Zajímavé fotky, odkazy, knihy, ...

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Zajímavé fotky, odkazy, knihy, ...

Příspěvekod Zlámalík » ned 12 led, 2025 11:39 am

Honzo, já nevím, ale myslím, že info o skryťáku tam nebude. A asi ani ty skály... A možná vlastně ani ty plánky...

Snímek obrazovky 2025-01-12 124134.png

Pokud to autoři chtějí pojmout jako povídání s modeláři o tom, co je modelaření přivedlo a jak se s tvorbou vypořádávají, může to být zajímavé - každý z nás má jiný přístup, jiné možnosti a jiné cíle. Protože pro výsledek je to, co se děje "okolo", naprosto určující.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod milan ferdián » ned 12 led, 2025 12:08 pm

HonzaM píše:Podle toho, co jsem si o té publikaci tady přečetl, bude obsahovat vedle plánků i fotografie reálných kolejišť, možná i rozdíl mezi plánkem a jeho realizací. On papír snese skoro všechno, jenže často až při realizaci modelář zjistí, že je něco z plánku jen obtížně realizovetelné nebo dokonce nemožné.
Je prima, že v publikaci jsou i návody na tvorbu prvků (skal, vody, patinace). Publikace, obsahující pouze plánky, nejsou moc vhodné třeba pro začátečníky, navíc když plánky tvořil někdo, kdo sám nikdy žádné náročnější kolejiště nerealizoval.
Je sice škoda, že se publikace zaměřila jen na H0 a TT, ale z názvu je to jasné, zájmce o N, Z nebo T si ji nekoupí.
Nevím, co všechno publikace obsahuje, zda jsou tam třeba i poznatky a upozornění z praxe. Že je například třeba při plánování nutné počítat s tím, že může dojít k tomu, že ve skrytém nádraží bude po nějaké době nutné počítat s nezbytností opravy nebo výměny výhybky nebo že může dojít ke srážce nebo vykolejení, nebo k poruše lokomotivy nebo ztráty kontaktu s kolejemi, nutnost přístupu k čištění kolejnic.

no comment...
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod radula63 » ned 12 led, 2025 7:30 pm

HonzaM píše:... On papír snese skoro všechno, jenže často až při realizaci modelář zjistí, že je něco z plánku jen obtížně realizovetelné nebo dokonce nemožné...

Záleží dost na tvůrci plánku daného kolejiště. Například Milanovo plánky se dají postavit docela dobře. Záleží jen na rukách stavitele, zda to dokáže.
Samozřejmě, že plánky, které byly nakresleny od někoho jako univerzální (třeba ty, co byly v 30plánků kolejišť od Malé železnice, nebo plány kolejišť od Železničního magazínu), s tím, že se jen notoricky přepočítají poměrem do daného měřítka, fakt kolikrát nevycházejí. Ale asi to není ani jejich účel, tam se bere ten plánek jen jako vodítko a jak to asi vyjde. Například Milanovo plánky jsou kresleny přímo pro dané měřítko a pro dané kolejivo v daném měřítku. Tam to pak vycházet musí.
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

Příspěvekod marian_r » úte 14 led, 2025 10:09 am

PLS čo je toto pôvodne za vagón?
https://www.blackcheckguide.com/sk/depo-cafe
marian_r

Příspěvekod marian_r » stř 15 led, 2025 7:40 pm

marian_r

Příspěvekod jipol57 » stř 15 led, 2025 8:05 pm

Nejen Čínská. Srdcovka s jazykem, není zase taková novinka. U nás na koridorech už nějaký rok fungují. Minimálně u Přerova. Vyrábí se u nás.
https://www.dtvs.cz/zeleznicni-vyhybky
jipol57

Příspěvekod hank » sob 18 led, 2025 2:23 pm

Objevil jsem toto:
https://www.railtalk.info/magazine/
Je to internetový fotomagazín podobný tomu, který pod názvem Magazín Provoz svého času vycházel jako součást českého webu lokomotivy.net, akorát že má globální záběr. Railtalk má i textovou část a přestože příspěvky nejvíc ze všeho připomínají firemní oficiální tiskové zprávy nebo PR noticky, dají se v nich najít i zajímavé věci.

Edit: Ještě jsem zapomněl napsat, že každé číslo magazínu Railtalk má dvě části: Jedna se zabývá děním na britských ostrovech, druhá označená jako Extra globálními tématy.

