Pozadí u kolejiště ANO NE

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Pozadí u kolejiště ANO NE

Příspěvekod milan ferdián » ned 08 zář, 2024 10:08 am

Trochu jsem zapátral na internetu o tom pozadí.
odkaz https://www.gosportrailroadgroup.org.uk ... allery.php

a další si najděte sami. -m-
Přílohy
2024-09-08 12_00_15-Window.png
2024-09-08 11_57_31-Window.png
2024-09-08 12_06_51-Window.png
2024-09-08 12_06_51-Window.png (434.67 KiB) Zobrazeno 3186 krát
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » ned 08 zář, 2024 10:10 am

A v normě. -m-
Přílohy
2024-09-08 12_04_58-Window.png
2024-09-08 12_04_24-Window.png
2024-09-08 12_03_10-Window.png
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » ned 08 zář, 2024 10:50 am

Moje poslední poznámka o pozadí, fototapetě, kulise. Na domácích kolejištích, dioramatech jednoznačně ANO. Na modulech, z mého pohledu jednoznačně NE. Hlavním důvodem by byl problém pozadí/kulisy. Moduly se sestavují ne na příliš perfektních rovných plochách/podlahách. Ikdyž při sestavování modulů v layout používáme metr na danou výšku a vodováhu, tak i to dá dost zabrat při nerovnostech podlah. A teď si představte, že by moduly měly kulisy/pozadí. Co teprve člověk/layoutář při sestavování celkového layoutu. Už tak musí hlídat rozhraní modulů, natož kde by byly umístěny kulisy/pozadí na jednotlivých modulech. Podle mne by měly u nás jepičí život. Jde o to, co nejrychleji moduly postavit na nohy a elektricky propojit a zapojit. Proto se upřednostňuje směr dle KŽM Chrudim, tedy využít výškově krajinové prvky.
Čas je v naší době a věku drahá devíza a nemůžeme s ním zbytečně plýtvat.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Zlámalík » ned 08 zář, 2024 12:52 pm

milan ferdián píše:Čas je v naší době a věku drahá devíza a nemůžeme s ním zbytečně plýtvat.
-m-

Já to vzdávám, to je marný :mrgreen:
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod HonzaM » ned 08 zář, 2024 3:47 pm

milan ferdián píše: Proto se upřednostňuje směr dle KŽM Chrudim, tedy využít výškově krajinové prvky.

-m-

Můžeš k tomu uvést něco bližšího, tedy vysvětlit co je míněno "výškově krajinovými prvky", nebo alespoň odkaz, pokud to někde je jasně vysvětleno.
Dík
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Kavka_ » ned 08 zář, 2024 4:34 pm

HonzaM píše:
milan ferdián píše: Proto se upřednostňuje směr dle KŽM Chrudim, tedy využít výškově krajinové prvky.

-m-

Můžeš k tomu uvést něco bližšího, tedy vysvětlit co je míněno "výškově krajinovými prvky", nebo alespoň odkaz, pokud to někde je jasně vysvětleno.
Dík

No na předchozí stránce myslím Milan přidal fotografie z KŽM Chrudim - Kostel, most/řeka, Les... ?
TT, V. - VI. epocha, ČD
- kolejiště realizovaná na malých plochách neškodí v jakémkoli množství -
Kavka_

Příspěvekod TomBart » pon 09 zář, 2024 4:58 am

Úplně se nechci vdloubávat do diskuze, ale pár drobných faktů na ujasnění.

Prvním a možná i nejdůležitejším faktorem, proč vznikl modul řeka je truc, abych dokázal, že moduly nemusí být jen placaté se sterilní travičkou, né-li jak mi jednou řekl Marwin, když jsem se dotazoval na vzhled jednoho nádraží "radioaktivně zelenou trávou". Rozhodně to není určení nějakého směru. Proto nějak moc nechápu tvrzení "Proto se upřednostňuje směr dle KŽM Chrudim......" Tedy kopcovité moduly nejsou proto, abych tím nahradil pozadí nebo tak něco, ale proto, že ta naše krajina taková prostě je. Navíc se mi to pak dobře fotí, protože nemusím maskovat vylejzající skutečné pole z modulu. :)

Moduly jako řeka a kostel jsou pochopitelně přístupné z obou stran, ale vadí tomu trochu kopec a jsou stavěné tak, aby pohledově byly hezké z jedné strany

Modul řeky neprochází rekonstrukcí, ale rozšířením a nové soumodulí vlečky lomu.

Na některých fotkách je pozadí skutečné, na některých je tabule s pozadím, stejné jako používá Milan Kolečkář třeba na setkání moduly Brno. Důvod opět jednoduchý a prostý. Jelikož fotím i skutečnou železnici od nějakých 14 let, tak mým cílem je udělat modely tak, jak vnímám skutečnou železnici se vším všude. A tedy i udělal fotky, jako venku u trati. Reálná obloha s venkovními stíny se bohužel ne vždy dá použít, tak proto jsme zkusili pozadí vytištěné a nalepené na PP desku. Díky bohu za to, že to Trainmaniak takto nafotil a jeho pozadí v několika upravených podobách jsem viděl už několikrát.

Pozadí na modulech u modulových setkáních si vůbec nedokážu představit. Jednak z důvodu prostorového vnímání celého moduliště při orientaci v prostoru haly a jednak technicky při sestavování moduliště. Faktor navazujícího pozadí na modulech je věcí zcela nedosažitelnou už jen proto, že je nereálné dodržet krajinově stejné rozhraní, natož pozadí, které bude na sebe navazovat.
TomBart

Příspěvekod sidlo » pon 09 zář, 2024 5:24 am

Několik plastových desek s potiskem. Přichyceno plastovou pružinovou svorkou. Skladné a lehce přenositelné. Dá se přiložit prakticky ke kterémukoliv modulu. Při ježdění pro veřejnost udělá hezké pozadí.

pozadi.jpg
sidlo

Příspěvekod hank » pon 09 zář, 2024 6:53 am

Nestačím se divit, kam až se ta diskuse dostala. A protože jsem ji vlastně rozpoutal, považuji za nutné učinit následující prohlášení.

Především doufám bylo pochopeno, že proti modulářům nic nemám a že moje vyjádření o ježdění na holém prkně bylo mírnou nadsázkou. Nicméně to, co v diskusi následovalo, se opět z větší části míjí s meritem věci.

Nesnažím se o nic jiného než o zprostředkování přístupů (nikoli mých vlastních, i když moje vlastní názory s nimi většinou souzní), které posunují stavbu kolejišť směrem k výtvarnému umění. Proto tolik cituji Jamese Hiltona, který otázky tohoto druhu pokládá sám sobě i svým modelářským kolegům permanentně. (Kdo už máte v ruce jeho publikace, víte, o čem je řeč. Ale k pochopení - a vyvolání vlastního souhlasu nebo nesouhlasu u každého jejich čtenáře - by mělo stačit i prolistování jeho blogu.) Proto jsem se už v minulosti vícekrát vyjadřoval o důležitosti toho, jaký dojem kolejiště vyvolá. Možná je to z různých důvodů trochu vošajstlich takhle zdůrazňovat práci s pocity; nicméně nikdo nikomu nebrání vykašlat se na pocity (svoje i cizí) a vytvářet co nejvěrnější a řemeslně nejdokonalejší kopie vozidel, staveb i krajiny nebo zaměřit se na co nejrealističtější napodobení organizace provozu. Jenom je nutno uvědomit si omezení (prostorová, finanční, časová i osobní), která většina z nás má. I s těmito omezeními se však lze o něco snažit.

Vím, že chodím po tenkém ledě. (Kdo umí, dělá, kdo neumí, kecá.) Samotnému mi nebyly shůry dány takové věci jako prostorová představivost nebo výtvarné nadání. Tím spíš se příklady těchto nadání snažím hledat u jiných. Možná je moje pinožení tímto směrem zbytečné; možná ve zdejší komunitě převládá (zcela legitimní, nutno podotknout) názor, že naše hobby lze provozovat i bez aplikace výtvarných přístupů a bez ohledu na pocity (nebo jejich absenci), které to (ne)vyvolá. Nicméně i takové tříbení postojů a názorů považuji za jeden z účelů, kterým tato diskuse má (nebo by mohla) sloužit.

Líp to vyjádřit neumím. Kdyby to tady mohl číst pan učitel Zuska, profesí výtvarný pedagog, asi by se vyjádřil lépe a přesněji. Přesto doufám, že je snad zřejmé, o co mi jde.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod HonzaM » stř 11 zář, 2024 11:35 am

milan ferdián píše:..... Na domácích kolejištích, dioramatech jednoznačně ANO. Na modulech, z mého pohledu jednoznačně NE. Jde o to, co nejrychleji moduly postavit na nohy a elektricky propojit a zapojit. Proto se upřednostňuje směr dle KŽM Chrudim, tedy využít výškově krajinové prvky.

-m-

Z této formulace by to mohlo vypadat, jako by moduly byly zpravidla ploché a "výškové krajinové prvky" byly něčím neobvyklým. Dovolím si tedy uveřejnit několik obrázků modulů z nedávných setkání (jsou to moduly velikosti N).
Přílohy
modul s hradem.JPG
Modul se skalami.jpg
Modiul s mostem.jpg
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Předchozí

Zpět na Nezařazeno (off topic)