Časopisy

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod alf » úte 03 úno, 2009 11:14 pm

No zajímavá debata..já jsem rozhodně pro papír..čtu kdekoliv kdykoliv,net beru jako zdroj informací právě z nouze tištěného slova a fotek..Zajímavé ,že se jinde uživí i několik časopisů relativně podobného zaměření ,ale u nás železniční ne..Bývaly časy kdy "Modelář" byl vícežánrový,ale pak převládla letadla na všechny způsoby a přestal jsem ho definitivně kupovat..Už je to asi zde střet generací :lol: Jak rád občas zalistuji prvními čísly Železničního magazínu..kdo z vás pamatuje např.Moravia občasníky a další tiskoviny kde se leccos dalo dozvědět a přečíst..S nedostatkem autorů je to fakt..
pokud pan Dalecký dotlačí do realizace jakýkoliv občasník budu moc rád..a na závěr malé zamyšlení..kdo je dnes modelář..?Ten kdo si dle výkresu ze Světa železnice postaví nákladní vůz,nebo ten kdo si koupí německou nereálnou předlohu s nápisem ČSD o které v ŽM napíšou že potěší modeláře a sběratele...tak nevím.. :cry:
alf

Příspěvekod JM » stř 04 úno, 2009 9:20 am

PaMi píše:Zde vidím ideální možnost kombinace obou technologií - tisk i internet. V tištěné podobě si budete moci přečíst o tom jak napatinovat domeček a na internetu v členské sekci kam dostanou přístupová hesla pouze předplatitelé si budete moci pustit video jak se domeček patinuje resp. přečíst nějaké bonusové články.
Takhle je to například u amerického časopisu Model Railroader Magazine a je to velice příjemné. Jednou do měsíce dostanete tištěný časopis a na internetu v členské sekci každý druhý den nějaký článek nebo video, přístup do databáze kolejišť apod.
.

Tak tohle se mi zdá jako nejzajímavější řešení. Ale tady v ČR asi těžko proveditelné...každý druhý den nějaký článek nebo video-to už by zapralo pár lidem hodně času-to už by musel být sakra velký odbyt toho tištěného časopisu, což k množství železničních modelářů u nás by byl asi problém. Ale jak říkám-velice lákavá představa takovéhle formy publikování.
JM

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 04 úno, 2009 9:29 am

Nemyslím - pokud by se Michalovi povedlo tohle forum zahrnout do většího celku a udělat naco podobného co je třeba tady - http://www.armorama.com/ - kam by mohl také každý kdo má zájem poslat fotky svého výtvoru či recenzovat nějaký model, určitě by se to chytlo. Navíc je možný mít náklady na provoz hrazené pomocí placené reklamy od výrobců. Pokud by se našel někdo kdo by do tohohle šel, určitě bych se přidal!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 04 úno, 2009 9:35 am

Ještě doplním - aby měl takový web smysl, musí se také opírat o síť pravidelných přispěvovatelů a lidí co budou schopni hodně rychle reagovat na zaslané příspěvky a dělat správu webu.
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod JM » stř 04 úno, 2009 9:49 am

Petr Zatrepalek píše:Ještě doplním - aby měl takový web smysl, musí se také opírat o síť pravidelných přispěvovatelů a lidí co budou schopni hodně rychle reagovat na zaslané příspěvky a dělat správu webu.

No to je to samé, co jsem napsal...Nebo snad dokážeš dát dohromady tolik lidí, ktěří se budou starat o pravidelné kvalitní příspěvky a správu webu? Ti lidé by to museli vzhledem k odbytu v ČR dělat skoro zadarmo-ono je to hlavně o čase, a to je v dnešní době problém.
JM

Příspěvekod Dan Buchtela » stř 04 úno, 2009 10:32 am

Hm, to je hezký sen.
Ale bojím se, že Armorama s Amerikou a ostatně celým anglicky mluvícím světem za zády má poněkud širší zázemí, než je reálné v ČR... :-(
Dan Buchtela

Příspěvekod JM » stř 04 úno, 2009 11:57 am

Dan Buchtela píše:Hm, to je hezký sen.
Ale bojím se, že Armorama s Amerikou a ostatně celým anglicky mluvícím světem za zády má poněkud širší zázemí, než je reálné v ČR... :-(

...no právě
JM

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 04 úno, 2009 1:10 pm

Na dávání lidí dohromady čas nemám - můžu ale pomoct s psaním příspěvků či recenzama. Dělám to i pro další weby a časopisy....

