RocRail

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: RocRail

Příspěvekod simon-cz » stř 05 čer, 2019 3:34 pm

Ahoj, diky za rychlou odpoved. Na tento popis nastaveni cesty z bloku do bloku jsem se uz dival a urcite me dal hodne, nicmene nevim kde ja delam chybu v nastaveni, ze me lokomotiva jede porad jen jednim smerem. U vlakove cesty nastavene Trasy menim zatrzitko smeru jizdy jak do bloku +, tak z bloku +, ale bohuzel porad jede lokomotiva jen jednim smerem tzn.ze jede od bloku a ne do nej. Jedine, kdyz ji fyzicky otocim na koleji, tak jede spravne a najede do urceneho bloku dle vlakove cesty a zastavi. Diky
Naposledy upravil simon-cz dne stř 05 čer, 2019 7:46 pm, celkově upraveno 2
H0, DCC, Digikeijs DR5000, sw.Rocrail, app.Z21,
simon-cz
 
Příspěvky: 15
Registrován: pon 04 bře, 2019 7:30 am
Bydliště: Valašské Meziříčí

Re: RocRail

Příspěvekod JendaTT » stř 05 čer, 2019 3:59 pm

Trochu se v tom ztrácím... Nešlo by sem dát pár obrazovek z Rocrail, jak to máš nastavené?
JendaTT
 
Příspěvky: 377
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: RocRail

Příspěvekod Trixt » stř 05 čer, 2019 6:18 pm

simon-cz: nejsem si jistý na co se přesně ptáš, ale směr odjezdu lokomotivy z bloku ti ukazuje šipka v bloku:

blok-smer-jizdy.jpg
blok-smer-jizdy.jpg (11.18 KiB) Zobrazeno 1033 krát

Pokud chceš změnit směr odjezdu lokomotivy z bloku, můžeš tak učinit pomocí popup-menu po kliknutí na blok pravým tlačítkem:

blok-popup.jpg
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 711
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: RocRail

Příspěvekod simon-cz » stř 05 čer, 2019 7:43 pm

Super !!! Diky moc. Takze funkce "Prohodit umisteni" rozjelo lokomotivu z bloku do bloku a take nazpet. Jen nejdrive musim navolit "Prohodit umisteni" na bloku kde je lokomotiva (sipecka na bloku se prehodi z jedne strany na druhou a pak dvojklikem chci spustit presun lokomotivy, v radku u lokomotivy v seznamu lokomotiv ve sloupecku Rezim se objevi napis Wait a nejake ciselko - nekdy 10, 18 aj., nasledne se zde napis zmeni z Waitu na Auto a lokotka se rozjede do druheho bloku, dojede do nej a napis se zase zmeni na Wait). Jeste jsem si vsiml, ze sipecka na bloku me ale vzdy neukazuje spravny smer jizdy z bloku. Jestli to takhle ma fungovat nevim, ale rekl bych, ze mam jeste neco spatne nastavene. Kdyz tak zitra zde dam jeste nejake fotky nastaveni.
Jeste jednou diky.
H0, DCC, Digikeijs DR5000, sw.Rocrail, app.Z21,
simon-cz
 
Příspěvky: 15
Registrován: pon 04 bře, 2019 7:30 am
Bydliště: Valašské Meziříčí

Re: RocRail

Příspěvekod Trixt » stř 05 čer, 2019 8:02 pm

Pokud lokomotiva jede na druhou stranu, než ukazuje šipečka, předpokládám, že se tak děje ve všech blocích, pak nejjednodušším způsobem jak to napravit je, lokomotivu na kolejích otočit (dá se to udělat i v nastavení).

Jinak, pokud chceš, aby lokomotiva jela z bloku A do bloku B, pak na bloku A s lokomotivou stiskni levé tlačítko (nech ho stisknuté a nepouštěj ho) a přetáhni lokomotivu do bloku B, kam se má lokomotiva přesunout. Nad blokem B levé tlačítko pustíš. Lokomotiva vykoná požadovaný přesun. Musíš mít zapnut automatický režim.

Pokud zvolíš volbu "Zapni lokomotivu" (opět musíš mít zapnut automatický režim), pak lokomotivu řídí program a lokomotiva se náhodně přesunuje z bloku do bloku s náhodně zvolenou délkou zastávky, pokud je čekání v bloku nastaveno.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 711
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: RocRail

Příspěvekod simon-cz » stř 05 čer, 2019 8:16 pm

OK, vyzkousim zitra. Nejspis jsem nejakym nedopatrenim aktivoval rezim co pises "Zapni lokomotivu" a mozna to bude cely problem proc to nefungovalo. Dam zitra vedet.
Dekuji moc.
H0, DCC, Digikeijs DR5000, sw.Rocrail, app.Z21,
simon-cz
 
Příspěvky: 15
Registrován: pon 04 bře, 2019 7:30 am
Bydliště: Valašské Meziříčí

Re: RocRail

Příspěvekod Trixt » stř 05 čer, 2019 8:22 pm

Pokud jsi přetáhl lokomotivu z bloku na blok a ona přesto čekala, pak buď byla blokována cesta nebo žádná vlaková cesta, která by vedla k cíli, neexistuje. To ale asi nebude tvůj případ, když se nakonec rozjela. Vyzkoušej a uvidíš.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 711
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: RocRail

