Totality, jejich symboly a jiná negativa v modelu

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod depo201 » úte 20 dub, 2010 6:08 am

Můj rok výroby je 1979, takže jsem zažil už pouze konec minulého režimu.

Parní loko bez hvězdy si moc představit nedovedu a měl bych pocit z neúplného modelu, který v té době sloužil... ale je mi jasné, jak tento symbol někdo chápe a co v něm může evokovat.

Na modelování "terezínů" bych ale žaludek neměl, raději si vyberu tvorbu venkova, kde děti běhají v halenách bosé po polních cestách .)

Tolik subjektivní pohled relativně mladší generace.
depo201

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 20 dub, 2010 7:48 am

Správně pojatá modelařina evokuje studium podkladů - filmů, fotek, literatury, zpovídání pamětníků - o tom to celé je. Co si z toho člověk pro model nakonec vezme, je na něm samotném. Na rovinu - jestli se mi líbí to či ono je na mě, avšak zda se chci "zavděčit" okolí, tak taky... Takže kdo chce mít "Dianu" bez hesel a muklů, v pohodě. Kdo chce mít krvavá jatka na kolejích či jinde, taky v pohodě. Kdo chce mít populární jeleny v říji, šuk... milence, blikající kolotoče, hořící finanční úřady, auta nesmyslně kroužící furt dokola, veverky velikosti kokršpaněla a haldy přerostlých mochomůrek ve vyprahlých lesích - proč ne!
Každý z nás ale musí počítat s tím, že bude-lí své dílko komukoliv a kdekoliv prezentovat, musí počítat s různými názory - pozitivními, a žel, i negativními, hlavně v případě "morbidních" námětů...

Obecnou hranici vkusu lze samozřejmě stanovit - spíše se to ale hodí pro organizované akce - Zababov, výstavy, setkání, klubovou činnost - tam si myslím že to určitě má opodstatnění, jinak je to ale na každém z nás.

Prostě si dělejme to co se každému z nás osobně líbí - pokud jde o patinování, tvorbu detailů aj "modelářské techniky" tam lze konfrontováním s názory jiných posouvat své dovednosti dál k dokonalosti (té stejně nikdo z nás nikdy nedosáhne, snad leda že vynalezne zmenšovací sprej :D ), avšak po stránce ideového námětu modelu - snad kromě dodržení obecných zásad pro stavbu krajiny, staveb a kolejového svršku - je to však na každém z nás!!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 20 dub, 2010 8:08 am

MirekTT píše:Pánové, velice děkuji za názory a pište dál. Vlastně na celou věc, tak jak jsem ji chtěl prezentovat, kápl Petr Z. se slovy "co je etické, a co je už za hranicí vkusu". Já jsem to měl napsat hned na začátku přesně takhle s tím, že by k tomu byl dovětek >>co je pro mé cítění etické, a co je už za hranicí mého vkusu<<.
I přesto, že se zatím nikdo byť jen částečně nepřiklonil k tomu mému etickému cítění, myslím, že pár takových lidí bude, ale asi tak pět ze sta. Neva, já svůj názor v tomto nezměním. Hlavně s vámi nechci zápasit v názorech, to jste poznali všichni a nikdo ani takto neoponoval - dík. Naopak, vaše vyjádření jsou alespoň pro mne velkým přínosem, pomocí kterého jsem dokázal zase o něco podrobněji definovat hranice mého etična a neetična.

Ten vojenský objekt mě zkrátka láká, protože mám rád tajemno, podzemí, historii, informace o ní, i ty negativní, ale nechci si je pouštět zase tak blízko k tělu, jakožto model. Alespoň ne v tak těsném rozsahu, jako mnou vytvořená hvězda na lokomotivě. Nic víc v tom z mé strany není a myslím si, že vám bude jedno, jestli nějaká pára nějakýho MTT má hvězdu nebo ne. Stejně budete nejspíš řešit její špatně provedenou patinu :D
Takže díky a pište dál, je to docela zajímý :wink:

Pokud chceš malý ideový námět - náš bunkr v pohraničí - bud výstavba, nebo střelecké zkoušky za okupace, boj o něj v r. 1945 (Darkovičky), plundrování kovošrotem v 50tých letech, renovace v 90tých - to vše furt na jednom jediném objektu! Má to podzemí (bavíme se o tzv. těžkém objektu pěchotního srubu, když to ztvárníš v řezu, vypadá to super)...

"Na blízké nádraží v pohraničních Králíkách příjíždí vlak s vybavením pro stavbu vchodového objektu tvrze Hůrka (pancéřové zvony a kopule), je přeložen na transportní podvozek tzv elektrovlaku a spolu s dalšími nákladními automobily je vezen polní cestou na staveniště opevnění. Stráž u dřevěných vrat v ohradě okolo budoucího bunkru kontroluje soupravy a vpouští je na pozemek stavby, kde se parta dělníků rychle ujímá další práce, zatímco nákladní automobily postupně zajíždějí mřížovými vraty do skoro hotového bunkru a vykládají náklad na svážnici podzemní úzkokolejky. Z věže nedalekého kostela pozoruje dění parta henleinovců, jejich druhá část zatím provokuje vyvoláváním protistátních hesel četníky a SOSáky v budově četnické stanice... Je horký srpnový den r 1938, ze severu se pomalu blíží temná mračna..."
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Max » úte 20 dub, 2010 12:44 pm

Ono taky není hvězda jako hvězda -
je rozdíl zda je krvavě rudá a má průměr skoro dva metry, nebo má jen 15 cm, a její barva je víc černohnědá než červená. Každá pak na mašině vypadá jinak.

fotky různých hvězd jsou na :
nezařazeno/ Podklady ke stavbě / Otázky z železniční historie ČSD
Max

Příspěvekod Max » úte 20 dub, 2010 8:18 pm

Zde pár modelů z Epochy IV - perioda a = roky 1968 až 1971.
http://img638.imageshack.us/slideshow/w ... d=lok1.jpg

V těch letech byly mašiny bez velkých hvězd, někdy v roce 1969 se začaly malovat barvou ty malé, průměr 15 cm na bok pod nebo nad tabulku s číslem, pak je vystřídaly odlité z hliníku, stejně velké a někdy v roce 1971 se zas začaly dávat nahoru na dýmnici pod reflektor větší, asi 30 cm a pak větší a ještě větší....
Takže to období 1968 -71 byla taková míchanina, něco s hvězdou (nové sergeje třeba, pak i lok z ČKD) , a něco bez hvězd. Nejlepší období pro model.
Max

Re: Totality, jejich symboly a jiná negativa v modelu

Příspěvekod vvitty » ned 27 čer, 2010 7:05 pm

Jak jsem se presvedcil, i dnes, 20 let po skonceni ery komunismu u nas lze narazit na hvezdy na lokomotivach, a to v "beznem" provozu. Napr. v kamenolomu mezi zastavkami Hermanicky a St. Olbramovice jezdi Prasatko s krasne vyvevednou cervenou hvezdou, spatreno dnes, bohuzel z rychliku jsem jej nestihnul vyfotit.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Předchozí

Zpět na Nezařazeno (off topic)