JMRI

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: JMRI

Příspěvekod DukeNuk » stř 25 bře, 2015 8:23 pm

Ahojte,

chtel bych poprosit o radu, snazim se rozfungovat JMRI, ale nedari se me spojit PC s centralou pres seriovy port. Pouzivam COM 5. Kdyz si ale pustim train controller tak se me centrala bez problemu pripoji pres zminovany COM 5.

Nevim kde bych mel hledat problem snazil jsem se neco najit pres google, ale bez uspechu.
Budu rad za kazdou radu.

DukeNuk
N - Digital
DukeNuk
 
Příspěvky: 19
Registrován: čtv 16 zář, 2010 9:41 pm
Bydliště: Brno

Re: JMRI

Příspěvekod sidlo » stř 25 bře, 2015 8:39 pm

Já tam mám viz. obrázek.
Používám GenLI BT od DIGI-CZ. U jiného rozhraní je třeba jinak nastavit výrobce a připojení. Sériový port mám nastavený na bluetooth. Pro RS 232 tam bude asi COMx. Svítí mi to červeně, protože nejsem aktuálně připojen ke kolejišti.
Přílohy
JMRI-connect.png
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1729
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: JMRI

Příspěvekod boobika » pát 10 dub, 2015 1:31 pm

Ahoj, prosím o radu - nějak nedokážu rozchodit režim programování PoM s centrálou NanoX, přitom před nějakou dobou mi to snad fungovalo ok.
JMRI mi při pokusu o tento zápis píše, že funkce nebyla implementována. Nebo se pletu a nefunguje to vůbec???

Díky za info
Uživatelský avatar
boobika
 
Příspěvky: 116
Registrován: úte 11 bře, 2014 5:59 pm

Re: JMRI

Příspěvekod sidlo » pát 10 dub, 2015 1:37 pm

Ne všechno jde přes PoM udělat. Napřed by bylo vhodné zkontrolovat jestli se nepokoušíte o zakázanou operaci.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1729
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: JMRI

Příspěvekod boobika » pát 10 dub, 2015 3:23 pm

CV1 jsem neměnil, to vím, že nelze v PoM. Zkoušel jsem třeba zadat adresu pro consisting v CV19, pak nějaké světelné efekty ... vše mi píše "není implementováno ..."
Jen si nejsem jist ve volbě na pravé straně dole - byte mode, bit mode, edit only, paged mode (snad jsem to napsal správně - nemám to teď připojené k centrále a tak se to neukazuje).

Vybral jsem je konkrétní loko, zvolil Programing on Main a pokud se změnit výše uvedené CV.

Je nutné něco nastavit v programu? Multimaus zapojený přes NanoX, když přepnu do PoM, tak zapíše normál, jen nečte.
Uživatelský avatar
boobika
 
Příspěvky: 116
Registrován: úte 11 bře, 2014 5:59 pm

Re: JMRI

Příspěvekod Jirka_US » sob 11 dub, 2015 5:12 am

Pomoci POM lze programovat i CV1, napr. u soucasnych dekoderu Digitrax. Naopak ne vsechny dekodery umoznuji POM.
Vybral jsi z nabidky "roster entry" tu spravnou lokomotivu, respektive tu se spravnou adresou v CV1? Asi je to jasne, ale pro jistotu, pri POM se pouziva stale puvodni adresa v CV1, ikdyz ulozis do CV19 novou adresu.
Nastaveni svetel pro 3 stroje jako priklad, ktery nemusi odpovidat skutecnemu provozu u dane spolecnosti:
1.stroj CV22=1 (sviti pouze celni svetlo)
2.stroj CV22=0 (vse vypnuto)
3.stroj CV22=2 (pri zmene smeru bude sviti celni svetlo)
Svetla u vsech 3 stroju soucasne se zapinaji a vypinaji na "consist" adrese pomoci funkcniho tlacitka F0, podobne ostatni funkce Fx, nikoliv pomoci CV22 nebo CV21, tyto 2 CV slouzi pouze k funkcnimu mapovani pri "consistingu".
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

PoM: NanoX-S88 + GenLI-BT + JMRI

Příspěvekod sidlo » ned 19 dub, 2015 6:37 am

boobika píše:Ahoj, prosím o radu - nějak nedokážu rozchodit režim programování PoM s centrálou NanoX, přitom před nějakou dobou mi to snad fungovalo ok.
JMRI mi při pokusu o tento zápis píše, že funkce nebyla implementována. Nebo se pletu a nefunguje to vůbec???

Díky za info


Tak mi to nedalo a musel jsem vyzkoušet. NanoX-S88 + GenLI-BT + JMRI. Bez problémů jsem dvěma lokomotivám nastavil společnou adresu na hlavní koleji a vše fungovalo podle očekávání.
Přílohy
Consist.png
PoM Consist
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1729
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: JMRI

Příspěvekod Mates » pon 22 úno, 2016 7:33 pm

Dobrý den,umí prosím někdo poradit,jestli a jak lze nastavit v programu JMRI,aby mi každá lokomotiva zastavila ve snímaném úseku před vyhybkou,když je vyhybka přehozena jinam?
Uživatelský avatar
Mates
 
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 10 zář, 2009 3:24 pm
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: JMRI

Příspěvekod zdeno » ned 03 črc, 2016 4:59 pm

Mates píše:Dobrý den,umí prosím někdo poradit,jestli a jak lze nastavit v programu JMRI,aby mi každá lokomotiva zastavila ve snímaném úseku před vyhybkou,když je vyhybka přehozena jinam?

