RocRail

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: RocRail

Příspěvekod josooo » pát 20 led, 2012 8:14 pm

male zvire píše:http://rocrail.saturnus.it/

Velmi pekne ďakujem.
TT, ČSD, III/IV epocha, Zbierka sa rozrastá ale koľajisko stále nenarastá:-(
josooo

Příspěvekod rchlumecky » sob 25 úno, 2012 1:52 pm

Příklad, použití - schéma SW RocRail, počítače a sběrnice (dekodéry) Loconet

Obrázek
"ale já tady nejsem sám - já tady tak chlastám .. "
rchlumecky

Příspěvekod sergej1168 » úte 22 kvě, 2012 6:17 pm

Zdravím, chcem rozchodiť NanoX-S88 cez Rocrail, ale nejako sa mi to nechce rozbehnúť.
Všetky nastavenia mám podľa návodu v tomto vlákne, ale stále mi to vypisuje "Timeout on serial read[com3] 0 of 1 read.[rc=0] tries=3". Neviem,kde robím chybu. Pri spustení servera Rocrail ledka na Gen-Li USB preblikne a to je všetko. Centrálu som skúšal cez Prolok, a tam všetko funguje, aj Gen-Li. Za rady vopred ďakujem.
H0-DCC-Nanox-IV. Epocha
sergej1168

Příspěvekod grexx » pon 04 čer, 2012 3:34 pm

Ahoj všem, programování CV a čtení CV z dekodéru v programu RocRail má stím někdo zkušenosti? Už jsem přečetl co se dalo, bohužel jsem ani nezjistil jestli to jde :? Pokud ano nějaký návod by jste sem někdo nehodil díky všem.
grexx

Příspěvekod grexx » stř 11 črc, 2012 4:09 pm

Ahoj všem, prosím o radu vyskyt se mi problém v automatickém řízení, někdy se stane není to pravidlem, když vlak vjede do bloku senzor se rozsvítí ale blok vůbec vlak nezaregistruje, někdy pozdě a někdy vůbec takže vlak nezastaví. Měl stím někdo podobný problém, prošel jsem snad tisíckrát návod a vše se zdá v pořádku, jen jsem si všim že ve spodní části na liště v RocRailu co jsou červený kostky které se po připojení ke kolejišti změní v zelené, tak ta první zůstává červená, pokud se dobře pamatuji tak dříve se také změnila na zelenou. Používám Roco centrálu a pro připojení k Pc USB – XpresNet+S88. Pokud měl někdo stejný problém a podařilo se mu ho vyřešit budu rád když se mi ozve. Všem díky za odpovědi
grexx

Příspěvekod grexx » pon 16 črc, 2012 6:57 pm

Ahoj všem, tak problém jsem vyřešil přeinstalováním starší verze asi půl roku, pokud nainstaluji novější problém je zpět vlaky nezastaví v bloku. Ví někdo čím by to mohlo být?
grexx

Příspěvekod kiski » čtv 25 říj, 2012 4:54 pm

Zdravím, mám otázku. Je možné simulovať v RocRail návestnú sústavu ČSD priamo? Alebo len nepriamo pomocou "špeci" :D zariadenia, napr. ND4, ako je to napr. u RailCo?
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod Martan » úte 27 lis, 2012 6:45 pm

Ahoj všem
dokázal by někdo popsat jak v RocRailu nastavit přepínače (vyhybku=servo) hlavně asi záložky rozhraní a zapojení.

Používám H-centrálu propojenou pouze s PC přez USB (žádný MM) a RocRail v češtině. Všechno se podařilo rozhýbat - ruční i automat. řízení s S88 modulem, programování CV, ale servo se ne a ne pohnout (jen při zapnutí cukne). Pro serva jsem použil Master modul V2 ve výchozím nastavení (vše z DCCkoleje).
Díky za info a nápady.
Martan

Příspěvekod michal.kubista » stř 28 lis, 2012 4:50 pm

Ahoj. Nemám moc zkušeností s RocRail, ale myslím, že problém nebude v tomto SW, ale v nastavení servodekodéru. Tomuto SW je jedno, zda se výhybky přehazují servem, magnetem a nebo jinak. O tom rozhoduje dekodér. Jediné, co musí sedět jsou adresy. Trochu problém je, zda v H-Centrále máš aktivovaný režim Lenz a nebo Roco (adresy jsou posunuté o 4).
Nejjednodušší řešení je v SW nastavit adresu výhybky na 13 a více. Pak na dekodéru zmáčknout tlačítko programování a v SW dát povel k přehození a tím se dekodér přeprogramuje na příslušnou adresu. Pak už by měl dekodér na tuto adresu reagovat trvale.

A co se týká stránek DCC koleje, najdi si na tomto fóru odkaz na stránky Fuldy a předělej si centrálu dle jeho NanoX (je to příbuzná H-Centrály a mnohem spolehlivější) a rovněž bych předělal dekodéry, nebo alespoň použil jeho SW, opět je spolehlivější.
michal.kubista

Příspěvekod Lasoft » stř 28 lis, 2012 7:29 pm

michal.kubista píše:A co se týká stránek DCC koleje, najdi si na tomto fóru odkaz na stránky Fuldy a předělej si centrálu dle jeho NanoX (je to příbuzná H-Centrály a mnohem spolehlivější) a rovněž bych předělal dekodéry, nebo alespoň použil jeho SW, opět je spolehlivější.

