Vlaky Student Agency - Váš názor

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Chtěli byste aby někdo soukromě provozoval vozidla pro osobní přepravu?

Ano
64
56%
Pouze za předpokladu mnohem lepší kultury cestování
28
25%
Pouze pokud by ten dotyčný spravoval i vozidla, i trať, i zabezpečovací zařízení apod.
8
7%
Je mi to jedno
5
4%
Ne protože by to znamenalo výdělek (Student Agency) na úkor druhých (SŽDC)
9
8%

Celkem hlasů : 114

Re: Vlaky Student Agency - Váš názor

Příspěvekod chameleon » stř 02 lis, 2011 12:41 pm

Co jsem tak vypozoroval u nás ve Vršovicích, tak dlouhé nákladní vlaky projíždí od nočních hodin, kdy už téměř ustane osobní doprava, takže mi nepřipadne, že jeden typ dopravy by omezoval druhý...

Mě by spíš zajímalo, jestli jste už někdo ve Student Agency vlaku seděl, a jaká byla cesta? :wink: Myslím komfort, obsluhu, hajzlíky a tak. Já ještě neměl příležitost, proto se ptám.

Jinak osobně p. Jančurovi velice fandím, ČD vůbec...vzhledem k tomu co nám předvedly za posledních 20let :?
chameleon

Příspěvekod Honza168 » stř 02 lis, 2011 3:54 pm

Taky mne napadla anketa na toto téma - viz ZDE: http://www.honzikovyvlacky.cz/ (vpravo na liště).
Honza168

Příspěvekod mnitka » čtv 03 lis, 2011 12:03 am

No, nevím. Myslím že v minulosti byla doprava po želenici daleko větší a kapacita stále stačila?

No to ano, ale...

Jasně, že se na koridorech dost změnilo

Co se změnilo?
Oproti "minulým létům" je lecos horší. Obecně osobních zastávkových vlaků je víc. V okolí velkých aglomerací jezdí po 15-20ti minutách. Současně se zvýšil počet a rychlost vlaků rychlých. Toto samo o sobě přináší zásadní neshodu v rychlostech vlaků tzn Os 40 km/h, EC 120-160 km/h, nákl 80-100 km/h. Běžná trať vybavená autoblokem je schopna zvládnout v jednom směru každé tři minuty vlak! Podmínka je jediná -> vlaky musí jet stejně rychle! Z toho pramení, že koktejl extrémě rychlých a extrémě pomalých vlaků kapacitu velmi omezuje. Takže, V "minulých létech" to bylo trošku jednodužší. Os vlaků nebylo tolik, R nejezdikly tak rychle a N se couraly jeden za druhým.

Konkurenční boj se měl odehrát u stolu na MD nikoli na kolejích. Výsledkem budou neobsazená místa ve vlacích (ať jakéhokoli dopravce) a vyčerpaná kapacita tratí. Výsledkem může být např. neuspokojení nákladních dopravců z důvodu žlutomodročerné války. Chybí tu regulace! Trh vše nevyřeší, to by jsme tu už mohli vědět?

Problematika je to velmi obsáhlá a nejednoduchá.
mnitka

Příspěvekod mnitka » čtv 03 lis, 2011 12:09 am

mnitka píše:
No, nevím. Myslím že v minulosti byla doprava po želenici daleko větší a kapacita stále stačila?

No to ano, ale...

Jasně, že se na koridorech dost změnilo

Co se změnilo?
Oproti "minulým létům" je lecos horší. Obecně osobních zastávkových vlaků je víc. V okolí velkých aglomerací jezdí po 15-20ti minutách. Současně se zvýšil počet a rychlost vlaků rychlých. Toto samo o sobě přináší zásadní neshodu v rychlostech vlaků tzn Os 40 km/h, EC 120-160 km/h, nákl 80-100 km/h. Běžná trať vybavená autoblokem je schopna zvládnout v jednom směru každé tři minuty vlak! Podmínka je jediná -> vlaky musí jet stejně rychle! Z toho pramení, že koktejl extrémě rychlých a extrémě pomalých vlaků kapacitu velmi omezuje. Takže, V "minulých létech" to bylo trošku jednodužší. Os vlaků nebylo tolik, R nejezdikly tak rychle a N se couraly jeden za druhým.

Konkurenční boj se měl odehrát u stolu na MD nikoli na kolejích. Výsledkem budou neobsazená místa ve vlacích (ať jakéhokoli dopravce) a vyčerpaná kapacita tratí. Výsledkem může být např. neuspokojení nákladních dopravců z důvodu žlutomodročerné války. Chybí tu regulace! Trh vše nevyřeší, to by jsme tu už mohli vědět?

