Vzpomínka na Vladimíra Zusku

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Vzpomínka na Vladimíra Zusku

Příspěvekod Jarda H. » čtv 07 črc, 2011 3:53 pm

Po dlouhém čase jsem se podíval na web KŽM Jesenice a dovolím si sem hodit odkaz na jeden moc zajímavý a krásný článek, vzpomínka na pana Vladimíra Zusku : http://www.zmjesenice.wz.cz/clanky/o_za ... ejisti.pdf

PS : článek je vyvěšen už od ledna, ale já na něj narazil až teď - moc hezké čtení a vzpomínka :!:
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Re: Vzpomínka na Vladimíra Zusku

Příspěvekod Houmr » čtv 07 črc, 2011 4:26 pm

Moc pěkný :) sám si vzpomínám na sebe, i když už jsem měl NDR TT, ale mašinky stejně nejezdili, takže jsem je taky strkal rukama. :D Je smutné to, že už vláčky opravdu jen těžko najdou cestu k dětem a myslím si, že to bude stále jen horší. :cry:
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod radekkrupka » pát 08 črc, 2011 7:07 am

Moc zajímavé, díky za upozornění! Takhle se rodí sny :)
radekkrupka

Příspěvekod milan ferdián » pát 08 črc, 2011 8:46 am

Jo,jo v naší době, to byl náš velký učitel :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod TomBart » pát 08 črc, 2011 9:46 am

Houmr píše:Moc pěkný :) sám si vzpomínám na sebe, i když už jsem měl NDR TT, ale mašinky stejně nejezdili, takže jsem je taky strkal rukama. :D Je smutné to, že už vláčky opravdu jen těžko najdou cestu k dětem a myslím si, že to bude stále jen horší. :cry:

Tak tragicky bych to neviděl. Není to tak dávno, co jsme jezdili do Ikei kupovat dřevěné vlaky. Myslím, že máme doma dvě základní smyčky a ktomu několik dalších doplňků jako je točna, trojcestná vyhybka, spoustu jednoduchých vyhybek, depo, tunely, mosty, několik souprav atd.
Určitě nejsem sám a musím uznat, že díky ceně je to poměrně dostupná záležitost jak naše malé ratolesti připravit na vstup do světa opravdových a křehkých modelů.
TomBart

Příspěvekod DannyK » sob 09 črc, 2011 10:49 pm

V některých věcech měl podle mého až příliš rigidní názory, a asi by moc nadšený nebyl z foliáží, současném ztvárnění stromů, hrátkami s elektrostatikou apod., a jeho pojetí stromových bloků mi prostě nesedne. Ale dovedl perfektně vysvětlit co a jak, aby si i někdo, kdo měl velmi omezené možnosti (hluboko do kapsy) mohl splnit sen.
Pamatuju si na poblikace z Modely, konkrétně na ty červené s plány kolejišť. Zvlášť povedená byla A-4, kde jsem se poprvé setkal s ideou když ne modulišť, tak aspoň segmentů. Mám pocit, že ty publikace nebyly "podepsané", ale i přesto nesla aspoň ta A-4 jednoznačně rukopis p. Zusky. Měl jsem pak i modely železnice v terénu, kde psal tuším o špalíčcích. Dlouho (od doby, kdy jsem si ji koupil) jsem si lámal hlavu, kde vzal, v části o tvorbě GVD, hrátky se špalíky ručně posunovanými. Konečně už to vím.
Škoda, že tento - in memoriam publikovaný nápad - nerozvedl v dřívějších publikacích. Tohle prostě je geniální. :D :idea:
DannyK

Příspěvekod Petr Berka » ned 10 črc, 2011 7:03 pm

DannyK píše:V některých věcech měl podle mého až příliš rigidní názory, a asi by moc nadšený nebyl z foliáží, současném ztvárnění stromů, hrátkami s elektrostatikou apod., a jeho pojetí stromových bloků mi prostě nesedne. Ale dovedl perfektně vysvětlit co a jak, aby si i někdo, kdo měl velmi omezené možnosti (hluboko do kapsy) mohl splnit sen.
Pamatuju si na poblikace z Modely, konkrétně na ty červené s plány kolejišť. Zvlášť povedená byla A-4, kde jsem se poprvé setkal s ideou když ne modulišť, tak aspoň segmentů. Mám pocit, že ty publikace nebyly "podepsané", ale i přesto nesla aspoň ta A-4 jednoznačně rukopis p. Zusky. Měl jsem pak i modely železnice v terénu, kde psal tuším o špalíčcích. Dlouho (od doby, kdy jsem si ji koupil) jsem si lámal hlavu, kde vzal, v části o tvorbě GVD, hrátky se špalíky ručně posunovanými. Konečně už to vím.
Škoda, že tento - in memoriam publikovaný nápad - nerozvedl v dřívějších publikacích. Tohle prostě je geniální. :D :idea:

Nadšený z foliáží by určitě byl. Pan Zuska ještě viděl a stihl zažít tvorbu stromů z kostřiček, na které dodnes patláme listí. Ale při tom zdůrazňoval stále to samé, co už je napsáno v jeho publikacích - vyberte si skutečný strom a zkuste ho napodobit. Ať z molitanu, tak i z drátěné kostry.

A ještě nadšenější by byl z možností DCC napájení. Konečně by se splnil jeho sen rozdělit děti na výpravčí a strojvedoucí, kteří by museli spolupracovat.

Jinak tento článek není publikovaný in memoriam, tento psal jeho syn. Jménem také Vladimír Zuska.

PS: Jardo, omlouvám se, příště tu vyvěsím upozornění, že se něco změnilo. Snažíme se jednou za měsíc či dva alespoň drobnost přidat, aby bylo vidět, že klub stále žije.
http://www.petr.berka.biz
Petr Berka

Příspěvekod Jarda H. » ned 10 črc, 2011 8:35 pm

Petr Berka píše: .... PS: Jardo, omlouvám se, příště tu vyvěsím upozornění, že se něco změnilo. Snažíme se jednou za měsíc či dva alespoň drobnost přidat, aby bylo vidět, že klub stále žije.

OK, to je v pořádku, netřeba se omlouvat ! Že jako klub žijete vím, a určitě to ví i další, kdo "chtějí" ... klub pracuje, dělá dny otevřených dveří, účast na akcích - teď bude Model-víkend Lužná (září 2011) atd. Holt jsem nebyl dlouho na vašem webu :oops: A jako starší osoba jsem kdysi vyrůstal pod "vlivem" pana Zusky (ne fyzicky, ale vědomostně na dálku :lol: ), stejně jako řada dalších !!
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod DannyK » úte 23 srp, 2011 11:42 pm

Petr Berka:
Já měl na mysli starého pána. K těm foliážím, nechci se mýlit, ale v Modelech železnice v terénu zaujímal kritický postoj k modelování i jednotlivých větviček, a co se pamatuju, on byl zastáncem modelování stromů coby siluet. Dlouho už jsem tu knížku neviděl, zmizela při stěhování. takže nemám přesný citát. Ale pamatuju si i jiné fascinující poblikace, modely osobních vozů (Myslím, že to byla jeho publikace) - Vždycky si vzpomenu nad jeho popisem nátěru plechu temperou, když zjistím, že v šopu není zrovna ten jeden potřebný odstím akrylovky a já to budu muset míchat... :D
DannyK

Zpět na Nezařazeno (off topic)