Michal Šuhajda píše:...Pullmeier…
No vždyť to píšu, že Culemeyer.

Ale i když to později dělaly a dále vyvíjely jiné firmy, tak systém Culemeyer se používal v Německu i u nás a občas používá i dodnes. Však už jsem na to wikipedické heslo
Strassenroller minule odkazoval, tak se tam podívej taky a uvidíš sám. Je tam přehled všech relevantních konstrukcí i výrobců. Ty novější jednoúčelové podvalníky pro přepravu železničních vozidel byly na rozdíl od původních Culemeyerů sice jednodílné, ale pevnou podlahu taky neměly. Vyráběly se původně jenom v západním Německu;
soudruzi z NDR i po válce nadále vyráběli v továrně Gotha a používali hlavně podvalníky typu Culemeyer původní dělené konstrukce a jednodílné až později. Všechno to byly přívěsy; dnes běžné sedlové tahače s podvalníkovými návěsy se začaly pro tyto přepravy používat až mnohem později a dnes už nic jiného člověk ani neuvidí. Nicméně jednodílné přívěsy typu Cometto se u nás používaly až do r. 2006 (jak už jsem taky psal minule) a Culemeyery dodnes vlastní a občas i předvádějí jejich použití některé německé nostalgické spolky.
Pro mě by byla nová informace, že by se tahače Faun používaly i u nás hned po válce a v 50. letech, ale vyloučit to samozřejmě nemůžu. Já si je pamatuju (a měl jsem to štěstí vidět je i na vlastní oči) z nadměrných přeprav specializovaného dopravního závodu ČSAD Ostrava (např. těžkých kusů do Dukovan, některých chemických aparatur či jiných tlakových nádob z Vitkovic nebo trupů říčních lodí z labské loděnice v Děčíně k Dunaji, často i ve spolupráci dvou nebo tří tahačů), ale měl jsem za to, že se sem začaly dovážet právě kvůli takovým přepravám především pří výstavbě JE Dukovany až v r. 1971. Kromě ČSAD Ostrava je měli ještě i v Plzni - pochopitelně, tam se vyráběly pro zdejší JE reaktorové nádoby. Celkem jich sem byly dovezeny jednotky kusů.
Takže suma sumárum: Pro dopravu klasických dvoudílných culemeyerů se v ČSR do r. 1957 používaly tahače Kaelble, po r. 1957 Tatra 141, po r. 1970 Tatra 813. Mohly být i výjimky, ale nevím o nich.
A ještě technická (neber to prosím osobně).
Rozmáhá se nám tu takový nešvar, kdy někteří nečtete celá vlákna. Musím přiznat, že mě to občas dost vytáčí: Dám jako odpověď na nějakou otázku odkaz, který něco vysvětluje nebo dává do kontextu a o dva posty dál někdo opakuje stejnou otázku nebo ten samý omyl. Neříkám, když se některé dotazy a omyly vracejí po x letech (viz např. téma velikosti T, které se tu probíralo před 10 lety - na to jsem za tu dobu zapomněl i já jako jeho původní pachatel a chvilku mi trvalo, než jsem ho dohledal); jenže ono to vypadá, že komunikace v diskusích vedená přes
mastné sklo té věci zvané bůhvíproč
chytrý telefon vede k tomu, že přibývá lidí, kteří si z celé diskuse přečtou jenom poslední post, na který pak reagují - a někdy ho ani nepřečtou celý pořádně, takže reagují zmatečně... Komunikaci to komplikuje a činí těžko srozumitelnou. To pak mívám pocit, že tu házím hrách na zeď.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.