RocRail

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: RocRail

Příspěvekod Jirka1984 » pát 21 dub, 2023 5:12 am

Zde je zmínění blok s vyhybkou v bloku:
Vjezd do bloku Bk5 je u prostred bloku Bk6 na prostřední části. Usek IN nemůžu posunout před vyhybku protože by se mi tam nevešel nejdelší vlak( mašina a 5 Y vozu)
Takže varianta A- nechat jak je a zajizdet jen na ruku-nevyuziju.
Varianta B zrušit vyhybku a kusů kolej.
Varianta C.....???
Jo michaluv_d nápad jsem nezkoušel protože bych asi potřeboval potom dvě obrazovky:)
Jirka
Přílohy
Snímek obrazovky (6) (1).png
Jirka1984

Příspěvekod Rosik » pát 21 dub, 2023 5:41 am

Řešení je jednoduché, ale budeš muset řezat. Jednoduše vytvoříš jeden blok před výhybkoou a druhý blok za ní. Toto by způsobylo problém s tou dlouhou soupravou, ale pokud vytvoříš nad těmito dvěma bloky tzv. virtuální blok, pak je to vyřešené. Pokud nevíš, co to je virtuální blok a jak se používá, pak se podívej na toto moje video, kde to popisuji.
https://www.youtube.com/watch?v=PAzm26vrR9Q

Na to zastavování vlaku jedoucího podle jízdního řádu se ještě mrknu.
Rosik

Příspěvekod HonzaR68 » pát 21 dub, 2023 6:23 am

Ahoj, já se ještě dívám, že vjezd do bloku Bk5 máš vlastně v rámci vratné smyčky "protisměrný" (zelená šipka mezi sw4 a sw7). Cestu vlaku do kusé koleje Bk5 musíš napsat ručně, Rocrail ti ji automaticky nevytvoří. Předpokládám, že v Bk5 budeš odstavovat nějaký pendlující vlak, jinak by ta kusá kolej asi neměla moc smysl.
Nevím, jak to pratkicky na kolejišti máš - Rocrail je jen schéma - ale kdyby bylo možné do Bk5 odbočit přímo ze směru před Bk4, bylo by po problému....
TT, 2000x950, IV. ČSD, přechod na DCC -> DR5000, Rocrail
HonzaR68

Příspěvekod Jirka1984 » pát 21 dub, 2023 6:56 am

Ahoj,
to Rosik: ten blok " nad" vyhybkou by byl jen 20cm dlouhý to by nevadilo? Jinak plánované to bylo na odstavení motoracku či jiného pendlu jak říkáš. Během víkendu bych ti poslal emailem ten můj pracovní soubor jak si říkal. Předem dekuju.

To HonzaR68: původně sem myslel ze by mezi sw4 a sw7 šipka nebyla a mohl tam vlak zajet do bk5 os sw4
ale pak při řezání na bloky jsem zjistil ze se mi tam vlak nevejde... jinak od bk4 tam nejde zajet.

Můj závěr bude ten ze bud tuhle kusou kolej zruším nebo přesunu vyhybku. Ale jednodušší ji bude zrušit.
Na parkování mám ještě dvě vyhybny aby se na vlaky neprasilo.

Takhle to dopadá když první rok a půl stavby kolejiště jsem nechtěl o řízení pomoci PC ani slyšet a teď se to snažím napravit- posunuju výhybky,řezu koleje atd
Ale aspoň je zabava:)
Jirka
Jirka1984

Příspěvekod michal_d » pát 21 dub, 2023 7:09 am

Jirka1984 píše:Zde je zmínění blok s vyhybkou v bloku:
Jo michaluv_d nápad jsem nezkoušel protože bych asi potřeboval potom dvě obrazovky:)
Jirka

Ty bloky nutně nemusí být v plánu viditelné, když se do nich bude jezdit jenom pomocí "schedule". Já bych to v praxi udělal tak, že bych si pro vybrané koleje udělala bloky bez zastavení a všechny je přiřadil do nové "location", třeba "nádraží průjezd" a do té pak směřoval konkrétní vlaky pomocí "schedule", ale je to hodně práce s ručním definováním cest. Třeba by ale stačilo mít průjezd stanicí jenom po dvou kolejích...
michal_d

