Jaké měřítko preferujete ?

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

V jakém měřítku modelaříte nebo jaké preferujete ?

HO
80
45%
TT
79
44%
N
17
9%
jiné
3
2%

Celkem hlasů : 179

Příspěvekod pan.martinek » úte 06 led, 2009 7:17 pm

H0... Velikost sice trošku větší, ale snad nejlepší detaily právě v ní.
Kdybych měl panel, jdu na TT, ale mu modulů je to akorát.
Taky proto, že H0 příslušenství mám nejvíce. :lol:
H0, III./IV., Modul, Brejlovec, Zamračená, Hektor, Kufr, Hurvínek
pan.martinek

Příspěvekod Jirka1 » úte 06 led, 2009 7:17 pm

Velikost H0 má tu výhodu, že se v ní dají zpracovat spousty detailů, N zase není náročné na prostor.
TT je pro mě dobrým středem, který není tolik náročný na prostor jako H0, ale dá se v něm zpracovat víc detailů než v N.
Takže TT je moje velikost, kterou mám v oku... A asi bych neměnil. :D
Jirka1

Modelová velikost

Příspěvekod milan ferdián » stř 07 led, 2009 5:47 am

Začínající HO,byl jsem u této velikosti dlouho,nedostatek prostoru mě donutil jít dál.TT,ikdyž se s ním nejlíp navrhují plánky kolejišť,tak mi po těch následujících anabázi nepřirostlo k srdci.V té době s velikosti N byly velké problémy (jen PIKO).No a skončil jsem u N-ka.Ještě štěstí ,že velikost Z ,jak je titěrná,vlastně skoro na něj nevidím, tak bych možná pokračoval až zde. :D
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod radekkrupka » stř 07 led, 2009 8:37 am

TTčko, měl jsem ho jako kluk a u toho taky zůstalo. Svou velikostí a mírou detailů mi vyhovuje, i když sortiment není oproti HO žádná sláva, tak pro mě je dostačující...přece jenom - mám v plánu vrážet do svého koníčku určité množství peněz - a tak nabídka na trhu mi vydrží velmi, velmi dlouho :) Přehršel detailů v HO by byla v mém případě možná i na škodu.

Co závidím HOkářům je jednoznačně digitál - ty možnosti jsou o dost dál - zvuky, kouř, atd jsou úžasné a v HO se to dělá o dost jednodušeji. Alespoň tento pocit mám...my TTčkáři jsme hodně analogoví :)

Co mě překvapilo - relativně vyrovnaný poměr TT/HO v hlasování a žádní Nkaři. Čekal jsem jich víc?
radekkrupka

Příspěvekod TTmili » stř 07 led, 2009 1:06 pm

Tak ať to vemu jak to vemu tak HO a TT jsou stále nejvíce rozšířené velikosti u nás kvůli tomu že N-ko dělalo do nedávna jen PIKO a přiznejme to kvalita těch modelů byla značně horší než v TT a HO. Poté co se objevili i další kvalitnější výrobci tak zase byli z cenou trochu jinde. Prostě TT a HO u nás vede.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod Jarda H. » stř 07 led, 2009 5:11 pm

radekkrupka píše: .... Co mě překvapilo - relativně vyrovnaný poměr TT/HO v hlasování a žádní Nkaři. Čekal jsem jich víc?

I mně to překvapilo :shock: , čekal jsem převahu H0-kářů větší ! Přece jen TT má tradici z dob téměř prehistorických ( :lol: ) a asi dost dlouho vydrží - viz třeba pohyb na Aukru, sekce prodej TT (třebaže jde téměř 100% o staré položky, ale vagony se dají dobře renovovat - kovová soukolí, ložiska, spřáhla)
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod Martin HO » stř 07 led, 2009 5:30 pm

No těžko něco předem očekávat.

Ale zatím je k dispozici pouze velmi malý vzorek hlasů, který je vzhledem k počtu účastníků fóra pro objektivnější soudy nereprezentativní.

Spíš mne zaráží, proč se většina čtenářů, která toto vlákno přečetla, k hlasování nepřipojila.

Pravdou je, že takovéto (zatím vcelku rovnoměrné rozložení) nenahrává naději na větší aktivitu výrobců ve vztahu k českým modelům. A to si ještě musíme přiznat, že existence ČSD a ČD výrobu českých modelů dále komplikuje.

