Zajímavé fotky, odkazy, knihy, ...

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Zajímavé fotky, odkazy, knihy, ...

Příspěvekod hank » pát 03 led, 2025 11:01 am

V aktuálním lednovém čísle britského časopisu Railway Modeller je obsáhlý článek o kolejišti Sira Roda Stewarta. (Článek není první, kolejiště bylo poprvé představeno v tomtéž žurnálu už v prosinci 2019.) Rockový zpěvák, který své obrovské kolejiště ve velikosti H0 na téma kalifornského velkoměsta 40. let 20. století buduje už přes 30 let vlastníma rukama, se rozhodl přestěhovat ho z kalifornského domu v L. A. do svého venkovského sídla v Anglii. Detailní údaje o kolejišti bohužel chybí. Kolejiště bylo na novém místě nainstalováno tak, aby byly umožněny jeho prohlídky. Snad se brzy dozvíme více o jeho zpřístupnění veřejnosti.

Sir Rod se specializuje především na modelování krajiny a pozemních staveb; všechny modely staveb vytvořil vlastnoručně from scratch nebo z upravených továrních stavebnic. Je neuvěřitelné, kolik energie má dnes už 79letá rocková hvězda - stále aktivně koncertuje a i na kolejišti dále pracuje.

Další článek s podrobnějším popisem stěhování kolejiště vychází souběžně v lednovém čísle časopisu Continental Modeller. K němu bohužel nemám přístup, ale jestli ho někdo sledujete, uvítám doplnění.
Naposledy upravil hank dne pát 03 led, 2025 7:51 pm, celkově upraveno 1
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Dovi » pát 03 led, 2025 12:33 pm

Jj, je to borec.
Pro info pár videí a rozhovorů s ním (je toho samozřejmě mnohem víc):

Rod Stewart returns to Model Railroader in February 2014
https://www.youtube.com/watch?v=PylyazGY1AU

Sir Rod Stewart talks about his model railway + photo slideshow of his model railway
https://www.youtube.com/watch?v=gpm6hs4BNxY

Rocková_hvězda_a_železniční_modelář_Rod Stewart.jpg
Rocková_hvězda_a_železniční_modelář_Rod Stewart.jpg (23.8 KiB) Zobrazeno 2755 krát

Did You Know Sir Rod Stewart Takes His Model Railway Equipment On Tour?
https://www.youtube.com/watch?v=GI--WF6kmIs

Rod Stewart's model trains - CBS news
https://www.youtube.com/watch?v=SWlKTZ-YoL8

Sir Rod Stewart reveals plans for the magnificent model railway that sits in the attic of his Los Angeles home after working on the project for two decades
https://www.youtube.com/watch?v=fP-kb9-78Uo

- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod hank » pát 03 led, 2025 7:51 pm

Ještě dodatek k té stěhovací akci kolejiště Sira Roda Stewarta. Čerpat budu z článku, který vyšel v lednovém čísle amerického žurnálu Model Railroader.