Hezká rada, taky bych si centrálu upravil adekodery (teda zatím jeden co mám) ale když člověk nemá čím to programovat a v elektronice není kovanej tak je to dost těžký :) .

A co se týká těch vyhybek tak je pravda že SW s tím nemá nic společnýho stačí trrefit sprtávně adresu dekoderu a hned to maká . TO bylo první co jsem testoval a šlo to jak po másle s PC i přímo z ovladače ručně.
Jedu v TT (DCC). Vypadá to na ČSD :)
Lasoft

Příspěvekod michal.kubista » stř 28 lis, 2012 7:54 pm

I ty SW úpravy H-Centrály jsou dobré, ale důležitější jsou ty HW rozdíly. Vypadají nepodstatně, ale moje centrála občas fungovala korektně a občas vyváděla psí kusy. Po přestavbě se chování zlepšilo a zatím jsem velice spokojenej. Já teda už mám i přesně Fuldovu NanoX i H-C. a obě se chovaj stejně a jsem maximálně spokojenej. A s tou úpravou SW, pokud neseženeš někoho z tvého blízkého okolí bych ti nějak mohl pomoct, já mám doma několik programátorů, tak kdyžtak pošli SZ.
michal.kubista

Příspěvekod Lasoft » stř 28 lis, 2012 8:21 pm

michal.kubista píše:I ty SW úpravy H-Centrály jsou dobré, ale důležitější jsou ty HW rozdíly. Vypadají nepodstatně, ale moje centrála občas fungovala korektně a občas vyváděla psí kusy. Po přestavbě se chování zlepšilo a zatím jsem velice spokojenej. Já teda už mám i přesně Fuldovu NanoX i H-C. a obě se chovaj stejně a jsem maximálně spokojenej. A s tou úpravou SW, pokud neseženeš někoho z tvého blízkého okolí bych ti nějak mohl pomoct, já mám doma několik programátorů, tak kdyžtak pošli SZ.

Díky za nabídku. Zatím jsem ve fázi příprav a pokud to budu měnit tak musím najít i někoho, kdo to upraví asi hardwerově. Prostě elektronika v tomto rozsahu není můj kůň :(. Naštěstí jsem zatím koupil pouze centrálu, jeden modul na vyhybky (serva), jeden modul zpětné vazby a rozhraní USB na propojení s PC. Takže to je zatím pouze trocha toho co bude potřeba. Samozřejmě pokud je to od Fuldy lepší a vypadá že je a o dost tak to bude určitě nutné udělat
Jedu v TT (DCC). Vypadá to na ČSD :)
Lasoft

Příspěvekod makozob » pát 07 pro, 2012 6:53 pm

Taky bych potřeboval nějaký návod jak předělat h centrálu na NanoX 3.6, s puvodni DPS. Pokud to ovšem jde. Pic si naprogramuji.
makozob

Příspěvekod atiTT » pát 07 pro, 2012 8:03 pm

makozob píše:Taky bych potřeboval nějaký návod jak předělat h centrálu na NanoX 3.6, s puvodni DPS. Pokud to ovšem jde. Pic si naprogramuji.

Ahoj,
kúpiš si PIC16F648A naprogramuješ a máš to... žiadný iný rozdiel tam nie je .Či je to NanoX, NanoX-S88, H-centrála a ešte čojaviemčo!!!
Základ je pic s napáleným softom, a že čo je použité na zosilnenie DCC signálu či L6203- 4A, niaké tranzistory - TIP- 2A alebo fet - aj10A na LGB je jedno.
No ale ostatný znalci to aj tak pekne vyvrátia...
atiTT

Příspěvekod michal.kubista » pát 07 pro, 2012 9:14 pm

Mám doma NanoX i H-Centrálu a rozdíl není v použitém procesoru a programu, jelikož ty můžu bez problémů za dodržení určitých podmínek prohazovat a vše funguje. Rozdíl je právě v té "bižuterii" kolem procesorů. Rozdíly jsou někdy drobné, ale mají vliv na spolehlivot zapojení. Já jsem například doplnil rezistory 4k7 k obvodu MAX485, kondenzátory ke kristalu u procesoru a blokovací kondenzátory jak ke stabilizátorům, tak k napájecím vývodům integrovaných obvodů. Použil jsem SMD verzi součástek a osadil zespoda přímo na tišťák a chování H-Centrály se zázračně zlepšilo. Pokud se chcete spolehnout jen na výměnu procesoru, pak asi budete sklamáni, jelikož spolehlivost zůstane na původní úrovni.
HC-uprava3.jpg

Toto považuji za základní úpravu a posun ke spolehlivosti.
michal.kubista

PředchozíDalší

Zpět na Software