No nicméně důležité je , že by nás měřítka naměla rozdělovat. Správně píše Zdenek Valter : Přátelé zamysleme se - myslíte si že je důležité jak jsou ty vaše kolejnice daleko od sebe ?
Já si myslím, že přesto že každý preferuje to své měřítko, tak máme mnohem více společného než nás rozděluje.
Martin HO

Příspěvekod radekkrupka » stř 07 led, 2009 7:06 pm

Martin HO píše:Spíš mne zaráží, proč se většina čtenářů, která toto vlákno přečetla, k hlasování nepřipojila.

No já nevím, ale nebude to tím, že každý hlasuje 1x (aspoň doufám!), zatímco toto vlákno otevře opakovaně?
radekkrupka

Příspěvekod Martin HO » stř 07 led, 2009 8:42 pm

Takže chceš říct, že to vlákno většinu účastníků fóra nezaujalo ?
Martin HO

Příspěvekod michalkomarek » stř 07 led, 2009 8:43 pm

Já jsem kdysi dávno v 8 letech dostal start set TT a už jsem u TT zůstal.Byla doba kdy jsem se rozhodoval jestli nepřejít na HO ale zůstal jsem u TT hlavně z prostorových důvodů.
michalkomarek

Příspěvekod JBr » stř 07 led, 2009 8:57 pm

Martin HO píše:Takže chceš říct, že to vlákno většinu účastníků fóra nezaujalo ?

To, ze je tu nekolik set lidi registrovano neznamena, ze forum skutecne pravidelne nenavstevuje treba jen 100 lidi a ostatni sem nezabrousi jen jednou tydne nebo i mene casto, pripadne vubec. Navic pocet shlednuti vlakna neznamena pocet unikatnich navstevniku.
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod TTmili » stř 07 led, 2009 8:58 pm

Martin HO píše:...No nicméně důležité je , že by nás měřítka naměla rozdělovat. Správně píše Zdenek Valter : Přátelé zamysleme se - myslíte si že je důležité jak jsou ty vaše kolejnice daleko od sebe ?
Já si myslím, že přesto že každý preferuje to své měřítko, tak máme mnohem více společného než nás rozděluje.

No myslím že tohohle názoru bychom se měli drže. Jsme přece jen takový "divný" modeláři a do jiný než tý svý skupiny nezapadáme. Viděl bych to tak že opravdu na měřítku nezáleží záleží pouze na tom aby bylo na čem modelařit a koho se ptát. Myslím že ve všech nejpoužívanějších velikostech se oboje splňuje na jedničku :wink:
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod Yarda » stř 07 led, 2009 9:11 pm

Martin HO píše:Takže chceš říct, že to vlákno většinu účastníků fóra nezaujalo ?

Naopak, podívej se do seznamu uživatelů a zjistíš, že asi 570 uživatelů má méně než 10 příspěvků, čili sem zabrousí jen výjimečně, takže zbývá okolo 300 těch aktivnějších, a z nich už hlasovala téměř třetina, takže tvoje anketa má úspěch...
Yarda

Příspěvekod HonzaK » stř 07 led, 2009 9:21 pm

V soucasne dobe stavim TT, drive jsem zacinal s HO, ale klasicky me prostorove duvody privedly k TT, ktere jsem zvolil ze dvou duvodu:

1) Rozumny kompromis mezi prostorovou narocnosti a mnozstvim detailu
2) Dostatecne bohata nabidka pro stavbu vlastnich modelu (odlitky, pojezdy, leptane stavebnice...) - k cemu by mi v HO bylo, ze si muzu koupit spoustu modelu spanelskych, francouzskych a jinych zeleznic, kdyz modeluji ceskou lokalku 80. a 90 let ? :lol: Tam je naopak TTckovy sortiment s tim HOovym minimalne srovnatelny.

Nicmene kdybych mel k dispozici alespon 1,3793krat vice mista, nez mam ted, tak bych se asi k navratu k HO nechal zlakat - detailne a realisticky zpracovana vozidla jsou to, co se mi na "vlackach" libi nejvic...
:)
HonzaK

Příspěvekod TTmili » stř 07 led, 2009 9:22 pm

Yarda píše:

Naopak, podívej se do seznamu uživatelů a zjistíš, že asi 570 uživatelů má méně než 10 příspěvků, čili sem zabrousí jen výjimečně, takže zbývá okolo 300 těch aktivnějších, a z nich už hlasovala téměř třetina, takže tvoje anketa má úspěch...

No a ten zbytek tu třeba ještě nebyl. Já tady su taky jen o víkendu a ve svátek (tak teď kecám) :lol: .
TT
DIGITÁL
TTmili

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)