Demontáž a nová montáž kolejiště byla zadána kalifornské profesionální modelářské firmě, která se zabývá výrobou, opravami, patinováním, digitalizací a ozvučováním železničních modelů, ale taky například zhotovováním architektonických modelů, forenzních maket pro soudní účely a jinými speciálními činnostmi. Logistika akce byla svěřena firmě, která zajišťuje přesuny kompletního koncertního cirkusu Roda Stewarta po celé zeměkouli. Objednávka byla předložena v květnu 2020. Dodací termín byl dva roky a celá akce proběhla v době globální pandemie covidu 19. Stávající kolejiště bylo zaměřeno a podrobně zakresleno v síti čtverců 1x1 stopa (30,5x30,5 cm) do plánu nového uspořádání sestávajícího ze 46 základových modulů. Tyto moduly byly vyrobeny ještě v Kalifornii a dodavatelská firma si speciálně pro jejich výrobu zřídila kompletně vybavenou truhlářskou dílnu. Projekt sestavy nových modulů už bral v úvahu odlišnou půdorysnou dispozici nového stanoviště, víc místa pro přístup obsluhy, údržby i diváků a také asi 20% rezervu plochy pro další budoucí rozvoj a výstavbu kolejiště. Moduly byly ještě v Kalifornii po třetinách (protože víc naráz se jich do dílny nevešlo) osazeny celkem cca 600 metry kolejí (kolejivo Code 83), 92 výhybkami s přestavníky typu známého u nás jako želva, železničním spodkem včetně některých mostů a částí krajiny a kompletní řídicí elektronikou; funkčnost každého modulu zvlášť byla následně vyzkoušena jízdou vlaků. Následovala demontáž dalších částí krajiny a modelů pozemních staveb ze stávajícího kolejiště a balení; tato část akce byla provedena v průběhu září až prosince 2020. Demontované i nově vytvořené části kolejiště byly usazeny do sedmi stohů na pojízdných plošinách opatřených pro snazší manipulaci při nakládce a vykládce rejdovnými kolečky. Tyto stohy odvezlo 5 skříňových nákladních automobilů do přístavu v Los Angeles. Odtamtud putovaly přes Panamský průplav do anglického Portsmouthu ve třech standardních 40' zámořských ISO kontejnerech. Plavba dlouhá 8750 km trvala celý měsíc. Během plavby došlo k poškození pouhých 5% obsahu kontejnerů. Vykládka a závěrečná suchozemská část cesty kolejiště proběhla na jaře roku 2021, což bylo pravděpodobně nejdeštivější jaro v britské historii. Aby nedošlo k poškození částí kolejiště deštěm, na místě určení byla před vykládkou postavena provizorní dřevěná krytá chodba, takže vykládka proběhla v suchu. Sestavení a základní zapojení 46 modulů v novém domově kolejiště proběhly rychle; vlaky jezdily po celé jeho délce už v srpnu 2021. Následovala instalace stovek objektů - modelů budov, mostů, krajinných prvků apod. Sir Rod mezitím vytvořil řadu nových objektů, které byly do nové podoby kolejiště rovnou začleněny. Práce na kolejišti včetně jeho plného zprovoznění byly dokončeny v červnu 2022.
hank

Příspěvekod milan ferdián » pát 10 led, 2025 10:07 am

Tak zkusím ještě tady. Obsah v příloze, pozor na odrážky - první tři věty v textu. Jedná se o vtip. Pak bylo pokračování o autorech Tomáš Bartoš, Petr Haspeklo a poslední Igor Zahrádka. Jelikož byl můj limit vyčerpán a Zlámalík mě prosil ať nic ze svého nemažu pro budoucí modeláře, tak už nic vkládat zde nebudu. A rodí se nové hobby :lol: :?: . Vytisknuté, zarámované a zasklené. Poslední přílohy.
-m-
Přílohy
2025-01-10 10_36_18-TT modelové kolejiště Lichnov _ Facebook.png
Delta model Tomáš.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Zlámalík » pát 10 led, 2025 11:33 am

Díky, jak jsem psal, můžu ti udělat "přílohonoše".
Co se týká knihy, doufám, že pánové vylepší jazykovou stránku, aby pak to, co M. napsal s pověřením P., nebylo na h... :lol:
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Dovi » pát 10 led, 2025 12:13 pm

milan ferdián píše:Jelikož byl můj limit vyčerpán a Zlámalík mě prosil, ať nic ze svého nemažu pro budoucí modeláře, tak už nic vkládat zde nebudu.
-m-

"tak už nic vkládat zde nebudu"

Milane,
byla by škoda rezignovat (kvůli vyčerpání datového limitu u jednoho profilu) na vkládání obrázků a event. i jiných příloh.

Řešil bych to registrací druhého profilu s podobným jménem.
U Tebe by se nabízelo třeba milan.ferdián (s tečkou mezi jménem a příjmením).

Do podpisu původního profilu (milan ferdián) bych doplnil informaci v tom smyslu, že:
Ze systémových důvodů zde přispívám i pod jménem milan.ferdián

Tato informace se pak bude automaticky zobrazovat u všech Tvých dosavadních více než 12 tisíců příspěvků. Každý tak bude vědět, že nový profil milan.ferdián je Tvůj, čili že nepatří nějakému případnému vtipálkovi, který by se chtěl vydávat za Tebe.