S tím zázemím má Dan pravdu - nicméně i u nás by se podle mne dalo dost udělat. Když jsem se v roce 2007 vrátil k mašinám, byl Michalův magazín a tahle diskuse to první na co jsem narazil a co mně rozšířilo po 20 letech obzory! Jestli můžu udělat malou sumarizaci:

Magazín modely biz - hodnotné příspěvky, vazby na tohle forum a další weby kde se člověk dost dozví, vazba i na obchod kde se dá skoro vše o čem se píše koupit. Bohužel velmi málo aktualizací o novinkách, nových článků a příspěvků v galeriích

Steam Club - články sice přibývají, i galerie - ale z důvodů - viz jiná temata - články s různou informační hodnotou (DR, DB, cizí vozidla a správy, občas něco našeho...)

Zababov - zaměřené z 99% pouze na moduly, žádné recenze, aktualizace de facto omezené jen na reportáže ze setkání a doporučení pro stavbu modulů

Vlaky net - velmi hodnotný i-net magazín, kde je téměř vše co člověk hledá, nicméně skutečně hodnotných modelářských příspěvků (aspoň pro mne) je tam poskrovnu.

Hektor - další zárodek podařeného webu, nicméně hoodně v začátcích - dobrá galerie, užitečné odkazy na výrobce

Jinak na českém webu je spousta soukromých stránek železničních modelářů - s hezkou grafikou i obsahem - ale mají limity v ochotě dotyčných osob aktualizovat své stránky. Lze na nich najít inspiraci, ale v skoro žádné info o aktuálním dění v železničním modelářství...

Takže v Čechách je stále podle mne prostor na pořádný i-net magazín - i s tištěnou podobou (může to být třeba speciál - jako dělá MIBA nebo svého času dělal ŽM.
Petr Zatrepalek

Příspěvekod F. Placheta » stř 04 úno, 2009 2:04 pm

Ono je skutecne otazka, jak velky/maly je nas trh a co je schopno se na nem uzivit. Samozrejme v porovnani treba s Nemeckem je to bez diskuze. Na druhou stranu kupni sila pomalu, ale jiste roste, mozna i diky internetu mam pocit, ze pocet zel. modelaru pomalu roste, zkratka min. jeden solidni casopis o skutecne i modelove zeleznici by se tu mel uzivit.
Toto tema se dokonce resilo i v 90´ letech na strankach samotneho tehdy jeste Magazinu modelove zeleznice (MMZ) v listarne. Tusim, ze Ing. Litomysky si tam stezoval prave na skrytou reklamu, spoustu prevzatych clanku a celkove "tenkost" casopisu vzhledem k cene. Vse mu bylo zduvodneno prave malym trhem. Nyni si vsak myslim, ze situace je trochu jina, lepsi.
Muj osobni nazor je, ze bych snesl i vyssi cenu ZM nez je nyni, dokonce i vice reklamy(avsak zretelne oznacenou), ale s tim, ze jednotlive clanky budou spravedlive deleny mezi jednotlive vyrobce, popr. dle zajmu ctenaru, nikoliv skrytych vazeb na redakci. A k tomu vetsi obsah a puvodni clanky.
HO - Digital - CSD IV

www.kolejiste.wbs.cz
F. Placheta

Příspěvekod radeksindy » stř 04 úno, 2009 2:22 pm

Zababov - zaměřené z 99% pouze na moduly, žádné recenze, aktualizace de facto omezené jen na reportáže ze setkání a doporučení pro stavbu modulů

Webové stránky klubu mají za úkol jen informovat, rozhodně nejsou zamýšleny jako modelářský magazín. Ale sem tam se něco najít dá, ale rozhodně nejde o systematickou činnost, např. zde:

http://www.zababov.cz/index.php?id=931

Na všech vyjmenovaných webech lze jednoznačně vidět, že všechno stojí a padá s autorským týmem a volným časem. Lidí ochotných psát je málo, schopných ještě méně.
radeksindy

Příspěvekod kvasha » stř 04 úno, 2009 2:44 pm

vzhledem k tomu, že já osobně jsem trochu jiného ražení a tištěné časopisy preferuji z jiných oblastí, tak se nebudu dále zapojovat.
Mám ale jeden nápad: Představme si časopis/čtvrtletník, který bude mít několik rubrik:
- novinky na trhu
- zajímavé projekty
- atd
ale většinu vydání bude věnovat cíleným, třeba jen třem, tématům a o tématech nechat hlasovat na internetu třeba z 20 jiných. Tím by si časopis/konkrétní zajistil alespoň částečnou jistotu, že se pro větší skupinu čtenářů stane zajímavou.