Tenhle ten trh udělal z řetězce LIDL obchodníka roku. Díky mě ne!

Problematika je to velmi obsáhlá a nejednoduchá.
mnitka

Příspěvekod norbert » ned 06 lis, 2011 10:09 am

chameleon píše:Co jsem tak vypozoroval u nás ve Vršovicích, tak dlouhé nákladní vlaky projíždí od nočních hodin, kdy už téměř ustane osobní doprava, takže mi nepřipadne, že jeden typ dopravy by omezoval druhý...

Mě by spíš zajímalo, jestli jste už někdo ve Student Agency vlaku seděl, a jaká byla cesta? :wink: Myslím komfort, obsluhu, hajzlíky a tak. Já ještě neměl příležitost, proto se ptám.

Jinak osobně p. Jančurovi velice fandím, ČD vůbec...vzhledem k tomu co nám předvedly za posledních 20let :?

Včera jsem tu možnost měl při setkání modelářů v Praze - seminář DCC.
Nastoupil jsem v Ostravě a výstupní stanice Praha...také i zpátky. Vlak jel na čas bez zpoždění, akorát strojvedoucí asi měl škytavku, poněvadž jízda byla škubavého charakteru a v jedné stanici prudce brzdil na návěstidle??? Vše padalo ze stolku. :lol: :lol: :lol:
Byl jsem velice překvapen jak je vlak značně vytížen.
V pondělí jsem si objednával lístek na sobotu ...volných míst bylo už jen 25 z celého vlaku!!!
Rezervace jízdenky a zaplaceni přes internet velice jednoduché a efektivní.
Při nástupu každého přivítá stewardka.... uvede dle potřeby na místo.
Nikdo za celou dobu po mne nechtěl ke kontrole lístek. V Olomouci vysedal jeden pasažér a ihned nastopil na jeho sedadlo další cestující, tak samo při zpáteční cestě vystoupil v Pardubicích pasažér, a ihned místo obsadil další cestující, neviděl jsem ve vlaku volného místa!
Cestující dostávají bezplatně balenou neperlivou vodu, kafe dle výběru, čaj z čerstvé máty s medem nebo cukrem, tisk novin, které si mohou odnést.
Dle nabídky si také může zakoupit za přijatelné ceny pivo i nealkoholické, zákusky, jídlo, snídani a další mlsky.
Personál vše donese cestujícímu až pod nos :lol: :lol: :lol:
Záchody jsou velice čistotné s ozdobou květiny ve skleničce, a při vstupu na toaletu začne hrát hudba.
Celkový dojem byl uspokojivý, až na to, že když člověk špatně zarezervuje místo, může se mu stát že nebude mít žáden výhled z okna.
Některé sedadla jsou rozmístěny v meziprostoru oken....a to jsem se těšil jak se budu kochat okolím železnice!!!! :lol: :lol: :lol:
Ještě jeden poznatek, při průjezdu tunelem ve vlaku vzniká zvláštní podtlak nebo přetlak velice nepříjemná záležitost na uši, nepamatují tento jev u ČD?
Jestli tento jev způsobuje úpravy vozů?
Tyto vlaky mohu jan doporučit, naše ČD má co dohánět!!!! :P

Norbert
http://norbert1.rajce.idnes.cz/
norbert

Příspěvekod chameleon » ned 06 lis, 2011 1:33 pm

Norberte díky za bezva recenzi, takhle nějak si to cestování představuju :wink:
norbert píše:, čaj z čerstvé máty s

Hmm, to by tam mohli dělat i Mojito :D to by se mi moc líbilo...k tomu Cohibu kubánský doutníček v 1.třídě :D :D
chameleon

Příspěvekod Martin HO » ned 06 lis, 2011 4:19 pm

Rád bych, kdyby mi autor ankety vysvětlil, jak může mít soukromý dopravce výdělek na úkor SŽDC. Pokud vím, tak každý dopravce (státní či soukromý) platí za užití dopravní cesty stejně. Nebo ne ?
Martin HO

Příspěvekod TTmili » ned 06 lis, 2011 4:46 pm

No popravdě v té době jsem neměl až takový všeobecný přehled jak to chodí (je to přecejen už dva roky) a v momentě kdy jsem tu anketu zakládal jsem měl nějak zatemníno asi. Dneska už bych to sestavil úplně jinak, ale můj skutečný názor je že konkurence ano, ale kdokoliv jiný než ten Jančura s jeho nevymáchanými ústy.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod Jarda H. » ned 06 lis, 2011 5:20 pm

TTmili píše: ..... ale můj skutečný názor je že konkurence ano, ale kdokoliv jiný než ten Jančura s jeho nevymáchanými ústy.