P. S.
Původní profil milan ferdián bych samozřejmě zachoval i nadále funkční, mj. i proto, že se němu vztahují Tvoje moderátorská práva. A taky proto, abys mohl v případě potřeby editovat (aktualizovat) svoje příspěvky uveřejněné pod původním profilem.
- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod Rudolf » pát 10 led, 2025 7:06 pm

Hledal jsem nastavení limitu pro uživatele a zatím jsem ho nenašel. Je jen limit na celkové množství příloh a max.počet v jednom příspěvku.

Ruda
Rudolf

Příspěvekod prcek » pát 10 led, 2025 7:56 pm

https://www.bbarchive.com/attachment-se ... bb-forums/
Podle tohoto se da nastavit max objem dat pro uzivatele. Bohuzel to vypada, ze ne pro kazdeho uzivatele jinak.
Bezny uzivatel xxx, nebo moderator yyy.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod hank » pát 10 led, 2025 10:40 pm

Zlámalík píše:Co se týká knihy, doufám, že pánové vylepší jazykovou stránku...

Jsi příliš milosrdný. Ta čeština je naprosto příšerná. Doufám, že pánové budou mít lepší jazykovou redakci než vydavatel prvních 4 dílů plánků kolejišť. Nebo vůbec aspoň nějakou.
hank

Příspěvekod milan ferdián » sob 11 led, 2025 7:53 am

Dovi píše:
milan ferdián píše:Jelikož byl můj limit vyčerpán a Zlámalík mě prosil, ať nic ze svého nemažu pro budoucí modeláře, tak už nic vkládat zde nebudu.
-m-

"tak už nic vkládat zde nebudu"

Milane,
byla by škoda rezignovat (kvůli vyčerpání datového limitu u jednoho profilu) na vkládání obrázků a event. i jiných příloh.

Řešil bych to registrací druhého profilu s podobným jménem.
U Tebe by se nabízelo třeba milan.ferdián (s tečkou mezi jménem a příjmením).

Do podpisu původního profilu (milan ferdián) bych doplnil informaci v tom smyslu, že:
Ze systémových důvodů zde přispívám i pod jménem milan.ferdián

Tato informace se pak bude automaticky zobrazovat u všech Tvých dosavadních více než 12 tisíců příspěvků. Každý tak bude vědět, že nový profil milan.ferdián je Tvůj, čili že nepatří nějakému případnému vtipálkovi, který by se chtěl vydávat za Tebe.

P. S.
Původní profil milan ferdián bych samozřejmě zachoval i nadále funkční, mj. i proto, že se němu vztahují Tvoje moderátorská práva. A taky proto, abys mohl v případě potřeby editovat (aktualizovat) svoje příspěvky uveřejněné pod původním profilem.

Dovi, krásná myšlenka, ale nerealizovatelná a děkuji.
Rudolf píše:Hledal jsem nastavení limitu pro uživatele a zatím jsem ho nenašel. Je jen limit na celkové množství příloh a max.počet v jednom příspěvku.

Ruda

Vím o tom Rudo, proto jsem v minulosti dost mazal přílohy, abych měl volnou kapacitu do budoucna. Bohužel, s tím se nedá nic dělat. Nechci zakládat nové uživatelské jméno jenom proto, abych měl další volnou kapacitu. V budoucnu by se to mohlo obrátit proti mne, protože bych porušil pravidla fóra 1.10. a já sám mám být tím správným příkladem pro uživatele diskusního fóra, že pravidla se mají dodržovat.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » sob 11 led, 2025 8:17 am

hank píše:

Jsi příliš milosrdný. Ta čeština je naprosto příšerná. Doufám, že pánové budou mít lepší jazykovou redakci než vydavatel prvních 4 dílů plánků kolejišť. Nebo vůbec aspoň nějakou.

