Materiál pro laser

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Materiál pro laser

Příspěvekod rawen » čtv 20 srp, 2026 9:37 am

Nazdar,
můžete mi, prosím, poradit, zejména asi hank, z čeho polští výrobci papírových vystřihovánek řežou žebra a další díly?

Je to technicky vzato karton, různých tlouštěk. Má béžovou barvu, poměrně homogenní strukturu, je "lehký", řezné hrany jsou spíš hnědočervené než popelově černé.

Podle AI jde o pivní lepenku, případně finskou lepenku, pojmenovanou podle použití na pivní tácky...
Každopádně se dost hloupě hledá a u nás ji nabízí bůhvíkolikátý přeprodejce za nesmyslnou cenu.

Tak prosím, jestli víte nebo používáte, dejte prosím vědět. S růstem našich kroužků už neřežeme z náhodného odpadu a, bohužel, i kupovaný materiál (knihařský karton) nemá zrovna konstantní vlastnosti.

Díky, Radek
rawen

Re: Materiál pro laser

Příspěvekod fulda » čtv 20 srp, 2026 10:29 am

Ahoj,

TADY tomu říkají "dřevitá lepenka". Ale je pravda, že se taky ptám na "ten papír na pivní tácky".
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod hank » čtv 20 srp, 2026 12:27 pm

rawen: Papírníci tomu říkají bílá nebo šedá ruční lepenka a strojům, na nichž se vyrábějí, deklovky (i když už se dávno ručně nesnímá, ale to aby ji odlišili od lepenek vyráběných na "normálních" papírenských strojích). Já už jsem dost dlouho mimo branži, ve které navíc po převratě nezůstal kámen na kameni a staré kontakty odcházejí do důchodu a/nebo ze světa, takže na první dobrou bych ti poradil velkobchody - Fulda zmínil Papyrus, srovnatelný sortiment má Europapier a určitě i další, s rizikem přiměřeně vysokých cen (ledaže by sis udělal známosti s pracovnicemi velkoobchodních vzorkoven a vysomroval si nějaké vzorky, až budou obměňovat sortimernt). Jako polotovar používají tento druh lepenky výrobci archivních krabic s vlastními papírenskými stroji: Určitě EMBA Paseky nad Jizerou a možná i pohrobek Corony Lochovice, která se dnes bůhvíproč jmenuje Technologický park - doporučuji ohledání na místě, takhle na dálku jsou tajemní jak hrad v Karpatech. No a pak ještě k mému velkému překvapení přežila i výroba obuvnických lepenek v Otrokovicích - dnes se to jmenuje Tempel MK. Nicméně získat ty lepenky přímo od tuzemských výrobců býval vždycky těžko řešitelný problém (nevím, jak teď).

Když si ale zadáš do vyhledávače něco jako Hersteller von Graupappe nebo Vollpappe, vypadnou na tebe odkazy na desítky živých fabrik v Německu a Rakousku, které tento sortiment nabízejí.

A proč se vůbec třeba nezeptáš těch, kdo s laserovým pálením mají zkušenosti, včetně těch polských výrobců modelů?
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod rawen » čtv 20 srp, 2026 2:59 pm

hank píše:A proč se vůbec třeba nezeptáš těch, kdo s laserovým pálením mají zkušenosti, včetně těch polských výrobců modelů?

Děkuju.
Zkoušet jsem se ptal, ale asi se bojí... konkurence. :D

Mějte se fajn, Radek
rawen

Příspěvekod rawen » pát 21 srp, 2026 8:19 am

Tak klíčové slovo je Pankadisc a mělo by to být široce dostupné (v široké škále cenovek).

Mějte se fajn, Radek
rawen

Zpět na Nezařazeno (off topic)