Příspěvekod Jirka1984 » pát 21 dub, 2023 7:12 am

Dobrý nápad s tím průjezdem jen po dvou kolejích. Vyzkouším to.
Dily
Jirka1984

Příspěvekod Jirka1984 » pát 21 dub, 2023 7:58 am

A ještě jeden poznatek mám a nevím zda to je správně.
Když vlak vjede do toho bloku kde je čekejte NE nebo Lokomotiva se ctvereckem a jen projíždí tak po vjezdu useku IN zpomalí,pak jakoby zjistila že má jet tak se znova rozjede. To by asi taky nemělo dělat,si myslím...
Jirka
Jirka1984

Příspěvekod michal_d » pát 21 dub, 2023 8:52 am

Jirka1984 píše:A ještě jeden poznatek mám a nevím zda to je správně.
Když vlak vjede do toho bloku kde je čekejte NE nebo Lokomotiva se ctvereckem a jen projíždí tak po vjezdu useku IN zpomalí,pak jakoby zjistila že má jet tak se znova rozjede. To by asi taky nemělo dělat,si myslím...
Jirka

Tohle jsem vyřešil přes "reserve next free block" je to buď pro každou lokomotivu zvlášť, nebo v základním nastavení programu. Dal jsem to pro celý program, ale nevím jestli mé nastavení z mini je rozumně přenositelné na větší kolejiště...
michal_d

Příspěvekod Jirka1984 » stř 03 kvě, 2023 4:46 am

Ahoj,něco málo z mojich poznatků o Rocrailu.
Diky kolegovi Rosikovi jsem rozbehhal jízdní řády.
Při nastavení bloku čekejte " NE" vlak pak dokáže projíždět či zastavovat v bloku pomoci políčka " pravidelná zastavka"
Co mě zklamalo( nebo nevím jak udelat) že nejde pokračovat jízdním řádem z jiného bloku- dle návodu wiki musí následující jízdní řád začít tam kde předchozí začal.
Moje idea byla že přijede rychlík do nádraží,tam mu znonci jízdní řád,následně bude pokračovat jízdní řád motoracku který vyjede že SN,nabere lidi z rychlíku a pojede do koncové stanice.
Takhle to musím řešit dvouma jizdnima radama a ty nejdou( neumim) sladit.
Další problém který jsem měl byl pribrzdeni vlaků a následně rozjetí při vjezdu do bloku vyřešen pomoci rezervace dvou bloku.
Při této rezervaci ale nemůže zase další vlak skoro nikam tak stojí protože je obsazeno.
A tím se dostávám do závěru,představy jsem měl úplně jiné než je praxe ale faktem je že jeste rocrail neumím pořádně ovládat.
U většího kolejiště to chce více bloku aby vlaky pořád nečekali. Takže já budu muset řezat a řezat a pajet a pajet další detekce.
Jinak požitek z jízdy není a člověk pořád čeká.
Jirka
Jirka1984

Příspěvekod HonzaM » stř 03 kvě, 2023 5:47 am

Jirka1984 píše:Takže já budu muset řezat a řezat a pajet a pajet další detekce.
Jirka

Už na několika místech jsem psal že je lepší udělat přerušení (řezání) raději víc a zpočátku nevyužité propojit na svorkovnici nebo pájecí liště, než následně koleje řezat a řešit napájení detekovaných (izolovaných) úseků. Jde jak o úseky v nichž potřebuji detekovat přítomnost vlaku, tak krátké úseky potřebné jen pro detekci průjezdu.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Rosik » ned 07 kvě, 2023 12:46 pm