Proč si myslím, že by to mohlo fungovat:
na svých stránkách o motorkách a cestování na nich, jsem umístil primitivní anketu, kam by se dotyční "čtenáři" chtěli podívat na motorkách. Podle výsledků jsem oslovil tři skupiny lidí, podle toho jak hlasovali. S devíti jsme pak projeli celou Moravu, dalšími sedmi se vydali na sever Polska a konečně se čtyřmi se podívali až do Saulkrasti v Lotyšsku. Tedy kopírovali jsme výsledky ankety. A to se jí účastnilo pouze 66 lidí .... ale prostě to pro ně bylo zajímavý, jelikož to odpovídalo jejich zájmu. Už mě oslovují co se podnikne letos a jestli se o tom rozhodne taky hlasováním na stránkách ....
H0 - digitál - RailCo 7.0 Gold - ep.V
kvasha

Příspěvekod honzik » pát 06 úno, 2009 3:05 pm

Hektor - další zárodek podařeného webu, nicméně hoodně v začátcích - dobrá galerie, užitečné odkazy na výrobce
.

Ahoj.

Ano, máš pravdu, je to teprve v začátcích.
Snažím se, aby kazdý týden byl nový članek, který by tématicky zapadal do výtopny:
- "domácí inženýrství"
- výrobu modelů přesnými technologiemi
- moderní a inovativní způsoby stavby modelů
- modelářské nářadí a nástroje
- dokumentaci skutečných předloh

Článků které ještě mají přijít na výtopnu a měly tam být před spuštěním webu je několi (docela dost), takze výtopna se rozrůstat snad bude i nadále. (ten tyden je proto, protoze se mezitím dodělávají další pluginy, aktualizuje fotodkumentace, chodí do práce a večer se přesvědčuje dorost, že se po večerníčku jde spát a pod...)
Co se týka fotodokumentace, teď je tam cca 4 500 fotografií a obrázků (samozřejmě, že nepočítán náhledy....).
Jinak se snažím "pačit" články i od kitařů (tady musím poděkovat za svolení k publikování članků redakci Modeláře ).
Jestli máte kdokoliv jakýkoliv nápad/námět na zlepšení/rozšiření anebo dokonce chcete přispět vlastním článkem, který by se dal ve Výtopně použít, budu jedině rád.
Díky Honza Štich
http://www.hekttor.biz
http://vytopna.hekttor.biz
http://tte.hekttor.biz
honzik

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 06 úno, 2009 7:21 pm

radeksindy píše:Zababov - zaměřené z 99% pouze na moduly, žádné recenze, aktualizace de facto omezené jen na reportáže ze setkání a doporučení pro stavbu modulů

Webové stránky klubu mají za úkol jen informovat, rozhodně nejsou zamýšleny jako modelářský magazín. Ale sem tam se něco najít dá, ale rozhodně nejde o systematickou činnost, např. zde:

http://www.zababov.cz/index.php?id=931

Na všech vyjmenovaných webech lze jednoznačně vidět, že všechno stojí a padá s autorským týmem a volným časem. Lidí ochotných psát je málo, schopných ještě méně.

Souhlasím s Radkem.
Na druhou stranu jak málo lidí přispívá do ZababaWiki a to je otevřená encyklopedie !
Zdenek Valter

Nové číslo ŽM (2/09)

Příspěvekod Pivrnec78 » sob 21 úno, 2009 7:41 pm

Zdavím pánové, dorazilo Vám do schránky nové číslo ŽM - 2/09? Mě zatím ne a nevím, kde je chyba, tak se ptám, jestli na mne náhodou nezapomněli (čož se už někdy stalo). Prosinec 08 a leden 09 byly dost brzo, ale únor nemám ... Jsem sám, nebo nás je víc?
H0, analog - konec IV.ep., V.ep. a začátek VI.ep. ... to, co jezdí (jezdilo) a to, co se mi líbí ...
Pivrnec78

Příspěvekod JBr » sob 21 úno, 2009 7:53 pm

Jeste neprislo a nejspis jeste ani nevyslo, neb ho nemaji jeste ani na webu.
TT/D V/VI.
JBr

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)