Problém s Loco MTB T478.1148

Také se vám někdy něco nepovedlo? Podělte se s ostatními a napište o tom.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Problém s Loco MTB T478.1148

Příspěvekod mmihalik » úte 16 pro, 2025 5:23 pm

Ahoj, poradil by mi někdo, v čem může být problém...

Loko MTB T478.1148 s dekodérem ZIMO MS480P16 a DPS MTB 751, verze A7 se z ničeho nic zastavila (jela na plný výkon) a už jen "stroboskopují" světla a chrastí zvuk. Pokud restartuji kolejiště (ústředna LZV 100), tak zvuky a světla (všechny funkce) jsou ok. Jakmile dám jízdu jakýmkoli směrem, nerozjede se a blikání / chrastění. Zkoušel jsem jiné dekodéry (původní MX645P16, MS480P16 z MTB 754) a je to stejné. Dekoder z této Loko T478 např. v MTB 754 funguje dobře i se zvuky, takže předpokládám, že něco na desce nebo motor?

Poradíte mi prosím, kam kouknout?
mmihalik

Re: Problém s Loco MTB T478.1148

Příspěvekod Ivan » úte 16 pro, 2025 5:40 pm

První věc, co bych zkusil, je vložit analogovou propojku a jak se to chová bez dekodéru. Tím zjistíš, zda je problém mechanický v loko, nebo elektronický v dekodéru a můžeš pokračovat dál v pátrání.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod mmihalik » úte 16 pro, 2025 6:00 pm

tak to mě nenapadlo, díky...

s analogovou propojkou se nic neděje, ani nesvítí... při přidání rychlosti je slyšet jemné "pískání", ale opravdu jemné, ale loko se nerozjede...

Pro jistotu jsem propojku vyzkoušel v jiné loko a svítí a normálně se rozjede.
mmihalik

Příspěvekod vvitty » úte 16 pro, 2025 6:04 pm

Motor. Pojistka. Predpokladam meritko TT.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod mmihalik » úte 16 pro, 2025 6:06 pm

ano TT... kde hledat pojistku?
mmihalik

Příspěvekod vvitty » úte 16 pro, 2025 6:44 pm

Na plosnaku. Mezi vodicem od sberacu a zbytkem rozvodu v desce. Asi zelena, ale uz jsem videl i jine barvy. Ale pojistka casto neni tou prvotni pricinou takze by stalo za to proverit stav motoru.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod mmihalik » úte 16 pro, 2025 6:55 pm

Zksuim ještě rozjet motor "naprimo", ale obávám se ze tím jsem skoncil...

Poradíte mi někoho kdo se tím zabýva a umel by opravit? Koukal jsem ze vvitty jsi z pojezdy.eu, vím ze mate dost na MTB, děláte i pozáruční servis?
mmihalik

Příspěvekod vvitty » úte 16 pro, 2025 8:15 pm

Ano, delam. Ale upozornuji ze to muze trvat nekolik tydnu, zakladem je ze abych se k tomu dostal potrebuju mit na to volne aspon 2 hodiny v kuse - ne ze by to trvalo standardne dve hodiny, spis abych mel rezervu pro pripad ze se neco nebude darit.
Jestli chodite na burzu tak by se to dalo v sobotu prinest a na lednove nebo unorove vyzvednout.
vvitty

Příspěvekod mmihalik » stř 17 pro, 2025 7:21 am

Děkuji moc za ochotu pomoct...
V sobotu už "Prahu" nedám... Nechal bych to tedy na lednovou burzu. Napsal bych před termínem konání SZ, kde bychom se domluvili, kde se potkáme.
Ještě otestuji motorek a kdyby nastal nějaký posun, tak bych určitě dal info i pro ostatní, třeba se to bude někomu hodit. Díky
mmihalik

Příspěvekod petr2023 » stř 17 pro, 2025 11:51 am

U mně se zase u jedné lokomotivy stává, že loko chvíli jezdí úplně v pohodě a pak z ničeho nic se z jízdy pomalu zastaví a už se nerozjede. K rozjezdu dojde až po nějaké době, ale brzy se to zase opakuje, tedy opět se lokomotiva pomalu zastaví a nejede.