Na ČD jakákoliv konkurence, která u nich způsobí aspoň minimální pohyb !! Ať si říká Jančura co chce, mně třeba nevadí .... jsou tu horší věci !
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » ned 06 lis, 2011 6:57 pm

jo konkurence ,ale nemyslí jako čd na vozíčkáře opět se nesvezu nemají to přizpůsobené ... :evil: :evil: :( :oops: :!:
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod Martin HO » ned 06 lis, 2011 7:36 pm

TTmili píše:No popravdě v té době jsem neměl až takový všeobecný přehled jak to chodí (je to přecejen už dva roky) a v momentě kdy jsem tu anketu zakládal jsem měl nějak zatemníno asi. Dneska už bych to sestavil úplně jinak, ale můj skutečný názor je že konkurence ano, ale kdokoliv jiný než ten Jančura s jeho nevymáchanými ústy.

Nezlob se, ale to není relevantní argument. Podstatné je že není pravda že by ochuzoval SŽDC ! Má stejné prodmínky jako jiní soukromí dopravci.
Martin HO

Příspěvekod TTmili » ned 06 lis, 2011 8:35 pm

Nezlobím, vím že jsem tenkrát v té anketě udělal botu, akorát nevím jestli bych to měl teď opravovat, ani nevím jestli by to šlo. Každopádně to nic nemění na tom že Jančura je tlučhuba a pohádkář, a nepovažuju ho za pořádnou konkurenci ČD ani jiným dopravcům.

Jen ještě abych řekl jak jsem to tehdy myslel, tak mě šlo spíš o to že mě mrzí to že někteří se nadřou aby něco fungovalo, platí kamkoliv se kouknou, jsou tlačení termíny a podobně, musí zajišťovat stavby (to mluvím obecně o ČD, OKD, ale i SŽDC a dalších) a pak příjde ubrečený kvákal a to na co ostatní museli tvrdě makat on si vyřve, i když pak třeba taky platí jako ostatní.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod Ferda » ned 06 lis, 2011 11:09 pm

TTmili píše:1) ... Každopádně to nic nemění na tom že Jančura je tlučhuba a pohádkář, a nepovažuju ho za pořádnou konkurenci ČD ani jiným dopravcům.
2) ... někteří se nadřou aby něco fungovalo...
3) ...a pak příjde ubrečený kvákal a to na co ostatní museli tvrdě makat on si vyřve...

Nic proti soukromému názoru. Tak taky jeden přidám:

add 1) Pohádku o žlutých autobusech už jsi slyšel?
add 2) Stačilo mu zařvat a měl jich plné garáže :mrgreen:
To fungování si představuješ nějak takhle? K tomu fungování je dobré projít si třeba tohle: http://mirektt.rajce.idnes.cz/Vylety%2C ... vosti_IV/# mirektt doufám promine.
Obrázek
add 3) Kdyby ho pustili na koleje už v 90tých letech, tak by dnes mohl " řvát" jen na pohřbu ČD :D
Zato my bychom měli voňavo i s hudbou i na záchodcích v nádražních restauracích.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod Radek Strnad » pon 07 lis, 2011 9:47 am

