hank píše:...
Ale já jsem tohle téma původně vlastně "hodil do placu" z mnohem přízemnějšího důvodu, takže bych si tu původní otázku dovolil zopakovat: Zajímají mě vaše názory na to, co se stane, když se takové pidikolejiště ponechá bez pozadí. Takže: Pozadí ano nebo ne? Kdy ano a kdy ne?
Ono tak trochu záleží i na tom co tím sám autor chce vyjíádřit... To já sice nevím, ale mohu říci že se mu podařilo zaujmout diváky. To je mnohdy víc než se nám může zdát.

A ani tady mě to nijak neuráží. Stejně i na tom pozadí by se jen opakovalo to co už je na vlastním dioramatu, byl by na to potřeba větší přepravní box nebo sofistikovanější přiděláná tapety... A pokud by autorovi šlo o to ukázat o co se ochudil díky zrušení tratě provoz, tak se mu to i tímto povedlo.
Když to tak trochu vezmu i z psychologického hlediska, nejen s ohledem na fotografii kde se pohybuji více, a kde to funguje podobně... Někdy není důležité svým "dílem" říci vše... Ono zaujme, může se líbit, nebo nemusí, divák ho uvdí , třeba na FB dá like nebo nedá, a jde dál... otázkou je nakolik mu utkví dílo v paměti, jestli se divák zastaví a bude o tom nějak víc přemýšlet... Pokud bude na "díle" něco schízet, nebo přebejvat divák pokud to neodsoudí začne trochu přemýšlet proč tomu tak je... a to je pro tvůrce mnohdy víc, když se divák začně zajímat proč tomu tak je a rozpoutí se diskuse, je možnost že se obě strany dozví víc. U tohoto konkrétního dioramatu za tím může být aoutorova snaha poukázat na to že se něco děje, že je třeba možnost s tím ještě něco dělat aby to nezašlo dál než tomu teď je. Tím že dokázal zaujmout diváka, tím že ho "donutil" o tom přemýšlet, ptát se, může získat na svou stranu další posilu.
Ono je kolikrát lepší znát jakoukoliv odezvu, ať positivní nebo negativní, než nezískat žádnou, protože alespoň víme na čem jsme, a když se dozvéme i proč naše dílo zaujalo, můžeme vědět kam se díky tomu máme směřovat.
Pozadí u mini ano či ne?
Asi bude záležet na konkrétních okolnostech... jestli tam je opravdu potřeba, jestli tam jde nějak rozumně umístit, jestli to "povznese k dokonalosti", nebo bude jen odvádět pozornost jinam než chceme. Dost toho tu už bylo řečeno. Třeba u takových posunovacích puzlí by mohlo trochu odvádět pozornost, protože oko soutěžícího i porotce může koukat jinam než by mělo...
Když ještě tak trochu přemýšlím i o té zde zmiňované modulovce... Na setkání Brňáků to byl můj prní kontakt s modulovkou v provozu kvůli kterému se celá tvoří. Měl jsem i možnost si to s pár soupravami projet, a pokud jsem se opravdu soustředil na jízdu (což by strojvedoucí měl) ani mi moc v okolí nějaké pozadí nescházelo... na širé trati potřebuji vidět kolem abych někoho nebo něco neporazil, abych ve stanicích viděl obsluhu, která mě může přivolávat a vyprovázet ručně... Stejně se "strojvedoucí" většinou soustředí pohledem na soupravu a její nejbližší okolí, ne vždy musí chodit po straně ze které to mohou sledovat diváci, tam by mu pozadí mohlo prozměnu vadit v rozhledu. Pokud jsem si to "užíval" jenom v roli diváka tak by se pozadí místy vcelku hodilo, pokud jako fotograf, tak mi místy docela scházelo.
Toť tak můj pohled na danou situaci, pokud by bylo poteba něco rozvést asi není problém.

A když už se řeší pozadí, tak pár z těch které jsem během dovolení fotil... jsou to zatím jen náhledy, ještě je bude potřeba poskládat (surová data pro ně jsou nafocené jako panoramata, takže z nějakých 10 - 20 záběrů na výšku, aby byl výsledek datově obsáhlejší, nejspíš tam toho bude víc i dolu o nahoru někde i do stran orpoti tomuto co poskládalo přímo v jednom z fotoaparátu při focení z ruky), pak vyretušovat nežádoucí objekty aby se dali využít do více epoch, a pak budou časem k dispozici... ale zatím na to není čas. Takže zatím jen malá ochutnávka...
Jaromír