický kmen. :lol:

Totéž mohou moduláři tvrdit o tobě, protože "MICRO-MINI-PIDI kolajiska I" může být též pro ně exotika. A s tím fotopozadím bych to tak na 100% netvrdil.
hank píše:Těm jde hlavně o ježdění v kolektivu, podle GVD a předpisů, nikoli o umělecký dojem;

Ježdění, GVD, předpisy=souhlas. Umělecký dojem=nesouhlas. Každý modulář se snaží mít svůj modul vyšperkován podle svých možností.
hank píše: a když můžou jezdit, budou klidně jezdit i na holých prknech a bude jim to (skoro) jedno.

Každý nový modul prochází testovací fázi v ostrém provozu na setkání, proto je holý nebo-li doba dřevěná. Když modul projde testovacími jízdami a dalšími testy na provozním setkání, potom přichází krajinotvorba na modulu. Někomu mu to trvá déle, některému to jde rychle a dokonce někomu krajinu musí postavit jiný modulář. Záleží na jeho schopnostech se poprat s krajinou.
hank píše:Čímž samozřejmě nechci říct, že nejsou i tací, kdo mají moduly jako živé, viz třeba zababovské Skovice, ale pozadí je pro ně nadbytečné.

Skovice, Vrdy, Dvůr patří mezi ty láskou tvořené krajinné moduly moduláři Pavel-spol-Pavel.

Byli zde zmíněn klub "BRNOMODULY". Plátno slouží Mikimu k natáčení. Fototapeta nebo pozadí, je dost diskutabilní téma. Z jedné strany pro provoz potřebujete mít přístup z obou stran, ale existují stanice např.Lipová Lázně (přístup z obou stran=obsluha stanice naproti mašinfírové), ale i traťové moduly, kdy pozadí se vytváří pomocí krajinných prvků.
Moduly KUNČICE - viz obrázek
Klub CHRUDIM - jejich moduly/soumodulí patří již mezi legendy, kdy je snaha maximálně využití výškově prostoru pro modul
- kostel
- s mostem
- řeka (prochází rekonstrukcí přidáním železniční vlečky na širé trati)

K těmto modulům máte přístup pro provoz jen z jedné strany.
-m-
Přílohy
Kunčice les.jpg
Chrudim kostel.jpg
Chrudim řeka.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)