3D tisk a tiskárny

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

3D tisk a tiskárny

Příspěvekod hank » pon 10 pro, 2012 7:50 pm

Přátelé, máte někdo zkušenosti s 3D tiskem a tiskárnami? Jak vidíte jejich použití pro výrobu (aspoň) polotovarů pro železničně-modelářskou praxi? Teď nemám na mysli náklady/ceny, ale používaný materiál, přesnost tisku atd.

Těším se na vaše názory.

zdraví
hank
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Re: 3D tisk a tiskárny

Příspěvekod Houmr » úte 11 pro, 2012 6:34 am

Kvalitní 3D tiskárna dokáže tisknout velice přesně detaily 0,1mm. Ale taková stojí již úplně jiné peníze.
Použitelné to samozřejmě pro železniční modeláře je, použitý plast se blíží klasickým plastovým hmotám, jen může být trochu křehčí, aspoň to co jsem měl v ruce já, ale dá se tisknout z různých materiálů, různé kvality a to je zase otázka ceny.
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod dejv » úte 11 pro, 2012 9:20 am

hank píše:Jak vidíte jejich použití pro výrobu (aspoň) polotovarů pro železničně-modelářskou praxi?

Použitelný to je, ale určitě to není univerzální lék na všechno. Na velké "placaté" tvary je třeba určitě šikovnější laser, něco je zase asi lepší odlévat. Ale pro všelijaké tvarové komplikovanosti je to prima. A úplně nejvíc pokud je potřeba takové bazmeky sekat ve velkém. Je ale potřeba trochu dávat pozor při návrhu - je nutné ctít určité zákonitosti, a umět se jim přizpůsobit (asi hlavně je důležité mít na paměti fakt, že fyzicky probíhá 3D tisk vždycky ve vrstvách. To s sebou nese některá specifika. Někde to nevadí, někde se toho dá dokonce s úspěchem využít, ale zase ne všude se to skousne)

Jinak, vím, že otázka nebyla na cenu, ale letos se konečně objevily první stavebnice 3D tiskáren (založené na bázi osvitu speciální světlem tvrdnoucí pryskyřice buď laserem nebo DLP projektorem) s dosažitelným detailem 0.05mm v ceně kolem 50000,- (plus mínus). To už docela jde. Kdyby se mi někde válel zbytečnej padík, hned do toho jdu :)

Do té doby ale asi opravdu zbývají jen služby typu Shapeways. To je na takové to domácí 3d-tištění úplně dostačující, a funguje to docela dobře (pokud je ovšem bůh tiskové orientace zrovna na straně zákazníka :) ). Nejmenší dosažitelný detail na Shapeways je 0.1mm. Jmenuje se to "Frosted Ultra Detail", a už to není úplně zadarmo. Ekonomičtější varianta je jejich "White, Strong & Flexible" s detailem 0.2mm. (Obě hodnoty ale platí opravdu jen pokud má zmíněný bůh tiskové orientace zrovna dobrou náladu :) Když jí nemá, jsou obě hodnoty několikanásobně horší. Ve velikostech typických pro železniční modeláře je tohle bohužel zrovna neopominutelný faktor, a to je taky jediná velká výhrada, kterou k Shapeways mám. Je to prostě taková loterie - objednat, a čekat co přijde. Jestli zmetek, tak reklamovat, vydat se na pospas bohu zákaznické podpory, a když se ustrne, tak opět bohu tiskové orientace :wink:. Pak znova čekat a znova doufat :)).
Nko - zatím si jen tak experimentuji a učím se
dejv

Příspěvekod radeksindy » úte 11 pro, 2012 10:14 am

Toto téma už tady někde bylo, využitelné to je. Hodně záleží co člověk chce a co je ochoten do toho dát. Záleží konkrétne co to je, jak velké to bude, bude se to zaformovávat nebo ne, hladké nebo s detaily atd. Technologie je ta daleko, že je potřeba mluvit zcela konkrétně.
Tady je například krásné srovnání dvou různě kvalitních tisků a metod

http://www.modelltram.de/phpbb3/viewtop ... f=1&t=2482

Bílý tisk je od Shapeways, FUD, tedy to co mnozí z nás používají. Cena je v desítkách euro. To šedivé na fotkách je kvalitnější tisk, ale v takovém případě si na konec přidejte jednu nulu 8)
radeksindy

