Zmenšené měřítko vozů a Lokomotiv firmy MTB

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Zmenšené měřítko vozů a Lokomotiv firmy MTB

Příspěvekod Brejla » čtv 16 úno, 2017 6:45 am

Tapetuješ hezky, ale spletl jsi si vlákno. Tady se řeší průsery MTB v H0. Tillig v TT je jinde.
Brejla

Příspěvekod Colonel32 » čtv 16 úno, 2017 11:03 am

Dovolil bych si trochu hlubší filozofickou úvahu. Prodejci sice udávají, že míra reklamovanosti u modelů MTB je velmi nízká, jenže je otázka, kolik lidí je s těmi modely bezvýhradně spokojených, a kolik z nich to nereklamuje jen proto, že jim to nestojí za námahu. V první řadě musíte mít vůbec sílu jít do konfrontace a říct prodejci - vy jste mi prodali zmetek a já požaduji náhradu. A to nemá každý. Další věc je, jak firmy reklamace řeší - že hledají všechny možné záminky, proč reklamaci neuznat (tradiční "Vy jste v těch botech CHODIL???"), takže to další lidi demotivuje, aby to vůbec zkoušeli, protože budou mít zbytečné náklady na dopravu, které zaplatí navíc. Další lidi to nezkusí proto, že sice ví, že tohle je mizerné, ale že lepší stejně neseženou (např. pokud někdo přinese domů T466.2 MTB v H0 a zjistí, že to má blbě kabinu - bude naštvanej, ale pak má na výběr stavět to z leptu nebo mít křívé MTB nebo nemít T466.2 vůbec). Otázka je, co se ale stane, pokud někdo ne zrovna znalý přijde do obchodu, pořídí si nějaké z těch konstrukčně zmršených MTBéček s motorem na jedno použití a ono mu to za chvíli jezdit přestane. Bude z těch, co to půjdou reklamovat, nebo to vzdá předem? Co když mu o prodejce neuzná (jako u 714tky v TT, "vy jste s tím určitě jezdil v kuse dýl jak výrobcem povolené 3 minuty"). Co když po takovémhle zážitku prostě na železniční modelaření zanevře úplně?
Colonel32

Příspěvekod Mafry » čtv 16 úno, 2017 11:42 am

Colonel32: Přesně.

Má snaha o reklamaci modelu 751.144 (cukání při jízdě a hluk) v jednom nejmenovaném obchůdku v Ostravě (pokud se nepletu, je tam už jen jeden), skončila tím, že mi bylo panem obchodníkem vysvětleno, že to je přece jen taková garážová firma, že to přeci nemůžu s jinými zavedenými firmami srovnávat a že tyto projevy jsou u nich normální. Zajímavé, že prodávat mu to za stejné peníze jako modely těch jiných firem mu nevadí :( . S obchodníčkem jsem na rozdíl od MTB(pořízen ještě 2*721 a 742) skončil. Bertě pomohla remotorizace.
http://kzm.lokomotivy.net (DDM Havířov, H0)
Mafry

Příspěvekod hummus » čtv 16 úno, 2017 12:23 pm

Colonel32 píše:Dovolil bych si trochu hlubší filozofickou úvahu. Prodejci sice udávají, že míra reklamovanosti u modelů MTB je velmi nízká, jenže je otázka, kolik lidí je s těmi modely bezvýhradně spokojených, a kolik z nich to nereklamuje jen proto, že jim to nestojí za námahu. V první řadě musíte mít vůbec sílu jít do konfrontace a říct prodejci - vy jste mi prodali zmetek a já požaduji náhradu. A to nemá každý. Další věc je, jak firmy reklamace řeší - že hledají všechny možné záminky, proč reklamaci neuznat (tradiční "Vy jste v těch botech CHODIL???"), takže to další lidi demotivuje, aby to vůbec zkoušeli, protože budou mít zbytečné náklady na dopravu, které zaplatí navíc. Další lidi to nezkusí proto, že sice ví, že tohle je mizerné, ale že lepší stejně neseženou (např. pokud někdo přinese domů T466.2 MTB v H0 a zjistí, že to má blbě kabinu - bude naštvanej, ale pak má na výběr stavět to z leptu nebo mít křívé MTB nebo nemít T466.2 vůbec). Otázka je, co se ale stane, pokud někdo ne zrovna znalý přijde do obchodu, pořídí si nějaké z těch konstrukčně zmršených MTBéček s motorem na jedno použití a ono mu to za chvíli jezdit přestane. Bude z těch, co to půjdou reklamovat, nebo to vzdá předem? Co když mu o prodejce neuzná (jako u 714tky v TT, "vy jste s tím určitě jezdil v kuse dýl jak výrobcem povolené 3 minuty"). Co když po takovémhle zážitku prostě na železniční modelaření zanevře úplně?