Souhlas s kolegou nade mnou.Těch Jančurů by bylo potřeba víc.Ale jak už jsem říkal,aby se šance srovnaly,je třeba,aby k výnosné trati provozovali i prodělečné lokálky.A že by se na ČD lidé nějak dřeli.No někteří na nižších postech jistě ano,ale tu jejich dřinu spolehlivě eliminují neprofesionální rozhodnutí soudruhů na postech vyšších.Ještě pro srovnání,kdo se jak stará o svěřený mu majetek:Na našem území jsou pouhopouhé dvě úzkokolejky.Jindřichův Hradec-Obrataň/Nová Bystřice v majetku JHMD a Třemešná ve Sl.-Osoblaha v majetku soudruhů.Ale to je rozdíl,že.Zatímco JHMD má upravená nádraží,využívaná za peníze k rekreaci,na tratích je vyšší traťová rychlost a minimálně v sezóně jsou vlaky vcelku zaplněné,tak budovy na státní lokálce jsou v dezolátním stavu Hor.Povelice na zbourání,Amalínu a Kobernu také moc času nezbývá,atd.prostě bída,bída a to je trať oproti JHMD nepoměrně kratší.A v tom je rozdíl i mezi soukromníkem Jančurou a pořád ještě skorostátními ČD/SŽDC.Prostě je to o jiném přístupu.Zákazník je člověk,kterého je třeba si získat a hýčkat ho,protože bez něj jsme tady zbyteční.Toto si většina lidí na ČD/SŽDC stále ještě dostatečně neuvědomuje.Bohužel je to patrně víc jedno těm na postech vyšších,protože po potopení současného zaměstnavatele ,půjdou potápět zase nějakého jiného.Bohužel smůlu mají ti na postech nižších :roll: .Ještě k problematice nedostatečné kapacity koridorových tratí.Chlapci věřte,že ta je dostatečná.Prostě cestujících bude pořád stejně nebo jen o málo víc,pokud je noví dopravci přitáhnou.Vlaky mohou jezdit klidně delší,pokud nezvládnou kapacitně nápor cestujících.Pokud máme zhruba stejný počet cestujících a na něj připadá víc dopravců,neznamená to přeci,že tito dopravci budou jezdit každý se stejným počtem poloprázdných vlaků.Prostě ten počet zase trochu omezí,aby vlaky byly vytížené na optimum.A to,že by se valná většina přepravy převalila ze silnic na železnici,u nás určitě nehrozí.To co musela zvládnout na konci 80-tých let trať z Kolína do České Třebové,to už se nikdy opakovat nebude.Tolik zboží už se po dráze nikdy přepravovat nedude.A ta trať to tenkrát zvládla,sice se skřípěním,ale ze starou mechanikou na většině malých stanic,které byly věčně plné odstavených nákl.vlaků.Ranžíry seřaďovacích stanic byly plné k prasknutí a dnes zejí prázdnotou.Těch pár krátkých rychlíků navíc,to není žádný problém.Mezi Kolínem a Prahou je počet osobních vlaků zhruba stejný jako před dvaceti lety a to jsou nové jednotky rychlejší než staré EM475 a místo na ty rychlíky navíc spolehlivě uvolňuje nízký počet nákladních vlaků.Prostě v 80-tých a na poč 90-tých let to byl jiný fičák a stíhalo se.Kolegové pamatující toto období mi jistě dají zapravdu.A ti,co to nezažili,jsou o hodně ochuzeni a nám starším musí důvěřovat nebo pečlivě studovat starou litošku. :mrgreen:
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod miroslav lengyel » pon 07 lis, 2011 1:41 pm

Chlapi pokud mohu přispět se svým skromným názorem :D ,tak bych to viděl asi takto.Je samozřejmě fajn svést se vlakem,který je čistý,jede včas atd.Problém je v tom,že se oddělila složka přepravy od pozemních zařízení.Dříve vše patřilo pod jednu střechu,ale dnes je to rozkouskované tak,že už se v tom nevyznají snad ani lidi,co na dráze dělají.Měli to buď rozprodat všechno,i když výsledek by byl asi podobný jako v jiných odvětvích nebo to nechat pohromadě.Tím chci říct,že měli třeba prodat dráhu jako celek a rozdělit to jako za starých časů.Chceš jezdit?OK,tady je k prodeji trať,mašiny,vagóny,koleje,domy atd. a předveď se.Koupit si vláček a říct,tady já chci jezdit není umění.Je hezké,že Vančura jezdí s pěknými vlaky,ale také někdo musí říci,kdo zaplatí to dopravní cestu,domy a jiné nezbytnosti,respektive jejich údržbu.A co si budeme povídat,je jedno zda se jedná o koleje nebo o silnice,je to stále předražené díky různým penězovodům a výsledek žádný,takže mám ten dojem,že za chvíli tady bude hromada dopravců,kteří nebudou mít po čem jezdit.
Kdosi tady vzpoměl,že na konci osmedsátých let jezdila hromada nákladních vlaků.To je sice pravda,ale na druhou stranu půlka z nich byly prázdné vozy,které se převážely sem a tam a honily se rekordy. :lol: takže vozy s potřebným nákladem stály mnohdy odstavené třeba i na trati a čekaly až na ně přijde řada.Klasika byl na dvojkolejce mezi Sokolovem a Chebem,kde se zpravidla jezdilo po jedné koleji a druhá byla narvaná odstavenými vlaky.Hodně zajímavě pak vypadaly Škodovky na vývoz,když konečně dorazily do Chebu,Když chyběla kola a stěrače,tak to bylo ještě dobré. :mrgreen:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)