Hodně podobně se chovají motorky např. v LEGO, kde jsou všechny chráněné proti přetížení, právě pomocí elektronické tepelné pojistky. Při větším odběru se pojistka zahřeje a motor odpojí. Jakmile však pojistka vychladne, tak motor zase běží a celý děj se může opakovat.

Podle popisu výše a podle chování u mne mi přijde, že má MTB obdobné pojistky na svých DPS také. Je tomu prosím opravdu tak? Jinak jezdím v Analogu.
Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.
petr2023

Příspěvekod fulda » stř 17 pro, 2025 1:16 pm

petr2023 píše:U mně se zase u jedné lokomotivy stává, že loko chvíli jezdí úplně v pohodě a pak z ničeho nic se z jízdy pomalu zastaví a už se nerozjede. K rozjezdu dojde až po nějaké době, ale brzy se to zase opakuje, tedy opět se lokomotiva pomalu zastaví a nejede.

Tady se trochu nebezpečně míchá příčina a důsledek. Rozhodně to co popisuješ je přirozená vlastnost vratných pojistek (polyswitch). Je to dáno jejich principem fungování a tak dále.

Spíš je ale zarážející, že k tomu dochází. Jak správně píšeš, je to důsledek přetěžování motoru a vzniku nadměrného tepla. U lego motorů si dovedu představit, že ho přetížíš větším množstvím koleček v převodovce nebo tak něco. Ale u lokomotivy to nebývá tak jednoduché. Tam to spíš bude indikace nějaké další chyby. Dejme tomu mezizávitový zkrat, nějaký problém na převodech, špatné dvojkolí a tak dále. Tohle bych úplně nepodceňoval.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Petr Barchánek » stř 17 pro, 2025 2:01 pm

podobný problém jsem řešil tady http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=16&t=4801&start=525 .

Pokud zlobí pojistka, tak to není pojistkou ale poškozeným motorem. Dokonce může být a pravděpodobně i bude tak blbě poškozený, že po odpájení DPS a připojení napětí krokosvorkou přímo na motor bude zdánilvě krásně fungovat. Kdyby to přeci jen náhodou bylo pojistkou, pak Google: “SMD pojistka EC” - to písmenkové označení může být dle verze DPS i jiné, jde o součásku v hodnotě pár Korun.
Petr Barchánek

Příspěvekod vvitty » stř 17 pro, 2025 2:22 pm

Petr Barchanek : to je logicke, proste ma vetsi odber ktery pojistku donuti sepnout zatimco pri primem pripojeni napajeni v pohode bezi. Jen vic odebira.
vvitty

Příspěvekod mmihalik » stř 17 pro, 2025 5:25 pm

vyzkoušel jsem motorek napřímo a v rozmezí cca 4-12V DC funguje jak má... nějak dlouho jsem ho netrápil. Po složení zpět došlo k drobnému posunu. Když dám pokyn k jízdě, tak vše svítí, "hraje" (už nebliká, nechrčí)... ...nicmeně loko dál stojí.
Pročetl jsem vlákno od Petr Barchanek a vaše příspěvky zde. Co tedy radíte závěrem? Objednat u pojezdy náhradní motor a zkusit vyměnit nebo přepájet pojistku. BTW na DPS MTB 751TT-A7 V1 2017 mám pojistku zelenou ED
20251217_182102.jpg
mmihalik

Příspěvekod jipol57 » stř 17 pro, 2025 7:53 pm

Setkal jsem se v silnoproudu, že jistič vyhazoval v nižším proudu, než na něm bylo napsané. Proč by to nemohla udělat taky tahle pojistka.
A dále. Někdy může mít některá součástka vlastní svod. Dioda, kondenzátor. Mohlo by se stát, že má DPS větší odběr, a při navýšení s proudem třeba i dobrého motorku, už přesáhne limit pojistky.
Já bych multimetrem proměřil součástky na DPS, jen tak orientačně, zapájené. Diody by všechny měly mít ohmetrem velký odpor, ve vodivém směru trochu nižší. Kondenzátor by se měl nabít, až do vysokého odporu.
A měřit proudy. Jednotlivě, DPS i motoru. Nejlepší by bylo porovnat s jiným podobným.
jipol57

Další

Zpět na Naše chyby, omyly a nerealizované projekty