Nevěřím, že procento těch, kteří nereklamují modely MTB bude jiné než těch, kteří nereklamují třeba Roco nebo A.C.M.E.
A co se týče těch zbytečných nákladů na dopravu. Podle zákona máte nárok na náhradu opodstatněných nákladů spojených s reklamací. Takže poštovné, jízdenku na vlak, autobus nebo MHD, posudek znalce můžete nechat proplatit obdchodníkovi.
A opět k těm 3 minutám. Zatížení S2 neznamená běžný provoz motoru. Jedná se o krátkodobý provoz, ve kterém motor dosáhne maximalního přípustného oteplení a pak se musí nechat ochládnout. Kontinuální provoz se označuje jako S1 a ten odpovídá provozu na kolejišti. Tam žádné omezení není. Takže pokud se Vás bude snažit obchodník odbýt tímto vysvětlením, tak je potřeba jej poslat do patřičných mezí a pokud možno už u něj nenakupovat :wink:
HO - DCC, IVb
hummus

Příspěvekod Colonel32 » čtv 16 úno, 2017 1:40 pm

hummus píše: Takže pokud se Vás bude snažit obchodník odbýt tímto vysvětlením, tak je potřeba jej poslat do patřičných mezí a pokud možno už u něj nenakupovat :wink:

My to víme. Ale bude to vědět i běžný člověk, který o existenci fóra nikdy neslyšel a jen se zašel podívat, co mají zajímavého, do obchodu, který má kus od baráku?

hummus píše: Podle zákona máte nárok na náhradu opodstatněných nákladů spojených s reklamací. Takže poštovné, jízdenku na vlak, autobus nebo MHD, posudek znalce můžete nechat proplatit obdchodníkovi.

A když prodejce řekne, že vám to nezaplatí, tak budete dělat co? Soudit se s ním? Ať je člověk sebevíc v právu, soud podle toho dopadnout nemusí. Kolik lidí bude tohle riskovat kvůli lokomotivě za 4 tisíce a stokoruně poštovného?
Colonel32

Příspěvekod hummus » čtv 16 úno, 2017 2:53 pm

Když to jako běžný člověk nebudu vědět, tak si už příště u obchodníka, který mě přesvědčuje, že model může jezdit jen 3 minuty už nic nekoupím. Na to mi stačí selský rozum. Pokud mě to úkáže v návodu k modelu, tak protože netuším co to je zatížení S2 uznám, že obchodník asi mluví pravdu a už si nekoupím nic od firmy, která má něco podobného v návodu.

Ano nezbývá než se soudit, nebo zkusit nejdříve mimosoudní domluvu přes ČOI. Stejné možnosti mám ale u jakékoliv jiné reklamace, když mi ji obchodník neuzná.
HO - DCC, IVb
hummus

Příspěvekod MkTT » čtv 16 úno, 2017 3:14 pm

hummus píše:Ano nezbývá než se soudit, nebo zkusit nejdříve mimosoudní domluvu přes ČOI. Stejné možnosti mám ale u jakékoliv jiné reklamace, když mi ji obchodník neuzná.

A nebo hodit modely do koše a jít si hrát na počítači, což je mnohem pravděpodobnější reakce, než se tahat po soudech.
MkTT

Příspěvekod jirkan » čtv 16 úno, 2017 4:39 pm

V rámci své myslím docela rozsáhlé sbírky jsem se setkal s několika závadami, které vedly až k totální likvidaci lokomotivy, a několika případy z mého hlediska nepřijatelných jízdních vlastností či projevů. Jednalo se např. o: uvolnění části pohonného ústrojí s následným zablokováním a destrukcí některé součásti, zkrat v elektroinstalaci, popraskání ozubených kol vlivem nevhodně provedeného nalisování na hřídel, chybné zapojení konektoru vedoucí ke zničení dekodéru, poškození motoru vedoucí k nerovnoměrné jízdě, nedostatečný sběr proudu, špatná průjezdnost oblouky či výhybkami, nadměrný hluk. Těmito závadami byly postiženy výrobky , jejichž výrobce se pokusím seřadit sestupně od největšího počtu závad:
Brawa(6x), Guetzold (nový)(4x), Roco(4x), Piko (nové)(3x), Fleischmann(3x),Liliput (2x), Rivarossi (2x), Lima(1x) I když uznávám, že u cca poloviny jde o vady z té druhé dkupiny, kde je posouzení dost subjektivní, není to závadovost zrovna zanedbatelná..... U výrobců jiných značek včetně zde likvidované jsem vážnější problémy nezaznamenal. Takže nějak nevím, o co jde?
jirkan