bez elektroniky to nepujde a vubec nezalezi na tom, jaky program tam bude nebo je.
Musis totiz zjistovat nastaveni vyhybky a to nepujde bez detekce obsazeni a navic musis vedet adresu loko.
---
Da se to udelat bezadresove, ale to je tvrde odpojeni od napajeni a to nekdo nema rad.
Je to proto, ze na postupne zpomalovani je nutne poznat adresu nebo pouzit brzdny generator na "multicast" adrese.
Muzu ale napisat, ze jsem jeste nevidel funkcni brzdny generator, protoze to vytvari fazove zkraty. To jsem kdysi testoval a utekl jsem od toho.
---
Takze muj navrh spociva v tom, pouzit relatko, ktere odpoji useky pred vyhybkou od napajeni, podle toho, kam je vyhybka nastavena.
Ale to je jen teoreticke, nemam to vubec odzkousene !!!
Velky problem jsou tlacene soupravy a vlaky, ktere sbiraji napajeni celou soupravou (Windobona).
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1561
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: JMRI

Příspěvekod fulda » ned 03 črc, 2016 5:44 pm

Zdeno pravděpodobně ještě nedočet v dokumentaci k odstavci ABC a vlastnosti "konstantní brzdná dráha", to jsem tu popisoval mnohokrát.

Ale dotaz byl k ovládacímu softu, většina softwarů to ovládá sama od sebe, stačí výhybku vhodně nastavit, aby soft věděl, která je která.
On si pak informaci o její poloze čte buď z detekce a nebo přímo z příkazů které se posílají po řídící sběrnici.
Některé staré verze softwarů mají problém, pokud jedeš s lokomotivou na ruční ovládání. A taky mají ty softy problém, pokud jim nedovolíš převzít řízení lokomotivy.
A pak také nějakou roli hraje detekce obsazení úseku a tak dál.
Já bohužel JMRI neznám dost dobře na to, abych ti odpověděl přesně.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4279
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: JMRI

Příspěvekod HonzaM » ned 03 črc, 2016 9:42 pm

Mates píše:Dobrý den,umí prosím někdo poradit,jestli a jak lze nastavit v programu JMRI,aby mi každá lokomotiva zastavila ve snímaném úseku před vyhybkou,když je vyhybka přehozena jinam?

Předpokládám že máš na mysli aby tam zastavila když ji budeš ovládat ručně, abys tedy nemohl "říznout" výhybku a způsobit zkrat?
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1673
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: JMRI

Příspěvekod Petr_J » sob 01 říj, 2016 9:45 am

Zdravím, neví někdo jak lze spustit program bez toho, aby byl počítač připojený k centrále? Používám Lenz LZV100 a rozhraní Lenz 23151 s Win 7 32 bit. Pokud mám počítač připojený k zapnuté centrále, vše funguje. Ale jakmile kolejiště odpojím, tak při spuštění programu vyskočí hláška, že nevidí COM port a program už nenaběhne. Respektive spustí se někde na pozadí a je nutné jej vypnout přes správce úloh. Prostě COM se vytvoří pouze když je připojené napájené rozhraní a když se rozhraní odpojí tak zmizí. Protože se s JMRI teprve seznamuji, nechci být pořád připojen kabelem ke kolejišti.
Jinak tento program rozhodně není zadarmo, ten čas který člověk stráví odhalováním jak co vlastně funguje když využiji k výdělečné činnosti, tak si koupím TrainControllery tři a víc :D
Petr_J
 
Příspěvky: 127
Registrován: stř 20 úno, 2008 7:33 am
Bydliště: Brno

Re: JMRI

Příspěvekod sidlo » sob 01 říj, 2016 11:57 am

  • udělat si druhý profil
  • nastavit si centrálu DCC++ Simulator
při startu se rozhodnout, který profil bude použit
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1729
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: JMRI

Příspěvekod Jirka_US » sob 01 říj, 2016 4:14 pm

Petr_J píše:Zdravím, neví někdo jak lze spustit program bez toho, aby byl počítač připojený k centrále? Používám Lenz LZV100 a rozhraní Lenz 23151 s Win 7 32 bit. Pokud mám počítač připojený k zapnuté centrále, vše funguje. Ale jakmile kolejiště odpojím, tak při spuštění programu vyskočí hláška, že nevidí COM port a program už nenaběhne. Respektive spustí se někde na pozadí a je nutné jej vypnout přes správce úloh. Prostě COM se vytvoří pouze když je připojené napájené rozhraní a když se rozhraní odpojí tak zmizí. Protože se s JMRI teprve seznamuji, nechci být pořád připojen kabelem ke kolejišti.
Jinak tento program rozhodně není zadarmo, ten čas který člověk stráví odhalováním jak co vlastně funguje když využiji k výdělečné činnosti, tak si koupím TrainControllery tři a víc :D

Doporucuji vytvorit se profil pro XpressNet Simulator, ktery umoznuje vytvorit layout tak jako by byl skutecne pripojen Lenz. Po fyzickem pripojeni a zvoleni prislusneho rozhrani by melo vse fungovat spravne (senzory, vyhybky, logika atd.)
Tento postup plati obecne i pro ostatni systemy. Tj. pro DCC++ pouzivat DCC++ Simulator, pro LocoNet LocoNet Simulator, pro NCE NCE Simulator atd.
Jinak JMRI funguje na 3 ruznych OS (Windows, Apple, Linux), podporuje dotykove obrazovky, funguje na RPi a podporuje DCC++. Mne se zatim DCC++ v TC nepodarilo rozchodit a o RPi ani nemluve.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: JMRI

Příspěvekod Petr_J » ned 02 říj, 2016 5:32 pm

Děkuji. Je to trochu kostrbaté, ale dejchá... :D
Petr_J
 
Příspěvky: 127
Registrován: stř 20 úno, 2008 7:33 am
Bydliště: Brno

PředchozíDalší

Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků