Prezentační fota pro komerci

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Prezentační fota pro komerci

Příspěvekod milan ferdián » pon 12 srp, 2013 4:38 pm

Tak jak to dělají kluci.Mají přes svý fota přetaženy ochranný filtr názvů.Příklad "tombart" atd.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pon 12 srp, 2013 5:06 pm

tohle jsem přesně nemyslel - jde mi o to, jestliže si na veřejný výstavě něčí model nafotím, má dotyčný autor modelu nějaký nárok chtít po mě desátek za to, že jsem jeho model nafotil a použil na svém komerčním webu...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod czhunter » pon 12 srp, 2013 6:28 pm

Jiri Dvoracek píše:Prodejem napriklad stavebnice a nebo ruznych vyrobku modelove zeleznice se jejich vyrobce zrika totho autorskeho prava na tento konkretni vyrobek a muze s nim byt nakladano jakkoliv uzna jeho novy majitel za vhodne, jelikoz na nej autorske pravo prechazi :)

"Výrobků" se autorské právo vůbec netýká. Stavebnice nebo model můžou být chráněny patentem, nebo užitným/průmyslovým vzorem, nikoliv autorským právem.
Už sestavené stavebnice se práva výrobce nijak netýkají. To jen kdybys vyráběl kopie nebo plagiáty.
Autorské právo je obecně nepřenosné, autorství se ani nelze zřeknout.

Petr Zatrepalek> To záleží na tom, k čemu bys ty fotky přesně použil. Jsou některá použití, která jsou vyňata z autorskoprávní ochrany (reportážní fotografie, výukové účely) ... to je v tom zákoně napsané.
To že se to celé nachází na komernčním webu (třeba e-shop) nehraje roli.
Přesněji - autor modelu nemá právo požadovat desátek, ale má právo na přiznání autorství, tj. může tě požádat, abys u fotky zveřejnil jeho jméno, jako autora. To bys tedy měl udělat sám hned.
czhunter

Příspěvekod milan ferdián » pon 12 srp, 2013 7:07 pm

Kluci dobrý.Možná si někteří myslí,že se v tom nějak moc pitváme,ale v dnešní době.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod fulda » úte 13 srp, 2013 7:32 am

milan ferdián píše:...ale v dnešní době.
Taky už jsi se setkal s poloanonymnymi vybírači výpalného?
Zatím nejvíc se na ně osvědčilo je požádat o fakturu a hlavně daňový doplad.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 13 srp, 2013 9:25 am

Tak tohle mne teda nenapadlo :idea: :lol: :lol: :lol: Dost dobrý nápad!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 13 srp, 2013 9:26 am

forex píše:Laicky bych rekl,ze mozna ano v pripade,pokud by Ti to prineslo nejaky zisk, zapricineny primo fotkou jeho vytvoru.....ale nejsem pravnik.

Mám právě stejný názor co ty, ale ještě když fungovalo Goffy tak jsem pár těchto požadavků byl nucen řešit - kupodivu ze strany zahraničních modelářů... Pracuji na svých nových webovkách a mám bohužel pár fotek zakázkově dělaných mašin focených na cizích dioramatech. Pro jistotu se na ně vybodnu a použiji jen to focené u mě doma.
Petr Zatrepalek

Příspěvekod czhunter » úte 13 srp, 2013 9:41 am

Petr Zatrepalek píše:kupodivu ze strany zahraničních modelářů

Těm bych vzkázal, že dle platného českého právního řádu je použití těch obrázků v pořádku.
Vzhledem k tomu, že pro ně bude velmi obtížné, až skoro nemožné, nastudovat český právní řád (a vůbec, byť jen sehnat překlad zákonů) a do mezinárodního soudního sporu kvůli tomu nepůjdou (to je problém i u vraždy, natož u fotek modelů - ono by to příslušelo českému soudu a ten zahraniční modelář by se musel dostavit sem, k soudu dle tvého bydliště), tak to tím máš na 99,99999% vyřešeno.
Naposledy upravil czhunter dne úte 13 srp, 2013 10:16 am, celkově upraveno 1
czhunter

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 13 srp, 2013 10:35 am

czhunter píše:
Petr Zatrepalek píše:kupodivu ze strany zahraničních modelářů

Těm bych vzkázal, že dle platného českého právního řádu je použití těch obrázků v pořádku.
Vzhledem k tomu, že pro ně bude velmi obtížné, až skoro nemožné, nastudovat český právní řád (a vůbec, byť jen sehnat překlad zákonů) a do mezinárodního soudního sporu kvůli tomu nepůjdou (to je problém i u vraždy, natož u fotek modelů - ono by to příslušelo českému soudu a ten zahraniční modelář by se musel dostavit sem, k soudu dle tvého bydliště), tak to tím máš na 99,99999% vyřešeno.

Tohle taky není špatný řešení - navíc asi i pravdivé (přesné znění těch zákonů už si napamatuji, četl jsem to před deseti lety, když jsme řešili registraci Goffy a nevím zda nedošlo k novele)
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Trainmaniak » čtv 15 srp, 2013 9:27 am

Zde autorský zákon: http://wwwold.nkp.cz/o_knihovnach/AutZak/Index.htm Vypadá to nezáživně, ale je to docela zajímavý. :)

Když se vrátím k původnímu Milanovu dotazu - nedovedu si ani představit, jak by profesionální fotograf dokola obvolával či obepisoval výrobce všeho, co fotí a čehož fotografie následně zpeněží (což se dá u profi fotografa očekávat). Takže Milane, klidně foť vozidla Fleischmann, koleje Peco, foliáže Polák, stavebnice MS a pod. a klidně ty fotky prodej, aniž by ses jich ptal. Dokonce i když budeš někomu stavět model a ten si nafotíš, tak je to v pořádku. Tys autorem. Tam je jen vhodné v rámci slušnosti oznámit dotyčnému, že fotky komerčně využiješ, ale jinak to je de facto obdobný případ, jako když výrobce vyrobí a nafotí model lokomotivy a fotky následně použije pro svůj e-shop.

Edit: Ještě k tomu Fuldou zmíněnému Rajčeti: http://www.rajce.idnes.cz/pravidla - poslední bod byl zrušen.
Trainmaniak

Předchozí

Zpět na Nezařazeno (off topic)