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 12 pro, 2012 9:23 am

Tisk je jedna věc, malování podkladů pro zhotovení modelu věc druhá... Pokud do toho zahrneš i to, přidej si klidně ještě další nulu navíc, teda pokud nejsi zdatný v 3d malování...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Houmr » stř 12 pro, 2012 9:25 am

Petr Zatrepalek píše:Tisk je jedna věc, malování podkladů pro zhotovení modelu věc druhá... Pokud do toho zahrneš i to, přidej si klidně ještě další nulu navíc, teda pokud nejsi zdatný v 3d malování...

Přesně, ono to prostě zase pak je o penězích. :roll:
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod radeksindy » stř 12 pro, 2012 11:29 am

To jsem ani nechtěl zmiňovat. Podmínkou je, že si to nakreslíte sami a věnujete tomu spoustu času. Z vlastní zkušenost vím, že nakreslit takové drobnosti jako komíny, parojemy, písečáky, válce pro jednu lokomotivu je pár desítek hodin práce. Zrovna nedávno jsem si kreslil nějaké ložiskové domky a už to zabralo pár večerů a konec nikde :wink:
radeksindy

Příspěvekod dejv » stř 12 pro, 2012 11:59 am

radeksindy píše:http://www.modelltram.de/phpbb3/viewtop ... f=1&t=2482

Bílý tisk je od Shapeways, FUD, tedy to co mnozí z nás používají. Cena je v desítkách euro.

Omlouvám se, ale ten bílý tisk... není to spíš WSF?
FUD není takhle čistě bílý, spíš jakoby mléčně průhledný a trochu do žluta. Taky má mnohem hladší povrch. Přesně takhle jako na tom obrázku vypadají pražcová podloží, která si nechávám tisknout z White, Strong & Flexible...

Ad příprava souborů pro 3D tisk - svatá pravda, i tohle je potřeba mít na paměti. Třeba mně to docela baví, takže to neberu jako velké negativum, ale umím si představit, že pro někoho to může být naopak nebetyčný a nepřekonatelný opruz, nemluvě o tom, že si s tím leckdo nemusí ani umět poradit. I když třeba Google Sketchup je podle mně už opravdu jednoduchost sama - s tím už by to měl zvládnout každý as aspoň minimální dávkou odhodlání.
Osobně ale používám Blender 3D, mám ten prográmek rád, a už jsem si na to jeho osobité ovládání tak navykl, že cokoliv jiného už mi přijde divné :)
Nko - zatím si jen tak experimentuji a učím se
dejv

Příspěvekod radeksindy » stř 12 pro, 2012 3:16 pm

Omlouvám se, ale ten bílý tisk... není to spíš WSF?

Je, omlouvám se za mystifikaci. Ale ani FUD nemá na ten druhý tisk.

FUD není takhle čistě bílý, spíš jakoby mléčně průhledný a trochu do žluta.

Ano, ale mám podezření, že to žluté přichází až s časem. U posledních tisků si pamatuji, že přišli mléčně průhledné, ale dnes jsou na nich žluté mapy. Mám skoro pocit jestli to není buď důsledek stárnutí, prostorově různé vytvrzení materiálu nebo něco podobného. Z dlouhodobého hlediska nevím, jestli to neznamená něco pro kvalitu. Neví někdo?
radeksindy

Příspěvekod pepo64p » stř 12 pro, 2012 3:52 pm

pepo64p

Příspěvekod pepo64p » stř 12 pro, 2012 4:00 pm

pepo64p

Příspěvekod JBr » stř 12 pro, 2012 4:33 pm

radeksindy píše:Z dlouhodobého hlediska nevím, jestli to neznamená něco pro kvalitu. Neví někdo?

Mrkni na forum www.ttnut.com, tamni admin ConducTTor se zabyva modelovanim a tiskem pres Shapeways, ma vyzkousenou hromadu materialu a svoje poznatky tam zverejnuje. Mam pocit, ze u nektereho si nejdriv strasne pochvaloval cistotu a detaily, ale po nejake dobe se mu vytistene veci zkroutily.
TT/D V/VI.
JBr

Zpět na Nezařazeno (off topic)