Příspěvekod simon-cz » čtv 04 črc, 2019 8:25 pm

Verejne tady ve foru chci podekovat Trixtovi, diky nemu a jeho radam jsem rozchodil vse v Rocrailu.
Diky moc.
H0, DCC, Digikeijs DR5000, sw.Rocrail, app.Z21,
simon-cz
 
Příspěvky: 15
Registrován: pon 04 bře, 2019 7:30 am
Bydliště: Valašské Meziříčí

Re: RocRail

Příspěvekod Trixt » pát 05 črc, 2019 8:19 am

simon-cz: S těmi díky to nepřeháněj, neb já toho možná vím o trochu víc než ty v některých oblastech RocRail, ale v podstatě jsem na tom stejně jako ty. Moc toho zatím nevím :D a možná také spoustu nastavení používám špatně. ;) Hold, pereme se s tím krok za krokem. Teď jsem například nahlédl na tabulku osvětlení a moc moudrý z toho nejsem, jako ostatně ze spousty dalších věcí v RocRail.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 711
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: RocRail

Příspěvekod Trixt » ned 14 črc, 2019 6:40 pm

Tak mě napadlo kolik lidí používá pro řízení kolejiště program RocRail. Moc nás asi nebude, že? Teď jsem se pral s tím, jak donutit zahoukat lokomotivu na jednom místě po přetažení lokomotivy z jednoho bloku do druhého. Musel jsem pověsit akci na senzor spřažený s blokem, aby lokomotiva zahoukala na místě, kde jsem potřeboval. Blok jsem musel vytvořit proto, že to byl jediný způsob jak donutit zahoukat lokomotivu jen v jednom směru a zrovna tu, která se na daném místě nachází. Kdybych měl detekci s RailCom, asi by to šlo jednodušeji, ale nemám. Řešil jste to již někdo?
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 711
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: RocRail

Příspěvekod adix » pát 06 zář, 2019 8:50 am

Rád bych věděl, jaké jsou možnosti spojení s centrálou - je možná například wifi komunikace mezi DR5000 a notebookem s RocRailem?
adix
 
Příspěvky: 23
Registrován: pon 01 dub, 2019 11:30 am

Re: RocRail

Příspěvekod belgarat » pát 06 zář, 2019 9:10 am

adix píše:Rád bych věděl, jaké jsou možnosti spojení s centrálou - je možná například wifi komunikace mezi DR5000 a notebookem s RocRailem?


Podobne jako u TC: uvedom si, ze RocRail a TrainController je APLIKACE. Z pohledu (jakehokoliv) ridiciho SW je dulezite, zda je centrala pripojena primo k pocitaci (USB, seriovy port, ...) nebo vzdalene, pomoci pocitacove site (presneji receno TCP/IP site). Pro aplikacni software je UPLNE jedno, zda je sit realiozvana pomoci UTP kabelu nebo WiFi, nebo 4G karty a pres Internet... to ma na starosti operacni system, pridavna HW zarizeni (wifi router, wifi karta v pocitaci, ...) apod.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: RocRail

Příspěvekod Pater » pát 06 zář, 2019 9:58 am

adix píše:Rád bych věděl, jaké jsou možnosti spojení s centrálou - je možná například wifi komunikace mezi DR5000 a notebookem s RocRailem?

Na stránce https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=dr5000-en najdeš návod, ve kterém se mimo jiné píše:
"WiFi is not recommended for controlling a layout." V překladu: WiFi není doporučeno pro ovládání kolejiště.
Uživatelský avatar
Pater
 
Příspěvky: 82
Registrován: stř 20 črc, 2011 4:52 pm
Bydliště: Karviná

Re: RocRail

Příspěvekod simon-cz » pát 06 zář, 2019 12:10 pm

adix píše:Rád bych věděl, jaké jsou možnosti spojení s centrálou - je možná například wifi komunikace mezi DR5000 a notebookem s RocRailem?


Nekde jsem myslim cetl, ze pro komunikaci Rocrailu s centralou pres Wifi je nutne zakoupit licencovanou verzi Rocrailu. Pak uz je jedno o jakou centralu se jedna, v tvem pripade s DR5000 neni problem.
H0, DCC, Digikeijs DR5000, sw.Rocrail, app.Z21,
simon-cz
 
Příspěvky: 15
Registrován: pon 04 bře, 2019 7:30 am
Bydliště: Valašské Meziříčí

Re: RocRail

Příspěvekod snowbear » pát 06 zář, 2019 4:03 pm

adix píše:Rád bych věděl, jaké jsou možnosti spojení s centrálou - je možná například wifi komunikace mezi DR5000 a notebookem s RocRailem?


Ano, technicky to možné je. Má to, ale všechny neduhy pramenící z podstaty WiFi. Odtud pravděpodobně pochází i to varování, co zmiňoval Pater. Sám provozuju DR5000 přopojenou k RocRail serveru běžícím na RapberryPi přes LAN, co mám normálně natahanou po bytě.

simon-cz píše:
adix píše:Rád bych věděl, jaké jsou možnosti spojení s centrálou - je možná například wifi komunikace mezi DR5000 a notebookem s RocRailem?


Nekde jsem myslim cetl, ze pro komunikaci Rocrailu s centralou pres Wifi je nutne zakoupit licencovanou verzi Rocrailu. Pak uz je jedno o jakou centralu se jedna, v tvem pripade s DR5000 neni problem.


Když si o víkendu vzpomenu, tak to zkusím prověřit.
TT, DR5000, Rocrail
snowbear
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv 30 srp, 2018 11:42 am
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník