Pozadí u kolejiště ANO NE

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Micro-mini-pidi-kolajiska I

Příspěvekod czhunter » úte 03 zář, 2024 7:00 am

hank píše:Fakt je, že snad všechna kitařská diorámata na vojenská témata, která jsem kdy viděl, byla bez pozadí. Což mě vede k závěru, že kitaři tu zásadu zaměření pozornosti na protagonistu dávno aspoň intuitivně znají a používají.

To podle mě spíš intuitivně záleží na tom, jak typicky vypadají výstavy kitů (jak v česku tak na světě)

Obvykle tam jsou nějaké stoly, na nich spousta modelů a dioramat. Nemůžete si určit pohledovou výšku (a nevím jestli je na to nějaká norma - ale spíš se prostě vezmou jídelní stoly co zrovna mají v kulturáku a v té výšce to je) a kdybyste tam donesli model s pozadím, tak ho šoupnout někam dozadu do rohu, aby nezacláněl ve výhledu na ostatní, protože těch modelů se tam obvykle musí dostat hodně.

Železniční modeláři na výstavě mívají daleko víc svobody v tom, jak se jejich práce bude prezentovat - ale to je dané tím, že je výstava kolejišť je míň "soutěž"/"závod" než výstava kitů.
czhunter

Příspěvekod Adam96 » úte 03 zář, 2024 7:49 am

hank píše: Zajímají mě vaše názory na to, co se stane, když se takové pidikolejiště ponechá bez pozadí. Takže: Pozadí ano nebo ne? Kdy ano a kdy ne?

V tomto případě za mě pozadí určitě ano. U kolejišť větších a velkých kulisu netřeba, protože ty můžou nabídnout reálnou hloubku, nebo plastickou kulisu ze svahu/lesa, jde jen o to, jak je krajina vrstvená z pohledu diváka - tohle u běžných kolejišť umí hezky vymyslet M.F.
Tady u těch úzkých drobotin to ta kulisa posouvá o 200% a dělá ten rozdíl mezi "hmmm" a "wow".
TT, DCC, ep. IV/současnost. Brejlovec je nejhezčí lokomotiva !
Adam96

Příspěvekod Zlámalík » úte 03 zář, 2024 1:09 pm

hank píše:co se stane, když se takové pidikolejiště ponechá bez pozadí.

Třeba tohle? https://tt120.zlamal.cz/wp-content/uplo ... .44.33.jpg
Nebo tohle? https://tt120.zlamal.cz/wp-content/uplo ... 3_1600.jpg

Naopak u spojovací tratě mezi půlkami Paky mám fototapetu, protože oko by vnímalo zeď, která stojí téměř v kolejích, moc rušivě.

Vždycky jde o dojem. Třeba u modulů je škoda, že tam se na fotopozadí nehraje, přitom by to iluzi té širé tratě pomohlo nejvíc. A málokterý modul je tak detailní, aby člověk přestal vnímat tělocvičnu okolo. Naopak u mnohých mini jde právě jen o ten detail a co je 10 cm vedle, je už nepodstatné (viz makrofotografie).
Naposledy upravil Zlámalík dne stř 04 zář, 2024 8:19 pm, celkově upraveno 1
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod hank » úte 03 zář, 2024 2:23 pm

Zlámalík píše:Třeba u modulů je škoda, že tam se na fotopozadí nehraje...

Moduláři jsou exotický kmen. :lol: Těm jde hlavně o ježdění v kolektivu, podle GVD a předpisů, nikoli o umělecký dojem; a když můžou jezdit, budou klidně jezdit i na holých prknech a bude jim to (skoro) jedno. Čímž samozřejmě nechci říct, že nejsou i tací, kdo mají moduly jako živé, viz třeba zababovské Skovice, ale pozadí je pro ně nadbytečné.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod hank » úte 03 zář, 2024 3:16 pm

czhunter píše:Nemůžete si určit pohledovou výšku...

Tohle Jim Hilton taky řeší, přinejmenším tedy na úrovni vlastního návrhu kolejiště, ale i na úrovni jeho umístění doma v pracovně; na záběrech z videa (např. od 01:55) je kromě toho pěkně vidět, že se tam bez pozadí taky obejde. Což souvisí s tím, že hlavní roli tam hraje ta remíza a detailní pozadí by od ní zbytečně odvádělo pozornost.

A tím je moje původní otázka vlastně víceméně zodpovězena. Pozadí není potřeba tehdy, když by odvádělo pozornost od protagonisty zamýšlené scény.

Pokud jde o ty výstavy: Ve V. Británii jsou jich ročně stovky a existují webové stránky s databázemi putovních kolejišť, se kterými jejich tvůrci/majitelé ty výstavy obrážejí. U každého takového kolejiště je standardně zadáno, za jakých technických podmínek je chtějí vystavovat, včetně požadavků na umístění.

Ještě mě napadla taková věc: Krajina v zimní mlze nebo pod zataženou zimní oblohou a aspoň částečně pod sněhem. Kromě snížené dohlednosti a zmizelých vzdálených objektů vidím další výhodu: Při tvorbě krajiny včetně jen mlhavě naznačeného pozadí by v zásadě stačily jen tři barvy - bílá, odstíny šedé, odstíny hnědé.
hank

Příspěvekod Pavel-HP » úte 03 zář, 2024 4:41 pm

hank píše:
Zlámalík píše:Třeba u modulů je škoda, že tam se na fotopozadí nehraje...

Moduláři jsou exotický kmen. zababovské Skovice, ale pozadí je pro ně nadbytečné.

Dík :roll:
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod hank » úte 03 zář, 2024 5:02 pm

Pavel-HP: Co je špatně? Vždyť jsem napsal, že se mi Skovice líbí... Nebo se mýlím a Skovice nejsou zababovské? Nebo mají pozadí? Já bych řekl, že jsem je viděl bez pozadí... Ale mohu se samozřejmě mýlit.
hank

Příspěvekod HonzaM » úte 03 zář, 2024 5:09 pm

Zlámalík píše:Vždycky jde o dojem. Třeba u modulů je škoda, že tam se na fotopozadí nehraje, přitom ty to iluzi té širé tratě pomohlo nejvíc. A málokterý modul je tak detailní, aby člověk přestal vnímat tělocvičnu okolo. Naopak u mnohých mini jde právě jen o ten detail a co je 10 cm vedle, je už nepodstatné (viz makrofotografie).

Z tohoto vyjádření autora příspěvku je zřejmé, že o má o modulovce značně zkresleně představy. Podstatou modulovky jsou setkání, na nichž jde o provoz, ne o to, aby účastník setkání hodnotil na prvním místě vzhled modulu. Modul není umístěn pokazdé v sousedství stejných modulů, během setkání je k modulu často nutný přístup “strojvedoucích” z obou stran. Neide o žádnou snahu o iluzi širé trati. Fotopozadí u modulů je naprostý nesmysl. U minimodulů jde naopak o detail, provoz není podstatný.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Pavel-HP » úte 03 zář, 2024 5:15 pm

hank píše:Pavel-HP: Co je špatně? Vždyť jsem napsal, že se mi Skovice líbí... Nebo se mýlím a Skovice nejsou zababovské? Nebo mají pozadí? Já bych řekl, že jsem je viděl bez pozadí... Ale mohu se samozřejmě mýlit.

Došlo k nepochopení. Vše je tak jak je napsáno.
Jako majitel bych to měl vědět asi nejlépe.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod HonzaM » úte 03 zář, 2024 5:24 pm

hank píše:Pavel-HP: Co je špatně? Vždyť jsem napsal, že se mi Skovice líbí... Nebo se mýlím a Skovice nejsou zababovské? Nebo mají pozadí? Já bych řekl, že jsem je viděl bez pozadí... Ale mohu se samozřejmě mýlit.

Nemýlíš se, vidět jsi je nemohl s pozadím, protože žádný modul z principu modulovky pozadí mít nemůže. Na příštím setkání může být v úplně jiném sousedství.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod hank » úte 03 zář, 2024 6:05 pm

HonzaM píše:...žádný modul z principu modulovky pozadí mít nemůže.

Ledaže by bylo sundavací-zas-tam-dací. :lol:
hank

Příspěvekod marian_r » úte 03 zář, 2024 6:18 pm

No, keďže je dobré mať prístup z oboch strán, pozadie by malo byť na oboch stranách.
marian_r

Příspěvekod StandaR » úte 03 zář, 2024 7:01 pm

hank píše:
HonzaM píše:...žádný modul z principu modulovky pozadí mít nemůže.

Ledaže by bylo sundavací-zas-tam-dací. :lol:

Takové, jaké používají třeba Brňáci?
Obrázek
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

Příspěvekod jafobe » úte 03 zář, 2024 7:54 pm

Tak u modulů na setkání na větším layoutu to může být s pozadím komplikovanější... To co mají na fotce Brňáci, bylo hlavně kvůli lepší možnosti focení alespoň na daném kousku, a v místě kde se po druhé straně daných pár modulů téměř nechodilo.
Obrázek
Jinak se kolem modulů chodí místy z obou stran, a přes takové pozadí může být hůře vidět co se zrovna děje na kolejích, což je při ježdění nepříliš žádoucí, byť pro diváky by to s pozadím bylo rozhodně zajímavější.

Jaromír
jafobe

Příspěvekod hank » úte 03 zář, 2024 9:53 pm

StandaR píše:Takové, jaké používají třeba Brňáci?

No vida. Já jsem tušil, že už to někdo vymyslel. :lol:
hank

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)