Jirka1984 píše:Ahoj,něco málo z mojich poznatků o Rocrailu.
Diky kolegovi Rosikovi jsem rozbehhal jízdní řády.
Při nastavení bloku čekejte " NE" vlak pak dokáže projíždět či zastavovat v bloku pomoci políčka " pravidelná zastavka"
Co mě zklamalo( nebo nevím jak udelat) že nejde pokračovat jízdním řádem z jiného bloku- dle návodu wiki musí následující jízdní řád začít tam kde předchozí začal.
Moje idea byla že přijede rychlík do nádraží,tam mu znonci jízdní řád,následně bude pokračovat jízdní řád motoracku který vyjede že SN,nabere lidi z rychlíku a pojede do koncové stanice.
Takhle to musím řešit dvouma jizdnima radama a ty nejdou( neumim) sladit.
Další problém který jsem měl byl pribrzdeni vlaků a následně rozjetí při vjezdu do bloku vyřešen pomoci rezervace dvou bloku.
Při této rezervaci ale nemůže zase další vlak skoro nikam tak stojí protože je obsazeno.
A tím se dostávám do závěru,představy jsem měl úplně jiné než je praxe ale faktem je že jeste rocrail neumím pořádně ovládat.
U většího kolejiště to chce více bloku aby vlaky pořád nečekali. Takže já budu muset řezat a řezat a pajet a pajet další detekce.
Jinak požitek z jízdy není a člověk pořád čeká.
Jirka

Co se týče toho přibržďování, tak to by mělo vyřešit BBT. Pokud u všech bloků bude nastaveno BBT, pak ta rychlost neklesne hned na Vmid, ale bude klesat postupně. Pak to snížení rychlosti není tak drastické a nemusí se blokovat i následující blok.

Jinak ty jízdní řády, tak jak píšeš, by šlo asi vyřešit akcemi a nebo časovým jízdním řádem.
Rosik

Příspěvekod hopeter » ned 07 kvě, 2023 5:41 pm

Když je řeč o časovém jízdním řádu tak zeptám. Jde někde nastavit kratší interval než jedna minuta ? Příklad : první vlak vyjede z nádraží v čase( relativním ) 0:00 a druhý opačným směrem v 1:00 což je někdy dost dlouhá doba. Chtěl bych udělat odjezd druhého vlaku třeba 0:20...
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod Rosik » ned 07 kvě, 2023 5:49 pm

hopeter píše:Když je řeč o časovém jízdním řádu tak zeptám. Jde někde nastavit kratší interval než jedna minuta ? Příklad : první vlak vyjede z nádraží v čase( relativním ) 0:00 a druhý opačným směrem v 1:00 což je někdy dost dlouhá doba. Chtěl bych udělat odjezd druhého vlaku třeba 0:20...

Pokud vím, tak to bohužel nejde.
Rosik

Příspěvekod lisacik » ned 07 kvě, 2023 10:05 pm

Dobry den prajem,
po studiu vlakna som sa rozhodol, ze skusim sa posunut od ovladacov k nejakej automatizacii a tak zvolil som si na zaciatok RocRail, ale hned na zaciatku som sa zasekol pri antivirusovej kontrole.
Stiahnuty subor som dal skontrolovat subor Rocrail-Windows-WIN64.zip / build 07052023 09:56 voci VirusTotal https://www.virustotal.com/gui/home/upload a tak nejak ma to nepotesilo.
Vysledok scanu je tu https://www.virustotal.com/gui/file-ana ... Q5NjQzOA==
Jeden engine v instalacke vidi Trojan (vid prilozeny obrazok)
Hladal som info na internete ci uz to niekto neriesil, ale nejak som nemal stastie.
Prosim nemate niekto kontakt na vyvojarov (v zmysle, ze uz s niimi komunikoval), aby tento problem nejak pozreli?
D
Lisko
Přílohy
rocrail_virustotal_2023-05-07_23-56-23.png
rocrail_virustotal_2023-05-07_23-56-23.png (10.9 KiB) Zobrazeno 3436 krát
lisacik

Příspěvekod BohousP » pon 08 kvě, 2023 8:21 am

Zkus jiný antivirus. Občas se stává, že některé av programy detekují "false positive", tj. najdou "virus" i tam, kde není.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

PředchozíDalší

Zpět na Software