Aktuální číslo magazínu Railtalk má pořadové číslo 220, ke stažení jsou čísla od 140, tj. počínajíce rokem 2018, a k tomu několik starých čísel z roku 2008. Enjoy!
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Střelec » úte 21 led, 2025 11:52 am

Čistě náhodou jsem zjistil, že probíhá skenování výkresové dokumentace (fakticky normálií) z fondu "Ředitelství drah Plzeň", ke které existuje manipulační seznam z roku 2015. Mělo by jít o výkresovou dokumentaci staveb z drah, které podléhaly plzeňskému ředitelství. Bohužel to vypadá na dlouho (materiál je uložen v Nepomuce na pobočce a vozí se na skenování do Plzně) a můžou to odsunout do pozadí prioritní materiály (třeba dokumentace ze Škodovky na skle). Že se něco takového děje jsem zjistil, když mi fotograf ukázal sken normálie na chlívek pro jedno prase. Bohužel to zatím vypadá jen na podružné stavby, skladiště a rampy, včetně speciálních ramp pro nakládání dobytka.
Střelec

Železničky Žilinskej župy

Příspěvekod sidlo » čtv 23 led, 2025 8:42 am

Moc pěkná publikace. K dostání ve všech dobrých knihkupectvích :lol: Já ji mám z knihkupectví na náměstí v Žilině.
https://edis.uniza.sk/produkt/7307/Zeleznicky-Zilinskej-zupy/

ZeleznickyZilinskejZupy.png
ZeleznickyZilinskejZupy.png (183.27 KiB) Zobrazeno 3931 krát
sidlo

Re: Železničky Žilinskej župy

Příspěvekod hank » čtv 23 led, 2025 11:16 am

sidlo píše:Moc pěkná publikace.

Když se někde objeví jako autor (v tomto případě součást kolektivu autorů...) D. Lichner, je potřeba přistupovat k tomu s maximální opatrností.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Zlámalík » pát 24 led, 2025 9:42 am

Myčka souprav v N: https://www.youtube.com/watch?v=tEYoJ5kVctQ
V českých podmínkách vhodné pro vestavbu do kryté haly - a nezavírat vrata, aby to bylo vidět :D
Zlámalík

Re: Železničky Žilinskej župy

Příspěvekod rawen » pát 31 led, 2025 4:10 pm

sidlo píše:Moc pěkná publikace. K dostání ve všech dobrých knihkupectvích :lol: Já ji mám z knihkupectví na náměstí v Žilině.
https://edis.uniza.sk/produkt/7307/Zeleznicky-Zilinskej-zupy/

ZeleznickyZilinskejZupy.png

23. 1. objednáno přímo z Oravského muzea, dnes doma. S poštou (jedině Pošta, jiné neumí) 36,1 Éček
Bohužel to poslali bublinkovou obálkou, takže hřbet mírně naražený.

Přečíst jsem to samozřejmě nestihnul, takže ke kvalitě obsahu se zatím vyjádřit nemohu. Beru ji jako ucelený přehled a rozcestník. Kvalitně ofocené archiválie jsou také výhodou proti informacím z netu.

Radek
rawen

Příspěvekod Zlámalík » pát 31 led, 2025 4:41 pm

Od zítřka se po devíti letech znovu rozjede tramvaj na trase Terst - Villa Opicina!
https://www.triestetrasporti.it/it/tren ... a-1FEB2025

Snímek obrazovky 2025-01-31 174521 (320 x 568 V).png
Snímek obrazovky 2025-01-31 174521 (320 x 568 V).png (197.96 KiB) Zobrazeno 3065 krát
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » pát 07 úno, 2025 3:07 pm

Na podzim jsme s kolegy ve vlákně Micro - mini - pidi diskutovali a objednávali knížky z Anglie, nakonec nejen k minikolejištím, ale k návrhům kolejišť a modelářským technikám (viz odkaz a dále).

Nechci tady dělat reklamu, jen hlásím, že všechny knížky jsou nyní k mání u TTmodeláře za původní ceny, shodné s cenami nakladatele. Jsou tam jak všichni "Hiltoni", tak i knížky o návrhu kolejiště Barryho Normana a další tituly ke stavbě modelů či krajiny.

ObrázekObrázekObrázek

Všechno jsou to tituly nakladatelství Wild Swan - sortiment je o hodně širší, proto sem dávám přímý odkaz k prohlédnutí. V případě zájmu se dá trvalý sortiment rozšířit, nebo lze přes TTmodeláře objednat další tituly individuálně (pokud bude zájem dostatečný a objednáme toho zase balík, ceny budou i nadále příznivé).
Zlámalík

Příspěvekod rawen » pát 07 úno, 2025 9:35 pm

Mohu-li poprosit resp. doporučit - kdyby tam TT modelář doplnil počty stran a/nebo formát (rozměry) knížek... bylo by to pěkně v kupě.
(Zrovna se někdo ptal, co chci k svátku, tak jsem to procházel. Odskakování na web vydavatelství trošku rozptyluje.)

Díky, Radek
rawen

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)