Texty jsou psány formou niterních zpovědí, styl řečnických otázek a odpovědí, tedy bez jazykových a stylistických úprav, aby se zachovala autenticita autorů, tak jsem vyjádření z úvodu vyrozuměl. hanku, tam moc nepůjde ani tak o textovou část, ale spíše o obrazovou část. Zatím se neví, kdo je vydavatelem publikace. Už jsem se na to ptal a vypadá to, že ním bude Igor Zahrádka/Pip's Model Room (mimochodem nabízejí stavebnice civilních a průmyslových budov v HO a TT, viz vvitty), ale vydavatelem zatím není potvrzen. Čeká se na další autory, kteří budou představeni laické a odborné veřejnosti. První dva jsou špičkoví modeláři, ty znáte, třetího Igora Zahrádku moc neznám, protože se pohybuje v oblasti výroby hnacích vozidel.

Musíme počkat na začátek února 2025 až se rozeběhnou objednávky, bude známá cena a tím vlastně i vydavatel.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Dovi » sob 11 led, 2025 9:13 am

Úvodní slova reportáže Televizních novin Československé televize vysílané 29. prosince 1984:

"Modelová železnice PIKO z NDR se stala pojmem nejen u nás, ale také v řadě dalších zemí..."

Dvouminutové video pro připomínku naštěstí nezašlé slávy této firmy:
https://www.youtube.com/watch?v=6Kjf6VT7m3s

- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod Zlámalík » sob 11 led, 2025 2:07 pm

milan ferdián píše:
hank píše:

Texty jsou psány formou niterních zpovědí, styl řečnických otázek a odpovědí, tedy bez jazykových a stylistických úprav, aby se zachovala autenticita autorů...
-m-

To je Milane v pořádku, ale tak, jako ty nechceš porušovat pravidla fóra, by bylo fajn neporušovat pravidla českého jazyka. Po silnici taky nejezdíš vlevo jen proto, že jsi autenticky levej. O úrovni modeláře vypovídá i to, jak dokáže dílo prezentovat a tady já vidím obrovskou mezeru mezi díly modelářů v Británii třeba a našimi. Ty sám ses divil, jak britští autoři dokážou vydat takovou knížku, jaké jsme nedávno dovezli - a tady máš hned příklad na srovnání... Sami si srážíte laťku toho, co můžete dostat.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod milan ferdián » sob 11 led, 2025 2:24 pm

Ale jo, v poho. Jen jsem citoval text z obsahu úvodu a odpověděl hankovi. Nevíme kdo bude vydavatelem, nevíme kdo bude dělat korektury, stylistickou a jazykovou úpravu. Já nevím, co my dostaneme do rukou jako laická a odborná veřejnost. Že titulní obal bude "měkký", to jde vidět letmým pohledem na obrázek. Známe jenom předběžný obsah publikace a autory, toť vše. Musíme čekat.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod HonzaM » ned 12 led, 2025 10:53 am

Podle toho, co jsem si o té publikaci tady přečetl, bude obsahovat vedle plánků i fotografie reálných kolejišť, možná i rozdíl mezi plánkem a jeho realizací. On papír snese skoro všechno, jenže často až při realizaci modelář zjistí, že je něco z plánku jen obtížně realizovetelné nebo dokonce nemožné.
Je prima, že v publikaci jsou i návody na tvorbu prvků (skal, vody, patinace). Publikace, obsahující pouze plánky, nejsou moc vhodné třeba pro začátečníky, navíc když plánky tvořil někdo, kdo sám nikdy žádné náročnější kolejiště nerealizoval.
Je sice škoda, že se publikace zaměřila jen na H0 a TT, ale z názvu je to jasné, zájmce o N, Z nebo T si ji nekoupí.
Nevím, co všechno publikace obsahuje, zda jsou tam třeba i poznatky a upozornění z praxe. Že je například třeba při plánování nutné počítat s tím, že může dojít k tomu, že ve skrytém nádraží bude po nějaké době nutné počítat s nezbytností opravy nebo výměny výhybky nebo že může dojít ke srážce nebo vykolejení, nebo k poruše lokomotivy nebo ztráty kontaktu s kolejemi, nutnost přístupu k čištění kolejnic.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)