Příspěvekod FloP » čtv 16 úno, 2017 4:51 pm

Reaguji na "statistiku" reklamací, bohužel jsem si systematicky nezapisoval PIKO, Brawu, Roco,..., ale modely MTB a ACME jsem si nyní spočítal včetně reklamací (pozn. u Brawy jich bylo také dost, bohužel...), tak tedy:

MTB 10 koupených modelů, 5 by si zasloužilo reklamaci, jen jeden jsem reklamoval a reklamace proběhla výměnou modelu (a modely již nekupuji).
ACME 9 koupených modelů, 4 jsem reklamoval, 2 reklamace vyřešeny dodáním poškozených dílů, 1 reklamace čeká na dodání poškozeného dílu a 1 čeká na vrácení částky za model - viz fotopříloha (a modely budu velmi obezřetně kupovat dál pro jejich modelovost).

Skóre je MTB 10:5, ACME 9:4 :roll:

PICT1628.JPG

PICT1624.JPG

PICT1625.JPG
FloP

Příspěvekod FloP » čtv 16 úno, 2017 4:52 pm

PICT1627.JPG

1. ulomené a lepené schůdky
2. šedá barva nad schůdky poškozena lepidlem a zabarvena žlutou
3. poškozená červená barva s ruční opravou
4. drobné oťuky šedé barvy nad šachtou pro spřáhlo
5. chybně instalované okno
FloP

Příspěvekod mac » čtv 16 úno, 2017 5:28 pm

Já se vrátím kousek zpět,kde Brejla upozornil na chybu na AMB stránkách a to k mylnému uvedení pětipólového
motorku u kocoura MTB, kdy toto bylo poté opraveno. Sice to sem úplně nepatří, ale je tam také již delší dobu
mylně u všech bastardů od Pika uveden počet hnaných náprav místo tři čtyři a u počtu bandáží místo dvou jedna .
mac

Příspěvekod Brejla » čtv 16 úno, 2017 6:52 pm

mac píše:Já se vrátím kousek zpět,kde Brejla upozornil na chybu na AMB stránkách a to k mylnému uvedení pětipólového
motorku u kocoura MTB, kdy toto bylo poté opraveno. Sice to sem úplně nepatří, ale je tam také již delší dobu
mylně u všech bastardů od Pika uveden počet hnaných náprav místo tři čtyři a u počtu bandáží místo dvou jedna .

Tento mylný počet hnaných náprav uvádí většina prodejců již od uvedení 371/372 Piko na trh, to není problém jen u AMB. Konstruktér pohonů Pika obchodníky pěkně nachytal :mrgreen:
Brejla

Příspěvekod vobabaz » čtv 16 úno, 2017 7:43 pm

Brejla píše:Konstruktér pohonů Pika obchodníky pěkně nachytal :mrgreen:

Nebyla by správnější formulace oje.b.al, sorry jako? :lol:
Mirek
vobabaz

Příspěvekod viky » čtv 16 úno, 2017 8:35 pm

viky

Příspěvekod A2C » čtv 16 úno, 2017 11:25 pm

Hmm ak by len toto bola pravda!
"Po čmelácích od Techimage tu máme dalšího hráče pro měřítko 1:87 a to je super zpráva. Zájem o model T478.1 je obrovský a pokud jsem kdysi hlásal že vždy budu raději maximálně podporovat domácí výrobce, tak je třeba to opět oživit. Jenom tak se dočkáme dalších modelů, dalšího zkvalitnění modelů a další případné produkce. A zájem není jen u nás. Model je na trhu 24 hodin a již mám několik pořadavků od zákazníků z německa.

Naši výrobci jsou schopni reagovat na pořadavky trhu téměř okamžitě a hlavně modely budou ve všech verzích trvale k dispozici. Jak Techimage, tak téměř obratem i MTB již pracují na změnách svých modelů ve prospěch českého zákazníka. Vše se projeví v další produkci. Máme co jsme chtěli a po čem jsme dlouhodobě toužili. Teď je to na nás obchodnících, na vás zákaznících abychom společným zájmem, konstruktivními podněty a připomínkami naše výrobce podpořili. Věřte že to nemají jednoduché."

Avšak realita je taká ako je. A preto sme aj dnes v tomto vlákne!
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)